Citroen kwarktaart met boterkoekbodem

Gepost: 24 maart 2023 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Citroen kwarktaart met boterkoekbodem

Deze citroen kwarktaart met boterkoekbodem is dus één van de lekkerste (kwark)taarten die ik ooit op heb. Een bodem van boterkoek maakt simpelweg bijna elke taart niet te versmaden, maar in combinatie met de romige citroenkwarkvulling is het onweerstaanbaar.

Citroen kwarktaart maken

Het maken van deze taart is een makkie. Je moet natuurlijk wel zelf de boterkoekbodem maken, maar gelukkig is dit heel simpel. Voor de vulling heb ik het extra makkelijk gehouden, met dank aan de kant-en-klare romige citroenkwark die ik heb gebruikt. Deze is simpelweg ontzettend lekker.

Het enige dat je toevoegt is gelatine (zodat de taart goed opstijft) en slagroom, voor een luchtiger resultaat. Voor een extra frisse kwarktaart kun je natuurlijk altijd het sap van een halve of hele citroen extra toevoegen. Dit kun je tijdens de bereiding zelf beoordelen, maar is naar mijn mening echt niet nodig.

Ik maakte al eens eerder een kwarktaart met boterkoekbodem: stracciatella kwarktaart. Als je fan bent van yoghurt met chocolade, dan is dit recept je op het lijf geschreven!

Citroen kwarktaart met boterkoekbodem

Citroen kwarktaart met aardbeien

Ik versierde de citroen kwarktaart met aardbeien, maar in principe passen de meeste soorten rood fruit er lekker bij. Je kunt de aardbeien bijvoorbeeld vervangen door frambozen, want ook dat is een heerlijke combinatie met citroen(kwark). Of wat dacht je van aalbessen? Lekker om een extra zuurtje aan de taart toe te voegen.

Nog een variatie tip! Je kunt ook wat vers fruit op de boterkoekbodem leggen (zoals bij een fraisier of zoals ik bij deze aardbeien kwarktaart met biscuit deed) voordat je de citroenkwarkvulling erop stort. Dan ontstaat er een leuke verrassing bij het aansnijden en eten van de taart.

Meer kwarktaart recepten

In mijn beleving kun je nooit genoeg kwarktaart recepten hebben, dus kijk vooral ook eens in mijn overzicht met favoriete kwarktaart recepten. Wil je trouwens liever een “normale” koekjesbodem voor je kwarktaart maken? Dan kun je direct bij deze taarten spieken voor de verhoudingen (eventueel in combinatie met de omrekenen-tool):

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding

citroen kwarktaart met aardbeien

CITROEN KWARKTAART MET BOTERKOEKBODEM maken

Veelgestelde vragen: citroen kwarktaart

Kun je citroen kwarktaart zonder gelatine maken?

In dit geval kun je de gelatine niet zomaar weglaten. In principe kun je deze wel vervangen door een vegetarisch alternatief: agar agar. Je kunt het beste de verpakking van dit product volgen, maar als je meer wil weten over manieren om gelatine te vervangen dan lees je dat hier.

Kan ik de citroen kwarktaart zonder slagroom maken?

Dat raad ik niet aan. De slagroom zorgt juist voor een luchtig en minder massief geheel. Daarnaast gebruik je het voor een deel om de gelatine in op te lossen, dat zou je dan in een andere vloeistof (zoals water) moeten doen. Het kan dus wel, maar het gaat ten koste van de smaak als je het weg laat.

Welke bakvorm gebruik jij om deze taart te maken?

Ik heb een springvorm met losse bodem gebruikt, met een doorsnede van 24 cm. De specifieke bakvorm die ik gebruikt heb vind je hier.

Kan ik ook een citroen kwarktaart met bastogne koekbodem maken?

Dat kan zeker! In dat geval vervang je de stappen bij de boterkoekbodem bereiding door de volgende twee stappen:

  • Maal 260 gram bastogne koeken fijn in een keukenmachine. Smelt 100 gram boter in een pannetje en voeg hier de koekkruimels aan toe. Roer goed door tot een stevige massa.
  • Schep het koek-botermengsel in de met bakpapier beklede bakvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Zet de bodem in de koelkast.
Citroen kwarktaart recept

 

citroen kwarktaart maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.54 van 28 stemmen

Citroen kwarktaart met boterkoekbodem

Een erg lekker en makkelijk recept voor frisse citroen kwarktaart met boterkoekbodem. Daar wil iedereen tijdens een verjaardag een stuk van!
Porties: 12 – 16
24 cm ronde springvorm

Ingrediënten

Boterkoekbodem

  • 150 gram suiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 tl vanille extract
  • 1 ei S
  • Snuf zout
  • 190 gram bloem

Kwarktaart vulling

  • 11 gelatineblaadjes
  • 1000 gram (romige) citroenkwark
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker

Topping

  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • verse aardbeien

Instructies

Boterkoekbodem

  • Mix suiker en boter in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract, ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bak de boterkoek 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), tot deze lichtbruin is. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.

Kwarktaart vulling

  • Leg de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water en laat ze minstens 10 minuten weken. Doe de citroenkwark in een kom. Klop in een tweede kom 200 ml slagroom met de vanillesuiker stijf.
  • Verwarm 50 ml ongeklopte slagroom op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat de blaadjes al roerende oplossen in de slagroom. Haal van het vuur. Laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dit toe aan de kwark in een dunne straal terwijl je blijft mixen.
  • Spatel de opgeklopte slagroom door het kwark-gelatine mengsel. Stort het geheel op de afgekoelde bodem. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Topping

  • Klop de overige slagroom stijf met de vanillesuiker. Versier de citroen kwarktaart met toeven slagroom en verse aardbeien.
Tips

Voeg ook eens 50 gram gehakte amandelen + 1 tl citroen-extract toe aan het boterkoekdeeg.
Bewaren

De citroen kwarktaart met boterkoekbodem blijft 3-4 dagen goed in de koelkast. Zonder decoratie kun je de taart tot 3 maanden invriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Annieke schreef:

    Hi! Heb je een alternatief voor deze voor glutenvrije bloem? Boekweit is denk ik niet zo lekker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik eigenlijk niet weten, want dat heb ik niet getest, maar in dit artikel vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  2. Leonie schreef:

    Hoi, kun je dit ook maken met naturel kwark en verse citroensap ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zeker proberen! Zou kunnen dat het dan wel iets meer zuur en iets minder zoet wordt.

  3. Gabriëlle Nienhuis schreef:

    Hallo Laura, ik ben van plan morgen deze taart te gaan maken. Helaas had mijn supermarkt geen citroenkwark, maar dat los ik op door rasp van 1 á 2 citroenen en wat goed citroenaroma (Nielsen Massey) toe te voegen. Mijn vraag is echter, kan je deze taart invriezen? Of verandert de structuur van de kwark dan teveel?
    Dank alvast voor antwoord.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt heerlijk! Ja hoor dat kan zeker 🙂

  4. Joke molenbeek schreef:

    Hoi Laura, jammer genoeg was de citroenkwark niet te krijgen in het dorp waar ik woon. Heb zelf citroen en suiker toegevoegd aan de kwark.
    Is er ook een manier om de boterkoek wat zachter te maken. Ik vond hem erg hard, maar wel lekker. Maar was moeilijk te snijden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Slim opgelost! Zeker, wellicht dat de tips in dit recept je daarbij kunnen helpen: https://www.laurasbakery.nl/boterkoek/

  5. J schreef:

    Goedemiddag,
    Kan je de gelatine ook weg laten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan niet. Je kunt het wel vervangen: https://www.laurasbakery.nl/zo-vervang-je-gelatine/

  6. Karin schreef:

    Hoi Laura,

    Afgelopen weekend heb ik de taart gemaakt. Alles lukte behalve het mengen van de verwarmde slagroom met de kwark. Toen ik dit bij elkaar deed, leek het alsof de kwark ging schiften. De klontjes gingen tijdens het opstijven ook niet helemaal weg. Kan het zijn dat de slagroom nog te warm was?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt inderdaad alsof de slagroom te warm is geweest.

  7. FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk dessert om met de famillie of met vrienden te delen

  8. Sofie schreef:

    Welk merk van citroenkwark gebruikte je? Weet je of dit ook verkrijgbaar is in België?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb die van Almhof gebruikt, durf niet te zeggen of je die ook in België hebt.

  9. Sofie schreef:

    Bedankt voor je reactie! Ik ben vandaag gaan kijken in de Albert Heijn. Geen Almhof gevonden, ik heb magere kwark met magere yoghurt vanille van Optimel meegebracht. Hopelijk gaat het hiermee ook.
    https://www.ah.be/producten/product/wi437125/optimel-magere-kwark-vanille

  10. joke schreef:

    Hoi Sofie, ik heb een recept gebruikt uit een ander kookboek. Ik gebruik dit ook voor de citroen rol.
    Mijn vulling bestond uit 200 gram kwark, 1/8 liter slagroom, 2 zakjes slagroom versteviger en sap van 2 citroenen en 4 eetlepels suiker. Dit allemaal stijfkloppen een dan de bodem vullen.

  11. Mieke schreef:

    Hoi, ik wil een lagere taart maken, waarbij ik wel het volledige recept van de bodem gebruik, maar voor de kwarklaag de helft. Komt het dan goed als ik ook de helft van de gelatineblaadjes gebruik? Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat lijkt me van wel.

  12. Jannie schreef:

    Hoi, helaas bij mij de boterkoek van binnen nat en van buiten hard en krokant. Smaak was OK maar textuur niet. Volgende keer met koekjes bodem.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen, ik vermoed dat er dan mogelijk iets mis is gegaan, want zo hoort hij zeker niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept