Vorig jaar deelde ik op Laura’s Bakery al een overheerlijke boterkoek cheesecake en sindsdien spoken er talloze zalige receptvariaties in mijn hoofd waaronder deze stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem. Het resultaat blijkt gevaarlijk lekker: je eet je vingers erbij op dankzij deze combinatie van een kwarktaart met boterkoek.
Zo maak je stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem
Eigenlijk is het heel simpel, maar het maken van deze stracciatella kwarktaart begint bij de boterkoekbodem. Ik heb mijn basisrecept voor boterkoek zo afgestemd dat het precies de juiste dikte heeft die lekker is bij een kwarktaart en past in een bakvorm van 24 cm doorsnee.
Als je een keer wat anders wilt proberen (want deze taart ga je nog vaak maken, als je ‘m eenmaal geproefd hebt), kun je ook mijn chocolate chip boterkoek recept ter inspiratie voor de bodem gebruiken. Deel het deeg voor onderstaande boterkoekbodem dan door tweeën en meng door de helft 10 gram cacaopoeder. Druk er nadat je het in de bakvorm hebt gedaan nog wat chocolate chips in voordat het de oven ingaat.
Tot dusver de bodem, de vulling is net zo makkelijk als bij elke kwarktaart. Ik gebruikte kant-en-klare stracciatella kwark, maar je kunt het ook zelf maken met kwark, vanillesuiker en hagelslag. Omdat ik in dit recept de stracciatella kwark meng met 300 ml slagroom, wordt de chocoladesmaak wat meer verdund. En dus heb ik er in de laatste stap nog wat extra hagelslag aan toegevoegd, ik wil de chocolade natuurlijk wel proeven.
BAKTIP: Ben je nog op zoek naar een goede bakvorm om je kwarktaart in te bakken? Ik gebruik al jarenlang deze springvorm van Le Creuset. Die is wat duurder, maar kwalitatief erg goed. Hij ziet er na jaren intensief gebruik nog steeds heel goed uit.
Als je deze pagina pint, krijg je “recepten omrekenen”
Ik wil zo graag de stracciatella-kwarktaart op mijn Pinterest 😊
Groetjes Hennie Marree
Oeps, hij doet het nu goed.
Er stonden 2 foto’s van de taart.
Nu de andere aangevinkt.
Gelukt.
Groetjes Hennie Marree
Fijn dat het gelukt is! Er staat inderdaad twee knoppen in de receptkaart, eentje om het recept om te rekenen naar een andere maat bakvorm en de ander om het recept te printen.
11 gelatineblaadjes zijn wel erg veel. Klopt dit?
Dit klopt. Zoals op de verpakking van de gelatine blaadjes vermeld staat gebruik je 1 blaadje per 100 ml vloeistof, maar omdat kwark al iets dikker is hebben we dus geen 12,5 maar 11 blaadjes gebruikt.
Vind je 11 gelatine blaadje niet erg veel? Deze hoeveelheid gelatine is voor 900 gr vloestof en je heb maar 350 gr vloeistof.
jou verhouding kwark klopt niet. Moet 1000 gram zijn.
zie receptperzik kwarktaart:
INGREDIËNTEN
200 gram biscuitjes
130 gram ongezouten roomboter
500 gram Franse kwark
500 ml slagroom
75 gram fijne kristalsuiker
8 blaadjes gelatine
1 blik (410 gram) perzik partjes op siroop
Dat klopt inderdaad, we hebben een typefout gemaakt en het onmiddellijk aangepast, dank voor je bericht.
Dit weekend gemaakt!! Dit is een blijvertje, lekker hoor die combo boterkoek en kwarktaart. Kan ik ook een andere smaak kwark kopen? Sinaasappelkwark? Lijkt me ook wel lekker met boterkoek
Wat fijn om te horen! Ja hoor dat kan zeker, klinkt lekker 🙂
Oooh die ga ik maken!! 😋 Maar uhm; 11 gelatineblaadjes? Is dat echt nodig? Vaak doe ik er een stuk of 5/6 in een kwarktaart.
Zelf vond ik dat wel nodig in dit geval, maar je kunt het uiteraard met minder proberen en kijken hoe dat uitpakt 🙂
Smaken verschillen. Meestal vind ik je baksels heerlijk, maar deze vond ik leuk om een keer te maken, maar is wat mij betreft geen blijvertje. Maak m dan net zo lief met een bodem van gekruimelde koekjes met roomboter. Ik vind deze combi ook wel erg machtig.
Goede middag,
Ik vroeg me af welke kwark jij heb gebruikt? Die van danio?
Ik hoor het graag.
Groet Sharon
Klopt, die heb ik gebruikt. Maar het kan ook met een huismerk variant of met die van optimel, die is magerder geloof ik. Net waar je voorkeur naar uitgaat.
Ik heb de taart gemaakt en hij was erg lekker. Wel ga ik toch volgende x iets minder gelatine blaadjes gebruiken. Ik vond de taart een beetje te stijf met 11 blaadjes. Maar de boterkoek bodem is heerlijk hierbij.
Wil deze taart morgen maken, maar klopt de hoeveelheid kwark?
Normaal doe je 500 ml liter toch voor deze grote en met 250 ml Slagroom?
De hoeveelheden die er staan zijn juist.
Nog een vraag, kan je deze taart (zonder topping) invriezen?
Dat heb ik zelf niet getest bij deze specifieke taart, maar lijkt me dat het wel kan!
Als ik de stracciatellakwwrk zelf wil maken, zoals je beschrijft, van kwark, vanillesuiker en hagelslag. Welke verhoudingen moet ik dan ongeveer hebben hiervoor?
Oeh dat durf ik je niet precies te zeggen, ik zou dat zelf een beetje op gevoel doen tot het er goed uiziet/lekker smaakt.
ik vond een geweldige dessert om tussen dortje of bij groot bezoek te geven
Lekker taartje. Heb ‘em afgetopt met een laagje pure chocola: een halve reep Tony puur met 2 eetlepel zonnebloemolie au bain marie gesmolten en over de bovenkant verdeeld. Heerlijk!
Hi laura,
Jouw recepten lukken mij eigenlijk altijd, maar om 1 of andere reden werd het kwarkmengsel toen ik de slagroom met gelatine toevoegde toch korrelig. Ik had m’n kwark al even uit de koelkast in een kom staan, de gelatineblaadjes waren ècht goed opgelost en dat mengsel was ook zeker niet meer heet, eerder lauw. Enige dat ik kan bedenken is dat er toch teveel temperatuur verschil was, maar ik durfde het met die kwark niet door te warmen ok recht te trekken zoals je normaal met botercreme zou doen. Smaak is nog steeds lekker, maar de structuur is nu niet zo mooi glad / romig als het moet zijn.
Enig idee hoe dat nou kan?
Dat klinkt inderdaad toch alsof er wel teveel temperatuurverschil is geweest. Allebei op kamertemperatuur en dan moet het gaat gaan! 🙂