Flinke vijgenoogst dit jaar? Dan is zelf vijgenjam maken een van de beste dingen die je met je vijgen kunt doen! En laat dat nu niet alleen ontzettend makkelijk zijn met dit recept, maar ook erg lekker.
Zelf vijgenjam maken
Vaak hoor ik om me heen dat mensen van gekheid niet weten wat ze met de vijgen uit eigen tuin aan moeten, zo flink kan de vijgenoogst zijn. Wat heerlijk lijkt me dat, want met dit recept voor vijgenjam heb je in een handomdraai een jaarvoorraad aan jam met vijgen gemaakt. Dan heb je altijd deze lekkere vijgenjam achter de hand voor bij een kaasplank, voor in een tosti of om een lekker koekje mee te vullen.
Trouwens, gelukkig zijn de vijgen in de zomer ook volop voor een goede prijs in de supermarkt of op de markt te verkrijgen. Voor iedereen die net zoals ik geen vijgenboom in de achtertuin heeft staan. 😉
Vijgenjam met citroensap
Vijgen zijn van zichzelf al erg zoet en daarnaast is het een stevige vrucht. Om die redenen kun je minder geleisuiker gebruiken dan in mijn basisrecept voor het maken van jam. Het citroensap in het recept is bedoeld als een smaakmaker en tevens als een natuurlijk geleermiddel vanwege de hoge hoeveelheid pectine in citroenen.
BAKTIP: Voor een grovere jam, waarin je wel wat stukjes fruit proeft, gebruik je een aardappelstamper om het geheel te pureren. Het alternatief voor een fijnere jam is een staafmixer.
Heb al eens vijgenjam gemaakt hij is heel lekker maar wel zonder de citroen erin het wordt wel heel stijf ook lekker met wild een aanrader
Vijgen bevatten zelf al pectine, ik maak m altijd met gewone suiker. Geleisuiker maakt de jam onnodig duur.
Beste Laura . kun je voor de jam ook gedroogde vijgen gebruiken.?
Verse vijgen zullen lekkerder zijn.
Ik hoor het graag even van je.
En bedankt voor je recept.
Dat heb ik zelf niet eerder getest, dus durf ik je niet te zeggen. Vermoedelijk dat het wel kan, maar wat je zegt ik denk dat verse vijgen wel lekkerder zullen zijn.
Hartelijk dank voor je reactie. maar ik had daar laatst ook een recept van gezien. Maar toen zag ik jou recept , ik dacht misschien heb jij het ook met gedroogde v8ijen geprobeerd.
nogmaals hartelijk dank. Ga ik het beide proberen haha
heb je ook een recept voor vijgen compote
Nee, helaas (nog) niet.
Recept van mijn schoondochter… doe sinaasappel ipv citroen ook heel lekker 😋
Goedemorgen Laura ik heb in de vriezer ongeveer 5 kg gewassen vijgen, (grote boom in de voortuin) moet ik die eerst ontdooien voordat ik deze om wil toveren naar jam?
Ik heb het zelf niet gemaakt met vijgen vanuit de vriezer, maar vermoed dat het niet per se nodig is om ze eerst te ontdooien.
Ik heb zelf vijgenjam gemaakt met vijgen uit de vriezer, gewoon bevroren in de pan opzetten en het recept volgen, heel goed te doen. Gaat ook met andere fruitsoorten.
Groet, Lon
Goedemorgen,
Kan de vijgenjam ook zonder suiker met alleen sinaasappel- of citroensap?
Mag absoluut geen suiker.
Met vriendelijke groet
Elisbeth
Hoi Elisbeth. Nee zonder suiker wordt het geen jam. Dan krijg je een vruchtenmousse. Ook lekker maar dat is niet lang houdbaar.
Bevroren vijgen zijn ook heel lekker als ijsje. Met schil opeten. Heerlijk!
O dat had ik zelf niet kunnen bedenken. Zijn ze dan niet heel hard?
Begrijp ik het goed dat er behalve citroensap, verder geen vocht wordt toegevoegd?
Dat klopt. Het sap van de vijgen doet de rest.
Ik geb ze nog in de vriezer liggen. Ik kreeg deze tip van een Griek. Misschien ook leuk om er een stokje in te steken voordat je m invriest. Ik ga er binnenkort één proberen. Laat het weten. Wel een gezond ijsje.
De vijgen zelf zijn al mierzoet als ik er ( gelei) suiker bij doe wordt t dan niet zo zoet dat mn vullingen er spontaan uitkomen ?
Ik vond van niet, maar smaken verschillen uiteraard 🙂 Vijgenjam is nu eenmaal ook wel een zoetere soort jam.
Heel lekker heb het gemaakt met gewone kristal suiker
Lekker nog van deze recepten aub
Hoi.
net klaar met een vijgenjam.
1.0 kg rijpe ongeschilde vijgen (steeltje best wel verwijderen), 5 rijpe cactusvijgen en 3 geschilde perziken en 20 cl. citroen sap, een koffielepel kaneel en een klein stokje verse vanille.
Dit opkoken met 275 gr geleisuiker (kan meer zijn indien graag zoet of hele sappige vijgen.)
smakelijk
Lekker! Fijn dat het in de smaak is gevallen.
Dank je wel voor het heerlijke recept!
Ik heb een vraagje:ik heb vaker jam gemaakt:van aardbeienjam maar ook van vijgenjam.
Wat mij opvalt is dat het inkoken bij mij veel meer tijd inneemt.Omdat er veel bocht vrijkomt.ik voeg geen water bij.
Waar kan dat aan liggen?
De tijden voor inkoken en dergelijke zijn altijd bij benadering. Er kan best veel verschil zitten in hoeveel vocht ergens inzit, maar ook kleine verschillen als hoe hoog het vuur staat. Dat heeft allemaal invloed.
Hoeveel gewone suiker moet ik gebruiken
In plaats van geleisuiker? Dan ook 500 gram maar het kan dat het niet genoeg indikt.