Blueberry-lemon babyshower taart

Gepost: 27 mei 2022 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Blueberry-lemon babyshower taart

Deze prachtige blueberry-lemon babyshower taart maakte ik voor de babyshower van mijn zusje. Die vond begin maart plaats, en vandaag -27 mei- is ze uitgerekend! De baby zit momenteel nog lekker op zijn plek en laat zich nog niet zien, maar zoals je begrijpt ben ik heel erg nieuwsgierig naar mijn kleine neefje.

Ik kon natuurlijk geen babyshower voorbij laten gaan zonder dat ik daar een lekkere en mooie taart voor zou maken. De keuze viel op een ombre taart, uiteraard in het blauw voor de nieuwste telg in de familie. De binnenkant bestaat uit een citroencake met blauwe bessen. Een van mijn favoriete combinaties die ik maar wat graag gebruik zodra het zonnetje in het voorjaar zich voor het eerst laat zien.

Het was een heerlijke taart waar iedereen van heeft zitten smullen. Hier kun je trouwens een paar foto’s zien van de babyshower zelf. Iedereen nam heerlijke zelfgemaakte hapjes mee, we kletsten wat af en speelden ook nog een leuk 30 seconde spel in babythema. Dat laatste zorgde voor veel hilariteit.

Meer babyshower recepten en kraamhapjes

Van alle babyshower-/kraam-/geboorterecepten is deze taart wel echt het klapstuk, maar ik heb nog meer voor jullie in de aanbieding. Van kleine gebakjes tot een assorti aan kleine hapjes die ideaal zijn voor babyshowers en kraambezoek. Hier vind je alle recepten in dit thema, deze hieronder zijn mijn favorieten die ik erbij pak wanneer er een baby op komst is:

ombre taart babyshower blueberry-lemon smaak

Ombre taart maken

Een ombre taart is een taart waarbij je een verloop in de kleuren ziet. Vaak van donker naar licht in dezelfde kleur. Zoals je ziet op de foto: ik begon met ‘donkerblauw’, en ga dan over naar een lichtere kleur blauw voordat ik eindig met wit aan de bovenkant. Je kunt ook heel goed nog meer tinten blauw gebruiken als je wilt.

Ik geef toe: in mijn hoofd had ik er een ingewikkeld iets van gemaakt, maar een ombre taart is echt heel eenvoudig om te maken. Ik leg je uiteraard in het recept precies uit hoe je dat zelf doet, maar ik heb er ook een video van gemaakt. Die heb ik omgetoverd tot Reel en hier op Instagram geplaatst. Een video zegt meer dan 1000 woorden, dus kijk vooral even het filmpje voordat je zelf aan de slag gaat. Geloof mij dat je na het kijken gelijk zelf aan de slag wilt gaan.

Van deze taart maakte ik trouwens nog meer video’s. Zo laat ik ook zien hoe je zelf duo toeven maakt en heb ik een timelapse gemaakt van het decoreren van de babyshower taart zelf. Die laatste zal ik binnenkort ook nog met jullie delen.

Babyshower taart

Op vrijwel iedere babyshower wordt een mooie taart geserveerd. Als de ouders het geslacht van de kleine al weten zal deze taart vaak blauw of roze zijn. Indien het nog een verrassing is, zie je ook wel beide kleuren terugkomen in de taart. Een ombre taart met blauw én roze is ook heel erg leuk.

Wil je je niet aan kleuren binden? Een ombre taart is altijd geschikt. Gebruik themakleuren van het feest, de lievelingskleur van zwangere of gewoon alle kleuren van de regenboog (wat zeg ik: hoe gaaf is een regenboog cake met deze techniek!).

 

BLUEBERRY-LEMON BABYSHOWER TAART bakken

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 10 stemmen

Blueberry-lemon babyshower taart

Voor de babyshower van mijn zusje maakte ik deze prachtige blueberry-lemon taart. Met deze ombre taart steel je de show!
Porties: 12 personen
voor een 15 cm taart

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • sap van 1 citroen
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van 2 citroenen
  • 200 gram blauwe bessen

Vulling + decoratie

  • 1 portie botercrème
  • 2 el blauwe bessen jam
  • 2 el lemon curd
  • blauwe eetbare kleurstof ik gebruik het liefst gel- of pasta kleurstoffen
  • decoratie naar keuze (zie tip voor wat ik gebruikte)

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème van tevoren al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Of in ieder geval het 'papje' voor de basis zodat dat goed kan afkoelen.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het citroensap erbij.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en citroenrasp toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Spatel de blauwe bessen gelijkmatig door het beslag heen.
  • Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
  • Vet de bakvormen in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen.
  • Bak de cakes in 30-35 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Als de botercrème nog niet af was, doe je dat nu. Schep een deel van de crème in een spuitzak
  • Leg de eerste plak cake op een bord of standaard. Spuit een randje botercreme op de plak cake langs de rand. Dit noem je ook wel een 'dijkje spuiten'. Schep de jam op de cake en smeer gelijkmatig uit. Spuit meer botercrème tussen het dijkje bovenop de laag jam. Spreid gelijkmatig uit.
  • Leg de volgende cakelaag erop en doe hetzelfde met de botercrème en lemon curd en leg de laatste plak cake bovenop de taart, zorg dat je de onderkant van de laatste cake naar boven doet zodat je een mooie platte bovenkant van de taart krijgt.
  • De resterende botercrème gebruik je om de taart rondom af te smeren, maar deze moeten we eerst kleuren. Verdeel de botercrème over 3 schaaltjes. Doe in 1 schaaltje een klein beetje kleurstof om lichtblauw te maken. In een tweede schaaltje gebruik je iets meer kleurstof zodat dit een donkerdere kleur blauw wordt. Het laatste schaaltje btoercrème blijft wit.
  • Doe de 3 soorten botercrème in ieder een eigen spuitzak en knip de puntjes er vanaf. Begin met de donkerblauwe botercrème, spuit deze het onderste ⅓ deel van de taart. Dit hoeft niet netjes.
  • Doe hetzelfde met de lichtblauwe botercrème, spuit een rand die ongeveer even breed is op de taart, aansluitend op de donkerblauwe botercrème. Eindig met de witte botercrème, spuit deze op het bovenste deel van de zijkant en de bovenkant van de taart zelf.
  • Gebruik een grote schraper of spatel om de taart af te smeren. Houd de schraper op dezelfde plek, je wilt niet dat de kleuren helemaal door elkaar gaan. Smeer ook de bovenkant strak af. (zie tips voor een link naar mijn tips voor het afsmeren + een Reel waarin ik deze taart afsmeer)
  • Eenmaal afgesmeerd kun je de taart versieren. Ik plaatste eerst een donut bovenop. Die verstevigde ik met twee cocktailprikkers zodat hij niet kom kan vallen.
  • Daarna maakte ik kleine duo toefjes van de resterende botercrème (zie hier hoe je dat doet). Daaromheen plaatste ik blauwe bessen, mini marshmallows en allerlei soorten sprinkles. Decoreer de taart zoals jij zelf wilt!

Tips

  • Lees hier alles over het strak afsmeren van een taart.
  • Ter decoratie gebruikte ik een donut in het midden. Rondom plaatste ik op de bovenkant kleine botercrème toeven, mini marshmallows en blauwe bessen. Verder gebruikte ik allerlei soorten sprinkles -klein en groot- om de taart te versieren.
Bewaren

Liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

42 reacties

  1. Sylvana schreef:

    Hoi Laura,

    Het recept ziet er geweldig uit en ik wil deze taart graag maken voor de babyshower van mijn beste vriendin. Hoe groot is de taartvorm die je gebruikt hebt qua diameter? Ik zie staan 15 cm, maar dit is vrij klein toch?

    Hoor het graag. Dankjewel alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Ik heb inderdaad 15 cm gebruikt. Bij dit soort taarten verkijk je je daar snel op, want je gaat natuurlijk ook de hoogte in en je snijd kleine punten/plakken.

  2. willy van ginkel schreef:

    Hi Laura
    wat een mooie taart! ga ik zeker een keer proberen op deze manier!
    en wat spannend een neefje!! Houd je ons op de hoogte?

    groetjes willy

  3. Sylvana schreef:

    Dankjewel voor de reactie! Goed om dit te weten. Ik moet de taart maken voor een babyborrel met behoorlijk wat mensen. Kan ik dan bijv. ook 24 cm gebruiken en dan in plaats van 3 x een cake bakken met doorsnee 15 cm, 2 x een cake bakken met doorsnee 24 cm? En dat ik om meer laagjes te creëren eventueel de cake nog doormidden snijd zodat ik 4 lagen heb?

    Hoor het graag weer 🙂 Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zeker ook proberen 🙂

  4. Femke schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze taart gemaakt met vaderdag (andere versiering uiteraard 😉 ) en hij was heerlijk!! Deze ga ik vaker maken! Bedankt.

  5. Lot schreef:

    Kan ik kleurstoffen veilig gebruiken voor een zwangere? Onlangs heb ik blauwe kleurstof in mijn cupcakebeslag gebruikt maar dat was ook terug te zien in de ontlasting van mijn dochter. Hierdoor twijfel ik of ik nu voor de babyshower van een vriendin wel kleurstoffen moet gebruiken. Het maakt het wel een stuk leuker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf hier geen uitspraken over te doen. Ik heb nog nooit gehoord dat het niet zou kunnen, maar ik ben geen expert op dat gebied.

  6. Annette schreef:

    Ik ben helemaal enthousiast en wil deze taart maken voor de verjaardag van mijn dochter, ik ben op zoek gegaan naar een 15cm vorm, eindelijk 1 gevonden maar deze is 4,5cm hoog. Is dat voldoende voor 1 laag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dit wel hoog genoeg moet zijn, die van mij zijn net iets hoger wel. Ze lagen afgelopen maand ook bij Kruidvat in mijn eigen bakproductenlijn (dan heb je er meteen drie, wel zo handig) – wellicht heeft een filiaal bij jou in de buurt ze nog: https://www.laurasbakery.nl/lauras-bakery-bakproducten-bij-kruidvat-september2022/

  7. Lara schreef:

    Hey Laura,

    Als ik deze met 20 cm bak, moet het dan ook langer in de oven? Na 35 min zijn de taarten nog nat.

    Dank je!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maak je in dit geval ook meer beslag? Dan absoluut, maar anders niet.

  8. Janine schreef:

    Hoihoi,

    Hoe ver van te voren zou ik deze taart kunnen maken?
    Vrijdag voor zondag is dat te vroeg?

    Groetjes,
    Janine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat kan zeker!

  9. Lara schreef:

    Ja ik maakte 1,7x meer. Na 40-45 min waren de taarten haar. Supertaart geworden uiteindelijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat verklaart het. Bij meer beslag is een langere baktijd bijna altijd nodig (even afhankelijk van de maat bakvorm). Wat fijn dat het goed gelukt is uiteindelijk!

  10. janine schreef:

    Je reactie staat onder de verkeerde reactie nu haha

  11. noortje schreef:

    hi Laura, kun je dit ook met diepvries blauwe bessen maken? Zo ja, houd je dan ook 200 gram aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe moet dit kunnen, maar laat ze wel volledig ontdooien en uitlekken voor je ze gebruikt. Voor de versiering zou ik nooit diepvries blauwe bessen gebruiken in dit geval.

  12. R schreef:

    Beste Laura,

    Hoe hoog zijn de bakvormen van jou bij een diameter van 15 en 20 cm? Bij de baktotaal zijn ze in 5 cm, 7.5 en 10 cm hoog bij een diameter van 15.
    En bij een diameter van 20 zij ze 7.5 en 10 cm hoog verkrijgbaar.
    Zijn die van jou de bakpannen vam pme met een uitneembare bodem of kunnen het springvormer ook zijn?
    Ik hoor het graag waar jij ze het koopt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik inderdaad bakpannen, meestal van 5 cm hoog, maar hogere vormen werken natuurlijk net zo goed. Die van PME werken top!

  13. Ann schreef:

    Ik volgde het recept maar de laagjes komen dun uit. Wat deed ik verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is jammer! Lastig om vanaf hier te bepalen waar het mis is gegaan. Wellicht helpt dit artikel je: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

  14. Martine schreef:

    Ja Ann, hier net zo! Ik vroeg me ook al af wat ik verkeerd deed haha. Alles precies gedaan, misschien de suiker en boter niet romig genoeg gedaan Laura? Ik ben benieuwd! Groet, Martine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Lastig om vanaf hier te beoordelen. Wellicht helpt dit artikel je: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

  15. Robin Westerbeek schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil deze week deze taart maken voor een meisjes babyshower. Uiteraard met roze kleurstof maar mijn vraag is, kan ik de vruchten en de jam 1 op 1 vervangen voor bijvoorbeeld frambozen of aardbeien (omdat dat toch meer richting roze gaat).
    Groetjes Robin

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker!

  16. Janine Nothlichs schreef:

    Ik heb hem gisteren gemaakt, met als enige ‘verandering’ dat ik de buitenkant met fondant heb bekleed en met heel veel blauwe snoepjes van de Jamin en de Hema heb beplakt en een ‘Oh baby’ taart topper erin heb gestoken! Mijn collega’s en in het bijzonder diegene die deze week met verlof gaat waren super blij 🙂 en hij smaakte zalig! Ik heb zelf gekozen voor maar rasp van 1 citroen omdat ik best flinke citroenen had die ook veel sap gaven, en de smaak was subliem. Thanks!!!

  17. Fien schreef:

    hoi laura,
    ik wil deze taart graag maken voor mijn vormsel;
    omdat mijn thema blauw is .
    ik ben pas 13 jaar ; denk je dat het me zou lukken?
    ik weet het niet zeker ik kon wel alle resepten van beide kinderbakboeken aan maar ik twijfel of ik dit wel zou kunnen.
    Groetjes Fien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Fien, ik denk dat het jou zeker gaat lukken! Zeker als je de recepten uit de bakboeken al gemaakt hebt, dan kun je dit ook. Succes! 😀

  18. Lthee schreef:

    Ik vroeg me af vanwaar de keuze voor cake ipv bisquit? Ik ben namelijk op zoek naar een zomerse taart voor een eerste verjaardag (en groot feest). Geboorte kaartje was heel zomers, met blauw en geel (strandthema).
    Deze taart ziet er mooi uit om ook zomers te versieren met bloemen en fruit ipv de donut.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Biscuit kan ook hoor! Cake is wat steviger.

  19. sanne schreef:

    Hoi Laura,
    Ik vroeg me af hoe hoog de taart uiteindelijk wordt. Dit in verband met het vervoeren van de taart.
    Groetjes,
    Sanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Begrijpelijk, ik weet dat alleen helaas niet precies want ik heb de taart niet opgemeten.

  20. Merel schreef:

    Hoi Laura,

    Zou ik ook een andere jamsoort kunnen gebruiken? Zoals pruimenjam? (zelf gemaakt)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker!

  21. Meiss schreef:

    Ik wil de taart graag maken voor de verjaardag van mijn tweeling. Echter… ik ben helemaal geen taartenbakker, dus wil dit graag een dag vooraf maken voor het geval dat het mislukt…

    Hoe/waar bewaar ik zo’n taart het beste?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan heel goed! Met dit warme weer kun je de gehele taart het beste in de koeling bewaren, eenmaal volledig afgesmeerd is de cake op die manier goed beschermd tegen uitdrogen. Je leest er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/gedecoreerde-taarten-bewaren/

  22. Bie schreef:

    Hoi Laura

    Ik zou deze taart graag maken, wel met biscuit. Ik dacht 2 biscuits van 20 te bakken (is voor 12 personen).
    Dus 4 lagen. Moet ik tussen de 2 een taartkarton en dowels voorzien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is lastig inschatten vanaf hier, ligt ook aan hoe hoog het wordt, hoe stevig het aanvoelt etc.

  23. Zeynep schreef:

    Beste Laura,

    Kan je mij het volgende uitleggen: als je het in 3 cakepannen doet, moet je dan ingriendenten maal 3 doen? Zo niet hoever moet je dan de cakepan bullen met mengel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan maak je deze hoeveelheid en dat verdeel je in 3 gelijke hoeveelheden over de vormen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept