Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel hebt staan. Ikzelf heb altijd nog meer dan genoeg eitjes in huis na de paasdagen. En die verwerkt ik dan uiteraard in baksels. Massieve eitjes kun je omsmelten, maar ook de gevulde eitjes zijn overheerlijk in baksels. Wat dacht je van mijn brownies met paaseitjes? Vandaag heb ik weer een nieuw baksel met paaseieren voor jullie: de paasei arretjescake. En ja, dat is net zo lekker als het klinkt.
Paasei arretjescake
Paasei arretjescake
Maak overgebleven paaseitjes op door er wat lekkers mee te maken, deze paasei arretjescake is overheerlijk.
Porties: 16 stuks
voor een 20 x 20 cm vorm
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten roomboter
- 3 eieren
- 300 gram suiker
- 1 el vanille-extract
- 70 gram cacaopoeder
- 240 gram theebiscuitjes
- 300-400 gram paaseitjes
- sprinkles optioneel
Instructies
-
Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Klop de eieren luchtig in een kom.
-
Voeg suiker, vanille-extract en cacaopoeder toe. Klop dit op de hoogste stand een paar minuten goed door. Voeg de gesmolten boter toe en mix tot een glad geheel.
-
Breek de biscuitjes in stukken en snijd eventueel ook de paaseitjes iets fijner (handig met aansnijden). Voeg beide toe aan het chocolademengsel en spatel er doorheen. Houd een paar eitjes apart ter decoratie.
-
Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort hier het mengsel in. Verdeel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met een spatel, zorg dat de bovenkant redelijk glad is.
-
Over de bovenkant kun je je achtergehouden paaseitjes verdelen. Helemaal vrolijk wordt het als je er ook nog wat sprinkles over strooit.
-
Zet de bakvorm in de koelkast en laat de arretjescake hier minimaal een nacht staan. Haal hem daarna uit de vorm en snijd hem in stukken.
Tips
- Massieve paaseitjes zijn in de arretjescake een stuk lastiger met aansnijden, gevulde eitjes werken in dit recept het best.
- Is de arretjescake bij het aansnijden toch nog wat zacht? Laat hem dan langer in de koelkast staan, of zet hem even in de vriezer.
Bewaren
Bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast, hier blijft het zo'n 3 dagen goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ik heb ook altijd eitjes over en nog nooit een arretjescake gemaakt. Lijkt me geweldig, alleen de rauwe eieren: zijn die te vervangen?
Daar ben ik inderdaad ook benieuwd naar. Ik haak even aan, zodat ik ook reactie krijg van het antwoord.
Groetjes Rosanne
Hee Lisa, Hee Rosanne,
Misschien kun je proberen om via au bain-marie de eieren luchtig te kloppen? Maar misschien kan de structuur van de Paasei-arretjescake wat veranderen hierdoor..?
Let wel, vanaf 55°C begint het eiwit in viscositeit te veranderen en rond de 60°C begint het eiwit al een beetje wit te worden en te stollen (1). Daarnaast is de Salmonella-bacterie (de veel voorkomende ziekteverwekkende bacterie in rauwe eieren) nog steeds in staat om te groeien bij temperaturen die oplopen tot 47°C (2), dus of deze bacterie wordt geïnactiveerd bij 55°C…. ik durf het niet te zeggen.
Bij het maken van deze superlekker uitziende Paasei-arretjescake zit dan natuurlijk een risico (so sad…). Maar het hangt ervan af hoeveel waarde je/jullie hecht/hechten aan dit risico.
&& voor wie wil/willen je/jullie deze Paasei-arretjescake maken dan? Zijn dat mensen boven de 65 jaar, zwangere vrouwen, kleine kindjes of mensen met een zwak immuunsysteem.. En ben je/zijn jullie heel erg bang om zelf ziek te worden als je de Paasei-arretjescake voor jezelf maakt? Dan is dit recept niet zo handig en kun je beter een recept zoeken voor arretjescake zonder rauwe eieren (maar het idee van de paaseitjes toepassen in het nieuwe recept)!! 🙂
Veel mensen zweren wel bij verse eieren (om de kans om ziek te worden te minimaliseren).. dusja.. doe met deze info wat je wilt! Mocht je deze Paasei-arretjescake of een andere arretjescake maken, dan wens ik jullie allebei heeeeeel veel bakplezier en vooral dat jullie lekker gaan genieten van het eindproduct!!! <3 <3 <3
Erg lekker! In plaats van rauwe eieren, gebruik ik vanille vla. Gewoon toevoegen bij stap 2. 1 ei = 1 eetlepel vla.