Recept omrekenen naar ander soort bakvorm

2

Recept omrekenen naar ander soort bakvorm

Je kunt op het blog al een uitgebreid artikel vinden over een recept omrekenen naar een grotere of kleinere bakvorm. Vooral handig als je hetzelfde soort bakvorm gebruikt. Van een 24 centimeter springvorm naar eentje van 20 centimeter bijvoorbeeld. Maar ik krijg ook wel eens de vraag in welke andere bakvorm ze dat recept voor die lekkere tulband nog meer kunnen maken. Dat is uiteraard prima te berekenen, maar ik maak het jullie nog makkelijker. Mijzelf trouwens ook, want ik vond op internet dit hele fijne overzicht. Hierin staat precies wat de inhoud is van een bepaald soort bakvorm en welke bakvormen je dan nog meer kunt gebruiken. Welke vormen qua inhoud overeen komen dus.

Zo leert deze tabel je dat je een recept voor een 10 inch tulband vorm ook kunt maken in een 9×13 inch bakvorm, of dat je er ook 18-24 cupcakes van kunt maken. Hartstikke handig! Het is een tabel van een Amerikaanse site. De maten staan dus in inches en cups, niet in centimeters en milliliters. Maar dat is eenvoudig te verhelpen. Één inch is namelijk 2,54 centimeter. Die bakpan van 9×13 inch is gelijk aan 22,86 x 33,02 centimeter. Zoek een bakvorm die qua maten hier dicht bij in de buurt komt, het is niet erg als het een klein beetje afwijkt. De cups reken je ook eenvoudig om, 1 cup is namelijk 240 ml.

Recept omrekenen naar ander soort bakvorm

Ook voor de temperatuur en baktijd geeft deze tabel nog wat extra info. Je kunt dezelfde temperatuur aanhouden, maar als de vorm minder diep is moet je hem al wat eerder controleren of hij gaar is dan het originele recept zegt.

Zo wordt het wel heel makkelijk om je recepten om te rekenen!

Bron schema

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. linda schreef:

    Dankjewel, Laura voor deze handige tip.

  2. Anna schreef:

    Met het bakken in een grotere vorm dan aangegeven, gebruik ik 1 1/2 pak taartmix(+de rest aangepast)
    Dus alles aanpassen, maar ga op zoek naar een juiste maat bakvorm zoals in het recept staat aangegeven. Makkelijker een vorm erbij dan dat rekenwerk, lijkt mij.
    Heeft u een andere oplossing?

  3. Theo1988 schreef:

    De hele wereld op de vs na gebruikt het metrische stelsel… Ik begrijp echt niet waarom jij dit plaatst.

  4. Anna schreef:

    Nou bedankt Theo.?

  5. Cakelientje schreef:

    Ik probeer uit te vinden hoe ik een recept van 8 cupcakes naar een 30 cm cakevorm kan omrekenen. Ik heb het hele web al afgezocht (voor zover ik weet) maar er is nergens iets over een cakevorm te vinden. En ik begrijp het schema hierboven niet zo goed, maar volgens mij staat het hier ook niet tussen. Of heb ik het fout? Kan iemand me hiermee helpen?

  6. Hetty schreef:

    Hallo, ik heb een vraagje, ik wil een cake bakken maar dan in een vierkante bakvorm van 26 bij 26 cm, hoeveel cake mix heb ik dan nodig, normaal gaat 1pak van bv koopmans in 1 cake blik vorm, hoe reken ik gemakkelijk om

  7. elise schreef:

    Hey Hetty

    als je vierkant cake blik vorm heb van 26 bij 26 bij 5 is dat 3380 vierkante cm
    als je een ronde cake blik vorm hebt van een diameter van 26 cm en hoogte van 5 cm is dat 2655 vierkante cm

    dat is ongeveer 21% van een pak die je dan moet toevoegen aan je normale hoeveelheid beslag

  8. elise schreef:

    Hey Hetty

    als je vierkant cake blik vorm heb van 26 bij 26 bij 5 is dat 3380 vierkante cm
    als je een ronde cake blik vorm hebt van een diameter van 26 cm en hoogte van 5 cm is dat 2655 vierkante cm

    dat is dan ongeveer 21% van een pak die je dan moet toevoegen aan je normale hoeveelheid beslag

  9. elise schreef:

    Hey Hetty

    als je vierkant cake blik vorm heb van 26 bij 26 bij 5 is dat 3380 vierkante cm
    als je een ronde cake blik vorm hebt van een diameter van 26 cm en hoogte van 5 cm is dat 2655 vierkante cm

    Dat is dan ongeveer 21% van een pak die je dan moet toevoegen aan je normale hoeveelheid beslag

    hopelijk heeft dit je geholpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *