zelfgemaakte oreo's
Oreo's zijn een van de populairste (en lekkerste) koekjes. Wist je dat je Oreo koekjes ook prima zelf kunt maken. Het is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens heel erg leuk om te doen.
Voor 30 oreo's (en 60 losse koekjes)
- 75 gram witte basterdsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 200 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
- 300 gram bloem
- 50 gram cacao
Voor de vulling
- 50 gram ongezouten roomboter
- 240 gram poedersuiker
- 4 el slagroom (ongeklopt)
- 1 tl vanille extract
Klop de boter en suikers romig. Voeg het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen. Voeg bloem en cacaopoeder toe aan het mengsel en meng tot een stevig koekjesdeeg.
Vorm twee plakken deeg en pak in folie in. Lees hier hoe je dat makkelijk doet.. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast. Na het koelen rol je het deeg uit tot een halve centimeter op een met cacao bestrooid oppervlak. Steek 60 rondjes van 5 cm in diameter uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Laat de koekjes eerst even afkoelen op de plaat, daarna verplaats je ze naar een rooster om volledig af te koelen.
Voor de vulling mix je de boter met de poedersuiker samen. Zodra de poedersuiker zich met de boter begint te vermengen voeg je de slagroom en vanille toe. Blijf mixen tot je een gladde en stevige crème hebt.
Vul een spuitzak met de botercrème en spuit op 30 koekjes een kleine toef vulling. Plaats de overige 30 koekjes (zonder vulling) als deksel erop en duw aan tot de vulling naar de buitenkant wordt geduwd.
- Bewaren: In een afgesloten trommel of koekblik kun je deze koekjes 1-2 weken op een koele en donkere plek bewaren. Bewaar ze niet in de koelkast, daar worden de koekjes niet lekkerder van. In de vriezer blijven ze tot wel 3 maanden goed.