Volkoren no-knead bread (brood zonder kneden)

23 september 2020
Volkoren no-knead bread (brood zonder kneden)
34

Jaren geleden maakte ik al eens een brood waarvan je het deeg niet hoeft te kneden. Toen met gewoon patentbloem, maar nu wilde ik datzelfde recept eens proberen met volkoren meel. Resultaat is dit heerlijke volkoren no-knead bread. Werkt dus prima! Het brood is hooguit iets steviger en compacter geworden door het gebruik van een andere meelsoort, maar het is nog steeds heerlijk. Hoewel je dus niet hoeft te kneden voor dit brood, moet je wel voldoende tijd uittrekken voor dit brood, het moet namelijk zo’n 12 uur rusten. Ik deel het recept met jullie!

Volkoren no knead bread

Een volkoren variant van het no knead bread. Ja echt, het deeg voor dit brood hoef je helemaal niet te kneden.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

 • 450 gram volkoren meel
 • 8 gram zout
 • 3 gram gedroogde gist
 • 350 ml water (op kamertemperatuur)

Instructies

 • Mocht je het brood op een specifiek moment nodig hebben, begin dan zo’n 15 uur van tevoren met het recept. Zelf begon ik 's avonds.
 • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel door elkaar, zorg dat het meel helemaal is opgenomen. Dek de kom af met een schone theedoek of keukenfolie en laat het mengsel ongeveer 12 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 • Op warme dagen kan dit wat sneller gaan en op koude dagen duurt het misschien wat langer. Het komt in ieder geval niet heel erg nauw, want over het algemeen zie je een rijstijd van 8-18 uur voor dit soort broden.
 • Na de eerste lange rijs bestrooi je je werkblad rijkelijk met meer volkoren meel, stort hier het deeg op. Neem twee spatels of deegstekers en vouw het deeg een aantal keren dubbel. Doe dan wat meel op je handen en vorm het brood vlot tot een bol.
 • Leg de bol deeg daarna gelijk op een vel bakpapier, bestrooi met meer meel en dek af met een schone doek. Zo laat je het deeg weer ongeveer 2 uur rijzen.
 • Verwarm je oven voor op 250 °C (boven- en onderwarmte), tijdens het voorverwarmen zet je een gietijzeren pan of andere ovenbestendige pan (met deksel!) in de oven.
 • Als de oven heet genoeg is en het brood lang genoeg heeft gerezen kun je eindelijk gaan bakken!
 • Haal de pan uit de oven en verplaats het brood door middel van het bakpapier in de pan (het bakpapier gaat dus ook in de pan). Plaats de deksel er weer op en zet terug in de oven.
 • Bak het brood eerst 25-30 minuten met deksel. Daarna verwijder je de deksel en bak je het brood ongeveer 10 minuten zonder deksel.
 • Haal het brood uit de pan en leg op een rooster om het af te laten koelen.
Tips

Houd vooral bij het bakken zonder deksel je brood in de gaten. Toen ging het bij mij heel hard en je wilt natuurlijk geen droog en zwart brood.

Bewaren

In een zak 3-4 dagen houdbaar, houd er rekening mee dat de korst na verpakken niet meer knapperig is. Invriezen kan ook, dan kun je het tot 3 maanden bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

 1. Jarinda schreef:

  Zou je dit recept ook kunnen maken met havermeel voor een glutenvrije variant?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, omdat ik dat niet heb getest maar ik denk het wel.

  2. Len schreef:

   Nee, dat kan niet, je hebt gluten nodig voor het rijzen. Een combinatie van haver-en tarwemeel kan wel. Maar voor glutenvrij brood zou ik een ander recept zoeken.

   1. Robin schreef:

    Dit zou betekenen dat je helemaal geen gv brood kan maken. Je kan dit prima doen op deze manier. Ik heb er al verschillende gemaakt. Je moet er echter wel iets van fibrehusk bij doen. En het zou kunnen dat je moet spelen met de hoeveelheid gist en evt glutenvrij bier of spa rood gebruiken ipv water.

    Ik ga er nu nog 1 maken voor mijn dochter.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Klopt inderdaad. Wat Len en ik denk ik bedoelden is dat je niet zomaar in een recept met een glutenrijk meel dit kunt vervangen door een glutenvrije variant. Je moet het recept dan verder aanpassen zoals jij ook al aangeeft.

 2. Len schreef:

  Heerlijk zo’n brood! Echt een traktatie en een aanrader omdat het zo makkelijk is. Tip voor je meelgebruik: neem 50% meel en 50% witte bloem, dan krijg je een luchtiger, “hoger” brood. En als je de deksel eraf haalt, verlaag dan de oventemperatuur naar ca 225. En dan nog een kwartiertje.

  1. Judith schreef:

   Fantastisch recept dit! Hij smaakt heerlijk

 3. Laura schreef:

  Hi! Zou je zo’n brood ook in een cakevorm kunnen doen met bv. zilverfolie eroverheen ipv een deksel?
  ( In de op een na laatste zin staat een typfoutje ‘het’ deksel )

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik durf het eigenlijk niet met zekerheid te zeggen! En thanks voor het scherpe oog 😉

 4. Len schreef:

  Het idee achter de gietijzeren pan is dat je deze afsluit en dat er id pan dan stoom ontstaat. Dit heb je nodig voor korstvorming. Dit effect krijg je niet met aluminiumfolie. Evt kun je dan een schaaltje water onderin de oven zetten en de alufolie weglaten. Een ander alternatief is een glazen ovenschaal (Duralex) met deksel. Succes!

 5. T@S Smit schreef:

  Gedroogde gist of instant gist?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Instant gist, dat is in principe de enige gedroogde gist die tegenwoordig nog goed verkrijgbaar is (in supermarkten etc.).

   1. T@S Smit schreef:

    Nee hoor zeker niet waar. Pit&Pit verkoopt het zeker en heb het al vaker gevonden. Al zou het zeldzaam te koop zijn is het nog steeds handig de goede naam te vernoemen.

 6. Ine schreef:

  Waarom een 2e rijs? Veel recepten gevonden met 1x rijzen en zelf ook geprobeerd. Werkt prima

  1. Laura Kieft schreef:

   Omdat ik dit het beste resultaat vind geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *