Makkelijk pannenkoeken recept voor 1 persoon

Gepost: 20 augustus 2024
Makkelijk pannenkoeken recept voor 1 persoon
Ik ben dol op pannenkoeken, maar je zult me niet zo’n hele grote stapel zien bakken voor mijzelf. Dan is een pannenkoeken recept voor 1 persoon een uitkomst. Net zo lekker als mijn basisrecept voor pannenkoeken, maar dan in een iets andere verhouding en hoeveelheid.

Pannenkoeken maken voor 1 persoon

Met dit recept bakte ik 5 dunne pannenkoeken. Zelf eet ik meestal 3-4 pannenkoeken. Als ik dit recept maak eet ik er meestal 3, de andere 2 bewaar ik dan voor de lunch de volgende dag. Niets zo lekker als pannenkoeken left-overs waar je de volgende dag nog van kunt smullen

BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

Pannenkoekenbeslag maken

Dit is wat je nodig hebt om pannenkoeken voor 1 persoon te maken:

Ik heb mijn basisrecept voor pannenkoeken iets aangepast waardoor er in verhouding iets meer ei in het beslag zit. Het verschil in het eindresultaat is minimaal, dat zul je niet merken. Verder zijn de ingrediënten hetzelfde: bloem (patentbloem of tarwebloem), ei, melk (halfvolle of volle, plantaardig kan ook) en een snufje zout (brengt de smaak in balans).

Het liefst bak ik mijn pannenkoeken in een klontje boter en verder is de bereiding precies hetzelfde. Groot voordeel: je bent natuurlijk een stuk sneller klaar als je minder pannenkoeken bakt.

Toppings ideeën

Eigenlijk zijn de tips voor toppings niet heel anders dan wanneer je wel een grote hoeveelheid pannenkoeken bakt. Je kunt voor een zoete pannenkoek of een hartige pannenkoek (of een combinatie van beide gaan). Een paar van mijn favorieten:

pannenkoeken maken

Andere lekkere pannenkoeken recepten

Pannenkoeken maken voor 1 persoon kan natuurlijk ook heel goed met andere pannenkoeken recepten. Wat luxere zoete pannenkoeken, een combi van zoet en zout of zelfs voor traktaties of desserts. Je kunt ongeveer de verhouding aanhouden zoals in dit recept:

Tips voor heerlijke pannenkoeken

De eerste pannenkoek

Je hoort vaak dat de eerste pannenkoek mislukt. Dat wil je natuurlijk, zeker als je minder pannenkoeken maakt zoals in dit recept, liever niet. De tip is: zorg dat je pan (en het vet erin) goed heet is.

Klontjes in het beslag

Als je klontjes in het beslag hebt, heb je waarschijnlijk de bloem te snel of in één keer toegevoegd. Een goed punt dus om op te letten, want het is niet makkelijk te verhelpen achteraf. Al zul je een paar kleine klontjes niet echt terug proeven.

Pannenkoeken warm houden

Nog wat tips voor als je de pannenkoeken warm wilt houden: in de oven op lage temperatuur (80 graden boven- en onderwarmte), dek goed af met aluminiumfolie. Of houd ze warm au bain marie: de pannenkoeken op een bord op een pan met warm water. Mijn persoonlijke methode: een bord op zijn kop op de stapel warme pannenkoeken.

Pannenkoekenbeslag bewaren

Wil je het beslag bewaren? Dat kan maximaal één dag in de koelkast, mits goed afgesloten. Mix het voor het gebruik nog wel even door.

Pannenkoeken bewaren

Pannenkoeken voor 1 persoon maken zorgt voor een kleinere hoeveelheid en dus minder om te bewaren, maar mocht je dat toch willen kan ik je deze tips geven:

  • Verpak de pannenkoeken in keukenfolie in de koelkast voor 2-3 dagen. Zorg dat ze goed luchtdicht verpakt zijn.
  • Je kunt ze ook (goed luchtdicht) invriezen tot wel 3 maanden. Bewaar ze per stuk of per hoeveelheid dat je ze wilt eten.

Pannenkoeken opwarmen

Wil je ze weer opnieuw opwarmen? Voor 2 pannenkoeken doe ik ze dan 15-20 seconden op de hoogste stand (800 Watt) in de magnetron. Maar het kan natuurlijk ook even in een droge koekenpan.

Het Kinderbakboek 2

30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

 

pannenkoeken recept voor 1 persoon

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Pannenkoeken recept voor 1 persoon

Bak precies genoeg pannenkoeken voor 1 persoon met dit makkelijke basisrecept. Voor de grote trek precies genoeg, voor iets kleinere trek een pannenkoek bij de lunch de volgende dag!
Voorbereiding5 minuten
Bereiding15 minuten
Totaal20 minuten
Porties: 5 dunne pannenkoeken

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 1 ei
  • 375 ml melk
  • snufje zout

Benodigdheden

Instructies

Pannenkoekenbeslag

  • Doe alle ingrediënten in een beslagkom mix door elkaar. Je kunt dit met een handmixer doen, maar met een garde gaat het ook prima.

Pannenkoeken bakken

  • Ik bak zelf de pannenkoeken het liefst in een pannenkoekenpan met een klontje boter. Dat vind ik het lekkerst werken en de boter maakt ze nog lekkerder. Je kunt ook olie of een bakspray gebruiken als je dat prettiger vindt.
  • Schep met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan en verdeel het over de gehele bodem door de pan even van het vuur te halen en een draaiende, kantelende beweging te maken.
  • Wanneer het oppervlak droog is, draai je de pannenkoek met een spatel om en bak je de andere kant ook goudbruin.
Tips

Pannenkoeken opwarmen? Dat gaat het makkelijkst in de magnetron, maar je kunt ze ook (heel kort) opbakken in een droge koekenpan op medium vuur.
Bewaren

Je kunt pannenkoeken heel goed bewaren. Volledig afgekoeld en luchtdicht verpakt in de koelkast wel 2 tot 3 dagen. In de vriezer kun je de pannenkoeken op deze manier tot drie maanden bewaren. Vaak verpak ik ze dan nog in een extra plastic zak, zodat ze echt niet kunnen uitdrogen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Marleen Raman schreef:

    5 sterren
    Heel fijne dat dit voor een persoon kan, bedankt daarvoor

  2. Marga schreef:

    Komt dit recept even goed uit!! Ik heb al n tijdje pannenkoeken bakken in mijn hoofd en met dit recept gaat dat komend weekend gebeuren! Dank je en meer 1 persoonsrecepten zijn welkom!

  3. JP Verhage schreef:

    5 sterren
    Bedankt Laura voor het delen, ik gebruik veel van je recepten, nog een tip voor de mensen die van kaneel houden, ik doe altijd nog een beetje kaneel doir t beslag, dan zijn ze nòg lekkerder.
    Met vriendelijke groet
    Hanja

  4. Ina schreef:

    Ook ik gebruik speciale pannekoeken pan.
    Alleen bij de eerste pannekoek doe ik beetje boter in de pan, om vervolgens verder te bakken met beslag, waaraan ik een flinke scheut vloeibare boter heb toegevoegd. (ipv telkens opnieuw boter in de pan te doen)
    Resultaat: schonere pan en heerlijke pannekoeken. 😋

  5. Laura schreef:

    5 sterren
    Super handig, Dankjewel 🌸

  6. Christa Vierhout schreef:

    Dank je wel! Zo fijn voor 1 persoon pannekoeken. Bij mij ook met snufje kaneel.

  7. Roos schreef:

    Ja. Geweldig dit recept voor 1 persoon pannekoek.
    Soms echt trek in pannekoek maar een stapel ?????? Mij veel te veel. Nu gelezen en gaat straks aan de pannekoek

  8. Petra schreef:

    Heerlijk recept idd!
    Mijn variaties:
    – Stroop, poedersuiker, basterdsuiker of jam
    – Fruit evt met slagroom (bosbessen, aardbeien, peer)
    – Hazelnoot- of chocopasta en/of banaan
    – Rozijnen en/of appel en/of kaneel
    – Ontbijtspek en/of kaas
    – Noten: schaafsel of gebroken/gemalen (bv hazelnoten of walnoten)
    – Pesto, cherrytomaatjes, mozzarella
    – IJsbergsla en ragout

  9. Nellie schreef:

    De allerlekkerste pannenkoek. Rasp èèn appel door het beslag van dit recept. Bak de pannenkoeken. Bestrijk ze met creme fraiche en appelstroop. Zo verschrikkelijk lekker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept