Hartige madeleines met Parmezaanse kaas

Gepost: 12 augustus 2016 Laatst bewerkt: 30 november 2023
41

hartige madeleines 1a

Jaren geleden zag ik al eens hartige madeleines voorbij komen op het grote wereld wijde web. Dat vond ik gelijk een goed idee, maar verder dacht ik er niet echt meer over na. Totdat ik laatst aan het brainstormen was voor hartige hapjes bij de borrel en ik eens even iets anders wilde. Ik pakte mijn bakvorm voor mini muffins en vergeleek de grootte van de vormpjes met andere bakvormen die ik had. En ja, daar was mijn madeleine vorm. Hartige madeleines zouden het gaan worden. Deze versie is met Parmezaanse kaas en stukjes zongedroogde tomaat, maar ik heb inmiddels inspiratie voor nog veel meer soorten.

BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!

 

hartige madeleines 2a

Recept afdrukken

3.90 van 10 stemmen

Hartige madeleines

Hartige madeleines? Ja hoor, dat is erg lekker. Kijk maar naar deze hartige madeleines met Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten. Om te smullen!
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 40 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 80 gram yoghurt (ik gebruikte magere, maar vol kan ook)
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 10 gram zongedroogde tomaat (in kleine stukjes)
  • 1 tl Italiaanse kruiden

Instructies

  • Het maken van het beslag is heel simpel. Begin met het samenvoegen van het bloem, bakpoeder, zout, ei en de yoghurt. Roer met een spatel goed door elkaar.
  • Voeg dan de Parmezaanse kaas, tomaat en kruiden toe en meng dit er ook doorheen.
  • Verdeel het beslag over de ingevette en met bloem bestoven madeleine bakvorm.
  • Bak de hartige madeleines in 10 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Deze madeleines met Parmezaanse kaas en tomaat zijn zowel warm als koud heerlijk. Ze zijn ook goed voor te bereiden en eventueel nog even op te warmen in de oven.
Bewaren

Wanneer afgedekt met folie 2-3 dagen te bewaren.

hartige madeleines 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Leuk, de hartige bakker! Lijkt me erg lekker!

  2. Wat een super makkelijk en origineel recept! Ga nu echt een keer zo’n bakvorm scoren en dit recept uitproberen

  3. Margot schreef:

    Wat een leuke variant! Goed idee!

  4. Rowan schreef:

    Ik vind Madeleines altijd zo mooi en lekker! Dit lijkt mij een heerlijke variatie op de zoete variant!

  5. Marielle schreef:

    Kun je hier ook Griekse yoghurt voor gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal vast lukken.

  6. Annelies schreef:

    Hoef je dit deeg/beslag niet eerst een poosje in de koeling te zetten? Waarom het deeg voor ‘gewone’ madeleines wel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hoeft inderdaad niet. Dat komt omdat er in dit recept geen boter zit en in de andere madeleines wel. Het opstijven zou daarom geen functie hebben in dit geval.

  7. Winnie schreef:

    Gisteren geprobeerd. Ze waren binnen 10 minuten op met de mededeling dat het “ lekker weg hapt”. Volgende keer maak ik meer. ( nu 3 per persoon)
    Zelf heb ik een stukje prei en een bosuitjes heel v
    Fijn gesneden erbij gedaan.
    Bedankt voor dit heerlijk recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *