Alles over baking soda

Gepost: 30 januari 2018 Laatst bewerkt: 13 juni 2023
4

ALLES OVER BAKING SODA

In de afgelopen jaren heb ik heel wat geschreven over baking soda. Hoewel het ingrediënt bekender wordt en vooral ook beter verkrijgbaar is, zijn er nog steeds veel vragen over. Niet iedereen heeft door dat het toch echt iets anders is dan bakpoeder en velen snappen niet helemaal hoe je er nu mee werkt. Wie alle artikelen op Laura’s Bakery en Handige Baktips kent is vast al een stuk wijzer over dit onderwerp, maar velen van jullie zullen dat nog niet zijn. Daarom verzamel ik in dit artikel alles over baking soda wat ik ooit geschreven heb. Een handige plek waar alle nuttige informatie bij elkaar staat.

Wat is baking soda

Baking soda, baksoda, bakzout, zuiveringszout en natriumbicarbonaat. Zomaar een paar benamingen voor een en hetzelfde product. Hoewel het product vele toepassingen kent, gebruik ik het alleen in recepten als rijsmiddel. Verwar het vooral niet met bakpoeder, want dat is toch echt weer heel anders. Waar bakpoeder uit meerdere bestanddelen bestaat en het verder niets nodig heeft om te werken, heeft baking soda juist wel wat hulp nodig in de vorm van een zuur. Dit kan citroensap zijn, maar er zijn veel meer opties (waarover je straks meer kunt lezen).

Hier kun je nog wat uitgebreider lezen over wat baking soda nu precies is.

waar koop je baking soda

Winkels hebben door dat baking soda in Nederland steeds populairder wordt en dat is fijn, het is nu een stuk beter verkrijgbaar dan een aantal jaren geleden. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig zelfs meerdere soorten in de schappen liggen, van de Oetker zakjes tot de Amerikaanse oranje doosjes van Arm & Hammer. Ook toko’s, bak/kookwinkels en andere zaken hebben het vaak in het assortiment. Online is het natuurlijk ook goed verkrijgbaar.

functies van baking soda

Dat baking soda een multifunctioneel product is wist je misschien nog niet, want je kunt er veel meer mee dan het alleen als rijsmiddel gebruiken.

gebruik in huis

Ik benoem baking soda altijd als ingrediënt. Je zou het daarom misschien niet verwachten, maar ook in het huishouden kan baking soda breed ingezet worden. Wat dacht je van een zelfgemaakte tandpasta en deodorant of als hulpje voor het verwijderen van een splinter? Of letterlijk in het huishouden als wasverzachter of schoonmaakmiddel.

Eerder maakte ik deze lijst van 50 toepassingen voor baking soda.

gebruik in de keuken

In de keuken kun je baking soda natuurlijk ook voor de nodige schoonmaak klusjes gebruiken, maar ik focus mij nu even op recepten. Jullie zien regelmatig baking soda in een recept staan, dat is om ervoor te zorgen dat een baksel luchtig wordt. Het is dus een rijsmiddel. Soms wordt hier alleen baking soda voor gebruikt, maar ik combineer het ook regelmatig met bakpoeder.

ALLES OVER BAKING SODA

baking soda en bakpoeder

verschil baking soda en bakpoeder

Zowel baking soda als bakpoeder zijn rijsmiddelen, dat was al duidelijk. Maar toch is er een belangrijk verschil. Heel kort door de bocht:

 • baking soda werkt pas wanneer je ook iets zuurs toevoegt
 • bakpoeder bestaat uit baking soda en een zuur, daar is dus geen extra zuur voor nodig en werkt uit zichzelf al.
combineren baking soda en bakpoeder

Wanneer je alleen baking soda in een recept zonder benodigd zuurtje gebruikt heeft het geen effect. Door ook bakpoeder toe te voegen werkt het wel, want hier zit dat nodige zuurtje al in. Alleen bakpoeder kan ook natuurlijk, maar dan heb je in verhouding veel meer nodig omdat dit maar voor een klein deel uit baking soda bestaat. Voor een mooi luchtig resultaat worden bakpoeder en baking soda daarom vaak gecombineerd. Zelfs wanneer het recept wel al het nodige zuurtje heeft, ook dan wordt het nog luchtiger.

Hier kun je uitgebreid lezen over de verschillen en het combineren van baking soda en bakpoeder.

Op deze ingrediënten reageert baking soda

Tot slot het zuurtje waar ik het steeds over heb. Het is je inmiddels al duidelijk dat baking soda nog een zuur nodig heeft om te werken als rijsmiddel. Citroen ligt voor de hand natuurlijk, azijn en karnemelk zie je ook vaak en is daarom wellicht ook nog wel vlot te bedenken. Maar er zijn ook ingrediënten die minder voor de hand liggen. Honing bijvoorbeeld, maar ook chocola of cacaopoeder. Er zijn veel meer ingrediënten dan je denkt die ervoor zorgen dat baking soda functioneert als rijsmiddel.

Op Handige Baktips staat een hele lijst van ingrediënten die werken met baking soda.

Wist jij dit allemaal al over baking soda? Of heb je misschien nog wel meer weetjes, laat het dan vooral weten!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Denise schreef:

  Heel bijzonder dat baking soda voor heel veel toepassingen gebruikt wordt. Zo gebruik je het om te bakken en zo gebruik je het om je toiletee schoon te maken, brrrr. Klinkt voor mij niet aanlokkelijk om te gebruiken in mn baksels, hoe multifunctioneel ook ?

  1. frans schreef:

   fdedeugd
   je moet het natuurlijk niet eerst in de toiletpot gebruik om het daarna nogmaals te gebruiken in bakwerk!)

   1. Jeannette schreef:

    Hahahaha; jammie ?

 2. Alda Kop schreef:

  Baking Soda is een product day je kunt vinden in elke Amerikaanse pantry.
  Zet een doosje in de ijskast en je hebt geen luchtjes also je vet haar hebt maak een papje rub het in je haar en rinse het kan ook gebruikt Worden als droge shampoo. Hier kunnen we not leven zonder baking soda.

 3. rosita schreef:

  In welke verhoudingen tot het meel gebruik je baksoda.
  En als je baksoda en bakpoeder gebruikt. De verhouding dan?
  bvd

  1. Laura Kieft schreef:

   Daar is geen vaste verhouding voor, dat verschilt per recept.

 4. ellen elferink schreef:

  Dag Laura, interessant stuk over het verschil tussen bakpoeder en baksoda. Ik dacht dat het alternatieven voor elkaar waren! Goed om te weten. Ik heb wel een vraagje waar jij misschien het antwoord op weet: ik bak veel dingen met bakpoeder (soms ook met zelfrijzend bakmeel, is dat bloem met bakpoeder erin??) en ik merk dat als ik bakpoeder of zelfrijzend bakmeel heb gebruikt, je een stroeve mond krijgt na het eten van een plak cake / een scone. Veel mensen in mijn omgeving merken dit ook (dus het ligt niet aan mij haha). Heb jij enig idee hoe dit komt en nog belangrijker, weet jij hoe ik dit kan voorkomen? Ik hoor het graag van je! Groet, Ellen

  1. Laura Kieft schreef:

   Zelfrijzend bakmeel is inderdaad bloem met bakpoeder. Stroeve mond gevoel ken ik niet, zou het niet kunnen dat je het baksel iets te lang/heet bakt? Dat het gewoon net even te droog is? (of gebruik je bakpoeder icm zelfrijzend bakmeel?)

 5. Floris schreef:

  Bakpoeder is zuur. Spoel je mond maar eens met azijn, dat zal een vergelijkbaar (maar sterker) effect hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *