Advent 23: Fudge recept

69

Mijn moeder is verzot op fudge, daar doe je haar een groot plezier mee. Zelf vind ik het wel lekker maar aan één blokje heb ik dan ook wel genoeg. Toch wilde ik het graag eens maken. Ik ben gaan zoeken in mijn bakboeken en kwam uit op een recept van Nigella Lawson uit het boek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?. Speciaal een suiker thermometer aangeschaft en ik kon aan de slag. Ik vond de hoeveelheid suiker wel erg groot, maar hè, Nigella zou wel weten hoe het moet. Toch?

Misschien toch ook niet. Na lichtelijke paniek in de keuken mijn moeder erbij geroepen, waarom wilde het niet lukken?! De structuur bleef veel te korrelig. Mijn moeder aan het roeren gezet onder toeziend oog van mijn vader terwijl ik een sprintje trok naar de computer om het internet maar eens te raadplegen. Waarom lukte dit nou toch niet, zo moeilijk klonk het niet. Google verwees mij al snel naar een website met hetzelfde fudge recept van Nigella, toch bleek dat heel anders te zijn. De helft van de hoeveelheid suiker die ik gebruikte, logisch dat het bij mij dan niet werkte. Gelukkig had ik genoeg ingrediënten over om te zorgen dat ik alsnog de juiste verhoudingen kreeg. Helaas loste de suiker niet meer volledig op, de smaak was er echter niet minder op.

Handig zo’n kookboek met fouten.. toch heb ik Nigella maar niet gelijk de deur uit gezet. Wel heb ik een groot kruis door de grote hoeveelheid suiker gezet en de juiste erbij gezet. Volgende keer moet dit lukken! Ik geef niet op :). Voor jullie heb ik het juiste recept zodat er geen paniek in jullie keukens ontstaat 😉

Fudge

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om zelf de lekkerste fudge op tafel te toveren. Probeer zeker eens uit!
Porties: 25 blokjes

Ingrediënten

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram ongezouten boter
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 1 el vanille extract

Instructies

  • Gebruik een ingevet en met bakpapier bekleed bakblik van 20x20cm om de fudge in te gieten.
  • Breng in een pan de suiker, boter en gecondenseerde melk aan de kook. Laat het mengsel op laag vuur koken terwijl je af en toe even roert. Laat het koken totdat je suiker thermometer 115 graden aangeeft. Geen thermometer? Laat dan een beetje vallen in ijswater, als het vorm houdt is het goed. Dit duurt tussen de 5 en 10 minuten.
  • Zet de pan van het vuur, klop de vanille erdoor en blijf kloppen tot de fudge zichtbaar dikker wordt. Giet het mengsel in je bakblik en laat het afkoelen.
  • Eenmaal afgekoeld kun je de fudge in blokjes snijden. Jullie zullen nog wel eens een fudge recept tegenkomen op mijn blog, het zal mij namelijk gaan lukken! Wie weet zijn jullie wel in het bezit van een goed recept en vind je het leuk als dat hier online komt? Stuur dan zeker even een mailtje, een goed en lekker fudge recept is meer dan welkom!
Bewaren

In een afgesloten trommel kun je de blokjes fudge zo’n 2-3 weken bewaren, als je dat redt tenminste. Of je kunt ze leuk verpakken en cadeau geven aan vrienden en familie. Puur uit zelfbescherming uiteraard 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

48 reacties

  1. Zo zie je maar, ook Nigella maakt fouten 😉
    Ik heb vorig jaar via een Amerikaanse website een rocky Road Fudge recept gevonden en uitgeprobeerd en iedereen die het proeft wil het recept hebben.

    http://gewoonmarieke.com/2011/12/20/its-a-rocky-road/

    Deze fudge lukt eigenlijk altijd.

    Groetjes en alvast een hele fijne Kerst Laura!

    Marieke

  2. Anonymous schreef:

    Het is meestal niet de schrijver die fouten maakt, maar de vertaler!

  3. Maycke schreef:

    Verhip, dat kookboek heb ik ook, alleen de engelse versie. Straks eens even kijken of het nou de schrijfster of de vertaler is geweest…. 😉 Wordt vervolgd!

  4. de Bakmadam! schreef:

    ziet er lekker uit, had geen idee (of waarschijnlijk niet genoeg nagedacht) dat je dit ook zelf kon maken. Ook een keertje proberen, want ik heb ook zo’n moeder die-daar-maar-niet-genoeg-van-kan-krijgen!

  5. Ellen schreef:

    Oh, ik begin spontaan te kwijlen! Ben er dus ook verzot op!!!

  6. Jessica schreef:

    Even een vraagje… kan je deze ook maken met rietsuiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen maar ik denk het niet. Je gaat de suiker namelijk kristalliseren, rietsuiker is al gekristalliseerd. De smaak wordt dan heel anders

      1. Maria schreef:

        Ik heb het twee keer geprobeerd, maar het is echt veel te zacht gebleven… Had ik het dan nog verder moeten laten inkoken of waar ga ik de mist in?

        Smaak is goed, maar echt niet het resultaat dat ik voor ogen had…

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat balen! Heb je het met een suikerthermometer gedaan? Ik gok dat je suiker niet heet genoeg is geweest nl.

  7. Nayra schreef:

    Inderdaad een beetje korrelig maar heeeeeeeeeerlijk. Lang leve Wikipedia, dit is een recept voor Schotse fudge, en geen Engelse fudge, ook wel scottish tablet genoemd en ja, die hoort juist zo heerlijk ‘grainy’ te zijn.
    Groetjes, Nayra

  8. Lotte schreef:

    net gemaakt. alleen zag het er vreemd uit werd heel dik en amper uit te smeren was ook erg weinig voor mn bakblik al was die ongeveer gelijk aan de 20×20. nu maar hopen dat de smaak niet tegen valt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het te dik is heb je het waarschijnlijk te lang laten doorkoken, het wordt namelijk steeds dikker. Wat de hoeveelheid betreft, het is geen hele dikke laag maar genoeg voor een 20×20 vorm. Hoe groter de vorm, hoe dunner de laag fudge. Maar dat maakt natuurlijk niets uit voor de smaak!
      Liefs, Laura

  9. Caitlyn schreef:

    hallo,
    ik heb dit recept al een paar keer gemaakt met een eigen twist..
    ik gebruik poedersuiker , dan heb je die korreligheid niet en smaakt heerlijk!
    ook doe ik er soms ipv vanille, caramel in. ik ben verslaafd aan caramel :$

    groetjes, Caitlyn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede tip om het eens met poedersuiker te proberen!

  10. Ilona schreef:

    Hoi Laura,

    vandaag eindelijk de fudge gemaakt. Maarrr…de suiker wilde niet geheel oplossen. Ik heb gezoete gecondenseerde melk van Nestle gebruikt en 25 gram suiker minder erin gedaan. En bij het kloppen naderhand werd het eigenlijk direct een hele dikke klont. Heb je tips?

    Groeten, Ilona

    1. Laura's Bakery schreef:

      Laat je wel eerst de suiker op een laag vuur helemaal oplossen. Daarna kun je het vuur ietsjes hoger zetten, maar eerder nog niet.

  11. Marie-lou schreef:

    Ik heb het recept van Nigella ook gemaakt en inderdaad werd de fudge maar niet dikker, uiteindelijk gestopt met constant roeren en dat hielp, ik heb er ook nog 2 theelepels ‘fleur de sel’ ingedaan en de fudge is echt heerlijk. Voor mij is het recept van Nigella echt wel goed. Ik heb jouw recept bekeken om te kijken hoe je het deed en daarna ben ik dus gestopt met dat constant roeren.

  12. Nathalie schreef:

    Hoi,
    vandaag geprobeerd, maar mislukt heb ik het idee.
    de 100 ml gecondenseerde melk, is dat met bijvoeging water 9wat op de verpakking staat) of gewoon puure gecondenseerde melk uit blik?

    Nathalie

    1. Laura's Bakery schreef:

      gewoon puur. In dit recept hoef je niet ook nog te kijken naar aanwijzingen op de verpakking 😉

  13. anoniempje schreef:

    het ligt aan het roeren denk ik.
    de suiker in de vloeistof oplossen op heel laag vuur, als het begint te koken niet meer roeren en de fudge op de juiste temp laten komen, af en toe kristalvorming wegvegen met een kwastje met water.overgieten in een kom en laten staan tot de temp 40 graden is. dan pas begin je met roeren tot het dikker en dof wordt. als je eerder begint met roeren maak je juist die grove kristallen die je niet wilt in een gladde fudge .Roeren op 40 graden maakt juist die belachelijk kleine kristalletjes waardoor je die “smelt op de tong” gladde fudge krijgt

    Kheb net een fudge gemaakt met deze roer methode, een recept met een blikje gecondenseerde melk, boter melk en suiker. was ietwat korrelig toen ik het van het vuur afhaalde , en mijn moed zakte alweer in mijn schoenen, maar toen ik begon met roeren werd het helemaal glad.

    google eens op fudge science. dat verteld meer over het kristaliseren van suiker zodat je een mooie gladde fudge krijgt die dus niet korrelig is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ga ik zeker eens op zoeken, bedankt voor de tips! 🙂

    2. Deloryan schreef:

      Ik heb dus dit geprobeerd, maar heel mijn pan is aangekoekt aan de bodem hierdoor. En hij kwam niet hoger dan 108 graden (waarschijnlijk omdat de onderkant aangekoekt is). Ik heb wel alles in de kom gegoten (zonder te krabben, dus ik heb geen aangekoekt spul mee), maar nu is het dus afwachten of het nog lekker smaakt en dat er niet een aangebrande smaak is achtergebleven 🙁

      Ik wacht geduldig af tot hij 40 graden is geworden.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat gek dat het is aangekoekt, dat zou niet moeten gebeuren. Het laatste stukje verwarmen wil nog wel eens wat trager gaan, maar het zou zeker wel heter moeten worden. Hopelijk smaakt hij goed!

  14. sandra schreef:

    Deze heb ik gemaakt maar echt niet lekker 1 grote suikerbonk.
    Enig idee hoe de verhoudingen zijn??
    http://thecafesucrefarine.com/2014/02/winter-white-red-velvet-fudge/
    ^600 gram suiker was erg veel.
    gr san

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fudge is natuurlijk vooral suiker, daar moet je wel van houden. Met het genoemde recept heb ik geen ervaring, dus ik durf je niet te zeggen hoe dat precies moet smaken. Hier kun je kijken hoe je moet omrekenen: http://www.laurasbakery.nl/omrekentabellen-voor-gewichten-en-temperaturen/

  15. babe schreef:

    Nou er is paniek in onze keuken ontstaan hoor, verwacht een klachtenbrief in je brievenbus laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      oh jee, waar ging het mis?

  16. Sabine schreef:

    Waardeloos boek van Nigella Lawson inderdaad. Ik heb er drie dingen uit gemaakt, alledrie mislukt dus het staat nu alleen nog in de kast vanwege de mooie kaft, ik heb het opgegeven.
    Bedankt voor dit recept! Ik heb het gemaakt met poedersuiker en de smaak is erg lekker maar wat er bij mij gebeurde was dat het onderin in de pan een beetje aanbakte waardoor er steeds meer donkerbruine stukjes in het mengsel kwamen. Misschien is het beter om eerst de boter te smelten en daarna de rest van de ingrediënten maar dat heb ik dus niet uitgeprobeerd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vervelend dat het mis gaat het. Zoals ik heb begrepen ligt het vooral aan de Nederlandse vertaling, dat is gewoon niet goed gedaan.
      Inderdaad een idee om eerst de boter te smelten, zeker iets om volgende keer te proberen.

  17. aisha schreef:

    Hey,
    Ik las in een recept dat je het met slagroom moest maken kan dat ook?
    Ik heb namelijk geen speciale melk

    Liefs

    1. Laura schreef:

      Daar zullen misschien ook recepten mee zijn, maar voor deze heb je echt gecondenseerde melk nodig. Dat kun je gewoon kopen in de supermarkt (bij koffie/thee of schap met Aziatische producten)

  18. Astrid schreef:

    Recept gemaakt zoals hierboven beschreven. Zag er op zich allemaal prima uit maar toch niet echt goed gelukt. Veeeel te korrelig, gewoon puur suiker smaak en geen caramel. Leek meer op borstplaat. Wilde het al opgeven maar toch alles maar weer gesmolten. Suiker loste nog steeds niet op. Toen een klein beetje water toegevoegd! Suiker smolt direct en mengsel werd mooi bruin en rook heerlijk naar caramel. Het staat nu af te koelen 🙂

  19. Jolien schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je de fudge ook in de mixer kunnen doen? En gebruik je dan de garde of de platte klopper?

    Groetjes jolien

    1. Laura schreef:

      Nee dat kan niet, want je wilt het juist in een pan op het vuur verwarmen. Daarna gaat het gelijk in de vorm om af te koelen

  20. Miranda schreef:

    Ik heb het net gemaakt en bij was het in het begin alles bij elkaar een grote klomp, gelukkig door het verwarmen werd hij wat minder dik en kon je het goed door elkaar roeren. Alleen kwamen er net als bij bovenstaande reactie kleine bruine stukjes in de fudge. Maar hij ruikt heerlijk en heb hem net overgegoten, ben benieuwd of hij goed stolt! Met een andere recept wilde het niet stollen… dus afwachten maar 🙂

    1. Miranda schreef:

      Helaas is hij weer niet hard geworden laatste keer.. hij was ook erg suikerig. Heb je tips? Heb er een termometer bij gehouden en de 115c aangehouden.

      1. Laura schreef:

        Misschien op een lager vuur beginnen zodat de suiker eerst goed kan oplossen. De fudge wordt overigens niet keihard, beetje zacht is prima.

  21. Jessica schreef:

    Hoi. Ik heb al een stuk of 6 keer caramelfudge proberen te maken, met een paar recepten. Maar het mislukt telkens. Ook met youtube filmpje. Moet haast niet mislukken dan. Maar telkens weer is het zo zacht dat ik het na een halve dag koelkast nog met een lepel kan opeten.
    Nu is het mij de laatste 2x met thermometer opgevallen dat ik het niet warmer krijg dan 107 graden. Al kookt het 10 á 15 minuten. Enig idee hoe dit kan? Rocky road fudge is mij wel gelukt. En vanillefudge ook (laatste geen idee meer wat het recept was). Maar het allerlekkerst, caramelfudge mislukt telkens. Ben ten einde raad…

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat gek dat het niet warmer wordt zeg. Het zou misschien aan je pan kunnen liggen, maar durf dat niet met zekerheid te zeggen helaas.

  22. Fiona schreef:

    Om het korrelige tegen te gaan, kun je een deel van de suiker vervangen door glucosestroop en blijven roeren tijdens het afkoelen. Net als wanneer je chocolade tempereert.

    1. kim schreef:

      Hoi, kan het kloppen dat je de structuur van de suiker blijft proeven?

      1. Laura Kieft schreef:

        Dan is het niet goed gekaramelliseerd.

    2. kim schreef:

      Hoeveel glucose stroop gebruik je ipv suiker?
      groetjes Kim

  23. Eva van Asten schreef:

    Hoi Laura!

    Hoe zit je qua vorm fudgeblokjes wanneer je het mengsel in een cakeblik giet? Ik heb geen vierkant bakblik en vroeg me af of dit een alternatief zou zijn. Maar ik weet niet of je dan hele hoge/lage blokjes krijgt? Nog andere opties voor een alternatief?

    Liefs Eva!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt van de afmetingen af, die kun je even met elkaar vergelijken!

      1. Eva van Asten schreef:

        Allereerst bedankt voor je reactie: )
        Als ik een gemiddelde maat cakeblik zou gebruiken, kan ik er met dit recept dan mooie blokjes van snijden denk je? Ik weet namelijk niet zo goed hoeveel dit is..
        Groetjes Eva!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kun je het beste even opmeten, dan kun je de maten vergelijken. Dat kan ik op afstand zo ook niet inschatten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *