Risotto bitterballen met mozzarella – arancini

Risotto bitterballen met mozzarella – arancini
58

Mocht de frituur aangaan een dezer dagen: probeer dan deze risotto bitterballen met mozzarella uit! Of arancini, dat klinkt wat chiquer. Hoe dan ook, uiteindelijk draait het om de smaak en dat zit bij deze risotto bitterballen helemaal goed. Ik begin alweer te watertanden als ik eraan denk. Deze bitterballen zijn perfect voor bij de borrel, maar je kunt ze ook heel goed als een soort voorgerecht serveren. Zou ik zelf erg blij van worden.

Risotto bitterballen – Arancini

In Italië noemen ze het arancini, hier in Nederland zeggen we een risotto bitterbal. Hoe dan ook zijn ze fantastisch lekker.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

Voor de ragout

  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 300 gram risotto rijst
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 5-6 takjes fijngesneden peterselie
  • peper en zout
  • 20 (halve) bolletjes mozzarella

Voor het paneren

  • olijfolie (om je handen mee in te vetten)
  • paneermeel
  • 2-3 los geklopte eieren (M)

Instructies

  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de risotto rijst toe en bak kort mee.
  • Voeg de bouillon in delen toe, als het bijna is opgenomen door de rijst voeg je een nieuwe scheut toe. Roer regelmatig door.
  • Voeg Parmezaanse kaas en peterselie toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Schep de risotto in een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Neem wat risotto in je hand, druk het een beetje plat en leg hier een (half) bolletje mozzarella op. Vouw de risotto eromheen en maak er een stevig balletje van.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een risotto balletje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de bitterballen in 3 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Tips

Wij gebruikten hele balletjes mozzarella, maar je zou ook heel goed halve bolletjes kunnen gebruiken. Dan smelten ze nog beter en heb je in verhouding wat meer risotto in je bitterbal. Aan jou de keuze!

Bewaren

Invriezen van de bitterballen is ook mogelijk, ze hebben dan wel iets meer tijd nodig in de frituurpan.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. Sam schreef:

    Laura, wat zien die er mooi uit. Mijn vraag is: kan ik deze ook in een airfryer bereiden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest! Zou het wel leuk vinden om te weten, mocht je het testen 🙂

  2. Rina schreef:

    Hoi Laura,
    Ik kan niet goed tegen mozzarella. Zou ik ook een andere soort kaas kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt de mozzarella ook weglaten! Wellicht dat halloumi of feta er ook lekker in is, maar dat heb ik niet getest.

  3. Janet schreef:

    Hoi Laura, zijn deze lekkere bitterballen ook geschikt voor in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet! Ik denk wel zodra je ze hebt gefrituurd (ik zou ze dan wat korter frituren dan nodig is) en daarna bijvoorbeeld wilt invriezen om vervolgens in de oven weer af te kunnen bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *