Appel-cranberry crumble

Gepost: 24 december 2016 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023

appel-cranberry-crumble-1a

Ik kon het weer niet laten, ik moest en zou een crumble maken voor Kerst. Van deze lekkernij kan ik gewoon echt geen genoeg krijgen. Dit keer maakte ik een appel-cranberry crumble. Door de toevoeging van kaneel geef je hem net dat beetje extra pit en het gaat natuurlijk goed samen met de appel en cranberry’s. Je zou ook zelfs nog wat kaneel aan het kruimeldeeg kunnen toevoegen, maar dat liet ik zelf dit keer achterwege. Crumble is een perfect kerstdessert. Je kunt de schaaltjes namelijk al ’s ochtends maken en (ongebakken) in de koelkast zetten. als je aan de gang voor het dessert begint, schuif je deze schaaltjes in de oven. Tegen de tijd dat je aan het dessert toe bent, zijn deze klaar. Bolletje ijs erbij en klaar ben je.

BAKTIP: Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van souffléschaaltjes (ramekins). Ze zijn geschikt voor alle soorten recepten: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.

appel-cranberry-crumble-2a

APPEL-CRANBERRY CRUMBLE

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Appel-cranberry crumble

Deze appel-cranberry crumble is een fantastisch dessert voor tijdens de feestdagen. Maar ook daarbuiten smaakt ie erg goed hoor.
Porties: 4 schaaltjes

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 60 gram gedroogde cranberry’s
  • 200 gram cranberry compote (volgens recept)
  • 1 tl kaneel

Topping

  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een kom met de gedroogde cranberry’s, compote en kaneel en roer het mengsel goed door elkaar. Verdeel over 4 schaaltjes.
  • De topping maak je door alle ingrediënten samen te voegen en met de hand tot een kruimelig deeg te kneden. Verdeel deze kruimels over de schaaltjes heen.
  • Bak de schaaltjes crumble in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de crumble zo’n 5 minuten afkoelen voordat je ze serveert. De smaken kun je dan ook veel beter proeven. Serveer eventueel met een bolletje ijs bovenop en geniet!
Bewaren

De crumble zelf blijft 4-5 dagen in een gesloten verpakking goed.

Dit was dan alweer het allerlaatste recept uit de advent van 2016! Wauw, wat is het weer voorbij gevlogen. Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden als ik en ben benieuwd welke recepten jullie hebben uitgekozen voor de kerstdagen. Dan rest mij nu nog maar één ding:

Hele fijne kerstdagen voor jullie allemaal! Geniet van al het lekkere eten en elkaars gezelschap deze gezellige dagen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Leuk receptje! Ik heb nog van die kleine pannetjes staan. Daar kan ik dit perfect in maken.

  2. Kristel otten schreef:

    Ik wil dit maken in 1 grotere ovenschaal. Moet ik de baktijd dat verlengen denk je? Ik heb namelijk geen kleine schaaltjes.

    1. Laura schreef:

      Ja dan zou ik 30 minuten aanhouden

  3. Silvia schreef:

    Gisteren gemaakt in 1 grote Schaal en het was ongelofelijk lekker. Ik ben blij dat ik nog 2 potten compote heb staan!

  4. Silvia schreef:

    Nog snel 2 zakken cranberry’s gehaald, dan kunnen we nog vaker genieten van dit heerlijke nagerecht!

  5. Ellen schreef:

    Hallo!

    Ik kook/bak geregeld via jou pagina , geweldige ideeën en oh zo heerlijk!
    Nu vroeg ik mij af hoever in van tevoren de appelcranberry crumble kan maken?

    Groet Ellen

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kan het deeg al eerder maken, maar ik zou het pas bakken voordat je het nodig hebt, warm is het wel zo lekker natuurlijk.

  6. Anita schreef:

    Hoi laura, vandaag gemaakt voor het kerstdiner, erg geslaagd!

  7. miranda schreef:

    hoeveel is 200 gram compote (ik heb geen weegschaal)? is dat ongeveer een heel potje, dus de helft van jouw compote recept?

  8. Mireille schreef:

    Beste Laura, als ik dit van tevoren wil maken, kan ik dit het best ongebakken invriezen, of alvast bakken, afkoelen, invriezen, en dan na ontdooien opnieuw in de oven (en dan voor hoelang en hoe warm)?
    Vriendelijke groet Mireille

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eigenlijk kunnen beide opties heel goed. Als je de crumble opnieuw opwarmt, dan zou ik dat een kleine 10 minuten doen op een lagere temperatuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept