Sweet chili saus

22 januari 2021
Sweet chili saus
87

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit geweten dat het zó makkelijk is om zelf deze lekkere saus te maken. Ik weet nu al dat ik dit sausje nog veel vaker zelf ga maken. Ik deel het recept zodat jij thuis ook aan de slag kunt.

Sweet chili saus

Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf sweet chili saus te maken? Hier is het recept!
Porties: 320 ml

Ingrediënten

  • 5 rode pepers
  • 150 ml water
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 50 ml azijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el maïzena
  • 1 el geraspte gember
  • snuf zout

Instructies

  • Verwijder de zaadjes uit de pepers (of laat ze (deels) zitten als je van een pittige saus houdt) en doe de pepers met de knoflook en gember in een hakmolentje. Maal fijn.
  • Doe water, suiker, azijn en zout in een pan en roer door. Voeg het mengsel met de peper toe en breng aan de kook.
  • Laat het mengsel koken tot de suiker is opgelost.
  • Ondertussen voeg je een beetje water toe aan de maïzena om er een papje van te maken. Wanneer de suiker is opgelost voeg je dit papje toe. Roer door en laat nog even kort meekoken.
  • Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de saus nog wat verder indikken.
Bewaren

In de koelkast is de saus wel een jaar houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

  1. BERT BAANDERS schreef:

    Ik zou het met moutsroop maken. Gezonder en lekkerder.

    1. Henneke schreef:

      en misschien arrowroot i.p.v. maizena?

  2. Erina schreef:

    Wat een makkelijk en lekker recept. Gelijk gemaakt ook voor mijn kinderen. Gezien hun reacties zal ik dit nog heeeeeeel vaak moeten maken.

    1. Desiree schreef:

      Oh wat stom, ik gooide de pepers uit de bami groentenpakketten altijd weg….
      Nu gelukkig ik ze maar opsparen. Kan ik ze zolang in de vriezer bewaren?

  3. Ank schreef:

    Een gemakkelijk maar heerlijk recept. 1x pittig en 1x wat milder gemaakt. Dank je!

  4. Annemarie schreef:

    Hi Laura,

    Wat een leuk recept. Dat wil ik graag gaan maken. Ik vind de fles ook zo leuk! Waar heb je die gekocht?

    Liefs,
    Annemarie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Als je even googlet op glazen weckfles dan vind je er meteen voldoende

      1. Annemarie schreef:

        Dat had ik eigenlijk zelf ook wel kunnen bedenken… 😉 Bedankt voor je reactie!

  5. Johan schreef:

    Hi Laura! Bedankt voor je recept. Zou ik als diabeet de suiker kunnen vervangen door dadels en wat doet dat met de houdbaarheid? Daarnaast maak ik me zorgen over botulisme bij gebruik van wecktechnieken. Ik zou zo graag zelf knoflookolie en chiliolie maken! Of ligt het geheim er in dat ik het niet koud moet toevoegen maar eerst met de olie moet koken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk niet dat dit recept met dadels te maken is, dat heeft teveel invloed op het resultaat in dit geval. Olie hoef je niet te koken hoor als je er smaken aan toe wilt voegen, zorg dat je het flesje goed ontsmet door bijvoorbeeld enkele minuten in kokend water te leggen.

      1. Henneke schreef:

        Hoi Johan, ik heb jarenlang veel gewekt en ingemaakt. Ik legde de potten en flessen ongeveer 10 minuten in kokend water waar een flinke schep soda aan toegevoegd was. Daarna omspoelen met goed heet water en ondersteboven laten drogen op een schone theedoek. Vervolgens vullen… als je de inhoud lang wilt kunnen bewaren is het toch wel zaak om je bereidingen zo heet mogelijk in de flessen te toen en deze zo snel mogelijk af te sluiten. Chutneys en dergelijke de potten omgekeerd laten afkoelen. Voor oliën denk ik dat je het beter niet verhit.
        Wat betreft je idee over dadels: Dadels zijn zeker veel gezonder dan suiker, maar je bloedsuiker reageert daar wel op, dus voor een diabeet niet zo’n goed idee. Wat je wel kunt gebruiken is kokosbloemsuiker. Deze heeft veel minder effect op je bloedsuikerwaarde. Succes!

        1. Johan schreef:

          Hoi Henneke, kokosbloesemsuiker lijkt me een goed idee. Mbt hitte ivm voedselveiligheid: ik zag een Chinese techniek om olie goed te verhitten, waarna deze werd toegevoegd aan chili flakes. Na afkoeling schijnbaar maandenlang houdbaar in de ijskast. Wil gewoon geen fouten maken door onervarenheid en een eerdere test van mij met rauw materiaal in de olie gaf schimmel in de fles en heb alles moeten weggooien, vandaar dat ik ff rondvraag 🙂 Bedankt voor je reactie!

      2. Johan schreef:

        Hoi Laura, denk je dat je de toevoegingen zoals knoflook en of chillies wel beter eerst kunt bakken ipv rauw toevoegen ivm voedselveiligheid? Bedankt!

        1. Henneke schreef:

          Hoi Johan, Ik denk dat bakken een mogelijkheid is, maar dat verandert wel de smaak. Drogen is dan denk ik een betere optie?

        2. Laura Kieft schreef:

          De versies van olie met een smaakje bakten van tevoren niets, gewoon zo erbij. Maar goed, ik kan niet uit eigen ervaring spreken in dit geval.

  6. Renee schreef:

    Top recept, ik volg een kolydraadarm dieet en vervang de suiker door zoetstof. Werkt prima en zo kan ik toch van de saus genieten…verslaafd aan dat spul.
    Gr renee

  7. Morgane schreef:

    Pas op: het hete sap van chili pepers kan je handen in brand doen staan! Smeer je handen vooraf in met (olijf)olie of draag handschoenen om dit te voorkomen. Dit is een intens brandend gevoel dat pas na enkele uren weggaat. Je kan het behandelen met afwasmiddel, baking soda, melk, alcohol(gel) of olijfolie. Leg je handen niet in stilstaand water, dit laat het pikante spul extra verspreiden. Je loopt geen echte brandwond op, maar je zenuwen worden getriggerd waardoor het wel zo aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *