Tompouce slof

Gepost: 20 september 2022 Laatst bewerkt: 7 december 2024
Tompouce slof

Inmiddels heb ik al de nodige sloffentaarten gebakken, maar toch heb ik weer een briljant lekkere variatie bedacht. Ik presenteer jullie: de tompouce slof. Een zalige sloffenbodem met daarop een laag banketbakkersroom en knapperige bladerdeeg vierkantjes met roze glazuur.

Zo maak je een tompouce slof

Het maken van deze taart is helemaal niet ingewikkeld, maar het kent wel een aantal onderdelen. Te beginnen met de sloffenbodem. Het deeg van een sloffenbodem is net zo makkelijk te maken als een koekdeeg (eigenlijk ís het ook gewoon een koekdeeg) en als je onderstaand recept volgt, heb je er meteen twee.

Je kunt het nog iets bewerkelijker maken voor jezelf door je eigen amandelspijs te maken. Ook dit is niet lastig, maar je moet wel iets langer wachten omdat het spijs het lekkerst is na één nacht in de koelkast. Mocht er een reden zijn waarom je geen amandelspijs kunt of wilt eten, dan raad ik je mijn kokosspijs aan. Ook erg lekker! En die hoeft niet een nacht in de koelkast te liggen voor het lekkerste resultaat.

BAKTIP: Deze tompouce slof is ook leuk om met koningsdag te maken! Voor een extra koninklijk tintje gebruik je oranje kleurstof

Zo maak je een tompouce slof

Banketbakkersroom of Zwitserse room?

De tompouce slof is gevuld met banketbakkersroom. Net zoals bij een tompouce kun je ervoor kiezen om een Zwitsere room te maken in plaats van een banketbakkersroom. Bij een Zwitserse room meng je slagroom door de banketbakkersroom, dat maakt de vulling wat luchtiger en minder zwaar. Het is net wat je lekkerder vindt.

Ik heb zelf gekozen voor banketbakkersroom, maar ik heb er nog wel slagroom overheen gespoten, dat vond ik het mooist ogen en het meest passend bij een tompouce slof.

Roze tompouce glazuur

Als kers op de tompouce slof maak je de taart af met bladerdeeg vierkantjes met een roze glazuur. Dit is natuurlijk de finishing touch waarbij je echt een tompouce-gevoel krijgt bij het eten van deze taart.

In het onderstaande recept omschrijf ik hoe je dit glazuur gemakkelijk maakt met poedersuiker, water en kleurstof. Maar je kunt ook een fondantglazuur gebruiken, dat is te koop bij diverse online kookwinkels. Ik gebruikte dit al eerder in mijn recept voor tompouce oliebollen.

Hoe eet jij ‘m?

Net zoals bij een tompouce kun je er ook bij deze taart eens goed over nadenken hoe je de taart zult eten. Schep je de room er met het bladerdeeg vierkantje van af? Of moet er op elke hap een gelijke hoeveelheid slof, room en bladerdeeg?

Ik ben benieuwd om het antwoord van jullie te horen. Dat kan onder het recept in de reacties, maar ook via Instagram (vergeet me dan niet te taggen @laurasbakery). 😉

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!
 

Afbeelding
Is een tompouce Nederlands?

Is een tompouce Nederlands?

Nee. Waarschijnlijk denken veel mensen dat dit wél het geval is, onder andere doordat onze oer-Nederlandse warenwinkel ‘De Hema’ er (net zoals de rookworsten trouwens) één van hun meest herkenbare producten van heeft gemaakt en we op Koningsdag met z’n allen in overvloed van oranje tompoucen smikkelen. Maar niks is dus minder waar, want de tompouce vindt qua receptuur zijn oorsprong in Frankrijk.

Wie heeft de tompouce bedacht?

Als het geen Nederlander was, wie heeft de tompouce dan wel bedacht? En waar komt de naam tompouce vandaan? Hiervoor raadpleegde ik het boek ‘Van Appelbol tot Zeeuwse bolus‘, een heus gebakwoordenboek met heerlijke verhalen over de herkomst van allerlei gebak dat erg geliefd is in Nederland.

De oorsprong van de tompouce ligt in Frankrijk, bij het recept van millefeuille. Nu is een millefeuille wel degelijk een ander gebakje, want het bestaat uit drie lagen bladerdeeg en heeft meestal een andere decoratie op de bovenkant. Maar de basis is hetzelfde: bladerdeeg en banketbakkersroom. Voordat de term naar Nederland overwaaide, noemde men in (Noord-)Frankrijk een klein uitgevallen millefeuille een tompouce. Het woord ’tompouce’ werd in het Frans oorspronkelijk gebruikt als een soort verkleinwoord of woord voor kleine dingen.

Wie de tompouce exact heeft bedacht is daarom onduidelijk, maar de eerste officiële vermelding van een millefeuille is gevonden in een kookboek uit 1651, Le Cuisinier François van François Pierre de la Varenne.

Tompouce slof recept

Is het tompouce of tompoes?

Is het tompouce of tompoes?

In het kort: het is beiden goed.

Aanvullend op het stukje geschiedenis hierboven wist het gebakwoordenboek (of zal ik zeggen gebakgeschiedenisboek 😉 ) mij te vertellen dat in de 19e eeuw allereerst de term ‘gateau Tom Pouce’ en ‘millefeuille à la crème’ in Nederland werd gebruikt voor het gebak dat wij nu als tompouce kennen. Maar in de 20e eeuw begonnen bakkers het gebakje tompouce, tompous of tompoes te noemen en werd dit al snel door iedereen in Nederland overgenomen.

Zowel de term ’tompouce’ als ’tompoes’ staan in het Groene boekje opgenomen, dus met beide termen zit je goed. Maar gezien de herkomst van het gebakje vind ik tompouce toch echt het meest passend.

Tompouce slof

Veelgestelde vragen over de tompouce slof

Kan ik de sloffenbodem ook maken zonder amandelspijs?

Ja, dan kan. De laag amandelspijs kun je gewoon weglaten, geen probleem. Vervangen is niet nodig, maar ik vind een sloffenbodem wel het meest lekker met een laag amandelspijs. Je kunt de spijs ook vervangen door bijvoorbeeld kokosspijs.

Kan ik deze tompouce slof ook maken in een andere bakvorm?

Als je geen sloffenring in huis hebt en deze ook niet wil aanschaffen, dan kun je de taart ook gewoon in een springvorm of zelfs cakevorm bakken. Bekleed je vorm dan wel even met bakpapier.

Voor mini sloffentaartjes kun je de sloffenringen vervangen door een muffinvorm. Let er wel op dat je de afmetingen omgerekend hebt met mijn omrekentool voor bakvormen.

Welk formaat heeft de sloffenring die je voor de tompouce slof gebruikt?

Onderstaand recept is voor twee sloffen van 24 cm x 9 cm.

Kan ik het glazuur ook in een andere kleur maken?

Dat kan zeker. Je kunt je glazuur zelf kleuren met een kleurstof naar keuze of je koopt een kant-en-klaar fondantglazuur in de kleur waar je naar op zoek bent. Deze tompouce slof is bijvoorbeeld ook erg tof voor een babyshower of kinderverjaardag. Dan maak je het glazuur bijvoorbeeld blauw, groen of paars. 😉

 

Tompouce slof

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 18 stemmen

Tompouce slof

De tompouce slof is een overheerlijke sloffentaart met banketbakkersroom, slagroom en natuurlijk bladerdeeg vierkantjes met een roze glazuur.
Porties: 12 personen (2 sloffen)
voor een sloffenring van 24 x 9 cm

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

Topping

  • 3 plakjes bladerdeeg of 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 portie banketbakkersroom
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker 16 gram
  • 125 gram poedersuiker
  • 3 tl water
  • roze kleurstof

Instructies

  • Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot ongeveer 8 mm dikte, ik doe dit vast op een vel bakpapier. Leg het vel met deeg op de bakplaat en steek met de sloffenring de bodem uit. Haal het overtollige deeg weg en vet de sloffenring in. Zet deze weer om het deeg heen.
  • Maak het spijsmengsel door het ei door het spijs te kneden. Zo kun je de spijs beter verwerken. Je kunt het op de bodem verdelen met een lepel, maar ik gebruik een spuitzak. Zorg dat je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat van spijs.
  • Ik heb maar één sloffenring, daarom legde ik het deeg weer even in de koelkast terwijl ik de eerste sloffenbodem vast ging bakken. Als je er twee hebt kun je ze natuurlijk beide tegelijk bakken. Indien je in tweeën bakt, hou er dan ook rekening mee dat je voldoende spijs overhoudt!
  • Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Prik ondertussen gaatjes in de bladerdeegplakjes en snijd vierkantjes van 6 cm bij 6 cm. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif ze direct in de oven zodra je de sloffenbodem eruit haalt. Bak in 15 – 18 minuten goudbruin.
  • Als de sloffen afgebakken zijn verwijder je direct de sloffenring en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
  • Voor de vulling maak je de banketbakkersroom volgens recept. Vul een spuitzak met de room en spuit deze op de volledig afgekoelde sloffenbodems.
  • Klop de slagroom op met een zakje vanillesuiker en spuit deze zigzaggend op de laag banketbakkersroom.
  • Maak nu het glazuur door de poedersuiker met het water te vermengen. Maak roze met de kleurstof. Het glazuur dient dik genoeg te zijn zodat je een mooie roze laag op je bladerdeeg kunt aanbrengen. Breng met een lepel aan op je bladerdeeg vierkantjes en laat volledig uitharden.
  • Vlak voor het serveren verdeel je de bladerdeeg vierkantjes met glazuur over de twee sloffen. Steek ze stevig in de vulling zodat ze niet omvallen.

Tips

  • Indien het glazuur aan de dikke kant is voeg je nog 1 tl water toe. Indien het glazuur te dun is voeg je nog wat poedersuiker toe.
  • De bodem is behoorlijk stevig, gebruik dus een goed scherp mes bij het aansnijden van de sloffen.
  • Ik gebruikte een gladde ronde spuitmond om de banketbakkersroom op de taart te spuiten en een drop flower spuitmond voor de slagroom, maar de stervormige kan net zo goed.

 

Bewaren

De tompouce slof bewaar je in de koelkast. De taart is dan 2 – 3 dagen houdbaar. Steek de bladerdeeg vierkantjes er pas vlak voor het serveren in, anders worden ze zacht.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Eline schreef:

    Hoeveel ml is 1 portie banketbakkersroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is te zien als je doorklikt naar het recept, 450 gram.

  2. Eline schreef:

    Ik heb gekozen voor 200 ml banketbakkersroom
    Hij was echt heerlijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen dat het gesmaakt heeft!

  3. Patricia Kwappenberg schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil deze graag in mini maken. Ik zie dat je bij deze 250gr spijs gebruikt. Bij het basisrecept gebruik je 150gr. Klopt deze hoeveelheid?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat scherp gezien! Dat is een typefout, hoewel als je van amandelspijs houdt 250 gram ook erg lekker kan zijn erin (maar ik heb het recept aangepast). De hoeveelheden van een grote slof zijn helaas niet volledig 1:1 door te vertalen naar kleine slofjes. Kleine slofjes hebben verhoudingsgewijs meer bodem en minder vulling, bijvoorbeeld.

  4. Patricia Kwappenberg schreef:

    Ik heb ze gemaakt en vandaag meegenomen naar mijn werk. Ze werden erg mooi en lekker bevonden. Ik haal uit het deeg voor 2 sloffen 16 kleine slofjes. Het opmaken doe ik altijd gewoon uit de hand. Met in dit geval met jouw recept als basis. Ik heb kleine vierkantjes bladerdeeg gedaan 3.5×3.5 en dan twee per slofje.
    Bedankt voor het recept.

    Groetjes Patricia

  5. Tessa van der Werff schreef:

    Afgelopen weekend dit recept gemaakt en wat was dat smullen zeg! Wordt zeker nog eens gemaakt. Mijn man was helemaal weg vd eigen gemaakte banketbakkersroom.

    Mvg Tessa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept