Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem

Gepost: 29 juli 2022 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem

Vorig jaar deelde ik op Laura’s Bakery al een overheerlijke boterkoek cheesecake en sindsdien spoken er talloze zalige receptvariaties in mijn hoofd waaronder deze stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem. Het resultaat blijkt gevaarlijk lekker: je eet je vingers erbij op dankzij deze combinatie van een kwarktaart met boterkoek.

Zo maak je stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem

Eigenlijk is het heel simpel, maar het maken van deze stracciatella kwarktaart begint bij de boterkoekbodem. Ik heb mijn basisrecept voor boterkoek zo afgestemd dat het precies de juiste dikte heeft die lekker is bij een kwarktaart en past in een bakvorm van 24 cm doorsnee.

Als je een keer wat anders wilt proberen (want deze taart ga je nog vaak maken, als je ‘m eenmaal geproefd hebt), kun je ook mijn chocolate chip boterkoek recept ter inspiratie voor de bodem gebruiken. Deel het deeg voor onderstaande boterkoekbodem dan door tweeën en meng door de helft 10 gram cacaopoeder. Druk er nadat je het in de bakvorm hebt gedaan nog wat chocolate chips in voordat het de oven ingaat.

Tot dusver de bodem, de vulling is net zo makkelijk als bij elke kwarktaart. Ik gebruikte kant-en-klare stracciatella kwark, maar je kunt het ook zelf maken met kwark, vanillesuiker en hagelslag. Omdat ik in dit recept de stracciatella kwark meng met 300 ml slagroom, wordt de chocoladesmaak wat meer verdund. En dus heb ik er in de laatste stap nog wat extra hagelslag aan toegevoegd, ik wil de chocolade natuurlijk wel proeven.

BAKTIP: Ben je nog op zoek naar een goede bakvorm om je kwarktaart in te bakken? Ik gebruik al jarenlang deze springvorm van Le Creuset. Die is wat duurder, maar kwalitatief erg goed. Hij ziet er na jaren intensief gebruik nog steeds heel goed uit.  

Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem (3)

Hoe kun je een kwarktaart versieren?

Zodra je de bodem eenmaal hebt afgebakken en de vulling van de kwarktaart daarop is opgesteven, is het een kwestie van decoreren. En het versieren van een taart is het allerleukst, vind ik zelf. Bij het versieren van een kwarktaart denk je aan de volgende vier elementen:

1. SLAGROOM

Een mooie rand van slagroom om je taart staat meteen heel feestelijk. Kies een mooie spuitmond en spuit prachtige toeven langs de rand. In deze video laat ik je zien hoe je met één spuitmondje verschillende soorten toeven kunt spuiten. Ook een gladde, ronde spuitmond kan een mooi effect hebben voor de toeven.

Je kunt de toeven direct naast elkaar plaatsen en wat kleiner maken, zoals ik bij deze stracciatella kwarktaart heb gedaan, of je spuit ze groter en laat er meer ruimte tussen zoals bij mijn perzik kwarktaart.

Bij een fruitige taart kan ook een mascarponeroom erg lekker smaken bovenop de taart, of afgebakken meringue. Spuit deze dan niet op, maar smeer het volledig uit over de bovenkant van de taart. Deze kwarktaart is daar een mooi voorbeeld van. Zo kan je kwarktaart er elke keer weer compleet anders uitzien!

2. FRUIT

Meestal wordt er slagroom en fruit gebruikt om een kwarktaart te versieren. Kies een soort fruit die lekker smaakt bij de kwarkvulling. Als je een aardbeienkwarktaart maakt dan kies je natuurlijk aardbeien, maar bij deze stracciatella kwarktaart ben ik gegaan voor frambozen.

Het is ook mogelijk om het fruit niet alleen mooi bovenop de taart te plaatsen, maar al vanuit de vulling. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem (1)

3. KOEKJES OF KRUIMELS

Op de slagroom kun je natuurlijk nog meer kwijt dan alleen vers fruit. Koekjes en koekruimels staan hier ook erg mooi op en daarnaast is niemand vies van een extra koekje bij z’n punt kwarktaart. De koekkruimels strooi je over de toeven slagroom of je steekt er halve of hele koekjes in, zoals ik bij deze kwarktaart heb gedaan met kleine chocolate chip koekjes.

Heeft je kwarktaart  een bodem van bastognekoeken? Hou er dan een paar achterwege bij het bereiden van de bodem en steek bijvoorbeeld halve koekjes in de toeven slagroom, afgewisseld met wat fruit.

Ook een Charlotte Russe is een erg tof voorbeeld van hoe je koekjes kunt verwerken ter decoratie van een kwarktaart.

4. OVERIGE DECORATIE

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je taart te versieren, denk hierbij aan sprinkles, chocolade krullen, snoepjes, smarties, maltesers, chocolade schaafsel en ga zo maar door.

Je kunt ook eens tussen mijn cheesecake recepten kijken voor inspiratie om kwarktaarten te versieren. Ik maakte bijvoorbeeld al eens een confetti cheesecake, maar ook mijn kinder chocolade cheesecake en de lemon meringue boterkoek cheesecake zijn erg feestelijk versierd.

Ik koos ervoor om deze stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem te decoreren met frambozen en kleine chocolate chip koekjes, die smaken er ontzettend goed bij. Maar ook hier kun je natuurlijk lekker mee variëren: Oreo koekjes en aardbeien smaken er vast en zeker ook geweldig bij en wat hagelslag op de slagroomtoeven had ook niet misstaan.

Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem

Hoe lang moet kwarktaart opstijven?

In mijn recepten vermeld ik dat kwarktaart minimaal 2-3 uur in de koelkast moet opstijven, maar dit hangt wel af van de soort gelatine die je gebruikt. Per soort of vorm van gelatine is de bindkracht verschillend. Dit maakt niet alleen dat het kan verschillen hoeveel gelatine je nodig hebt, maar ook hoelang het moet opstijven. Lees daarom altijd goed de verpakking van de gelatine die je in huis hebt voordat je aan de slag gaat.

Wil je meer weten over gelatine? Lees in één van mijn eerdere artikelen over gelatine wat het is, hoe je het moet gebruiken en hoe je het kunt vervangen.

Hoe moet je kwarktaart bewaren?

Over het algemeen hou ik aan dat een kwarktaart afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar is. Hierbij ga ik er vanuit dat je verse ingrediënten gebruikt die nog een langere houdbaarheidsdatum hadden op het moment dat je deze openmaakt.

De bovenkant van de taart zou ik altijd pas op het laatste moment decoreren, de koekjes die je in de slagroom steekt zullen bijvoorbeeld zacht worden na langere tijd in de koelkast.

Je kunt kwarktaart ook invriezen. Verpak de taart goed luchtdicht en zonder decoraties. Op deze manier kun je de kwarktaart tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem (2)

 

Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem

Opslaan
Recept afdrukken

4.59 van 12 stemmen

Stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem

Dit is nog eens genieten geblazen: stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem. Lekkerder wordt het niet.
Porties: 12 – 16
24 cm

Ingrediënten

BOTERKOEKBODEM

  • 150 gram suiker
  • 150 gram roomboter
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 1 ei S
  • snuf zout
  • 190 gram bloem

KWARKTAART VULLING

  • 11 gelatineblaadjes
  • 1000 gram stracciatella kwark
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Hagelslag optioneel

TOPPING

  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • Frambozen
  • Kleine chocolate chip cookies

Instructies

BOTERKOEK BODEM

  • Mix de boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract, ei en het snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bak de boterkoek 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), tot deze lichtbruin is. Haal daarna uit de oven en laat volledig afkoelen.

KWARKTAART VULLING

  • Leg de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water en laat ze minstens 10 minuten weken. Doe de stracciatella kwark in een kom. Klop in een tweede kom 200 ml slagroom met de vanillesuiker stijf.
  • Verwarm 50 ml ongeklopte slagroom op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat al roerende oplossen in de slagroom. Haal van het vuur. Laat het mengsel iets afkoelen tot het minder heet is. Voeg al roerende in een dunne straal toe aan de kwark.
  • Spatel de slagroom door de kwark. Ik heb ook nog wat hagelslag door het mengsel gemengd, omdat je de stracciatella kwark 'verdund' met de slagroom, maar dit is optioneel. Stort het kwarkmengsel op de afgekoelde bodem. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

TOPPING

  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Serveer de stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem met toeven slagroom en versier met frambozen en kleine chocolate chip koekjes.
Tips

Versier pas op het moment van serveren met de koekjes.
Bewaren

De stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem blijft 3-4 dagen goed in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

26 reacties

  1. Hennie schreef:

    Als je deze pagina pint, krijg je “recepten omrekenen”
    Ik wil zo graag de stracciatella-kwarktaart op mijn Pinterest 😊
    Groetjes Hennie Marree

  2. Hennie Marree schreef:

    Oeps, hij doet het nu goed.
    Er stonden 2 foto’s van de taart.
    Nu de andere aangevinkt.
    Gelukt.
    Groetjes Hennie Marree

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat het gelukt is! Er staat inderdaad twee knoppen in de receptkaart, eentje om het recept om te rekenen naar een andere maat bakvorm en de ander om het recept te printen.

  3. Femke schreef:

    11 gelatineblaadjes zijn wel erg veel. Klopt dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit klopt. Zoals op de verpakking van de gelatine blaadjes vermeld staat gebruik je 1 blaadje per 100 ml vloeistof, maar omdat kwark al iets dikker is hebben we dus geen 12,5 maar 11 blaadjes gebruikt.

  4. Banketbakker Henny schreef:

    Vind je 11 gelatine blaadje niet erg veel? Deze hoeveelheid gelatine is voor 900 gr vloestof en je heb maar 350 gr vloeistof.

  5. Henny schreef:

    jou verhouding kwark klopt niet. Moet 1000 gram zijn.
    zie receptperzik kwarktaart:
    INGREDIËNTEN
    200 gram biscuitjes
    130 gram ongezouten roomboter
    500 gram Franse kwark
    500 ml slagroom
    75 gram fijne kristalsuiker
    8 blaadjes gelatine
    1 blik (410 gram) perzik partjes op siroop

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt inderdaad, we hebben een typefout gemaakt en het onmiddellijk aangepast, dank voor je bericht.

  6. Lisa schreef:

    Dit weekend gemaakt!! Dit is een blijvertje, lekker hoor die combo boterkoek en kwarktaart. Kan ik ook een andere smaak kwark kopen? Sinaasappelkwark? Lijkt me ook wel lekker met boterkoek

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te horen! Ja hoor dat kan zeker, klinkt lekker 🙂

  7. Alette schreef:

    Oooh die ga ik maken!! 😋 Maar uhm; 11 gelatineblaadjes? Is dat echt nodig? Vaak doe ik er een stuk of 5/6 in een kwarktaart.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf vond ik dat wel nodig in dit geval, maar je kunt het uiteraard met minder proberen en kijken hoe dat uitpakt 🙂

  8. Liesbeth schreef:

    Smaken verschillen. Meestal vind ik je baksels heerlijk, maar deze vond ik leuk om een keer te maken, maar is wat mij betreft geen blijvertje. Maak m dan net zo lief met een bodem van gekruimelde koekjes met roomboter. Ik vind deze combi ook wel erg machtig.

  9. Sharon Middelkoop schreef:

    Goede middag,

    Ik vroeg me af welke kwark jij heb gebruikt? Die van danio?
    Ik hoor het graag.

    Groet Sharon

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, die heb ik gebruikt. Maar het kan ook met een huismerk variant of met die van optimel, die is magerder geloof ik. Net waar je voorkeur naar uitgaat.

  10. Jacqueline schreef:

    Ik heb de taart gemaakt en hij was erg lekker. Wel ga ik toch volgende x iets minder gelatine blaadjes gebruiken. Ik vond de taart een beetje te stijf met 11 blaadjes. Maar de boterkoek bodem is heerlijk hierbij.

  11. Maria schreef:

    Wil deze taart morgen maken, maar klopt de hoeveelheid kwark?
    Normaal doe je 500 ml liter toch voor deze grote en met 250 ml Slagroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De hoeveelheden die er staan zijn juist.

  12. Mary schreef:

    Nog een vraag, kan je deze taart (zonder topping) invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest bij deze specifieke taart, maar lijkt me dat het wel kan!

  13. Anthe schreef:

    Als ik de stracciatellakwwrk zelf wil maken, zoals je beschrijft, van kwark, vanillesuiker en hagelslag. Welke verhoudingen moet ik dan ongeveer hebben hiervoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh dat durf ik je niet precies te zeggen, ik zou dat zelf een beetje op gevoel doen tot het er goed uiziet/lekker smaakt.

  14. FREDDY schreef:

    ik vond een geweldige dessert om tussen dortje of bij groot bezoek te geven

  15. San schreef:

    Lekker taartje. Heb ‘em afgetopt met een laagje pure chocola: een halve reep Tony puur met 2 eetlepel zonnebloemolie au bain marie gesmolten en over de bovenkant verdeeld. Heerlijk!

  16. Sandy schreef:

    Hi laura,
    Jouw recepten lukken mij eigenlijk altijd, maar om 1 of andere reden werd het kwarkmengsel toen ik de slagroom met gelatine toevoegde toch korrelig. Ik had m’n kwark al even uit de koelkast in een kom staan, de gelatineblaadjes waren ècht goed opgelost en dat mengsel was ook zeker niet meer heet, eerder lauw. Enige dat ik kan bedenken is dat er toch teveel temperatuur verschil was, maar ik durfde het met die kwark niet door te warmen ok recht te trekken zoals je normaal met botercreme zou doen. Smaak is nog steeds lekker, maar de structuur is nu niet zo mooi glad / romig als het moet zijn.
    Enig idee hoe dat nou kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt inderdaad toch alsof er wel teveel temperatuurverschil is geweest. Allebei op kamertemperatuur en dan moet het gaat gaan! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept