Favo keukenhulpje: spatels

16 oktober 2016 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Favo keukenhulpje: spatels
2

Eerder schreef ik al eens over de voor mij onmisbare Microplane rasp. En zo kwam ik op het idee om een serie te maken over mijn favoriete keukenhulpjes. Waar kan ik nou echt niet zonder? En misschien nog wel belangrijker, wat maakt dat ene keukenhulpje dan zo handig ten opzichte van andere exemplaren. In dit artikel staan spatels centraal.

Wie mij al langer volgt weet dat ik een pot vol spatels heb staan. In de pot op de foto zitten geen eens al mijn exemplaren. Ik heb ze geteld en kwam tot de conclusie dat ik momenteel 20 van deze handige keukenhulpjes heb. En zelfs dan komt het soms voor dat ik op een bakdag nog spatels tekort kom. Hoewel ik veel spatels heb, ben ik wel kieskeurig in welke bij mij de keuken in mogen komen.

Wanneer is een spatel goed?

Voor mij is een spatel goed als hij stevig is, koop dus niet het goedkoopste exemplaar dat je kunt vinden. Het rubberen gedeelte is dan heel slap en kun je met gemak dubbelvouwen, daar kun je niet fatsoenlijk een cakebeslag mee doorspatelen. Een goede spatel is stevig, maar wel een beetje flexibel. Daar kun je een kom goed mee leeg schrapen.

spatels-3a-hb

Mijn favoriete spatels

Ik heb een paar merken die favoriet zijn. De spatels van Rosti Mepal (gele op de foto) vind ik erg fijn, daar heb ik dan inmiddels ook een fijne verzameling van. Leuk is dat deze spatels in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn. Ook Le Creuset (met houten greep) heeft erg fijne en mooie spatels, al moet je daar wel iets dieper voor in de buidel tasten. Als laatst zijn de zwarte van BK bij mij favoriet. Ik weet alleen niet zeker of die los verkrijgbaar zijn, ik kreeg ze zelf ooit bij pannen cadeau.

Wat is jouw favoriete spatel? En hoeveel heb jij er in je bezit?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

 1. Mirjam schreef:

  Ik heb er een stuk of 8. Welke mijn favoriet is, is afhankelijk van de klus. En in tegenstelling tot jou, houd ik juist wel van een wat slappere spatel.
  Bijvoorbeeld voor het roeren en leeglikken van gesmolten chocolade, gebruik ik een mini van de Hema. Voor stevig deeg van de Braziliaanse kaas broodjes een lange van de Ikea. En voor slagroom een pannenlikker, geeërft van mijn oma.

 2. Staan schreef:

  Ik heb er twee van le crueset, een grote en een kleine. In batavia stad zit een winkel van le creuset wat best wel veel scheelde qua prijs.

 3. Marieke schreef:

  Het hangt er een beetje vanaf waarvoor in een spatel gebruik. Al “pannenlikker” gebruik ik die van de Action het liefst. Om door te spatelen is een stevigere handiger, die van Rosti Mepal bijvoorbeeld.

 4. Chantal schreef:

  Mijn favoriete spatel is absoluut die van tupperware. Doordat hij in het midden stevig is en rondom een rand flexibel is gebruik ik hem echt in alle beslag wat ik maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *