Kleine appelcakejes

Gepost: 11 april 2023 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Kleine appelcakejes

Alles in het klein is automatisch schattig, maar deze kleine appelcakejes met yoghurt en rozijnen zijn ook erg lekker! Een mooie (één- of tweepersoons)portie die je zó hebt weg geknabbeld.

Kleine appelcakejes maken

Dit recept voor kleine appelcakejes maak je met yoghurt (of kwark, dat kan ook) en dat maakt ze heerlijk smeuïg. Dat doen de stukjes appel en de gewelde rozijnen trouwens ook, dus aan smeuïgheid geen gebrek in deze mini cakejes.

De bovenkant versierde ik met dunne plakjes appel, dat staat meteen heel rustiek. Maar dit kan ook achterwege worden gelaten als je de cakejes achteraf nog zou willen decoreren met bijvoorbeeld een botercrème.

Wil jij deze kleine appelcakejes exact namaken, inclusief de vorm? Dan heb je de kleine bakvormpjes uit mijn nieuwste bakproducten collectie nodig (vanaf vandaag officieel te koop). Ik heb het recept speciaal afgestemd op twee sets (met in totaal zes kleine bakvormpjes).

Kleine appelcakejes recept

Mini appelcakejes met kwark

Veelgestelde vragen: kleine appelcakejes

Kun je dit recept ook in een andere bakvorm maken?

Zeker! Bijvoorbeeld in een cupcake bakvorm. In dat geval heb zul je de baktijd met enkele minuten moeten verlagen en zul je wat meer porties als resultaat hebben.

Welke yoghurt heb jij gebruikt voor dit recept?

Ik gebruik Griekse yoghurt (10%), dat maakt de cakejes lekker zacht en smeuïg. Maar je kunt ook een halfvolle yoghurt of kwarksoort gebruiken.

Ik hou niet van rozijnen, kan ik dit weglaten?

Absoluut. Eventueel kun je het vervangen door wat extra stukjes appel of stukjes noot (walnoten of hazelnoten bijvoorbeeld), maar je kunt het ook simpelweg achterwege laten. Geen probleem.

Waarvan is het mesje op de foto?

Dat is een Opinel zakmes, prachtig he? Die kun je dus in- en uitklappen. Je vindt ze hier.

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding

Appelcake recepten

Ik roep het vaker, maar ik bak dus erg graag met appel. Niet verrassend dat er al talloze appelcake recepten op Laura’s Bakery te vinden zijn. Ik zet ze voor je op een rijtje, zodat je elk weekend weer een andere appelcake op tafel kunt zetten. 😉

Heb je vragen omtrent het bakken van cake? Lees dan eens mijn artikel met tips voor de perfecte cake door. Daarin behandel ik alle onderwerpen waar het mis kan gaan bij een cake: ingezakte cakes, droge cakes, compacte cakes, opengescheurde cakes, stukjes die naar de bodem zakken en bewaartips.

Kleine appelcakejes met rozijnen

 

Kleine appelcakejes

Opslaan
Recept afdrukken

4.60 van 10 stemmen

Kleine appelcakejes

Een makkelijk en snel recept voor schattige, kleine appelcakejes met yoghurt en rozijnen. Je kunt de yoghurt ook door kwark vervangen.
Porties: 6 cakejes

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 3 eieren M
  • 80 ml yoghurt of kwark op kamertemperatuur
  • 135 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Vulling

  • 1 grote appel
  • 50 gram rozijnen geweld
  • 1 el bloem

Instructies

  • Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen. Voeg dan ook de yoghurt/kwark toe.
  • Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij voor de helft in kleine blokjes. Meng de blokjes met de gewelde rozijnen en een eetlepel bloem, waarna je dit kort door het beslag heen spatelt.
  • Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede (of ingevette en met bloem bestoven) bakvormpjes. Snijd de overgebleven halve appel in dunne plakjes en verdeel over de bovenkant van de cakejes ter decoratie.
  • Bak de cakejes in 20 – 25 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Tips

Voor een beetje variatie kun je ook wat kaneel of citroenrasp door het beslag mengen.
Bewaren

Alles over het bewaren van de (cup)cakes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Laura schreef:

    Wat zijn de afmetingen van de vormpjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      8×5,5 cm en 4,5 cm diep.

  2. Me schreef:

    Ik zou de rozijnen vervangen voor 1 a 2 eetlepels verse citroenrasp en citroensap er (extra) doorheen. Dan is het iets meer ”tangy” dan met rozijnen erdoor. citroensap dan door de appels heen mengen. rasp apart door het beslag (tussen stap 3 en 4). Ik zou zelf witte bastardsuiker i.p.v. kristal gebruiken.
    Je kunt het recept ook deponeren in een reguliere vorm, i.p.v. kleine, maar vermoed dat je het recept dan x 1,5 of 2 moet doen om de bakvorm in geheel te kunnen vullen.
    Voor degenen met glutenallergie kun je bloem vervangen voor amandelmeel/haver/boekweit/spelt/kokosmeel e.a. de smaak/substantie veranderd dan wel en sommigen kunnen wat extra vocht nodig hebben.

  3. Nel schreef:

    Het lijkt me heerlijk, ik heb de vormpjes ook.
    Vraag: heb je ook een recept voor kleine broodjes voor deze vormpjes, lijkt me geweldig leuk !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nog niet, wel een leuk idee! Al kun je natuurlijk tussen de brood recepten kijken en iets proberen, genoeg opties 🙂

  4. Lieve schreef:

    Op Moederdag de cakejes gemaakt en ohlala wat zijn ze lekker en heel erg schattig ook. Ik maakte ze met volkoren speltmeel en bakpoeder en de suiker verving ik door Zústo. De boter door een plantaardig alternatief. Ze waren een groot succes en zullen nog geregeld uit de oven komen! Bedankt voor de vele inspiratie.

  5. Rineke schreef:

    Ik heb de cakejes vandaag gemaakt met muffinvormpjes. Uiteindelijk de maximale baktijd van het recept aangehouden maar de cakejes waren vloeibaar binnenin.. het smaakte verrukkelijk maar ik vraag me af hoe dit komt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof ze toch wat langer in de oven hadden gemogen. Het kan zeker verschillen per bakvorm (en oven).

  6. Gerda schreef:

    Ik heb de kleine cakeblikjes van 15cm bij 8.5 cm gekocht. Heb je hoeveelheden voor een cakerecept ergens beschreven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met dit recept: https://www.laurasbakery.nl/appel-kaneel-kwarkcake/ kun je bijvoorbeeld twee cakes bakken in deze bakvormen set, hou hierbij wel rekening met een kortere baktijd (40 minuten).

  7. Gerda van Vliet schreef:

    Dank je wel hoor, ik dit het dit weekend proberen!

  8. Marleen schreef:

    Hoi
    Kan ik dit recept ook gebruiken voor de cake vormpjes 9×6.5×4.5? Mini bakvorm?
    Zoja kan ik dan van alles hetzelfde aanhouden? En baktijd minder denk ik?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan! Het kan zijn dat je wat minder nodig hebt en de baktijd ook wat korter wordt. Dat heb ik zelf niet getest, dus een kwestie van even uitproberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept