Hoe lang kun je kwarktaart bewaren?
In de koelkast kun je kwarktaart 3-4 dagen bewaren. Zorg altijd dat je het goed afgesloten bewaard, zodat er geen vocht bij kan komen (of geuren uit de koelkast).
Ben jij ook zo gek op zelf kwarktaart maken? Kwarktaart recepten zijn makkelijk, je hebt er niet veel voor nodig, de oven hoeft niet aan en iedereen is er dol op. Ik vind het ideaal en daarom heb ik mijn favoriete kwarktaart recepten voor je verzameld en geef ik je alle nodige handige baktips!
Een kwarktaart is meestal een no-bake taart waarbij kwark de hoofdrol heeft. De vulling van een kwarktaart bestaat uit kwark, slagroom, suiker, fruit(sap) en gelatine, om de vulling op te laten stijven. De bodem wordt in de meeste gevallen gemaakt met een pak kant-en-klare koekjes, fijngemalen en met gesmolten boter gemengd, maar kan ook bestaan uit een zachte biscuitlaag. Meer gezonde kwarktaarten bevatten meestal enkel een vulling van kwark, fruit en gelatine en een dunne koekjesbodem. Zo kun je met deze simpele taart toch veel kanten op!
De bereiding van deze taart is één van z’n grote pluspunten: hartstikke simpel en je hebt er meestal geen oven voor nodig. Je bent het langst bezig met wachten tot de taart is opgesteven. Als je nog niet weet wat voor een kwarktaart je wil maken, dan ben je hier aan het goede adres. Ik heb 10 kwarktaart recepten verzameld: van de populaire aardbeien kwarktaart tot een frisse citroen kwarktaart, maar ook een gezondere versie en een basisrecept. Met deze recepten leer je kwarktaart maken zonder pakje, want dat is echt heel goed te doen.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Bij het maken van kwarktaart denk ik eigenlijk direct aan het gebruik van fruit. Het fruit maakt de kwarkvulling niet alleen een stuk zoeter, maar geeft ook veel smaak af. Je kunt kiezen voor vers fruit, blik fruit, of diepvriesfruit, maar hou er bij diepvriesfruit wel rekening mee dat je dit eerst volledig laat ontdooien en uitlekken voor gebruik.
In mijn frambozen kwarktaart gebruikte ik verse frambozen, maar voor de vulling kan je in principe ook prima diepvriesframbozen gebruiken. Frambozen zijn heerlijk fris en brengen de romige vulling goed in balans. Een ander voorbeeld is de perzik kwarktaart die ik maakte met perzik partjes op siroop. Deze taart is niet echt fris te noemen, maar dat de vulling is zoet, zacht en romig. Beide echte aanraders!
Het leuke aan kwarktaarten is dat je niet alleen met de vulling kunt experimenteren, maar ook met de kwarktaart bodem. Deze specifieke combinatie had ik beter niet kunnen ontdekken, want wat is dit ongelofelijk lekker: kwarktaart met een bodem van boterkoek. Een bodem van boterkoek maakt simpelweg bijna elke taart niet te versmaden en dus ook deze frisse citroen kwarktaart. Één van de lekkerste kwarktaarten die ik ooit heb gegeten. In datzelfde straatje valt de overheerlijke stracciatella kwarktaart met een bodem van boterkoek. Gevaarlijk lekker, want je eet je vingers erbij op.
Later in dit receptenoverzicht deel ik nog meer verschillende kwarktaart bodems met je. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kun je zelf experimenteren! 😉
Misschien wel de meest populaire combinatie: kwarktaart met aardbeien. Deze taart staat hoog in mijn favorietenlijst en dus deel ik het klassieke aardbeien kwarktaartrecept graag met je. Echt een taart om te maken voor een verjaardag in de lente of zomer, wanneer de aardbeien volop in het seizoen zijn.
Liever een gezonde kwarktaart maken? Dan is deze gezonde aardbeien kwarktaart een goede optie. De bodem maak je met onder andere havermout en uiteraard hoef je geen slagroom of geraffineerde suikers in huis te halen. Uiteraard smaakt deze variant minder zoet, maar wel puur naar kwark en aardbeien. Zo kun je nog eens verantwoord ontbijten met taart!
In de koelkast kun je kwarktaart 3-4 dagen bewaren. Zorg altijd dat je het goed afgesloten bewaard, zodat er geen vocht bij kan komen (of geuren uit de koelkast).
Zonder decoratie kun je een kwarktaart invriezen tot 3 maanden. Zorg ervoor dat je de taart of de taartpunten luchtdicht verpakt. Als je de taart wil ontdooien, let er dan op dat je deze een dag van tevoren uit de vriezer haalt en in de koelkast laat ontdooien.
Je kunt niet zomaar de gelatine weglaten in een kwarktaart recept. Wel is het mogelijk om de gelatine te vervangen door een alternatief zoals agar-agar. Over alternatieven voor gelatine lees je in dit artikel alles.
Wil je graag een gezondere kwarktaart maken, dan begin je met het weglaten van de suiker in de vulling. Hetzelfde geldt voor de slagroom in de vulling, maar vervang deze wel voor wat extra kwark, anders krijg je plots een erg lage taart. Voor de koekbodem kun je kiezen voor havermout in combinatie met noten en kokosolie, dat is een gezonder alternatief voor koekjes en boter. Bovenstaand recept van de gezonde aardbeien kwarktaart is een mooi voorbeeld waar je ook mee kunt variëren.
Let op: pas niet zomaar elk recept blindelings aan. Niet elk recept leent zich voor bovenstaande aanpassingen, maak eerst een goede inschatting aan de hand van de receptuur.
Zeker! Vaak is dat geen enkel probleem en kun je de bodem aanpassen naar wat jij het lekkerst vindt. Voor een 24 cm springvorm gelden de volgende verhoudingen voor verschillende soorten (kant-en-klare) koekjes:
De meeste kwarktaarten worden gemaakt met gelatine en dit heeft minimaal 2-3 uur nodig om op te stijven in de koelkast. Zelf kies ik er meestal voor om een kwarktaart de avond van tevoren te maken en een nacht te laten opstijven in de koelkast. Het verschil in tijd van opstijven heeft te maken met het soort gelatine dat je gebruikt. Lees daarom ook altijd goed de verpakking van de gelatine die je gebruikt.
De meeste kwarktaart recepten in dit overzicht zijn gemaakt met een springvorm met losse bodem. Variërend van 20, 24 of 26 cm. Deze ronde springvorm met losse bodem gebruik ik zelf heel graag. Maar je kunt het uiteraard ook in een vierkante vorm met losse bodem maken. Een losse bodem is wel het meest handig als je de taart buiten de vorm wil presenteren.
In elke receptkaart vind je de knop ‘recept omrekenen’. Hiermee kun je elk recept gemakkelijk omrekenen naar een maat bakvorm naar keuze.
Zoals je wellicht wel weet, heb ik meerdere bakboeken gemaakt en uiteraard vind je daar ook erg lekkere kwarktaart recepten in terug. Zo staat in Het Laura’s Bakery Bakboek een fantastische mango kwarktaart. Deze kwarktaart is net even wat specialer door het laagje fruitpuree bovenop. In Het Basisbakboek vind je een kwarktaart met perzik en aardbeien. Deze taart heeft een zachte biscuitbodem in plaats van een knapperige koekbodem, dat is ook echt het proberen waard!
Hopelijk heb ik je inmiddels kunnen overtuigen: kwarktaart maken zonder pakje is een makkie. Al vind ik dat er niks mee is als je liever wel een pakje gebruikt hoor, maar je maakt het eigenlijk net zo makkelijk zelf. Een slimme truc om een kwarktaart nog sneller te maken, is door je favoriete smaak kwark te gebruiken. Dat deed ik met dit recept voor vanille kwarktaart en kun je daarvoor dus heel goed als basisrecept aanhouden.
Wil je helemaal niet zo snel mogelijk klaar zijn, maar lekker uitpakken met een bijzondere kwarktaart? Kies dan voor mijn aardbeien kwarktaart met mascarpone crème. De vulling bevindt tussen twee lagen biscuit, heeft een mooie rand van verse aardbeien en een lekkere laag mascarpone crème bovenop. Wat een feest!
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Beste Laura, heerlijke taarten maar heb je je weleens afgevraagd hoeveel pesticiden je met dit fruit op deze taarten mee naar binnen krijgt en met alle gevolgen voor je gezondheid.
@ Ad van Dongen
Beste Ad,
Wanneer je eerst het fruit 15 min. in water met bicarbonaat voor voeding (Bv. Cérébos) legt, trek je alle pesticiden uit het fruit.
Goed naspoelen en klaar.
Je kan dit ook toepassen bij groenten.
Veel succes,
Britt