Eigenlijk kun je alles wat los en vast zit in de chocolade dippen, als jij het maar lekker vindt in combinatie met chocolade. Favorieten hier zijn fruit, maar ook cakejes staan eigenlijk altijd wel op tafel. Ik zal hieronder op een rijtje zetten wat ik allemaal al eens heb gebruikt, maar weet dat er dus nog veel meer mogelijk is!
Het heeft even geduurd voor ik doorhad hoe ik een goede chocolade fondue op tafel moest zetten. Inmiddels heb ik zoveel getest dat ik jullie het perfecte basisrecept voor een chocolade fondue kan presenteren en daarnaast lekkere tips voor fruit en andere lekkernijen om erin te dippen.
Welke chocolade voor chocolade fondue?
Bij het maken van chocolade fondue gaat het om de juiste consistentie van de chocolade. Ik gebruik ‘gewone’ chocolade (Callebaut is mijn favoriete chocolademerk) in combinatie met ongeklopte slagroom om deze consistentie te bereiken. Met als resultaat een makkelijk recept die goed te gebruiken is voor stenen fondue sets.
Als je een chocoladefontein wil gebruiken, dan zou ik niet onderstaand recept gebruiken maar kiezen voor de specifieke fontein chocolade van Callebaut. Aan deze chocolade is extra cacaoboter toegevoegd waardoor de chocolade na het smelten extra mooi vloeibaar is.
Je kunt natuurlijk ook zelf extra cacaoboter toevoegen aan de chocolade die je voor de fontein wil gebruiken. Voeg dan 10% cacaoboter van de totale hoeveelheid chocolade toe.
Oeh, nu heb ik trek in chocoladefondue!
Wat leul dat ik je hier tegen kom! Groet Bo
Ik dip het liefst marshmallows 🙂 Leuk idee om ook toppings neer te zetten. Nu wil ik een marshmallow in chocolade en discodip dippen ^^
Mmm heerlijk! Goed idee om eens gezellig te organiseren. Mijn favorieten zijn banaan en aardbeien (daarna wacht ik wel het liefste met opeten tot de chocola is afgekoeld) en speculaasjes, het zijn dan precies chocoladepepernoten!!
Dit is iets wat ik in al die 60 jaar nog nooit heb gedaan/gegeten maar dat komt omdat niet iedereen hier thuis er van gecharmeerd is en als er dan iemand het niet wil eten dan maak je het niet.
Je hebt het verrukkelijk en eerlijk (de missers) beschreven! Knap om missers toe te geven maar je bent beslist geen klungel!!
Eens komt het ervan dat ik hiervan ga genieten daarom gaat je recept bij mijn favo’s!
Xus,
Car
Oh, wat ziet dit er verrukkelijk uit! Ik ben ook altijd zo dol op van die chocoladefonteinen die je weleens in die all-you-can-eat restaurants ziet. Heerlijk!
Dit is echt HEMELS! Ben gek op chocolade, en dol op fondue.
Callebaut en Laura’s chocolade fondue, een heerlijk stel. Absolute aanrader.
Ik vind het erg lekker om brie te dippen in de chocoladefondue!
Oh heerlijk…. en vergeet vooral niet om er peer bij te leggen. Mmm
Lange Vingers dip ik in een fondue van Lindt chocolade,room een scheutje Amaretto die Missoni aan heeft . De chocolade fondue afmaken met ongezouten roomboter voor nog meer glans.
Mariakoekjes zijn ook lekker om erin te deppen.En andere koekjes. Je zou oreo kunnen proberen.
Bij mij ging de net zorgvuldig gesmolten helemaal stollen toen ik de slagroom er bij schonk. Grrrr
Voeg je het dan wel in kleine delen toe zoals in het recept staat?
Dit is bij ons ook gebeurd, 4 chocolade repen verprutst tot een grote klont. We hebben de slagroom beetje bij beetje toegevoegd, en het water was niet hoger dan het schaaltje in de pan. Erg jammer dus. Grrr
Wat vervelend! Was de slagroom wel op kamertemperatuur? Misschien kwam het door een te groot temperatuursverschil.
Weet je toevallig ook of je de chocolade daarna nog kunt bewaren en hergebruiken voor een weekje later?
Ja hoor, dat kan prima. Maar als er veel kruimels en andere etensresten in zitten zou ik het persoonlijk niet doen.
Beste Laura,
Mijn gesmolten chocolade (mix van puur en melk) ging schiften en werd één grote klont. Het au-bain-marie pannetje hing nog op z’n plek. Wat ging er mis?
Gr,
Wieb
Oei da’s gek. Had je misschien teveel water in de pan waardoor de kom echt in het water hing? Het klinkt nl. alsof de chocolade verbrandde en daarom ging klonteren.
Wij maken een plaat meringe en breken die in stukken om hem in de chocolade te dopen, mierzoet maar ook verrukkelijk! Toch blijft banaan mijn favoriete combinatie. Hoewel, ik ga de soesjes ook eens uit proberen…
Klinkt heerlijk!!
Ipv slagroom heb ik er scheutjes sojamelk bij geschonken, dat ging helaas ook mis. Werd een dikke homp chocola die niet meer zacht te krijgen was =( weet iemand hoe dat kan?
Wij hadden vroeger een chocoladefontein en voor een goede chocoladeconsistentie verdunde we de chocolade met olijfolie, daar gaat hij ook nog eens mooi van glimmen.
mevrouw laura
de spekjes mist u
Liefs Frits
Ook lekker inderdaad!
Kan je ook chocoladefondue maken in een gewoon elektrische fonduestel vleesfondue? Ik doe het liever niet met een chocoladefontein, want daar moet meteen toch al een hoop chocolade in en is wat vervelender om af te wassen, dus ik zou het liever met mijn gewoon fonduestel doen. Zou dat lukken?
PS: Daarnet je pannenkoekenrecept gemaakt als test voor een pannenkoekengourmet voor mijn dochter haar verjaardagsfeestje binnenkort. Ze hebben gesmaakt!
Ik heb dat zelf niet getest, maar lijkt me dat dat prima moet lukken 🙂
Sojamelk is op basis van water. Water en chocolade gaan niet samen, wordt direct een grote klont.
Ai…. Hier ging het ook helemaal mis toen we de slagroom toevoegden. En ik deed er maar een kléin scheutje bij. De slagroom was al even uit de koelkast. We gebruikten de chocoladedruppels van Callebaut. Dus waar het misging?
De volgende ronde gebruikten we geen slagroom en dat was prima.