Kaasfondue is niet alleen ongelofelijk lekker, maar ook oh zo gezellig. Met z’n allen rondom een pannetje gesmolten kaas en dippen maar. In dit artikel deel ik mijn makkelijke kaasfondue recept, tips voor de beste fondue pan en voldoende inspiratie wat lekker is om bij de kaasfondue te eten.

Wat is kaasfondue?

Met kaasfondue dip je stukjes brood en groenten in een fondue pan gevuld met een mengsel van gesmolten kaas, wijn en knoflook. We kennen het vooral vanuit Zwitserse recepten, hoewel de oorspronkelijke afkomst ook Frankrijk zou kunnen zijn.

De stukjes brood en andere dips prik je aan een lange dunne vork, die je in de kaas doopt en vervolgens met gesmolten kaas omhuld weer op je eigen bord schept. De fonduepan staat over het algemeen op een fonduebrander, waardoor de gesmolten kaas lekker warm en vloeibaar blijft.

Wat is de beste kaas voor kaasfondue?

Wil je klassieke Zwitserse kaasfondue maken? Dan combineer je de Zwitserse kazen Gruyère en Emmentaler. Erg lekker, maar het leuke aan het zelf maken is nou net dat je alle kanten op kan. Over het algemeen hou je aan dat je twee tot drie kazen mengt, die elkaar qua smaak in balans brengen. Drie hele uitgesproken kazen zijn geen goede match.

Je kunt voor een Hollandse kazenmix met Goudse kaas of boerenkaas kiezen, maar je kunt een milde kazenmix ook op smaak brengen met een meer aanwezige kaas zoals kruidenkaas, Parmezaanse kaas, blauwschimmelkaas of geitenkaas. De kaasboer kan je hier erg goed in adviseren. Nog fijner, zij kunnen de kazen direct voor je raspen, dat scheelt een hoop gedoe thuis.

Hoe maak je kaasfondue?

Het recept voor kaasfondue is erg makkelijk. Je smelt de door jou gekozen mix aan kazen in een pan met warme wijn en knoflook. De kaas voeg je steeds in delen toe en je roert tot alles goed is gesmolten, voordat je nieuwe kaas toevoegt. Als alle kaas in de wijn is gesmolten, dan meng je er maïzena (opgelost in water) doorheen om het geheel mooi te binden. Uiteindelijk kun je de fondue nog verder op smaak brengen met gedroogde kruiden, zoals peper en nootmuskaat, of met kirsch als je hier van houdt.

BAKTIP: Op de foto’s zie je deze kaasfondueset die ik al meer dan 10 jaar gebruik en daar ben ik heel tevreden mee. In dit formaat kaasfondue pan kun je voldoende fondue voor vier personen kwijt, maar ze hebben ook kleinere varianten. Het schoonmaken gaat ook erg makkelijk, groot voordeel als je het mij vraagt.

Wat eet je bij kaasfondue?

Wat eet je bij kaasfondue?

Bij kaasfondue horen veel verschillende dips. En daarmee bedoel ik niet zozeer sauzen, maar verschillende groenten, fruit en stukjes brood om lekker in de gesmolten kaas te dippen. Denk hierbij aan wat je zelf lekker vindt smaken in combinatie met kaas. Onderstaand som ik de nodige inspiratie voor dips om uit te kiezen op.

Groente:

  • Plakjes komkommer
  • Tomaatjes
  • Paprika’s
  • Wortels
  • Blaadjes witlof
  • Geblancheerde broccoli
  • Geblancheerde bloemkool
  • Bleekselderij
  • Champignons
  • Krieltjes (gebakken of gekookt)

Fruit:

  • Druiven
  • Ananas
  • Appel
  • Peer

Brood:

Persoonlijk vind ik het lekker om 4 soorten groenten, 1 – 2 soorten fruit en 1 – 2 broodsoorten te combineren als dips. Je kunt de groenten en fruit prima de avond van tevoren voorbereiden, zoals het wassen en snijden ervan. Dan hoef je op de avond van het etentje alleen de fondue te maken en alles op tafel te zetten.

Welke wijn bij kaasfondue?

Bij kaasfondue wordt door de kenners geadviseerd om een frisse en/of droge witte wijn te gebruiken, zowel om door de fondue te verwerken als om ernaast te drinken. Denk hierbij aan Sauvignon Blanc, Chablis of Riesling. Vette, boterige wijnen moet je vooral vermijden, want deze vallen veel te zwaar op de maag in combinatie met de kaas. Als je op zoek bent naar de perfecte wijn-spijscombinatie bij jouw kazenmix, kun je je het beste bij een wijn- of kaasspeciaalzaak laten adviseren.

Kaasfondue zonder alcohol

Natuurlijk kun je ook kaasfondue zonder wijn maken. Er worden online verschillende alternatieven geadviseerd, waarbij elke optie wat voor- en nadelen heeft. Wil je bij de smaak van wijn in de buurt blijven? Kies dan voor een frisse alcoholvrije wijn. Bouillon is een ander smaakvol en vaak getipt alternatief. Let er hierbij op dat je niet te zoute kazen gebruikt, omdat de bouillon ook zout toevoegt.

Appelsap kan een mooie vervanger zijn als je kaasfondue voor kinderen maakt. De toevoeging van appelsap maakt de gesmolten kazen wat zoeter, wat wenselijk kan zijn als je voor een meer pittige kazenmix bent gegaan (daar houden kinderen over het algemeen niet van). Melk is in dit geval ook een goed alternatief, dat is lekker neutraal qua smaak.

Kaasfondue maken

Kaasfondue bewaren

Door de kaasboer heb ik mij laten vertellen dat je per persoon gemiddeld 200 gram kaas nodig hebt voor een geslaagd avondje fonduen. Bedenk voorafgaand aan je etentje of je met grote of kleine eters te maken hebt, want het liefst zie je die fonduepan aan het einde van de avond leeg. Toch nog wat over? Geen probleem, volg onderstaande tips om restjes kaasfondue te bewaren en lees wat je ermee kunt doen.

Hoelang blijft kaasfondue goed?

Overgebleven kaasfondue bewaar je max. twee dagen in een goed afgesloten koelkastdoos. Dit restje kun je bijvoorbeeld aanlengen om als kaassaus bij een bloemkoolgerecht of ovenschotel te serveren of als basis voor een pasta. Heerlijk!

Kun je kaasfondue invriezen?

Invriezen vind ik ideaal als je de restjes kaasfondue het liefst voor de volgende fondue-avond wil bewaren. Je kunt het maximaal drie maanden luchtdicht verpakt bewaren, dus dat zorgt er direct voor dat de volgende keer niet al te lang op zich zal laten wachten. 😉

Wat is de beste kaas voor kaasfondue?

Laatste tips: zelf kaasfondue maken

Kaas smelten

Het smelten van de kaas voor je fondue is een taakje waar je wat geduld voor moet hebben, maar dit geduld loont. Zet de warmtebron onder de pan laag, gebruik een houten lepel en draai hiermee achtjes tijdens het smeltproces. Neem de tijd om de kaas te smelten, dat zorgt voor de lekkerste structuur van je fondue. Voeg eventueel meer wijn toe als je aan het einde merkt dat je fondue aan de dikke kant is.

Kaasfondue pan (of zonder)

Als je dan eenmaal het perfecte gesmolten kaasmengsel hebt gemaakt, dan giet je dit in een fondue pan en zet je hierna direct op tafel, op een fonduebrander. Op deze manier houdt je het mengsel het beste warm, vloeibaar en je voorkomt dat het aanbrandt. Eventueel lukt dit ook met een pan met een losse brander eronder, zolang je de brander laag kunt zetten om verbranding van de kaas te voorkomen.

De aanschaf van een kaasfondueset is niet goedkoop. Als je kiest voor een goede kwaliteit fondue pan dan kun je er waarschijnlijk een leven lang mee doen, mede doordat je de pan niet heel vaak gebruikt. Als je geen set wil aanschaffen vanwege de kosten of omdat je het te weinig zal gebruiken, wellicht kun je er dan één van buren, vrienden of familie lenen.

Kirsch

In traditionele Zwitserse kaasfondue recepten zie je vaak het gebruik van kirsch terugkomen. Je hebt er maar weinig van nodig, want het is een sterke alcoholische drank. Kirsch wordt ook wel een fruitige brandewijn genoemd en wordt gemaakt van gedestilleerd kersensap. Ondanks dat de naam het wel doet vermoeden, is het absoluut niet zoet van smaak.

Als je het in onderstaand recept wil toepassen, neem dan 3 el kirsch en los daarin de maïzena op (i.p.v. water). Volg het recept verder zoals omschreven.

Kaasfondue zonder alcohol

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Kaasfondue recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kaasfondue recept

Met dit makkelijke recept zet jij binnen een half uur een heerlijke pan met kaasfondue op tafel. Smullen geblazen!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram gemengde kazen zoals Emmentaler, Gruyère of andere kazen naar voorkeur
  • 400 ml droge witte wijn
  • 1 el maïzena
  • 1 teen knoflook
  • zwarte peper naar smaak
  • brood, groente en fruit zie tips in bovenstaand artikel

Benodigdheden

Instructies

Voorbereiding

  • Bereid de groenten naar keuze voor (schillen, schoonmaken, wassen, blancheren – indien nodig en snijden).
  • Rasp de kaas, als je dit nog niet bij de kaasboer hebt laten doen – tip voor de volgende keer!

Kaasfondue maken

  • Halveer de knoflookteen en smeer je kaasfonduepan hier grondig mee in.
  • Pers de teen knoflook uit en verwarm samen met de witte wijn in een pan op je kookplaat totdat deze gaat koken. Zet het vuur dan lager en voeg per 100 gram de kaas toe terwijl je roert. Blijf roeren totdat alle kaas is gesmolten.
  • Los de maïzena op in 2 el (koud) water. Voeg dit al roerend toe aan de gesmolten kaas, totdat er een gladde en gebonden kaasmassa ontstaat.
  • Giet het kaasmengsel in je kaasfondue pan en maak af met wat zwarte peper (en eventueel nootmuskaat, als je hiervan houdt).
Tips

Voor een alcoholvrije kaasfondue kun je een alcoholvrije 'droge witte wijn' gebruiken, bouillon, melk of appelsap. Meer tips? Neem bovenstaand artikel dan goed door.
Bewaren

Overgebleven kaasfondue kun je maximaal 2 dagen in een goed afgesloten koelkastdoos in de koelkast bewaren of maximaal drie maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Josie schreef:

    5 sterren
    Hallo laura thanks for je recept voor kaasfondue was ik echt vergeeten ik woon in Australia en ga dit zeer zeker doen voor onze vrienden met wat extra koud vlees platters als je wat ideeen voor me heeft graag thanks Josie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen! Wat bedoel je met extra koud vlees platters?

  2. Jol schreef:

    Als koud vlees doe ik er coburgerham, serranoham of andere hamsoorten bij. De wat zoutere vleeswaren dus. Je kunt de ham in plakjes scheuren of in blokjes snijden.

  3. Francis schreef:

    Bedankt voor het recept Laura. Heb je ook nog tips om schiften tegen te gaan. Dit gebeurt bij mij regelmatig namelijk. Dan heb je een bonk kaas en daarboven ligt dan het vet. Is dan de verhouding niet goed of ligt het aan de bereiding.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan door beide zijn. Maar als het goed is verhelpt de maizena dat sowieso. Dus ik zou het met dit recept eens proberen en kijken of je er dan ook last van hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept