Het is alweer februari! Sommigen hadden het idee dat de maand januari een eeuwigheid duurde, maar ik moet zeggen dat ik het weer snel vond gaan. Dit is het jaar van veranderingen bij Laura’s Bakery en daar heb ik al van alles van gemerkt. Die veranderingen vinden overigens vooral plaats achter de schermen, jullie zullen daar niet direct heel veel van merken. Na een veel te druk jaar heb ik na een chaotisch december genoten van een relatief rustig januari, mede dankzij de inzet van mijn team. Er is nog best wat achterstallig werk in te halen, maar beetje bij beetje wordt die lijst korter. En hoewel de feestdagen er misschien net op zitten, ben ik alweer bezig met de volgende feestdagen. Ja, voor Kerst heb ik uiteraard al plannen, maar ik heb het nu vooral over Pasen. Daar ga ik alweer bijna voor aan de bak, maar niet voordat het Valentijn is geweest hoor. Hoewel het niet heel groot is in Nederland wil ik het ook niet voorbij laten gaan. Want hoe leuk zijn deze chocolate chip madeleines om te bakken voor je dierbaren? Helemaal leuk om in een zakje of doosje cadeau te geven.
Chocolate chip madeleines
Chocolate chip madeleines
Deze chocolate chip madeleines zijn een heerlijk simpele variatie op het bekende Franse cakeje. Met dit makkelijke recept maak je ze eenvoudig zelf.
Porties: 24 stuks
Madeleines bakvorm
Ingrediënten
- 2 eieren L
- 125 gram ongezouten roomboter gesmolten en afgekoeld
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 150 gram bloem gezeefd
- snuf zout
- 100 gram chocolate chips melk, mini of fijngehakt
Instructies
-
Mix de eieren en suiker schuimig tot het drie keer in volume is toegenomen. Ga uit van minstens vijf minuten mixen.
-
Spatel de gesmolten boter en bloem in delen door het beslag. Voeg ook het vanille-extract en zout toe. Schep als laatste de chocolate chips er doorheen.
-
Vul een grote spuitzak, of twee kleinere, met het beslag. Laat minstens 2 uur in de koelkast rusten voordat je verder gaat.
-
Vet een madeleine bakvorm in en bestuif deze met bloem. Spuit het beslag in de vormpjes.
-
Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
Geen spuitzak in huis? Het beslag kan ook met twee theelepels in de vorm geschept worden.
Bewaren
In een afgesloten (koek)trommel blijven de madeleines 3-4 dagen goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Gisteren gemaakt. Erg lekker zijn ze!
Fijn Renate!
Hallo,
Hoeveel beslag moet er in een vormpje?
Niet te vol, het beslag gaat nog rijzen in de oven. Je moet er 24 uit kunnen halen.
Heb het voor mijn collega’s gemaakt, ze waren heerlijk ?
Gisteren met onze kleindochter Kate de citroen madeleines met witte chocolade gemaakt…als sprinkles de Unicorn mix gebruikt,het was een groot succes!
Kan je ook melk chocolade vlokken erin doen?
Dat heb ik niet getest, maar het kan vast.
Ha Laura,
Gisteren deze madeleines gebakken in je nieuwe bakvormen, ik vind ze zó mooi!!!
De madeleines zijn goed gelukt, alleen hebben ze bijna geen ribbeltjes aan de onderkant, hoe kan dit?
Groetjes,
Rianne
Wat leuk om te horen! Wat gek dat de ribbeltjes niet goed zichtbaar zijn. Ik zou eigenlijk niet zo goed weten hoe dit komt, al is het natuurlijk niet exact dezelfde vorm als die ook voor dit recept gebruik heb.
De tweede keer ben ik het bloemlaagje vergeten na het invetten, de madeleines kwamen toen ook perfect uit de vorm en de ribbeltjes waren beter zichtbaar.
Nou, wat goed! Fijn te horen 🙂