Mijn moeder is verzot op fudge, daar doe je haar een groot plezier mee. Zelf vind ik het wel lekker maar aan één blokje heb ik dan ook wel genoeg. Toch wilde ik het graag eens maken. Ik ben gaan zoeken in mijn bakboeken en kwam uit op een recept van Nigella Lawson uit het boek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?. Speciaal een suiker thermometer aangeschaft en ik kon aan de slag. Ik vond de hoeveelheid suiker wel erg groot, maar hè, Nigella zou wel weten hoe het moet. Toch?
Misschien toch ook niet. Na lichtelijke paniek in de keuken mijn moeder erbij geroepen, waarom wilde het niet lukken?! De structuur bleef veel te korrelig. Mijn moeder aan het roeren gezet onder toeziend oog van mijn vader terwijl ik een sprintje trok naar de computer om het internet maar eens te raadplegen. Waarom lukte dit nou toch niet, zo moeilijk klonk het niet.
Google verwees mij al snel naar een website met hetzelfde fudge recept van Nigella, toch bleek dat heel anders te zijn. De helft van de hoeveelheid suiker die ik gebruikte, logisch dat het bij mij dan niet werkte. Gelukkig had ik genoeg ingrediënten over om te zorgen dat ik alsnog de juiste verhoudingen kreeg. Helaas loste de suiker niet meer volledig op, de smaak was er echter niet minder op.
BAKTIP: Ik maak mijn fudge het liefst in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.
Zo zie je maar, ook Nigella maakt fouten 😉
Ik heb vorig jaar via een Amerikaanse website een rocky Road Fudge recept gevonden en uitgeprobeerd en iedereen die het proeft wil het recept hebben.
http://gewoonmarieke.com/2011/12/20/its-a-rocky-road/
Deze fudge lukt eigenlijk altijd.
Groetjes en alvast een hele fijne Kerst Laura!
Marieke
Het is meestal niet de schrijver die fouten maakt, maar de vertaler!
Verhip, dat kookboek heb ik ook, alleen de engelse versie. Straks eens even kijken of het nou de schrijfster of de vertaler is geweest…. 😉 Wordt vervolgd!
ziet er lekker uit, had geen idee (of waarschijnlijk niet genoeg nagedacht) dat je dit ook zelf kon maken. Ook een keertje proberen, want ik heb ook zo’n moeder die-daar-maar-niet-genoeg-van-kan-krijgen!
Oh, ik begin spontaan te kwijlen! Ben er dus ook verzot op!!!
Even een vraagje… kan je deze ook maken met rietsuiker?
Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen maar ik denk het niet. Je gaat de suiker namelijk kristalliseren, rietsuiker is al gekristalliseerd. De smaak wordt dan heel anders
Ik heb het twee keer geprobeerd, maar het is echt veel te zacht gebleven… Had ik het dan nog verder moeten laten inkoken of waar ga ik de mist in?
Smaak is goed, maar echt niet het resultaat dat ik voor ogen had…
Wat balen! Heb je het met een suikerthermometer gedaan? Ik gok dat je suiker niet heet genoeg is geweest nl.
Inderdaad een beetje korrelig maar heeeeeeeeeerlijk. Lang leve Wikipedia, dit is een recept voor Schotse fudge, en geen Engelse fudge, ook wel scottish tablet genoemd en ja, die hoort juist zo heerlijk ‘grainy’ te zijn.
Groetjes, Nayra
net gemaakt. alleen zag het er vreemd uit werd heel dik en amper uit te smeren was ook erg weinig voor mn bakblik al was die ongeveer gelijk aan de 20×20. nu maar hopen dat de smaak niet tegen valt.
Als het te dik is heb je het waarschijnlijk te lang laten doorkoken, het wordt namelijk steeds dikker. Wat de hoeveelheid betreft, het is geen hele dikke laag maar genoeg voor een 20×20 vorm. Hoe groter de vorm, hoe dunner de laag fudge. Maar dat maakt natuurlijk niets uit voor de smaak!
Liefs, Laura
hallo,
ik heb dit recept al een paar keer gemaakt met een eigen twist..
ik gebruik poedersuiker , dan heb je die korreligheid niet en smaakt heerlijk!
ook doe ik er soms ipv vanille, caramel in. ik ben verslaafd aan caramel :$
groetjes, Caitlyn
Goede tip om het eens met poedersuiker te proberen!
Hoi Laura,
vandaag eindelijk de fudge gemaakt. Maarrr…de suiker wilde niet geheel oplossen. Ik heb gezoete gecondenseerde melk van Nestle gebruikt en 25 gram suiker minder erin gedaan. En bij het kloppen naderhand werd het eigenlijk direct een hele dikke klont. Heb je tips?
Groeten, Ilona
Laat je wel eerst de suiker op een laag vuur helemaal oplossen. Daarna kun je het vuur ietsjes hoger zetten, maar eerder nog niet.
Ik heb het recept van Nigella ook gemaakt en inderdaad werd de fudge maar niet dikker, uiteindelijk gestopt met constant roeren en dat hielp, ik heb er ook nog 2 theelepels ‘fleur de sel’ ingedaan en de fudge is echt heerlijk. Voor mij is het recept van Nigella echt wel goed. Ik heb jouw recept bekeken om te kijken hoe je het deed en daarna ben ik dus gestopt met dat constant roeren.
Hoi,
vandaag geprobeerd, maar mislukt heb ik het idee.
de 100 ml gecondenseerde melk, is dat met bijvoeging water 9wat op de verpakking staat) of gewoon puure gecondenseerde melk uit blik?
Nathalie
gewoon puur. In dit recept hoef je niet ook nog te kijken naar aanwijzingen op de verpakking 😉
het ligt aan het roeren denk ik.
de suiker in de vloeistof oplossen op heel laag vuur, als het begint te koken niet meer roeren en de fudge op de juiste temp laten komen, af en toe kristalvorming wegvegen met een kwastje met water.overgieten in een kom en laten staan tot de temp 40 graden is. dan pas begin je met roeren tot het dikker en dof wordt. als je eerder begint met roeren maak je juist die grove kristallen die je niet wilt in een gladde fudge .Roeren op 40 graden maakt juist die belachelijk kleine kristalletjes waardoor je die “smelt op de tong” gladde fudge krijgt
Kheb net een fudge gemaakt met deze roer methode, een recept met een blikje gecondenseerde melk, boter melk en suiker. was ietwat korrelig toen ik het van het vuur afhaalde , en mijn moed zakte alweer in mijn schoenen, maar toen ik begon met roeren werd het helemaal glad.
google eens op fudge science. dat verteld meer over het kristaliseren van suiker zodat je een mooie gladde fudge krijgt die dus niet korrelig is.
Ga ik zeker eens op zoeken, bedankt voor de tips! 🙂
Ik heb dus dit geprobeerd, maar heel mijn pan is aangekoekt aan de bodem hierdoor. En hij kwam niet hoger dan 108 graden (waarschijnlijk omdat de onderkant aangekoekt is). Ik heb wel alles in de kom gegoten (zonder te krabben, dus ik heb geen aangekoekt spul mee), maar nu is het dus afwachten of het nog lekker smaakt en dat er niet een aangebrande smaak is achtergebleven 🙁
Ik wacht geduldig af tot hij 40 graden is geworden.
Wat gek dat het is aangekoekt, dat zou niet moeten gebeuren. Het laatste stukje verwarmen wil nog wel eens wat trager gaan, maar het zou zeker wel heter moeten worden. Hopelijk smaakt hij goed!
Deze heb ik gemaakt maar echt niet lekker 1 grote suikerbonk.
Enig idee hoe de verhoudingen zijn??
http://thecafesucrefarine.com/2014/02/winter-white-red-velvet-fudge/
^600 gram suiker was erg veel.
gr san
Fudge is natuurlijk vooral suiker, daar moet je wel van houden. Met het genoemde recept heb ik geen ervaring, dus ik durf je niet te zeggen hoe dat precies moet smaken. Hier kun je kijken hoe je moet omrekenen: http://www.laurasbakery.nl/omrekentabellen-voor-gewichten-en-temperaturen/
Nou er is paniek in onze keuken ontstaan hoor, verwacht een klachtenbrief in je brievenbus laura
oh jee, waar ging het mis?
Waardeloos boek van Nigella Lawson inderdaad. Ik heb er drie dingen uit gemaakt, alledrie mislukt dus het staat nu alleen nog in de kast vanwege de mooie kaft, ik heb het opgegeven.
Bedankt voor dit recept! Ik heb het gemaakt met poedersuiker en de smaak is erg lekker maar wat er bij mij gebeurde was dat het onderin in de pan een beetje aanbakte waardoor er steeds meer donkerbruine stukjes in het mengsel kwamen. Misschien is het beter om eerst de boter te smelten en daarna de rest van de ingrediënten maar dat heb ik dus niet uitgeprobeerd.
Vervelend dat het mis gaat het. Zoals ik heb begrepen ligt het vooral aan de Nederlandse vertaling, dat is gewoon niet goed gedaan.
Inderdaad een idee om eerst de boter te smelten, zeker iets om volgende keer te proberen.
Hey,
Ik las in een recept dat je het met slagroom moest maken kan dat ook?
Ik heb namelijk geen speciale melk
Liefs
Daar zullen misschien ook recepten mee zijn, maar voor deze heb je echt gecondenseerde melk nodig. Dat kun je gewoon kopen in de supermarkt (bij koffie/thee of schap met Aziatische producten)
Recept gemaakt zoals hierboven beschreven. Zag er op zich allemaal prima uit maar toch niet echt goed gelukt. Veeeel te korrelig, gewoon puur suiker smaak en geen caramel. Leek meer op borstplaat. Wilde het al opgeven maar toch alles maar weer gesmolten. Suiker loste nog steeds niet op. Toen een klein beetje water toegevoegd! Suiker smolt direct en mengsel werd mooi bruin en rook heerlijk naar caramel. Het staat nu af te koelen 🙂
Hoi Laura,
Zou je de fudge ook in de mixer kunnen doen? En gebruik je dan de garde of de platte klopper?
Groetjes jolien
Nee dat kan niet, want je wilt het juist in een pan op het vuur verwarmen. Daarna gaat het gelijk in de vorm om af te koelen
Ik heb het net gemaakt en bij was het in het begin alles bij elkaar een grote klomp, gelukkig door het verwarmen werd hij wat minder dik en kon je het goed door elkaar roeren. Alleen kwamen er net als bij bovenstaande reactie kleine bruine stukjes in de fudge. Maar hij ruikt heerlijk en heb hem net overgegoten, ben benieuwd of hij goed stolt! Met een andere recept wilde het niet stollen… dus afwachten maar 🙂
Helaas is hij weer niet hard geworden laatste keer.. hij was ook erg suikerig. Heb je tips? Heb er een termometer bij gehouden en de 115c aangehouden.
Misschien op een lager vuur beginnen zodat de suiker eerst goed kan oplossen. De fudge wordt overigens niet keihard, beetje zacht is prima.
Hoi. Ik heb al een stuk of 6 keer caramelfudge proberen te maken, met een paar recepten. Maar het mislukt telkens. Ook met youtube filmpje. Moet haast niet mislukken dan. Maar telkens weer is het zo zacht dat ik het na een halve dag koelkast nog met een lepel kan opeten.
Nu is het mij de laatste 2x met thermometer opgevallen dat ik het niet warmer krijg dan 107 graden. Al kookt het 10 á 15 minuten. Enig idee hoe dit kan? Rocky road fudge is mij wel gelukt. En vanillefudge ook (laatste geen idee meer wat het recept was). Maar het allerlekkerst, caramelfudge mislukt telkens. Ben ten einde raad…
Wat gek dat het niet warmer wordt zeg. Het zou misschien aan je pan kunnen liggen, maar durf dat niet met zekerheid te zeggen helaas.
Om het korrelige tegen te gaan, kun je een deel van de suiker vervangen door glucosestroop en blijven roeren tijdens het afkoelen. Net als wanneer je chocolade tempereert.
Hoi, kan het kloppen dat je de structuur van de suiker blijft proeven?
Dan is het niet goed gekaramelliseerd.
Hoeveel glucose stroop gebruik je ipv suiker?
groetjes Kim
Hoi Laura!
Hoe zit je qua vorm fudgeblokjes wanneer je het mengsel in een cakeblik giet? Ik heb geen vierkant bakblik en vroeg me af of dit een alternatief zou zijn. Maar ik weet niet of je dan hele hoge/lage blokjes krijgt? Nog andere opties voor een alternatief?
Liefs Eva!
Dat hangt van de afmetingen af, die kun je even met elkaar vergelijken!
Allereerst bedankt voor je reactie: )
Als ik een gemiddelde maat cakeblik zou gebruiken, kan ik er met dit recept dan mooie blokjes van snijden denk je? Ik weet namelijk niet zo goed hoeveel dit is..
Groetjes Eva!
Dat kun je het beste even opmeten, dan kun je de maten vergelijken. Dat kan ik op afstand zo ook niet inschatten 🙂
Hai! Ik heb vandaag dit proces uitgeprobeerd, en het lukte mij niet. Uiteindelijk heb ik de oplossing gevonden: Zo veel melk gebruiken als je boter hebt, en dan moet het lukken. De suiker smelt sneller en toen lukte het mij wel! Ook heb ik niet exact op de temperature gelet, maar vooral op de dikte. Toch een prima lading fudge kunnen maken!