Geboorte citroencake met muisjes

Gepost: 5 augustus 2022 Laatst bewerkt: 9 januari 2025
Geboorte citroencake met muisjes

Hoera, mijn neefje is geboren! En ik ben nu dus officieel tante Laura. Geweldig vind ik dat en ik kan geen genoeg van hem krijgen. Deze geboorte citroencake met muisjes maakte ik al voordat mijn kleine neef geboren werd, maar ik vind het extra leuk om het recept nu met jullie te kunnen delen.

Geboorte citroencake met muisjes voorbereiden

Hoewel er absoluut niks mis is met beschuit met muisjes, kan het ook heel leuk zijn om iets anders aan je kraamvisite te serveren. Ik hoor namelijk nogal eens dat hoogzwangere vrouwen tijdens de laatste weken voor de bevalling graag de keuken induiken. Enerzijds als afleiding, maar ook om de vriezer alvast vol te stoppen met gezonde maaltijden voor tijdens de kraamperiode. Wie weet heb je ook wel zin om deze geboortecake te bakken! Het is in ieder geval goed voor te bereiden.

Je hebt meerdere opties als je deze cake verder van tevoren wil maken voor je kraamvisite. Je kunt de cake alvast bakken en in losse stukken invriezen. De roomtopping kan bereid worden als het eenmaal zo ver is, deze is ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de room ook los invriezen, dit zou ik dan in kleine porties doen.

Een andere optie is dat je de cake al maakt met roomtopping en op deze manier invriest, dan moet je wel de muisjes achterwege laten want deze zullen kleur afgeven. Dit heb ik zelf nog niet eerder zo gedaan, maar dit moet prima werken. Laat de cake ontdooien in de koelkast (en bewaar de cake hier ook tot het moment van serveren – vergeet de muisjes dan ook niet!).

En dan nog een tip voor iedereen met een zwangere om zich heen: verras kersverse ouders tijdens je kraamvisite met deze geboorte citroencake met muisjes. Zo neem je ze wat gedoe uit handen en lekker eten is nu eenmaal een geweldig cadeau.

BAKTIP: Voor het raspen van de citroen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Geboorte citroencake met muisjes (1)

Meer kraamvisite hapjes

Als je zelfgemaakte hapjes aan je kraamvisite wil serveren, dan moet je die natuurlijk kunnen voorbereiden en lang kunnen bewaren. In de categorie ‘geboorte‘ staan inmiddels de nodige hapjes die hier heel geschikt voor zijn. Chocolade flikken (zie de foto hieronder) of chocoladeschotsen zijn goed voor te bereiden en gemakkelijk langer buiten de koelkast te bewaren.

Maar ook kleine donuts met muisjes of de geboorte sloffentaartjes (op de foto hieronder) kun je maken, die vries je dan gewoon in. Hou wel altijd in je achterhoofd dat de muisjes hun kleur afgeven in de koeling, dus decoreer ze pas vlak voor het serveren.

Babyshower recepten

Heb jij binnenkort een babyshower en heb je de opdracht gekregen om iets lekkers te bakken voor de mama in spé? Dan heb ik de nodige inspiratie voor je. Voor een babyshower kan het leuk zijn om een combinatie van kleine zoete en hartige hapjes en een grote indrukwekkende taart op tafel te zetten. Aan jou de keuze natuurlijk wat je het liefste wil maken, maar het is wel heel gaaf om voor het pronkstuk van de tafel te gaan. Drie tips:

Bekijk hier een how to video van de ombre babyshower taart!

geboorte taartjes

Chocoladeflikken met muisjes

 

Geboorte citroencake met muisjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.85 van 13 stemmen

Geboorte citroencake met muisjes

Een friszoete traktatie voor op een babyshower of bij de geboorte van een kind: geboorte citroencake met muisjes.
Porties: 12 personen
voor een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 ml yoghurt
  • 3 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen rasp en sap

Voor de topping

  • 125 ml slagroom
  • 2 el vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 0,5 citroen rasp en sap
  • roze of blauwe muisjes

Instructies

  • Bekleed de bakvorm of ovenschaal met bakpapier.
  • In een kom doe je bloem, suiker, bakpoeder en zout. Roer door elkaar.
  • In een tweede kom doe je yoghurt, eieren, vanille-extract, zonnebloemolie en citroensap – en rasp. Roer dit ook door elkaar.
  • Voeg de inhoud van beide kommen samen en spatel tot een egaal beslag. Het is niet erg als hier nog wat kleine klontjes inzitten.
  • Giet het beslag in de bakvorm en spreid gelijkmatig uit. Bak de cake in 30-35 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Ondertussen maak je de topping: doe (ongeklopte) slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom en mix op een middelhoge tot hoge stand tot je een stevige room hebt. Mix op het laatste moment sap en rasp van de halve citroen erdoor, proef even of je het op smaak vindt en meng er anders nog wat meer door. Bewaar de room in de koelkast tot je deze nodig hebt.
  • Wanneer de cake is afgekoeld vul je een spuitzak (met spuitmondje) met de room. Decoreer de cake naar wens met de room en snijd deze daarna in 12 tot 16 blokjes. Maak af met wat gekleurde muisjes en serveer direct!
Tips

De muisjes verliezen hun kleur zodra ze langer in aanraking zijn met de room, strooi deze er dus pas vlak voor het serveren overheen.
Bewaren

3 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Ineke schreef:

    Hoi!
    Super leuk recept, hoe lang kan je hem in de vriezer bewaren denk je?
    Groet Ineke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeveer 3 maanden. 🙂

  2. Eline schreef:

    Deze cake ga ik zeker maken, leuk recept. Maar wat voor yoghurt gebruik je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind zelf volle yoghurt het meest geschikt 🙂

  3. Helma schreef:

    Waarom gebruik je zonnebloemolie in dit recept en bijvoorbeeld geen gesmolten boter.
    Helma

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat geeft een zachtere cake als resultaat (olie stijft niet op als het afkoelt, boter wel). Maar het kan met beiden hoor.

  4. Helma schreef:

    Dank voor je snelle reactie en duidelijk antwoord. Ik ga deze cake zeker een keer maken!

  5. Dianne schreef:

    Leuk deze ideeen ipv beschuit. Klopt het dat er sap én rasp van een hele citroen in moet? Ik vind de cake vrij zuur uitvallen. Terwijl ik er al wat extra suiker in had gedaan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt! Het is een citroencake dus daar mag het ook zeker naar smaken. Je kunt naar eigen smaak natuurlijk altijd minder citroen toevoegen, of een kleintje gebruiken.

  6. Eline schreef:

    Kunnen deze hoeveelheden ook voor een gewoon cakeblik?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet precies te zeggen, want dat heb ik niet getest. Je kunt het even vergelijken met andere cake recepten qua hoeveelheid.

  7. Thom schreef:

    Kan de topping een dag van te voren al op de cake? Of enkel wanneer het gegeten wordt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! De muisjes wel het beste vlak voor het serveren (anders kunnen ze kleur afgeven).

  8. Thom schreef:

    Ik bedoel met topping de room voor de duidelijkheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept