Onweerstaanbaar lekker: een dun plakje Indische spekkoek dat wegsmelt op je tong. Deze versie met een kruidig én vanillebeslag is mijn favoriet.
Wat is spekkoek?
Spekkoek is een typisch Indische cake, die opgebouwd is uit heel veel dunne laagjes. Er zijn twee soorten, de klassieke spekkoek (te zien op de foto’s bij dit recept) en de pandan spekkoek. Het klassieke recept heeft afwisselende laagjes van licht en donker beslag.
Het lichte beslag is op smaak gemaakt met vanille en het donkere beslag met een mix van specerijen. De pandan spekkoek, heeft naast de laagjes van vanille beslag ook groene laagjes met pandan beslag. Deze spekkoek is vaak wat zachter van smaak, ook al kun je wel een subtiele pandan smaak terugproeven.
Waar komt spekkoek vandaan?
Deze dun gelaagde Indische cake is afkomstig uit Nederlands-Indië en ontstaan tijdens de koloniale tijd. Je vindt deze lekkernij in bijna elke (Aziatische) supermarkt of toko terug.
Spekkoek schijnt oorspronkelijk alleen bij hoge uitzondering gemaakt te worden, voor feestelijke gelegenheden. Niet zomaar na elke afhaal maaltijd bij de toko. Je snijdt spekkoek in dunne stukjes uit respect voor de bakker ervan, die er veel werk in de vele lagen beslag heeft gestoken.
Waarom heet het spekkoek?
Zelf had ik verwacht dat de naam te maken had met de vettige en smeuïge structuur van deze Indische cake, maar niks bleek minder waar. Spekkoek dankt z’n naam aan de mooie laagjes cakes, die enigszins moeten doen denken aan doorregen spek. In het Indonesisch wordt het ook wel spekuk of lapis legit genoemd en in het Maleis kek lapis.
Hoeveel laagjes heeft spekkoek?
In authentieke recepten heb ik hierover geen specifieke informatie kunnen terugvinden, maar hoe dunner de laagjes hoe beter. En ook: hoe meer laagjes, des te langer ben je aan het bakken. Meestal zie je dat spekkoek tussen de 15 en 25 laagjes heeft.
Voor dit recept heb ik een springvorm van Ø 20 cm gebruikt, maar als je een hogere cake wil maken met meer laagjes dan raad ik aan om voor een Ø 18 cm springvorm te kiezen.
ik vond een heerlijk dessert die ga ik eens maken het ziet zo lekker uit
Wat ook lekker is is roti kukus (grote gestoomde cake), putrih ayu (gestoomde kokos cakejes met pandan) en mijn favoriet wingko (ook met kokos)
Ik heb wel is een recept gemaakt maar op de een of andere gekke manier wordt mijn beslag een soort van waterig.
Wat doe ik fout,
Lastig te zeggen zonder het recept te kennen. Ik zou het vooral eens proberen met dit recept 🙂
dat ga ik zeker doen
Goedendag Laura
Vandaag volledig recept gevolgd zoals aangegeven maar hij is na bakken iets wat droog. Wat kan ik in het vervolg aanpassen?
Dan kun je het beste nog even goed de tips doornemen die boven het recept staan. Dat kunnen namelijk allemaal mogelijke oorzaken zijn.
Hi Laura.
Hoeveel anijspoeder moet er in het recept? Er staat alleen 0,5 😉
Ah goed punt, dat is een halve theelepel.
Ik heb maar een paar keer spekkoek gehad in mijn leven maar ik vind het echt de lekkerste cake/koek van de wereld.
En ik ben ook te lui om het te maken.
Kan ik ook gewoon het cupcake recept pakken en in de ene helft daarvan spekkoekkruiden doen en in de andere helft vanille.. en de boel gewoon in een cakevorm een beetje gemarmerd door elkaar doen? Zou dat ook smaken? Spekcake 🙊🙏✨
Haha dat zal vast ook smaken! Maar is uiteraard niet hetzelfde.
Super goed gelukt met dit recept!