Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit geweten dat het zó makkelijk is om zelf deze lekkere saus te maken. Ik weet nu al dat ik dit sausje nog veel vaker zelf ga maken. Ik deel het recept zodat jij thuis ook aan de slag kunt.
BAKTIP: Op zoek naar nog meer sausinspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.
Waar is sweet chili saus lekker bij?
Ik gebruik sweet chili saus voor verschillende dingen in de keuken. Voor bij de borrel bijvoorbeeld, zelfgemaakte loempiaatjes kun je er heerlijk in dippen. Een scheutje saus door de mayonaise roeren is overigens ook heerlijk.
Ook wanneer ik aan het koken ben gaat er vaak een scheut van deze saus in de pan. Mijn favoriet is een roerbakgerecht met heel veel groenten, rijst en kip. Vaak combineer ik het dan ook nog met een klein beetje ketjap. Ik houd wel van eenpansgerechten en gooi dus vaak alles door elkaar. Maar het is het ook waard om alleen sweet chili kip te maken, zoals ik het hier thuis noem. Daar heb ik overigens geen recept van hier op het blog, misschien moet ik daar maar eens verandering in gaan brengen.
Een paar recepten die goed combineren met zelfgemaakte sweet chili saus:
Wat zit er in sweet chili saus?
Het belangrijkste ingrediënt is een inkoppertje: dat zijn de rode pepers. Voor een flesje saus van 320 ml heb je 5 rode pepers nodig. Als je er meer hebt, kun je natuurlijk ook prima een grotere hoeveelheid saus maken. Of als je graag meerdere dingen wilt maken: met dit recept van Simone’s Kitchen maak je overheerlijke harissa waar maar liefst 10 rode pepers ingaan.
Naast de rode pepers heb je nog een aantal dingen nodig: water, suiker, azijn, knoflook, maïzena, gember en zout. Valt best mee toch dit ingrediëntenlijstje? Mijn flesje is inmiddels bijna op, dus ik ga zelf ook weer snel aan de slag met een nieuwe voorraad zelfgemaakte sweet chili saus.
Ik zou het met moutsroop maken. Gezonder en lekkerder.
en misschien arrowroot i.p.v. maizena?
Wat een makkelijk en lekker recept. Gelijk gemaakt ook voor mijn kinderen. Gezien hun reacties zal ik dit nog heeeeeeel vaak moeten maken.
Oh wat stom, ik gooide de pepers uit de bami groentenpakketten altijd weg….
Nu gelukkig ik ze maar opsparen. Kan ik ze zolang in de vriezer bewaren?
Een gemakkelijk maar heerlijk recept. 1x pittig en 1x wat milder gemaakt. Dank je!
Hi Laura,
Wat een leuk recept. Dat wil ik graag gaan maken. Ik vind de fles ook zo leuk! Waar heb je die gekocht?
Liefs,
Annemarie
Wat leuk! Als je even googlet op glazen weckfles dan vind je er meteen voldoende
Dat had ik eigenlijk zelf ook wel kunnen bedenken… 😉 Bedankt voor je reactie!
Hi Laura! Bedankt voor je recept. Zou ik als diabeet de suiker kunnen vervangen door dadels en wat doet dat met de houdbaarheid? Daarnaast maak ik me zorgen over botulisme bij gebruik van wecktechnieken. Ik zou zo graag zelf knoflookolie en chiliolie maken! Of ligt het geheim er in dat ik het niet koud moet toevoegen maar eerst met de olie moet koken?
Ik denk niet dat dit recept met dadels te maken is, dat heeft teveel invloed op het resultaat in dit geval. Olie hoef je niet te koken hoor als je er smaken aan toe wilt voegen, zorg dat je het flesje goed ontsmet door bijvoorbeeld enkele minuten in kokend water te leggen.
Hoi Johan, ik heb jarenlang veel gewekt en ingemaakt. Ik legde de potten en flessen ongeveer 10 minuten in kokend water waar een flinke schep soda aan toegevoegd was. Daarna omspoelen met goed heet water en ondersteboven laten drogen op een schone theedoek. Vervolgens vullen… als je de inhoud lang wilt kunnen bewaren is het toch wel zaak om je bereidingen zo heet mogelijk in de flessen te toen en deze zo snel mogelijk af te sluiten. Chutneys en dergelijke de potten omgekeerd laten afkoelen. Voor oliën denk ik dat je het beter niet verhit.
Wat betreft je idee over dadels: Dadels zijn zeker veel gezonder dan suiker, maar je bloedsuiker reageert daar wel op, dus voor een diabeet niet zo’n goed idee. Wat je wel kunt gebruiken is kokosbloemsuiker. Deze heeft veel minder effect op je bloedsuikerwaarde. Succes!
Hoi Henneke, kokosbloesemsuiker lijkt me een goed idee. Mbt hitte ivm voedselveiligheid: ik zag een Chinese techniek om olie goed te verhitten, waarna deze werd toegevoegd aan chili flakes. Na afkoeling schijnbaar maandenlang houdbaar in de ijskast. Wil gewoon geen fouten maken door onervarenheid en een eerdere test van mij met rauw materiaal in de olie gaf schimmel in de fles en heb alles moeten weggooien, vandaar dat ik ff rondvraag 🙂 Bedankt voor je reactie!
Hoi Laura, denk je dat je de toevoegingen zoals knoflook en of chillies wel beter eerst kunt bakken ipv rauw toevoegen ivm voedselveiligheid? Bedankt!
Hoi Johan, Ik denk dat bakken een mogelijkheid is, maar dat verandert wel de smaak. Drogen is dan denk ik een betere optie?
De versies van olie met een smaakje bakten van tevoren niets, gewoon zo erbij. Maar goed, ik kan niet uit eigen ervaring spreken in dit geval.
Top recept, ik volg een kolydraadarm dieet en vervang de suiker door zoetstof. Werkt prima en zo kan ik toch van de saus genieten…verslaafd aan dat spul.
Gr renee
Pas op: het hete sap van chili pepers kan je handen in brand doen staan! Smeer je handen vooraf in met (olijf)olie of draag handschoenen om dit te voorkomen. Dit is een intens brandend gevoel dat pas na enkele uren weggaat. Je kan het behandelen met afwasmiddel, baking soda, melk, alcohol(gel) of olijfolie. Leg je handen niet in stilstaand water, dit laat het pikante spul extra verspreiden. Je loopt geen echte brandwond op, maar je zenuwen worden getriggerd waardoor het wel zo aanvoelt.
Hoi Henneke,
Heb net jou recept gemaakt. Smaakt Super,!, maar het is een beetje te pikant.
Zou ik de smaak nog kunnen verzachten?
Gr Alda
Hoi Laura zou je de pepertjes kunnen vervangen met peper poeder?
Nee, voor dit recept heb je echt de pepers nodig.
Het is een wijdverbreid misverstand dat de pitjes van pepertjes pittig zijn. Er zit helemaal géén capsaïcine in de pitjes. Eruit halen doe je alleen omdat ze nergens naar smaken, of zelfs een beetje bitter zijn. De capsaïcine zit in het rode vruchtvlees én in het witte gedeelte binnenin de peper waaraan de pitjes vast zitten. Als je het minder pittig wil maken, haal dan dat witte vlees eruit, samen met de pitjes want die smaken toch nergens naar. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine