Lemon Meringue Cake

3 juli 2014
183

lemon meringue cake 1a

Ik begin vaak met een (goed) uitgedacht idee voordat ik in de keuken aan de slag ga, maar het gebeurt ook regelmatig dat alle plannen totaal veranderen als ik eenmaal bezig ben. Zo ook dit keer. Samen met Marina hadden we al een idee uitgedacht; een lekkere citroencake die we zouden vullen met Italiaans meringue. Met het schuim zouden we ook de taart afsmeren en zo hadden we een mooi plaklaagje voor kleine schuimpjes langs de zijkant. Die schuimpjes kregen dan nog verschillende kleuren zodat het mooi van licht naar donker langs de taart zou lopen.

Zoals je ziet hebben we ook in dit geval onze plannen helemaal aangepast. Toen de basis eenmaal in elkaar gezet was vonden we deze al zo mooi dat we ons afvroegen of verdere decoratie nu echt wel nodig was. We besloten van niet en decoreerden alleen de bovenkant van de cake met toefjes schuim, deze bewerkten we met een brander voor de mooie goudbruine details. Resultaat: een prachtige en onwijs lekkere lemon meringue cake!

lemon meringue cake 2a

lemon meringue cake 3a

lemon meringue cake 4a

Lemon meringue cake

Een recept om zelf lemon meringue cake te maken. Eenvoudig recept en snel klaar. Frisse en luchtige cake als resultaat die ieder feest compleet maakt.
Porties: 12 tot 14 personen

Ingrediënten

Instructies

  • Gebruik een vorm van 20 centimeter om de plakken cake te bakken. In totaal maak je 3 plakken cake, mocht je twee of drie gelijke vormen hebben dan is dit ideaal, maar het is niet per se nodig.
  • Maak het beslag voor de citroen yoghurt cake volgens recept, maar laat de bosbessen dus achterwege. De cakes bak je in 20-25 minuten gaar op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes afkoelen op roosters terwijl je de citroensiroop van het cake recept maakt. Met een kwastje smeer je de siroop over de cakes zodat het er lekker in kan trekken. Als je alle cakes hebt ingesmeerd laat je ze even rusten voordat je een tweede laag siroop aanbrengt.
  • Terwijl die siroop lekker in de cakes trekt maak je vast het Italiaanse schuim volgens recept.
  • Tijd om de cake in elkaar te zetten. Leg een eerste plak cake op een taartplateau (of waar je hem ook op wilt presenteren). Smeer hier de eerste laag schuim op. Dit mag je best rijkelijk doen hoor. Smeer het schuim tot aan de randen en leg dan de tweede plak cake op de laag schuim. Smeer ook deze in met een flinke laag schuim voordat je de derde plak cake er op legt.
  • Wauw, zo ziet het er al uit als een mooie taart nietwaar?
  • De bovenkant kun je zo afwerken als jij wilt. Laat hem kaal, smeer er gewoon een laag schuim op of ga creatief aan de slag en maak kleine toefjes van het schuim. Dit laatste deden wij. Gebruik een gladde spuitmond en vul de spuitzak met het Italiaanse Meringue. Begin in het midden en werk zo rondom naar buiten tot de hele taart bedekt is met toeven schuim.
  • Werk de toeven af met een brander. Dit hoeft niet per se, maar ik vind het zelf een erg mooi effect geven.
Bewaren

De cake kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de cake in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks.

lemon meringue cake 5a

Van deze cake hoef je maar hele kleine puntjes te snijden. Hij is behoorlijk machtig, maar ook heerlijk fris en luchtig. Een perfecte taart voor in de zomer. Door er alleen maar naar te kijken krijg ik alweer trek!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

45 reacties

  1. Anoeska schreef:

    Wat een plaatje zeg! Die wil ik zeker nog een keer maken.

  2. MySimplySpecial schreef:

    Wat ziet dat er mooi en lekker uit!

  3. This cake looks like a perfect summery delight

  4. Suzanne schreef:

    WAUW deze taart ziet er echt heerlijk uit! Het water loopt me in de mond 🙂 Bedankt voor het delen van het recept en komend (regenachtige..)weekend wordt dit denk ik mijn projectje!

  5. Evelyne schreef:

    Hoi Laura,
    Deze taart lijkt me echt heerlijk en leuk te maken ook!! alleen heb een vraagje,
    begrijp ik het nu goed als ik zeg dat jij het cakebeslag in drieën verdeeld?
    Dat dus de hoeveelheid die jij benoemd genoeg is voor de drie cake lagen?
    Is er een rede ( ben nog redelijk beginnend met bakken) dat je het beslag niet in 1 keer bakt, zoals een biscuitcake beslag, en dan in drie lagen snijd…
    Ben grote fan van je blog, s’ochtends kijk ik altijd of je weer iets nieuws gemaakt hebt!! 🙂

    Groetjes Evelyne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het beslag inderdaad in drieën verdeeld, het recept is dus voor 3 lagen. Als je één cake zou maken zou die in verhouding veel minder hoog worden dan dat je de drie losse op elkaar zet. Qua totale baktijd maakt het weinig uit, maar de plakken koelen wel veel sneller af waardoor je ook snel weer verder kunt. Ook is de cake luchtiger als je dit in delen bakt ipv in één keer.

      1. Evelyne schreef:

        Super, helemaal duidelijk!!! Dankjewel!! 🙂

  6. kelly schreef:

    Wat ziet dit er fantastisch feestelijk uit! Het is voor mij denk een onmogelijk opgave, aangezien ik een kleine combi magnetron heb, en drie keer een cake apart moet bakken. Maar echt een plaatje..en lijkt me heerlijk!! Zou er zelf nog een laagje jam tussen doen….hou van die combi! Maar echt..wat een plaatje!

  7. Caroline schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb het recept voor het Italiaanse schuim gisteren gebruikt voor een andere taart en toen ik de toefjes wilde spuiten was het schuim heel erg kleverig en glimmend waardoor ik geen mooie vormen kreeg. Ook is het schuim vandaag pas hard. Ik vroeg me af of het schuim zo sticky hoort te zijn en hoe lang het duurt voordat het schuim hard is. Ik wil mijn taart namelijk al na twee uur kunnen serveren.

    Bij voorbaat dank voor je reactie!

    Groeten, Caroline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Caroline,
      Schuim is altijd plakkerig, dat komt door de suikerstroop waarmee je het maakt. Dat het plakkerig is en glanst dat hoort dus juist zo, dan heb je een goed schuim. Als je hard schuim wilt dan moet je het bakken in de oven. Anders zal het schuim niet uitharden. Met een brandertje kun je wel wat goudbruine details aanbrengen, dat maakt het buitenste laagje een beetje knapperig. Maar het binnenste van het schuim blijft gewoon zacht. Als je schuim heel lang laat staan droogt het een beetje uit, maar het is niet de bedoeling om op die manier schuim hard te laten worden. Dat is eerder een teken dat het te lang staat.
      Groetjes, Laura

      1. caroline schreef:

        Hoi Laura,

        Bedankt voor je snelle reactie! Heb je misschien nog een tip hoe ik mooie toefjes kan spuiten? Altijd als ik de spuit van een toefje haal, blijft er nog een sliert aan kleven. Of is het gewoon een kwestie van vaak doen? 😉 Groeten, Caroline

        1. Laura's Bakery schreef:

          Vooral blijven oefenen. En stoppen met knijpen in de spuitzak als je deze wegtrekt wanneer je toef klaar is 🙂

  8. Diana schreef:

    De smaak was heerlijk en het was een plaatje alleen het snijden van deze prachtige taart was voor mij een kunst. Heb je daar ook nog een tip voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je hiermee de punten snijden of het doorsnijden voor het vullen? Voor beide een groot scherp mes, dan gaat het prima. En geen zaag-beweging maken bij het snijden van een punt, dan trek je de bovenkant stuk.

  9. Paula schreef:

    Hoe lang kun je het schuim goed en stevig houden als het eenmaal opgespoten is?
    Blijft het een paar dagen stevig of gaat het uitlopen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het laatste stukje taart werd hier na 3-4 dagen opgegeten en toen was hij nog steeds stevig. Het knapperige laagje was wel zacht, maar hij liep zeker niet uit.

  10. Lianne schreef:

    Hallo, hoe bewaar je deze taart? Zonder dat deze uitdroogt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de taart afdekt (folie of een stolp oid) kun je hem een paar dagen buiten de koelkast bewaren.

  11. Tess schreef:

    Hoi Laura!

    Wat een leuke blog!! Ik kijk elke dag wel even en doe veel inspiratie op:D
    Ik heb een vraagje: Ik wil een taart maken met een macaronbodem en daarop o.a. deze plakken cake. Ik zou die dan wel graag luchtig hebben een beetje zoals biscuit deeg. Zijn de plakken cake luchtig? Of zou ik bijvoorbeeld een deel van het bloem kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel of extra bakpoeder of eieren kunnen toevoegen?

    Groetjes,
    Tess

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Tess,
      Dit is zeker een luchtige cake. Misschien wel wat zwaar voor een macaronbodem, die zou ik dan eerder bovenop doen.

  12. MJH schreef:

    Hay Laura,

    Allereerst complimenten voor je leuke blog, leerzaam en inspirerend.
    Kun deze cake ook gebruiken voor ’n ‘gewone’ taart met lagen en bedekt en versierd met fondant?
    Kun je als vulling tussen de lagen mascarpone gebruiken ipv bijv botercreme?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel, wat leuk om te horen 🙂
      Deze cake zou je zeker kunnen vullen met botercrème en decoreren. Hij wordt dan wel een stuk machtiger. En kijk uit met de siroop, je wilt natuurlijk niet dat het te vochtig is en je fondant smelt.

      1. Anouk schreef:

        Hey, het ziet er super lekker uit! Ik wil het graag gebruiken voor een stapeltaart, maar is deze taart stevig genoeg voor onderop? Of moet hij bovenop?

        Groetjes Anouk

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat hangt van de rest van het recept af! Maar dit was ook een stapeltaart, dus het moet kunnen onderop

  13. linda schreef:

    Hey Laura

    Zou deze taart graag volgend Weekend maken als onderdeel van het taartenbuffet voor een verjaardag.
    Nu vroeg ik me af of ik ipv de siroop op de lagen te smeren ( is lekker, hoor,heb ik al gedaan) geen laagje lemoncurd kon smeren ? Of wordt het dan echt te zwaar?

    Alvast bedankt voor je antwoord
    Groetjes, Linda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kun je zeker doen hoor!

  14. Linde schreef:

    Hoi Laura, prachtige taart echt een blikvanger! Ik wil hem graag maken voor mijn tante die dit weekend jarig is. Echter vraag ik me af hoelang de taart blijft ‘staan’. Omdat hij gevuld is met schuim ben ik bang dat hij na een paar uur instort of kan ik hem buiten de koelkast nog een nachtje laten staan?

    Groetjes, Linde

    1. Linde schreef:

      Oh ja en dan heb ik nog een klein vraagje… Kan ik i.pv. 80 ml citroensap 80 ml Limonino Citroensap (uit een flesje) gebruiken? Of is dit een stuk geconcentreerder dan verse citroensap?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hij kan best een paar uur blijven staan, maar als het kan zou ik hem niet te ver van tevoren in elkaar zetten. De meringue trekt vocht aan en kan iets korreliger worden. Ik zou voor verse citroensap gaan, dat is het lekkerst.

  15. Irma schreef:

    Hoi laura,

    Mijn taart staat in de oven wel met bosbessen….maar nu na 25 minuten nog vloeibaar :-/ moet ik dan de baktijd van een uur aanhouden? Hoop dat ie niet inzakt nu omdat de oven open is geweest! ?

    Groetjes Irma

    1. Laura schreef:

      Heb je de cake in één keer gebakken? De baktijd is bedoeld voor een derde van het beslag namelijk. In ieder geval baktijd verlengen tot hij gaar is.

  16. vera schreef:

    hoi, kan ik de schuimpjes ook op de zijkant (deze is bedekt met botercreme) spuiten? of vallen ze er dan af? groetjes, vera

    1. Laura schreef:

      Schuimpjes kun je zeker plakken op een met botercrème ingesmeerde taart, ze zullen na verloop van tijd wel zachter worden.

  17. Amber bos schreef:

    Mag een Zwangere vrouw dit eten omdat de eiwitten nog wel rauw zijn…?
    Gr amber

    1. Laura Kieft schreef:

      Ze zijn verhit, dus dat is geen probleem.

  18. Simone schreef:

    Hoi Laura,
    Er staat ook een recept van een lemon merengue pie op je website. Daarbij gebruik je lemoncurd. Ik overweeg dat ook bij deze taart te gebruiken, tussen de laagjes. Of zou dat too much zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker, maar ik vond zelf al meer dan genoeg citroensmaak van de cake zelf afkomen.

  19. Esmee schreef:

    Hoi,
    Bedankt voor het leuke recept. Ik heb zojuist de cake even geprobeerd aangezien het recept zo easy was. Echter staat bij de cake dat je deze moet bakken op 175 graden en dan 55-60 minuten. In dit recept van de taart lees ik dat je het moet bakken op 170 graden 20-25 min. Klopt dit? Of welke houdt ik aan aangezien het wel een enorm verschil is…

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zijn verschillende recepten met verschillende maten, dus wat in het recept staat klopt.

      1. Esmee schreef:

        Bedankt! Ga ik de taart het weekend maken, de cake was al heerlijk! Echter wel wat zwaar klopt dit?

  20. Sabina van den Broek schreef:

    Hai Laura,

    Ik heb deze taart en de oreo taart afgelopen weekend voor mijn collega’s gemaakt. Ze hebben hun vingers erbij opgegeten. 😁

    Bedankt voor de recepten.

  21. Julia schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb de taart net gemaakt en ik denk dat hij goed gelukt is. Maar moet je de taart in of buiten de koelkast bewaren? Want in het recept van de meringue staat dat je de meringue niet in de koelkast kan bewaren, maar ik weet niet of dat bij deze taart ook zo is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de taart afdekt (folie of een stolp oid) kun je hem een paar dagen buiten de koelkast bewaren.

  22. Maaike schreef:

    Ik heb deze taart dit weekend gemaakt. Hij was erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *