Ik kon het weer niet laten, ik moest en zou een crumble maken voor Kerst. Van deze lekkernij kan ik gewoon echt geen genoeg krijgen. Dit keer maakte ik een appel-cranberry crumble. Door de toevoeging van kaneel geef je hem net dat beetje extra pit en het gaat natuurlijk goed samen met de appel en cranberry’s. Je zou ook zelfs nog wat kaneel aan het kruimeldeeg kunnen toevoegen, maar dat liet ik zelf dit keer achterwege. Crumble is een perfect kerstdessert. Je kunt de schaaltjes namelijk al ’s ochtends maken en (ongebakken) in de koelkast zetten. als je aan de gang voor het dessert begint, schuif je deze schaaltjes in de oven. Tegen de tijd dat je aan het dessert toe bent, zijn deze klaar. Bolletje ijs erbij en klaar ben je.
BAKTIP: Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van souffléschaaltjes (ramekins). Ze zijn geschikt voor alle soorten recepten: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.
Appel-cranberry crumble
Ingrediënten
- 2 appels
- 60 gram gedroogde cranberry’s
- 200 gram cranberry compote (volgens recept)
- 1 tl kaneel
Topping
- 70 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram ongezouten roomboter
- 70 gram bloem
- snufje zout
Instructies
-
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een kom met de gedroogde cranberry’s, compote en kaneel en roer het mengsel goed door elkaar. Verdeel over 4 schaaltjes.
-
De topping maak je door alle ingrediënten samen te voegen en met de hand tot een kruimelig deeg te kneden. Verdeel deze kruimels over de schaaltjes heen.
-
Bak de schaaltjes crumble in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de crumble zo’n 5 minuten afkoelen voordat je ze serveert. De smaken kun je dan ook veel beter proeven. Serveer eventueel met een bolletje ijs bovenop en geniet!
Dit was dan alweer het allerlaatste recept uit de advent van 2016! Wauw, wat is het weer voorbij gevlogen. Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden als ik en ben benieuwd welke recepten jullie hebben uitgekozen voor de kerstdagen. Dan rest mij nu nog maar één ding:
Hele fijne kerstdagen voor jullie allemaal! Geniet van al het lekkere eten en elkaars gezelschap deze gezellige dagen.
Leuk receptje! Ik heb nog van die kleine pannetjes staan. Daar kan ik dit perfect in maken.
Ik wil dit maken in 1 grotere ovenschaal. Moet ik de baktijd dat verlengen denk je? Ik heb namelijk geen kleine schaaltjes.
Ja dan zou ik 30 minuten aanhouden
Gisteren gemaakt in 1 grote Schaal en het was ongelofelijk lekker. Ik ben blij dat ik nog 2 potten compote heb staan!
Nog snel 2 zakken cranberry’s gehaald, dan kunnen we nog vaker genieten van dit heerlijke nagerecht!
Hallo!
Ik kook/bak geregeld via jou pagina , geweldige ideeën en oh zo heerlijk!
Nu vroeg ik mij af hoever in van tevoren de appelcranberry crumble kan maken?
Groet Ellen
Je kan het deeg al eerder maken, maar ik zou het pas bakken voordat je het nodig hebt, warm is het wel zo lekker natuurlijk.
Hoi laura, vandaag gemaakt voor het kerstdiner, erg geslaagd!
Yes wat leuk!
hoeveel is 200 gram compote (ik heb geen weegschaal)? is dat ongeveer een heel potje, dus de helft van jouw compote recept?
Beste Laura, als ik dit van tevoren wil maken, kan ik dit het best ongebakken invriezen, of alvast bakken, afkoelen, invriezen, en dan na ontdooien opnieuw in de oven (en dan voor hoelang en hoe warm)?
Vriendelijke groet Mireille
Eigenlijk kunnen beide opties heel goed. Als je de crumble opnieuw opwarmt, dan zou ik dat een kleine 10 minuten doen op een lagere temperatuur.