Het toffe van deze Laura Kookt rubriek is dat ik mijzelf uitdaag als het aankomt op koken. Dit doe ik altijd al op bakgebied, ik experimenteer regelmatig met ingrediënten en probeer nieuwe dingen uit. Op kookgebied deed ik dat nog niet zo veel, maar nu dus wel! Ik heb wel nog wat meer hulp nodig van bestaande recepten trouwens, iets wat ik bij bakrecepten helemaal niet heb. Voor deze heerlijke gehaktballetjes met tomaat, olijven en mozzarella keek ik in het boek Simple Dinners van Donna Hay, wat een fijn boek! Ze vielen hier thuis goed in de smaak.
Gehaktballetjes met tomaat, olijven en mozzarella
Ingrediënten
- 140 gram vers broodkruim
- 80 ml melk
- 750 gram (mager) rundergehakt
- 90 gram basilicum pesto
- handje fijngesneden bladpeterselie (voor door de gehaktballetjes)
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
- 2 el olijfolie
- 300 gram cherrytomaatjes, van pitjes ontdaan
- 150 gram groene olijven
- 200 gram mozzarella bolletjes
- wat blaadjes peterselie (voor in de ovenschaal)
- 2 handen basilicumblaadjes
- knapperig brood, voor erbij
Instructies
-
Doe de melk en broodkruim in een kom, laat weken tot het kruim alle melk heeft opgenomen.
-
Meng gehakt, pesto, broodkruimmengsel, peterselie, zout en peper in een kom. Meng tot een glad mengsel. Draai hiervan kleine gehaktballetjes.
-
Verwarm de olie in een pan op matig vuur en bak de gehaktballetjes tot ze rondom mooi bruin zijn, ze moeten nog niet gaar zijn.
-
Doe de balletjes met de cherry tomaatjes, olijven, bolletjes mozzarella en blaadjes peterselie in een ovenschaal. Zet de schaal 20-25 minuten in de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).
-
De gehaktballetjes moeten gaar zijn en de mozzarella gesmolten.
-
Strooi de basilicumblaadjes over de schaal en serveer met een knapperig brood.
Mijn versie is een heel klein beetje anders dan die van Donna, zo kon ik helaas niet alle kruiden vinden die ze noemde. En misschien nog wel suffer; ik vergat de basilicum op het eind toe te voegen (dit staat dus wel in het recept vermeld). Ja hoor, ook hier gaat wel eens iets mis. Zonder de basilicum was het trouwens ook overheerlijk, geen probleem dus als jij het ook vergeet 😉 .
Hmm, ziet er smakelijk uit!
Ook heel lekker….mini mozzarella in het balletje gehakt doen en dan afbakken….
Oh dat klinkt heerlijk! Ga ik ook een keer proberen 🙂
Gehaktballetjes zijn altijd een topper!
Dat ziet er wel heel goed uit!
Ziet er lekker uit!
Een heel leuk en lekker gerecht om te maken.
Ben benieuwd naar je volgende “Laura Kookt onderdeel”
Liefs, Mam ♥