Koekjesdeeg uitrollen zonder plakken

Gepost: 2 december 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

koekjesdeeg uitrollen zonder plakken

Ken je dat? Dat je je koekjesdeeg uitrolt en dat het dan blijft plakken aan de deegroller waardoor je je lap deeg stuk trekt? Ook hier gebeurt dat nog steeds wel eens hoor, maar het is echt heel eenvoudig om dit (zoveel mogelijk) te voorkomen. Bij deze: twee tips voor koekjesdeeg uitrollen zonder plakken.

Bloem

De beste oplossing, vind ik, is bloem! Met een zeefje bestrooi je eerst het werkoppervlak en dan ook nog wat extra over de bal deeg zelf. Wanneer je tijdens het rollen merkt dat het deeg iets plakkeriger wordt, strooi je gewoon nog een beetje bloem op je lap deeg.

Zitten er stukjes deeg aan je deegroller? Dan kan het alsnog blijven plakken. Wrijf je deegroller tussendoor eventueel schoon en strijk deze ook in met wat bloem.

Met het gebruik van (genoeg) bloem zal je koekjesdeeg niet blijven plakken bij het uitrollen.

Bakpapier

Wil jij geen bloem gebruiken? Of misschien is het wel op. Dan is bakpapier ook nog een oplossing! Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en je rolt het deeg zo uit zonder dat het aan je roller blijft plakken.

Op zoek naar het recept voor het koekjesdeeg van de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Recept suikerkoekjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

 1. Alina schreef:

  Het bestrooien met bloem werkt op zich prima, maar je moet niet te veel of te vaak strooien. Je deeg wordt hier droger van, je verandert als het ware de structuur.
  Wat betreft de andere uitroltechniek: zelf werk ik liever met huishoudfolie dan met bakpapier. Bakpapier wil nog wel eens kreukelen is mijn ervaring. Folie ‘plakt’ beter op het deeg. Bijkomend voordeel is dat je je deeg met de gebruikte folie hygiënisch kunt koelen voor het uitsteken/bakken. Ook kun je het deeg eenvoudig in het gebruikte folie invriezen als je niet alles in 1 keer kunt/wilt bakken.

 2. Ik ben ook niet zo dol op extra bloem en dus gebruik ik Teflon folie; verkrijgbaar voor pannen en voor in de oven.

 3. Annelies schreef:

  Vraag
  Kan ik de bakvorm ook bepoederen met meel I.p.v. bloem?

 4. Peggy Oerlemans schreef:

  toevallig had ik afgelopen week geprobeerd met 2 vellen bakpapier, nou nooit meer, alles ging overal maar niet op de plaats waar het hoorde. dus onderste vel weg en aanrecht bestoven met bloem, dan wel bakpapiertje erop en hoppa, helemaal goed.
  tip om het op een goed dikte uit te rollen gebruikte ik suikerspinstokken van bv xenos (volgens mij heeft action ze ook af en toe), maat is dan 5 mm 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *