De Amerikaanse zoete bloggers die ik volg, zijn er een kei in om een traditioneel gebakje om te toveren in allerlei andere soorten gebak. Neem nou de cinnamon rolls. Je kent ze wel, die heerlijke broodjes met een kaneelvulling. Als je ze niet kent, maak dan dit recept voor cinnamon rolls eens! Dan zul je ook gelijk begrijpen waarom de Amerikaanse bloggers dit concept steeds weer in een nieuw jasje steken. Ooit scrolde ik op Pinterest eens voorbij cinnamon roll pancakes. Geniale uitvinding al zeg ik het zelf. Dat moest en zou ik proberen. Ik ging aan de slag met mijn eigen pancake recept en gebruikte eenzelfde soort vulling (topping eigenlijk) zoals ik die bij de broodjes ook gebruikte. Resultaat: verrukkelijk! Oke, het zijn misschien niet moeders mooiste pancakes. In mijn gedachten zou je namelijk nog zo’n mooie spiraal zien na het bakken, maar dat was misschien een te mooie gedachte. De suiker smelt en karamelliseert natuurlijk in de pan. Minder mooi misschien, maar dat laagje gekarameliseerde kaneelsuiker maakt het wel onweerstaanbaar lekker. Genoeg gekletst, door naar het recept!
Cinnamon roll pancakes
Ingrediënten
- 280 gram bloem
- 16 gram bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 2 tl kaneel
- snufje zout
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 2 eieren (M)
- 30 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
- 300 ml melk
Vulling
- 50 gram ongezouten roomboter
- 80 lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl kaneel
- extra nodig: spuitzak
Instructies
-
Begin met het maken van de vulling, smelt de boter en meng dit met de suiker en kaneel tot één geheel. Zet het mengsel opzij zodat het wat steviger wordt.
-
Voor het pancake beslag doe je bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, zout en suiker in een kom. In een andere kom doe je de eieren, boter en melk. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en mix tot een mooi beslag. Dit beslag is overigens iets dikker dan ik normaal gebruik, ik wilde namelijk dat de pancakes iets steviger zouden zijn omdat je een vulling meebakt.
-
Als de vulling wat dikker is geworden doordat de boter afkoelt roer je het nog even door, schep het dan in een spuitzak.
-
Verwarm een beetje boter in een pan en schep (dit doe ik met een ijslepel) wat beslag in de pan. Knip het puntje van de spuitzak en zet een mooie spiraal in het beslag. Je zult de spiraal langzaam in de pancake zien zakken doordat de boter weer verder smelt. Bak de pancake aan beide zijden mooi goudbruin.
-
Haal tussen het bakken van de verschillende pancakes even een keukenpapiertje door de pan om te voorkomen dat achtergebleven beetjes karamel niet verbranden. Kijk uit, want de karamel is loeiheet!
Wowie! Dat is pas een goed zondags ontbijtje 🙂
Wat toevallig! Ik heb ze afgelopen weekend gegeten en ze zijn echt goddelijk! Dat knapperige van de suiker in combinatie met een fluffy pancake: heerlijk! Hier kan je mij ’s nachts voor wakker maken. 😉
Dit ziet er lekker uit! En het klinkt ook niet zo moeilijk om zelf te maken.
Oh wauw! Cinnamon rolls are my fave!! En dat in pannenkoekvorm? OMG have to make this!
Wat een te goed idee!
Dat ziet er lekker uit. Ik zou deze pannenkoeken zo een keer uitproberen. Alleen je hoeft toch niet een spuitzak te gebruiken, je kan de vulling toch ook met een mes of bolle kant van een lepel uitsmeren?
Dat lukt niet op de kant van een pancake die je nog moet bakken, daar is het mengsel te dik voor.
Heerlijk, lekker op de bank, spannend boek, en dan een bordje hiermee gevuld.
En weer eens een recept zonder chocolade, super!
Heerlijk! Ik houd eerlijk gezegd niet zo van pannenkoeken, maar dit ziet er lekker uit! Toch eens proberen 😀
Erg lekker. Ik snap alleen niet zo goed waarom je bakpoeder en baking soda moet gebruiken? Doen ze niet hetzelfde?
Baking soda heeft een sterkere werking, maar ik voeg ook bakpoeder toe omdat daar het ‘zuurtje’ in zit dat baking soda nodig heeft om te werken.
Kan dit ook zonder baking soda?
Kan, maar ze worden dan wel minder luchtig
kan je de boter vervangen door iets anders bijvoorbeeld zonnebloemolie??
alvast bedankt!
in de vulling niet, maar in de pancakes kan het wel.
Kan ik deze ook maken zonder bakingsoda? Dit heb ik nooit in huis gehaald eigenlijk?
Wil het receptje graag uitproberen.
Bedankt voor je reactie.
Kan, maar ze worden wel minder luchtig.
Hoelang laat jij de vulling ik de koelkast staan? Ik krijg altijd bij cinnemanrolls dat mijn vulling niet stevig genoeg wordt. Er komt dan precies een vetlaagje over…
Ik roer het gewoon af en toe door, dan krijg je dat vetlaagje niet 😉
Kan het ook zonder bakpoeder of iets ipv?
Nee, dan krijg je een erg compacte pannenkoek helaas.
Mijn vulling blijft heel erg vochtig. Heb je misschien een idee wat ik fout doe?
Heb je toevallig iets veranderd aan het recept of de ingrediënten?