Met maar twee ingrediënten kun je heel eenvoudig een snelle clotted cream maken met dit makkelijke recept. Want zonder clotted cream natuurlijk geen scones!
Zelf clotted cream maken
Hoewel het tegenwoordig steeds iets makkelijker wordt om in Nederland een kant-en-klare clotted cream te kopen, ligt het nog lang niet in de schappen van alle supermarkten. Als ik het niet kan vinden, maak ik het gewoon zelf. Ook omdat ik dat stiekem het leukste vind, alles zelf maken.
Ik zal meteen de kanttekening plaatsen dat dit niet het officiële recept voor clotted cream is, want daar hoort eigenlijk geen mascarpone in. Maar deze snelle versie is wel ontzettend makkelijk en de benodigde ingrediënten (dat zijn er maar twee!) kun je in elke supermarkt vinden. Nee hoor, ik ga er niet meer naar op zoek, ik maak het voortaan gewoon lekker zelf.
Clotted cream maken met slagroom
Clotted cream is hartstikke makkelijk zelf te maken. Dat geldt zowel in het geval van deze snelle variant, maar ook voor het originele recept dat je met slagroom maakt. Voor de echte clotted cream volgens officieel recept heb je alleen wel een flinke portie geduld nodig, een dag en een nacht om precies te zijn. Maar het resultaat mag er dan natuurlijk wel zijn.
Clotted cream is dat hetzelfde als heavy cream?
Nee dat is niet hetzelfde. Heavy cream is een extra vette slagroom (in Nederland niet/nauwelijks verkrijgbaar)
Heb jij een recept om dit zelf te maken?
Vind zoveel recepten met heavy cream
Het is niet echt te maken, je hebt een slagroom nodig met een vetpercentage van minstens 35%.
Waar gebruik je clotted cream zoal voor , heb er nooit van gehoord!
Voor bij scones 🙂
Wat een handige tip, want meestal zijn die potjes ook nog vrij duur.
Inderdaad een goede tip! Clotted cream is zalig op scones.
Ik gebruik soms zure room bij de scones, ook lekker…
Sabine
Dit is natuurlijk een heel erg lekkere variatie op clotted cream (gebruik ik zelf ook). Maar misschien leuk om dit ook een keer te proberen: http://www.cupcakeproject.com/2009/09/clotted-cream-recipe-making-clotted.html
Staat ook nog op mijn verlanglijstje om te maken. En als het goed is zit je dan nog dichter bij de echte clotted cream.
Bedankt Linda! Het recept op deze pagina is natuurlijk geen echte clotted cream, jouw link lijkt er veel meer op!
Ook lekker om wat merg uit een vanillestokje toe te voegen.
Heyy laura wij willen dit graag op school bakken maar wij vroegen ons af hoeveel clottend cream je nodig hebt voor 28 stuks want we hadden clottend cream gevonden die was 3 euro 170 gram
groetjes jade en tineke
P.s wij hebben je loempia’s ook een keer gebakt op school en die waren super lekker
Voor 28 scones zou ik dit recept ongeveer x4 doen.
Super bedankt en ik weet niet hoe ik bij de loepia’s kwam maar dat was een vergissing ik bedoelde de Italiaanse filodeeg Quiches
Groetjes jade en tineke
Wat een goeie tip! Clotted Cream is idd erg duur. Ik maak vooral in de zomer, (blader-)deeg bakjes, doe wat Clotted Cream onderin en lekker veel vers fruit er bovenop. En dan nog een heel klein toefje Clotted Cream bovenop om het af te maken. Ik kan je zeggen dat ze altijd razendsnel verdwenen zijn. Het gebeurt nog al eens dat er voor mij niets meer is! En dan is jouw recept een stuk goedkoper want met 1 potje red ik het zeker niet, dus dan is het best prijzig. Ik ga het de eerstvolgende keer volgens jouw recept proberen. Kijken wat de reacties zijn. Bedankt voor de tip.
Marja
Ik doe als alternatief wel eens Griekse yoghurt mengen met spuitslagroom en beetje vanillesuiker, heerlijk bij scones! En ik heb dan het idee dat het ietsje verantwoorder is.
Moet daar niets van suiker bij als je slagroom met mascarpone mengt?
Clotted cream is niet per se zoet, en er hoeft geen slagroom in dit recept 🙂
Is het mogelijk om clotted cream een kleurtje (roze) te geven?
Ik wil scones met clotted cream maken voor een babyshower..
Ja hoor, dat moet lukken.
Wat voor product kan ik daarvoor het best gebruiken?
Je kunt kleurstoffen gebruiken, poeder of gel bijvoorbeeld.
echt zo lekker! zaterdag 4 mei gemaakt en morgen de andere helft. Met zelfgemaakte aardbeien frambozenjam. het was zalig.
Dit is vloeken in de kerk Laura!
Hoe goed bedoeld clotted cream is absoluut geen mengsel van mascarpone en créme fraíche!
De beste oplossing zou zijn dat je écht tijd maakt om de slagroom met en vetpercentage van 35%(vaak op afspraak wel te vinden bij een melkboer)zijn tijd te gunnen op de juiste temperatuur.
Haha voor mij werkt dit zo prima en de smaak ligt er heel dichtbij. En vooral: zo kunnen mijn lezers het ook gemakkelijk namaken en dat vind ik erg belangrijk 😀
Dat is heel fijn om te horen!
Ik moet er volgende keer even om denken dat ik emoticons gebruik in dit soort berichten, dan komen ze minder streng over. 😉
Als iemand met een Schotse achtergrond vond ik het echt iets om even op te reageren.
Maar…ik ben ontzettend blij dat créme fraíche en mascarpone een gelijkend mengsel brengen.
Bedankt voor je reactie Laura!
Ik ben het toch eens met Selah… Clotted cream heeft niets te maken met mascarpone en crème fraiche. Ik vind het ook een beetje heiligschennis om het clotted cream te noemen. Noem het gewoon wat het is, een alternatief… Clotted cream maken is heus niet zo moeilijk, vraagt alleen wat tijd.
Speciaal daarom hebben we ook échte clotted cream online staan: https://www.laurasbakery.nl/echte-clotted-cream-uit-de-oven/
Hou op met zeuren en sta eens open voor andere dingen. Wie niets doet, kan ook niets verkeerds doen. Een makkelijk alternatief is beter dan niets.
Absoluut. Ik sta open voor clotted cream, mascarpone, room, melk, boter… Maar een Nederlander noem ik toch ook geen Belg? ?
wordt de room eerst opgeklopd groetjes
Welke room? Heb je de bereiding gelezen?
Kan ik dit ook in de vriezer bewaren?
Dat heb ik nog niet geprobeerd.
Hey laura
Ik ben net pas begonnen met bakken en heb veel moeite met het lezen van recepten. Ik lees dat je hier in een uitlegt schrijft voor het verdubbelen van de inhoud. Maar bedoel je met 5 en 4 delen de aantal theelepels scheppen om er bij te doen. Wand de ingrediënten kan je niet kopen in die aantal en je kan het ook niet lang bewaren als het open is.
Ik hoop dat je me begrijpt.
Groetjes Sabrina
De ‘delen’ die ik omschrijf betekenen gelijken hoeveelheden. Dus bij 5 x 100 gram crème fraiche 4 x 100 gram mascarpone gebruiken. I.p.v. 100 gram kun je ook eetlepels, theelepels of wat dan ook gebruiken. Zolang het gelijke delen zijn.
Op Google staat dat er een verwarmingsproces en afkoel proces nodig is om vervolgens het bovendrijvende vet dat klontert eraf te halen… is dit Dan iets anders? Ik wil het graag in beslag gebruiken
Ik heb geen idee wat je precies hebt gelezen op Google of de context ervan, dus dat durf ik niet te zeggen. Hier heb je wel het officiële recept voor clotted cream: https://www.laurasbakery.nl/echte-clotted-cream-uit-de-oven/
Jumbo bij mij in het winkelcentrum verkoopt het gewoon. Staat bij de taarten😁
Het is echt een lekker makkelijk gerecht wat niet kan mislukken! Helaas was het voor mij niet duidelijk dat de snelle variant dus ook echt niet de “echte” variant is. Het verschil proef je duidelijk. Misschien kan dat wat duidelijker in de titel/omschrijving?
Verder groot fan van de site! ❤️
Wat leuk om te horen! Klopt helemaal dat dit niet de originele variant is. Dat staat wel twee keer in de tekst voor het recept, maar fijn dat je het aangeeft! 🙂
Of het nou wel of niet clotted cream genoemd mag worden: ik vind het een prima recept. Simpel en qua smaak ook een goede tegenhanger met de wat zoetere frambozencurd die ik vaak maak voor scones. Dank je!
Ik heb een vraagje, welke crème fraiche gebruik jij hier? Ik als Belg heb een ander idee over crème fraich dan jullie denk ik… ik heb eentje gevonden in de Albert Heijn. Kan ik die hiervoor gebruiken? Die pot heeft de naam crème fraiche. Ik had een foto genomen maar die kan ik hier niet bijsteken.
Die is goed!
Kan je dit ook in een plantaardige versie maken? Mijn kinderen kunnen niet tegen koemelk. Welke producten zou je dan gebruiken?
Dank je wel.
Dat heb ik niet getest, dus dat durf ik helaas niet te zeggen.
Ook heel lekker vegan (melkvrij) te maken met haverfraiche en plantaardige Philadelphia. Zelfde verhouding aangehouden. En is erg lekker
Hey Laura
Bedankt voor de heerlijke recepten
Maar wat of welke crème fraiche bedoel je
Hier noem ik slagroom creme fraiche
Graag een voorbeeld aub
Crème fraiche is echt wat anders dan slagroom, het heeft wel een vergelijkbaar vetpercentage maar is dan frisser. Een Franse verse zure room.