Zelf spekkoek maken

Gepost: 4 oktober 2024 Laatst bewerkt: 10 oktober 2024
Zelf spekkoek maken

Onweerstaanbaar lekker: een dun plakje Indische spekkoek dat wegsmelt op je tong. Deze versie met een kruidig én vanillebeslag is mijn favoriet.

Wat is spekkoek?

Spekkoek is een typisch Indische cake, die opgebouwd is uit heel veel dunne laagjes. Er zijn twee soorten, de klassieke spekkoek (te zien op de foto’s bij dit recept) en de pandan spekkoek. Het klassieke recept heeft afwisselende laagjes van licht en donker beslag.

Het lichte beslag is op smaak gemaakt met vanille en het donkere beslag met een mix van specerijen. De pandan spekkoek, heeft naast de laagjes van vanille beslag ook groene laagjes met pandan beslag. Deze spekkoek is vaak wat zachter van smaak, ook al kun je wel een subtiele pandan smaak terugproeven.

Waar komt spekkoek vandaan?

Deze dun gelaagde Indische cake is afkomstig uit Nederlands-Indië en ontstaan tijdens de koloniale tijd. Je vindt deze lekkernij in bijna elke (Aziatische) supermarkt of toko terug.

Spekkoek schijnt oorspronkelijk alleen bij hoge uitzondering gemaakt te worden, voor feestelijke gelegenheden. Niet zomaar na elke afhaal maaltijd bij de toko. Je snijdt spekkoek in dunne stukjes uit respect voor de bakker ervan, die er veel werk in de vele lagen beslag heeft gestoken.

Waarom heet het spekkoek?

Zelf had ik verwacht dat de naam te maken had met de vettige en smeuïge structuur van deze Indische cake, maar niks bleek minder waar. Spekkoek dankt z’n naam aan de mooie laagjes cakes, die enigszins moeten doen denken aan doorregen spek. In het Indonesisch wordt het ook wel spekuk of lapis legit genoemd en in het Maleis kek lapis.

Hoeveel laagjes heeft spekkoek?

In authentieke recepten heb ik hierover geen specifieke informatie kunnen terugvinden, maar hoe dunner de laagjes hoe beter. En ook: hoe meer laagjes, des te langer ben je aan het bakken. Meestal zie je dat spekkoek tussen de 15 en 25 laagjes heeft.

Voor dit recept heb ik een springvorm van Ø 20 cm gebruikt, maar als je een hogere cake wil maken met meer laagjes dan raad ik aan om voor een Ø 18 cm springvorm te kiezen.

Spekkoek (1)

Hoe maak je spekkoek?

Zelf spekkoek maken is niet moeilijk, maar het is wel een bewerkelijk proces. De cake wordt getypeerd door de vele lagen en die lagen worden stuk voor stuk onder de grill van de oven afgebakken. Daardoor ben je er best een tijdje mee bezig.

Wat zit er in spekkoek?

Ondanks dat het maken van spekkoek een flinke klus is, heb je er geen spannende ingrediënten voor nodig. De basis van de spekkoek ingrediënten bestaat hoofdzakelijk uit eieren, boter, suiker en bloem. Hier maak je volgens de exacte bereiding een beslag van en breng je op smaak met vanille en specerijen. Onderstaand loop ik alle ingrediënten met je door die je nodig hebt om deze klassieke Indische spekkoek te maken.

  • Eieren. Er gaat een flinke lading eieren in een spekkoek en het is belangrijk dat je van tevoren het eigeel en eiwit netjes van elkaar scheidt.
  • Ongezouten roomboter. Zorg er altijd voor dat roomboter op kamertemperatuur is, tenzij dat anders vermeld staat in het recept.
  • Witte basterdsuiker. In sommige recepten zie je dat er voor het vanillebeslag witte basterdsuiker wordt gebruikt en voor het donkere beslag donkerbruine basterdsuiker. Met enkel witte basterdsuiker kom je ook tot een heerlijk resultaat.
  • Bloem. Hiervoor kun je patentbloem of tarwebloem gebruiken.
  • Vanille-extract. Ik maak mijn vanille-extract graag zelf. Hoe je dat precies doet, lees je hier.
  • Specerijen. Het schijnt per familierecept te variëren welke exacte specerijen worden toegevoegd, maar een combinatie van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en anijspoeder is mijn favoriet.
Indische spekkoek

Spekkoek bewaren

De bereiding van deze Indische cake duurt even, maar vervolgens kun je er veel porties uit halen als je mooie dunne plakjes snijdt. Zo kun je er lang mee doen, mits je de spekkoek goed verpakt bewaart.

Hoelang blijft spekkoek goed?

Verpak je spekkoek altijd goed, het liefst eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie of in een plastic zak. Hierdoor is de cake goed luchtdicht verpakt en droogt het niet uit. Je kunt spekkoek 3-4 dagen op kamertemperatuur bewaren of tot 5 weken in de koelkast.

Kun je zelfgemaakte spekkoek invriezen?

Spekkoek invriezen is geen probleem. Verpak de plakjes laagjescake per stuk goed luchtdicht: wikkel eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie. Op deze manier kun je de plakjes max. drie maanden in de vriezer bewaren.

Zin in meer Indonesische recepten?

Ik wil graag meer recepten uit de Indonesische keuken uitproberen, dus als jullie verzoekjes hebben dan lees ik ze graag terug in de reacties onder het recept. De pandan variant van deze Indische laagjescake lijkt me bijvoorbeeld ook ontzettend lekker. Op dit moment heb ik een aantal Indonesische recepten uitgeprobeerd waar ik erg enthousiast over ben:

Spekkoek maken

Tips: spekkoek maken

Ingrediënten op kamertemperatuur

Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat geldt voor al mijn recepten (tenzij anders vermeld), maar het is voor de bereiding van dit recept ook echt erg belangrijk. Als de roomboter goed op kamertemperatuur is, dan kun je het lekker romig mixen en het beslag uiteindelijk goed uitsmeren in de bakvorm.

Dunne laagjes

Probeer zo dun mogelijke laagjes te maken en zorg ervoor dat je ze goed gaar bakt voordat je doorgaat met de volgende laag. Dat vergt wat extra geduld en nauwkeurigheid, maar het is het allerlekkerst. Wil je liever een hogere spekkoek dan op mijn foto’s? Gebruik dan een 18 cm springvorm, dan wordt de spekkoek automatisch hoger (en moet je ook meer laagjes afbakken).

Grill stand van de oven

De lagen van deze Indische cake worden gebakken onder de grill van de oven. Deze staat vaak op de maximale temperatuur en is niet altijd aan te passen. In mijn geval kon ik de grill op 200 °C zetten, waarbij een baktijd van 5 minuten per laagje perfect werkte. Hou er rekening mee dat deze baktijd een indicatie is en let goed op dat je laagje niet verbrandt. Het is soms even testen wat de ideale baktijd is per laagje, voordat je door kan gaan met de volgende.

Dagje later eten

Spekkoek is de dag nadat je het hebt gebakken nog lekkerder. De smaak van de specerijen is dan rijker en komt beter naar voren. Maar begrijp me niet verkeerd, de cake is ook op de dag zelf niet te versmaden. 😉

Dunne plakjes snijden

Snijd de cake in dunne plakjes. Naar wat ik heb begrepen zijn plakjes van 1 – 2 cm dik gebruikelijk en daarnaast kun je zo extra lang genieten van je baksel.

Serveren op kamertemperatuur

Serveer jouw vers gebakken spekkoek op kamertemperatuur. De cake bestaat voor een groot deel uit roomboter en dit stijft op in de koelkast of bij koelere temperaturen. De smaken van de laagjes cake komen pas echt tot hun recht bij kamertemperatuur.

Spekkoek ingrediënten

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept. Bestel hier!

Afbeelding

 

Spekkoek recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Spekkoek recept

Onweerstaanbaar lekker: een dun plakje Indische spekkoek dat wegsmelt op je tong. Zelf spekkoek maken is een echte aanrader!
Voorbereiding20 minuten
Bereiding1 uur 20 minuten
Totaal1 uur 40 minuten
Porties: 20 personen
voor een springvorm van 20 cm

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 375 gram ongezouten roomboter kamertemperatuur
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 225 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el kaneel
  • 1,5 tl kruidnagel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl anijspoeder

Benodigdheden

Instructies

Spekkoek maken

  • Splits de eigelen en de eiwitten van elkaar in twee losse kommen. Mix in een vetvrije beslagkom de eiwitten stijf.
  • Mix in een schone beslagkom de boter tot een luchtige massa, samen met de basterdsuiker en het zout. Voeg de eidooiers toe en mix tot een glad geheel. Voeg de bloem in drie delen toe, terwijl je blijft mixen.
  • Spatel 1/3e deel van het eiwit voorzichtig door het beslag. Herhaal dit voor de andere twee delen eiwit. Verdeel het beslag over twee beslagkommen.
  • In de eerste beslagkom spatel je 1 tl vanille-extract door het beslag, dit is de basis voor de lichte laagjes van je spekkoek. In de tweede beslagkom spatel je de kruiden door het beslag, dit is de basis voor de bruine, kruidige laagjes van je spekkoek.

Spekkoek bakken

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Schep een eerste, dunne laag van het bruine beslag op de bodem van de springvorm en smeer uit met de achterkant van een lepel. De laag mag enkele mm dik zijn (zeker niet dikker dan 5 mm). Bak deze eerste laag ongeveer 4-5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C (alleen onder-bovenwarmte).
  • Wissel de ovenstand nu van onder-bovenwarmte naar de grill (deze stond bij mij op 200 °C). Schep dezelfde hoeveelheid van het lichte beslag op het gebakken laagje cake. Smeer voorzichtig uit en pas op dat je de onderste laag niet beschadigt. Door de warmte smelt het beslag en kun je het in principe makkelijker uitsmeren. Bak de laag minimaal 4 minuten onder de grill tot deze gaar is.
  • Herhaal bovenstaande stap om-en-om voor het bruine en lichte beslag totdat het op is. Let op dat je continu dezelfde hoeveelheid beslag gebruikt voor een nieuwe laag en bak steeds onder de grill tot elke laag goudbruin en gaar is.
  • Laat volledig afkoelen voordat je 'm in plakjes snijdt.
Tips

Twijfel je of jouw lagen spekkoek wel gaar genoeg zijn geworden? Dek de spekkoek na het bakken van de laatste laag dan af met aluminiumfolie en bak nog 10 minuten af op 150 °C (alleen onderwarmte).
Bewaren

Goed verpakt (eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie of een plastic zak) kun je de spekkoek tot 5 weken in de koelkast bewaren en max. 3 maanden in de vriezer. Je kunt spekkoek 3-4 dagen op kamertemperatuur bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik vond een heerlijk dessert die ga ik eens maken het ziet zo lekker uit

  2. M. schreef:

    Wat ook lekker is is roti kukus (grote gestoomde cake), putrih ayu (gestoomde kokos cakejes met pandan) en mijn favoriet wingko (ook met kokos)

  3. Madolyn schreef:

    Ik heb wel is een recept gemaakt maar op de een of andere gekke manier wordt mijn beslag een soort van waterig.
    Wat doe ik fout,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te zeggen zonder het recept te kennen. Ik zou het vooral eens proberen met dit recept 🙂

  4. Madolyn schreef:

    dat ga ik zeker doen

  5. Nathalie schreef:

    Goedendag Laura
    Vandaag volledig recept gevolgd zoals aangegeven maar hij is na bakken iets wat droog. Wat kan ik in het vervolg aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste nog even goed de tips doornemen die boven het recept staan. Dat kunnen namelijk allemaal mogelijke oorzaken zijn.

  6. Tessa schreef:

    Hi Laura.
    Hoeveel anijspoeder moet er in het recept? Er staat alleen 0,5 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah goed punt, dat is een halve theelepel.

  7. Jaye schreef:

    Ik heb maar een paar keer spekkoek gehad in mijn leven maar ik vind het echt de lekkerste cake/koek van de wereld.
    En ik ben ook te lui om het te maken.
    Kan ik ook gewoon het cupcake recept pakken en in de ene helft daarvan spekkoekkruiden doen en in de andere helft vanille.. en de boel gewoon in een cakevorm een beetje gemarmerd door elkaar doen? Zou dat ook smaken? Spekcake 🙊🙏✨

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha dat zal vast ook smaken! Maar is uiteraard niet hetzelfde.

  8. Sanne schreef:

    5 sterren
    Super goed gelukt met dit recept!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept