De eerste pannenkoek
Je hoort vaak dat de eerste pannenkoek mislukt. Dat wil je natuurlijk, zeker als je minder pannenkoeken maakt zoals in dit recept, liever niet. De tip is: zorg dat je pan (en het vet erin) goed heet is.
Met dit recept bakte ik 5 dunne pannenkoeken. Zelf eet ik meestal 3-4 pannenkoeken. Als ik dit recept maak eet ik er meestal 3, de andere 2 bewaar ik dan voor de lunch de volgende dag. Niets zo lekker als pannenkoeken left-overs waar je de volgende dag nog van kunt smullen
BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.
Ik heb mijn basisrecept voor pannenkoeken iets aangepast waardoor er in verhouding iets meer ei in het beslag zit. Het verschil in het eindresultaat is minimaal, dat zul je niet merken. Verder zijn de ingrediënten hetzelfde: bloem (patentbloem of tarwebloem), ei, melk (halfvolle of volle, plantaardig kan ook) en een snufje zout (brengt de smaak in balans).
Het liefst bak ik mijn pannenkoeken in een klontje boter en verder is de bereiding precies hetzelfde. Groot voordeel: je bent natuurlijk een stuk sneller klaar als je minder pannenkoeken bakt.
Eigenlijk zijn de tips voor toppings niet heel anders dan wanneer je wel een grote hoeveelheid pannenkoeken bakt. Je kunt voor een zoete pannenkoek of een hartige pannenkoek (of een combinatie van beide gaan). Een paar van mijn favorieten:
Pannenkoeken maken voor 1 persoon kan natuurlijk ook heel goed met andere pannenkoeken recepten. Wat luxere zoete pannenkoeken, een combi van zoet en zout of zelfs voor traktaties of desserts. Je kunt ongeveer de verhouding aanhouden zoals in dit recept:
Je hoort vaak dat de eerste pannenkoek mislukt. Dat wil je natuurlijk, zeker als je minder pannenkoeken maakt zoals in dit recept, liever niet. De tip is: zorg dat je pan (en het vet erin) goed heet is.
Als je klontjes in het beslag hebt, heb je waarschijnlijk de bloem te snel of in één keer toegevoegd. Een goed punt dus om op te letten, want het is niet makkelijk te verhelpen achteraf. Al zul je een paar kleine klontjes niet echt terug proeven.
Nog wat tips voor als je de pannenkoeken warm wilt houden: in de oven op lage temperatuur (80 graden boven- en onderwarmte), dek goed af met aluminiumfolie. Of houd ze warm au bain marie: de pannenkoeken op een bord op een pan met warm water. Mijn persoonlijke methode: een bord op zijn kop op de stapel warme pannenkoeken.
Wil je het beslag bewaren? Dat kan maximaal één dag in de koelkast, mits goed afgesloten. Mix het voor het gebruik nog wel even door.
Pannenkoeken voor 1 persoon maken zorgt voor een kleinere hoeveelheid en dus minder om te bewaren, maar mocht je dat toch willen kan ik je deze tips geven:
Wil je ze weer opnieuw opwarmen? Voor 2 pannenkoeken doe ik ze dan 15-20 seconden op de hoogste stand (800 Watt) in de magnetron. Maar het kan natuurlijk ook even in een droge koekenpan.
30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Heel fijne dat dit voor een persoon kan, bedankt daarvoor
Komt dit recept even goed uit!! Ik heb al n tijdje pannenkoeken bakken in mijn hoofd en met dit recept gaat dat komend weekend gebeuren! Dank je en meer 1 persoonsrecepten zijn welkom!
Bedankt Laura voor het delen, ik gebruik veel van je recepten, nog een tip voor de mensen die van kaneel houden, ik doe altijd nog een beetje kaneel doir t beslag, dan zijn ze nòg lekkerder.
Met vriendelijke groet
Hanja
Ook ik gebruik speciale pannekoeken pan.
Alleen bij de eerste pannekoek doe ik beetje boter in de pan, om vervolgens verder te bakken met beslag, waaraan ik een flinke scheut vloeibare boter heb toegevoegd. (ipv telkens opnieuw boter in de pan te doen)
Resultaat: schonere pan en heerlijke pannekoeken. 😋
Super handig, Dankjewel 🌸
Dank je wel! Zo fijn voor 1 persoon pannekoeken. Bij mij ook met snufje kaneel.
Ja. Geweldig dit recept voor 1 persoon pannekoek.
Soms echt trek in pannekoek maar een stapel ?????? Mij veel te veel. Nu gelezen en gaat straks aan de pannekoek
Heerlijk recept idd!
Mijn variaties:
– Stroop, poedersuiker, basterdsuiker of jam
– Fruit evt met slagroom (bosbessen, aardbeien, peer)
– Hazelnoot- of chocopasta en/of banaan
– Rozijnen en/of appel en/of kaneel
– Ontbijtspek en/of kaas
– Noten: schaafsel of gebroken/gemalen (bv hazelnoten of walnoten)
– Pesto, cherrytomaatjes, mozzarella
– IJsbergsla en ragout
De allerlekkerste pannenkoek. Rasp èèn appel door het beslag van dit recept. Bak de pannenkoeken. Bestrijk ze met creme fraiche en appelstroop. Zo verschrikkelijk lekker.