Bladerdeeghapjes met gehakt

Gepost: 7 februari 2023 Laatst bewerkt: 3 oktober 2024
Bladerdeeghapjes met gehakt

Een makkelijk recept voor kleine bladerdeeghapjes met gehakt, of noem jij ze liever mini saucijzenbroodjes? Welke naam je ze ook geeft, serveer ze als borrelhapje samen met een mosterd-mayonaise dip, dan smaken ze nog lekkerder. Ook geef ik je wat tips voor een Hollandse borrelplank!

Bladerdeeghapjes met gehakt maken

Het is erg makkelijk om deze bladerdeeghapjes met gehakt te maken. Alleen al daarom zijn ze een fijne borrelhap voor een feestje. Je bent er niet lang mee bezig en je kunt ze ook nog eens goed voorbereiden. Tijdens de borrel hoef je ze alleen maar even op te warmen.

Kort door de bocht bestaat dit hapje uit bladerdeeg met gekruid gehaktmengsel. De vulling bestaat uit de vertrouwde smaak van Hollandse gehaktballen, maar dan in het klein. Je kunt helemaal los met de kruiden voor de vulling, maar ook zonder al te spannend kruiden zijn ze overheerlijk.

Gehakt kruiden

In dit geval koos ik ervoor om het gehakt op smaak te brengen met wat nootmuskaat, knoflookpoeder, mosterd, ketchup en worcestersauce. Dat zijn vrij klassieke smaken. Je kunt de nootmuskaat en knoflook ook vervangen voor een Indische kruidenmix, ras el hanout kruiden of er een verse rode peper doorheen mengen voor een pittig borrelhapje.

BLADERDEEG

Wil je het gehakt in zelfgemaakt bladerdeeg rollen? Dat kan natuurlijk! Ik heb twee recepten om zelf bladerdeeg te maken voor je in de aanbieding. De ene methode is volgens het klassieke Franse recept van Petit Gâteau en daarom ook bewerkelijker. De andere methode is 100% Laura’s Bakery en is makkelijk & snel met een heerlijk resultaat. Aan jou de keuze!

Bladerdeeghapje met gehakt en mosterd mayonaise

bladerdeeg gehakt mosterd mayonaise

Bladerdeeghapje gehakt en mosterd-mayonaise

Ik had twee van deze hapjes op toen me te binnen schoot wat dit borrelhapje nog beter zou laten smaken. Mosterd-mayonaise! Daarvoor kun je simpelweg wat mosterd en mayonaise mengen, of je maakt deze ongelofelijk lekkere mosterd-mayo dip.

Begrijp me niet verkeerd, dit bladerdeeghapje met gehakt is onwijs lekker van zichzelf, maar een goede dip maakt het helemaal af.

Hollandse borrelplank

Omdat de vulling van deze bladerdeeghapjes met gehakt op mijn recept voor gehaktballen is geïnspireerd, kon ik het niet laten om ze hierna op een Hollandse borrelplank te serveren. Daarvan zie je al een tipje van de sluier op de foto’s, maar ik som even voor je op waar je aan kunt denken bij een Hollandse borrelplank:

  • Bladerdeeghapjes met gehakt
  • Blokjes kaas
  • Augurken
  • Zilveruitjes
  • Gevulde eitjes
  • Plakjes leverworst
  • Plakjes Gelderse gekookte worst
  • Kaasstengels
  • Plakjes komkommer
  • Tomaatjes
  • Radijsjes
  • Dips, zoals mosterd mayonaise

Natuurlijk hoeft niet alles van deze lijst terug te komen op jouw borrelplank. Kies wat jij lekker vindt en probeer er ook wat groentes bij te serveren.

Bladerdeeghapje gehakt

Veelgestelde vragen: bladerdeeghapje gehakt

Kan ik ook vegetarisch gehakt gebruiken?

Dit kan zeker. Gebruik dan enkel het vegetarische gehakt dat er als ‘rauw gehakt’ uitziet. Dus niet het vegetarische gehakt dat als het ware al rul gebakken is. Ik heb deze bladerdeeg gehakt hapjes zelf al eens succesvol met Beyond Meat Mince gemaakt.

Kan ik hier ook grotere bladerdeeg gehakt broodjes van maken?

Absoluut! Dan worden het eerder een soort saucijzenbroodjes en daarvoor zou je ook gewoon dit recept kunnen gebruiken (of het saucijzenbroodjes-recept aanhouden voor enkel de how-to). Je zou met een grotere rol bladerdeeg ook een gehaktstaaf kunnen maken, deze moet ongeveer 30 – 35 minuten bakken in de oven.

Ik hou niet van mosterd, kan ik er ook een andere dip bij serveren?

Natuurlijk! Een simpele cocktailsaus smaakt er ook lekker bij, of neem een kijkje in Het Borrelhapjes Bakboek. Daarin vind je ook talloze dips die hier goed bij zouden smaken, zoals een chipotle dip of aioli.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding
Bladerdeeghapjes met gehakt maken

 

Bladerdeeghapjes met gehakt recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 7 stemmen

Bladerdeeghapjes met gehakt

Heerlijke, kleine bladerdeeghapjes met gehakt. Serveer ze als borrelhapjes samen met mosterd-mayonaise bij een Hollandse borrelplank.
Porties: 30 broodjes

Ingrediënten

VULLING

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1,5 el ketchup
  • 1 tl worcestersauce
  • 1 tl nootmuskaatpoeder
  • 0,5 tl knoflookpoeder

BLADERDEEGHAPJES

  • 10 vierkante plakjes bladerdeeg
  • sesamzaadjes, maanzaad, geraspte kaas ter decoratie
  • 1 eigeel losgeklopt met een tl melk
  • mosterd-mayo dip optioneel

Instructies

  • Leg de bladerdeegplakjes uit de vriezer te ontdooien. Snijd elk plakje alvast in drie repen.
  • Kneed alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Rol er 30 gehaktballetjes van.
  • Leg het plakje bladerdeeg met de ‘plakkerige’ kant naar boven en leg elk gehaktballetje op een reep bladerdeeg.
  • Vouw het bladerdeegreepje strak op. De zijkanten heb ik open gelaten. Maak zo alle bladerdeeg en gehaktballetjes op. Bestrijk hierna alle bladerdeeghapjes met het losgeklopte eigeel.
  • Leg alle bladerdeeghapjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi eventueel met toppings naar keuze: sesamzaadjes, maanzaad, geraspte kaas.
  • Bak de gehakt bladerdeeghapjes in 20 – 25 minuten gaar en bruin in een voorverwarmde oven op 190 °C (boven-en onderwarmte).

Tips

  • De gehaktballetjes laten zich goed invriezen. Het vouwen van de bladerdeeghapjes met gehakt kun je dan doen op het moment dat je ze wilt eten, je moet bladerdeeg namelijk niet ontdooien en opnieuw invriezen. Alleen met zelfgemaakt bladerdeeg kun je de gerolde bladerdeeghapjes met gehakt ongebakken invriezen en binnen drie maanden afbakken.
  • Gek op kaas? Je kunt ook 150 gram gehakt weglaten en 150 gram stevige geraspte kaas door het gehakt kneden.
Bewaren

Alles over het bewaren (en opwarmen) van bladerdeeghapjes lees je hier.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Marianne schreef:

    Zijn het geen 30 broodjes ipv 10 zoals bij het recept staat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je hebt helemaal gelijk, ik heb het aangepast. Bedankt voor de oplettendheid 🙂

  2. Maria schreef:

    Kun je ze wel invriezen met bladerdeeg en al wanneer je zo’n rol vers bladerdeeg gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zie de tip: De gehaktballetjes laten zich goed invriezen. Het vouwen van de bladerdeeghapjes met gehakt kun je dan doen op het moment dat je ze wilt eten, je moet bladerdeeg namelijk niet ontdooien en opnieuw invriezen. Alleen met zelfgemaakt bladerdeeg kun je de gerolde bladerdeeghapjes met gehakt ongebakken invriezen en binnen drie maanden afbakken.

  3. FREDDY schreef:

    ik vond over heerlijk recepten om bij de brunch of bij de feestdagen of tussen doortje bij de films

  4. Gertrude schreef:

    Zo lekker deze hapjes, ze vielen goed in de smaak.

  5. Marjolein Tuinier schreef:

    Hoi Laura, kun je de hapjes een dag eerder klaarmaken en dan op het laatste moment afbakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je kunnen proberen, maar weet niet of het bladerdeeg dan ’te nat’ wordt. Je kunt natuurlijk wel alvast de gehaktballetjes maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept