Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Tips voor brood bakken

Laura Kieftdoor Laura Kieft
27 januari 2020
in brood, Handige Baktips, soort gebak
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Al vaker heb ik geschreven dat ik steeds meer plezier krijg in het bakken van brood. Naarmate ik het vaker bak, word ik er ook steeds weer een beetje beter in. Oefening baart kunst. En ja, als iets goed lukt is het automatisch ook leuker dan wanneer het niet wil lukken. Waar mijn broden in het begin nog vrij compact waren, krijg ik ze nu altijd mooi luchtig. Bijna iedere bakdag staat er nu ook wel een brood op het programma. Nieuwe broodrecepten staan dus steeds vaker op Laura’s Bakery, en daarmee komen er ook steeds meer vragen over brood bakken binnen. Door al die vragen merk ik dat veel mensen tegen de problemen aanlopen waar ik een paar jaar geleden tegenaan liep. Voornamelijk compact brood of deeg dat niet (goed) wil rijzen. Ik ben geen volleerd broodbakker, maar deel wel graag mijn tips met jullie zodat die drempel om zelf brood te bakken hopelijk wat lager wordt. Het is namelijk zo leuk om te doen. En nog belangrijker, het is ontzettend lekker.

Soort bloem/meel

Heel eerlijk: ik gebruik meestal gewoon tarwebloem (of zelfs patentbloem) uit de supermarkt. Dit omdat ik wil dat mijn recepten daar ook mee lukken en je niet speciale ingrediënten in huis hoeft te halen. Soms ga ik naar de molen en haal daar bloem. Die kwaliteit van het meel en bloem is beter, daar behaal je dan ook automatisch betere resultaten mee. Tegenwoordig kun je in de supermarkt soms ook broodmeel kopen. Dus neem dat zeker mee als je het tegenkomt.

Het verschilt overigens per soort meel wat voor brood je ermee kunt bakken. Met patentbloem maak je bijvoorbeeld een wit brood, met maïsmeel kun je een maïsbrood maken en voor een volkorenbrood gebruik je uiteraard volkorenmeel. Wat je nodig hebt staat altijd wel in het recept aangegeven.

Gist en zout

Voor een brood gebruik je gist, vervang dit nooit voor bakpoeder. Bakpoeder gebruik je voor taarten, cakes en koekjes. Gist is echt bedoeld om brood te laten rijzen (hier lees je er meer over). Ik gebruik altijd droge gist, ook wel instant gist genoemd.

Vaak wordt gezegd dat gist en zout niet samengaan, zout deactiveert de gist. Dit klopt, maar geldt wel alleen voor verse gist. Bij droge gist is het niet zo erg als ze met elkaar in aanraking komen. Uit automatisme voeg ik ze trouwens wel beide aan een aparte kant van de kom toe zodat ze bij het kneden pas met elkaar in aanraking komen.

In dit artikel kun je meer lezen over de verschillende soorten gist, de verkrijgbaarheid, het onderling vervangen van gist (droog/vers) en meer.

Kneden

Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak. Dit doe ik op een middelhoge stand.

Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten.

Let op: de kneedtijden zijn richtlijnen, hoe lang je precies bezig bent is geheel afhankelijk van je mixer en hoe snel deze gaat. Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs. Lees onderstaande over het vliesje maar eens.

Vliesje trekken

Na goed lang en stevig kneden ontstaat er een heel soepel deeg. Je kunt controleren of je deeg goed is door te controleren of je er een vliesje van kunt trekken. Neem een stukje deeg en trek dat voorzichtig uit, het is goed als er een soort vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt. Vergelijk het met een bel blazen van kauwgum. Dat lukt ook pas nadat je er goed op hebt gekauwd, anders scheurt het gelijk. Bij het bakken van brood moet je het deeg dus lang genoeg kneden om dat vliesje te kunnen vormen.

Rijzen

Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.

In de winter zet ik mijn kom in de buurt van een kachel, zomers staat de kom wel eens in de vensterbank in het zonnetje. Het zal per huis verschillen waar je deeg het best rijst. Zoek een plekje waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat.

Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat. Sommige broodrecepten vereisen nog een tweede rijs, die duurt vaak wat korter. Omdat dit per recept verschilt, ga ik daar nu niet dieper op in.

Wanneer is een brood gaar

Ik klop altijd op de onderkant van mijn brood. Als dat hol klinkt is het goed. Maar je kunt ook de kerntemperatuur meten, bij 95 graden kun je het brood dan uit de oven halen

In dit artikel vertel ik je uitgebreid over wanneer een brood gaar is.

Brood bewaren

Ik bewaar mijn zelfgebakken brood altijd in een schone theedoek die ik er omheen wikkel, dan blijft je korst lekker knapperig. Ook snijd ik een brood vaak al helemaal in plakjes en vries deze per twee of drie stuks in voor op een later moment. Er zijn meer manieren om je brood te bewaren. In dit artikel lees je alle opties voor het bewaren van zelfgebakken brood.

En dit zijn mijn tips voor iedereen die graag brood wil bakken. Zoals ik al zei, ik ben geen expert in het bakken van brood. Maar met deze punten lukt het mij altijd erg goed. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Vorige post

Volgende post

Appel-kaneel kwarkcake
Havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade

Related Posts

Appelvlaai

Zelf vlaaien bakken – TIPS!

door Laura Kieft
15 februari 2021
0

Het is je vast niet ontgaan: deze maand worden er massaal vlaaien gebakken voor De Bakstrijd van februari....

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft
15 januari 2021
28

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar...

Bakken met havermout w

Bakken met havermout

door Laura Kieft
04 januari 2021
15

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 67

  1. Sophie says:
    4 jaar geleden

    Bedankt voor deze handige tips! Kun je het brooddeeg ook te lang kneden of is dat niet mogelijk?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Jazeker, ook te lang kneden is mogelijk. Zodra het soepel is en je kunt een mooi vliesje vormen is het goed.

      Beantwoorden
  2. Elles says:
    4 jaar geleden

    Jaa ik heb een vraag. Ik bak namelijk sinds kort ook brood.. maar heb het ook vrij compact.. wat doe je nu precies zodat het luchtig wordt? Al die stappen wat je aan heeft doe ik nl al.. druk ik er dan teveel lucht uit het deeg?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Misschien dat je het toch niet lang genoeg kneedt. Bij de stap dat je lucht uit het deeg drukt kan er weinig mis gaan namelijk (als het al goed gekneed is en bij de eerste rijs mooi gerezen is)

      Beantwoorden
  3. Marja says:
    4 jaar geleden

    Heb je wel eens met zuurdesem gewerkt? Ik ben al een aantal maanden bezig om zelf desem te maken en daar brood van te bakken. Stokbroden lukken perfect, gewoon brood blijft lastig…

    Dus graag tips??

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Nee helaas, geen ervaring mee.

      Beantwoorden
  4. Patrick says:
    4 jaar geleden

    Wat voor zuurdesem maak je ? De vloeibare of de stijve versie ?

    En wat is er mis met het brood ?

    Beantwoorden
  5. Marja says:
    4 jaar geleden

    Dank voor je reacties Patrick. Ik ga dit noteren. Dinsdag ga ik een brood workshop volgen voor desem brood. Ik geef niet op. Die 2 gram gist stond in het recept van het stokbrood, daarom ook bij wit brood geprobeerd. Het brood alleen met desem was helemaal een ramp…

    Beantwoorden
  6. Lauren de Bruijn says:
    3 jaar geleden

    Heel interessant! Persoonlijk heb ik nooit brood zelf gebakken, maar ik geloof dat de tijd ervoor wel komt 🙂 En nu realiseer ik me dat ik bijna niets over brood bakken weet! Bijvoorbeeld wist ik niet dat zout de gist deactiveert als het om verse gist gaat! Ik heb veel brood voor de receptie voor mijn verjaardag nodig en nu als ik geen expert in dit gebied ben bestel ik dat liever online 🙂

    Beantwoorden
  7. Annie says:
    3 jaar geleden

    Net begonnen met brood bakken met droge gist, een zakje van 7 gram. Heerlijk om zelf te kneden! Ik gebruik een mengsel van bloem en volkorenmeel.
    Mijn brood is echter wat droog en beetje smakeloos. Heb er al een klont boter bij gedaan en beetje meer zout: tips?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Als het droog is kan het ook zomaar te lang gebakken zijn. Verder zou je eens een brood kunnen proberen dat al op smaak gebracht is met bijvoorbeeld kruiden.

      Beantwoorden
      • saskia says:
        11 maanden geleden

        De kunst van broodbakken is om er zoveel mogelijk water in te krijgen maar het ook nog werkbaar is…

        Maar ook dat het proteinpercentage minimaal 12 procent is ( gluten)
        Uit ervaring weet ik dat dit meestal het goedkoopste meel is, bijv lidle
        Mocht je hier niet aan kunnen komen vraag dan bij je bakker of je glutenpoeder kunt kopen en dit voeg je dan aan het meel toe zodat het uiteindelijk 12 procent is

        Voor de smaak is zout erg belangrijk,
        Zoals mijn kursusleider zei, kies je voor gezond, of voor smaak…

        Belangrijk is het kneden, liefst in machine waarbij je eerst op een lage snelheid draait en hierna op een hoge snelheid

        Ook belangrijk is dat je het deeg net zolang kneed tot het een temp heeft van 27 /28 graden
        Dit kun je meten met een temp.meter welke je bij eem bouwmarkt haalt die wordt gebruikt voor isolatie etc

        Dan 10 min met plastik laten rusten
        Hierna opwerken en 15 /20 min laten rijzen onder plastik
        Hierna de bol plat slaan en in 3 en vouwen , 90 graden draaien , nogmaals in 3 en vouwen en hierna het deeg opstrammen en op de plast leggen
        Ik verzeker je dat je heerlikkbrood gaat krijgen 😉

        Succes!!

        Beantwoorden
  8. Oma says:
    3 jaar geleden

    Handige tip .laat je brood rijzen in een kom en zet die in een plastic box met deksel erop. Plastic douchemuts over je kom .werkt heel goed.

    Beantwoorden
  9. Pardede says:
    3 jaar geleden

    Hallo Patrick,
    Welke desem gebruik je voor het desembrood ik lees dat je het heb over vloeibare en en een stevige soort, waar kan je die kopen of moet je die zelf maken? en hoe doe je
    ij het dan.

    Groetjes,
    Par

    Beantwoorden
  10. Anna Leget says:
    3 jaar geleden

    Als je met de hand je deeg gekneed heb en enkele uren op koele plaats laten rusten, is het 2e kneden beduidend eenvoudiger!
    Steek alle 10 je vingers diep in de deegklont, trek ze eruit, draai het deeg om en prik opnieuw je 10 vingers in het deeg. Doe dit slechts een keer of 5 en vorm de kluit die in een vorm moet, waarin het deeg op een warme plek tot bakhoogte prima zal gaan reizen!!

    Beantwoorden
  11. Trees says:
    2 jaar geleden

    Als je een brood gebakken hebt, mag je het dan meteen uit de oven halen, of moet je dan even wachten? Ik heb nl.l een brood gebakken. Toen het nog in de oven stond was het mooi gerezen, maar toen ik het uit de oven haalde zakte het in elkaar.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Ja hoor, dan kan het gelijk uit de oven. Ik weet niet welk brood je hebt gemaakt, maar bijvoorbeeld een brioche zakt na het bakken vaak wat in. Dat hoort er een beetje bij.

      Beantwoorden
  12. yda says:
    1 jaar geleden

    Een luchtig brood bakken ligt ook aan het recept…én de baktemperatuur! Ik ben dol op heel fijn en super-luchtig brood en heb daar meerdere recepten voor. Ik doe er bijna altijd een ei in, ook boter en/of olie en melk of karnemelk of zelfs yoghurt. Ik gebruik vaak patentmeel van de supermarkt en een scheutje honing ipv suiker. Ik gebruik meestal verse gist (blokje) want dat geeft mij het beste resultaat. Maak het deeg niet te droog: een beetje zacht en kleverig moet het nog wel zijn… Ik kneed het brood altijd met de hand, maar omdat het deeg niet stijf is maar juist zacht is het kneden niet zo zwaar. Ik kneed het rustig en niet ‘ruw’ en voor ongeveer 8-10 minuten. Als het deeg heel zacht en glad geworden is, is het klaar. Uurtje laten rijzen op een warme plaats, dan vormen en weer rijzen tot het klaar is om te bakken. Dan in een voorverwarmde oven op 175 graden. 30-35 minuten… (Een kerntemperatuurmeter is handig: 94 graden van binnen=gaar). Direct uit de oven en uit de vorm!! Op zijn zij leggen op een rekje voorkomt inzakken. Beetje laten afkoelen en in de buurt blijven om ervoor te zorgen dat hij niet wegvliegt…..

    Beantwoorden
  13. Yvonne says:
    1 jaar geleden

    Wat een geweldige tips van jou en de lezers 😀
    Ga nu ook zeker een keer zelf brood bakken. Ben benieuwd.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Leuk! Veel succes!

      Beantwoorden
  14. Pingback: Gevlochten pestobrood - Laura's Bakery
  15. Marga Luijten says:
    12 maanden geleden

    Ik kneed het deeg in de kitchenaid. Op welke stand kan ik hem dan het beste zetten?
    Als ik het deeg er uit haal plakt het erg aan mijn vingers. Ik houd me precies aan de recepten. Gebruik ik dan toch te veel water?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Ik zet hem meestal op/rond het midden, qua stand. Het plakken komt waarschijnlijk door teveel water, wat meer bloem toevoegen lost het op. Maar het kan ook door luchtvochtigheid etc komen.

      Beantwoorden
      • saskia says:
        11 maanden geleden

        Als je je hand wat nat maakt gaat t makkelijket of gewoon wat vetspray welke je ook gebruikt voor de bakblikken of wat boter aan je vingers.

        Hoe meer water, hoe langer een brood vers blijft…

        Beantwoorden
  16. Frans.C. says:
    11 maanden geleden

    Ik zou graag weten wanneer je het brood in een schone theedoek wikkelt.Is dit gelijk uit de oven of eerst na afkoeling?

    Beantwoorden
    • yda says:
      11 maanden geleden

      Beste Frans, ik zag net je reactie en besloot maar meteen mijn eigen mening aan je door te geven voordat Laura het misschien pas na een tijdje ziet:

      Als het brood nog warm is moet het bij voorkeur op een rekje eerst helemaal afkoelen.
      Ook mag het brood nooit in de vorm blijven zitten of op de bakplaat blijven staan.
      Door de condens wordt de zijkant of onderkant dan juist zacht en wat vochtig.

      Het brood kun je bewaren in een schone theedoek,maar dan pas als hij helemaal is afgekoeld.
      Wel is het zo dat het brood in een theedoek eerder uitdroogt dan in een plastic zak…

      Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Yda legt het mooi uit! Het staat allemaal samengevat: https://www.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/

      Beantwoorden
  17. yda says:
    11 maanden geleden

    Nog een tip voor iedereen (van de Zuidermolen): Wist je dat vitamine C (in poedervorm of verpulverde tablet) door het deeg het brood langer vers en mals houdt? Er hoeft maar een half-heel theelepeltje in een brood. Het schijnt te verdwijnen met het bakken, maar ik gebruik het altijd en mijn broden blijven best lang zacht en mals….

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Wat een goede tip! Bedankt! Ook dank voor het beantwoorden van de andere reactie vast 😉

      Beantwoorden
      • Yda says:
        11 maanden geleden

        Hallo Laura,
        Ik lees nu pas je reactie…graag gedaan!
        Ik ben zo’n enthousiaste (én betweterige) broodbakster, dat ik het antwoord meestal al geef voordat een ander de kans heeft gehad…haha

        Dág!..Ik vind je site heel erg leuk en ik gebruik ook meerdere van je recepten.

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          11 maanden geleden

          Erg fijn alleen maar hoor! Dat scheelt weer voor mij 😉 en kans dat ik er ook nog wat van leer.

          Beantwoorden
    • Dieuwertje says:
      9 maanden geleden

      Dat een vitamine C tablet werkt, komt doordat daar (waarschijnlijk) dextrose in zit. Als je op de ingrediëntenlijst van brood kijkt zie je dat er vrijwel altijd in zitten. Dextrose is druivensuiker en wordt heel veel aan voedsel toegevoegd. Bij brood zorgt het voor een knapperig korstje en zachte binnenkant, bij vlees een gecaramelliseerde buitenkant en langere houdbaarheid.
      Handig maar wél een stiekeme dikmaker!

      Beantwoorden
  18. Dette van den Boogaard says:
    11 maanden geleden

    Dank je voor al die tips. Maar helaas is mijn stobrood zo hard als steen geworden, toen het uit de oven kwam. De eerste keer rijzen was prachtig en gaf me moed. Het dubbele. Toen weer gekneden, stokbroodjes van gemaakt en op de bakplaat gelegd met vochtige theedoek, in de oven van 220 graden voor 40 minuten. Het werden mooie broden. Toen af laten bakken en ze zakten in, wilden niet echt bruinig worden. Na 55 minuten bakken waren ze een beetje bruin, maar ingezakt en keihard. Smaal was goed, maar beslist niet luchtig of zo. Wat ging er verkeerd denk je?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Wat vervelend Dette! Dat is eigenlijk heel lastig te zeggen voor mij op afstand.

      Beantwoorden
  19. Andre says:
    11 maanden geleden

    220 graden is te hoog, 180-190 graden is genoeg en onderaan in de oven met volledige verwarming boven en onder. Inzakken meestal te veel vocht. zo zie ik het.

    Beantwoorden
    • Stefanie says:
      2 weken geleden

      Eigenlijk doe je best 15min 220 en dan naar 200 verlagen en nog eens 15min ☺️ Zo doe ik het tenminste.

      Beantwoorden
  20. Chris Dom says:
    8 maanden geleden

    Hallo mijn vraag is of er iemand ervaring heeft met desempoeder?
    Zijn de resultataten vergelijkbaar met zelfgemaakte zuurdesem?
    Daar ik niet iedre dag brood bak is het niet echt rendabel voor mij om zelf zuurdesem te maken.
    Alvast bedankt
    Groetjes
    Chris

    Beantwoorden
    • Andre says:
      8 maanden geleden

      Even googlen Chris en hier heb je iemand die het net uitgeprobeerd heeft tot algemene voldoening.
      Ik zelf hou niet zo van de smaak van zuurdesem dus hou ik het bij verse bakkersgist.
      Succes met je droge desempoeder.
      Groetjes
      Andre

      Beantwoorden
      • Andre says:
        8 maanden geleden

        Chris,
        Oeps google referentie vergeten :
        https://www.patesserie.com/recepten/brood/desempoeder-en-een-bekentenis/
        Groetjes
        Andre

        Beantwoorden
        • Chris says:
          8 maanden geleden

          André,
          Bedankt. Ga het zeker eens proberen.
          Groetjes
          Chris

          Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      8 maanden geleden

      Ik heb hier zelf geen ervaring mee!

      Beantwoorden
  21. Jessica says:
    5 maanden geleden

    Kan ik de patentbloem zonder problemen vervangen door maïsbloem?
    Of een combinatie van amandelmeel of een andere glutenvrije meelsoort?
    En dat het dan ook nog lekker wordt en geen smakeloos massief brood?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      5 maanden geleden

      Nee, je kunt dat soort melen niet zomaar 1:1 vervangen. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/ en hierbij meteen een recept voor glutenvrije broodjes: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-broodjes-3-varianten/

      Beantwoorden
  22. Wendy says:
    4 maanden geleden

    Vraagje,

    Kun je nog vanalles door het deeg mengen? Dus bv chocolade of zonnebloempitten? En wanneer doe je dat dan? Voor de eerste rijs? Of pas daarna?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 maanden geleden

      Ik doe dit meestal na de eerste rijs. Of als je een sodabread maakt dan kan het meteen: https://www.laurasbakery.nl/italiaans-sodabread/

      Beantwoorden
  23. Sylvia says:
    2 maanden geleden

    Hoe komt het dat brood na dag 2 al droog is ? Heb je dan teveel bloem gebruikt ?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Lees hier mijn tips voor brood bewaren: https://www.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/

      Beantwoorden
  24. Geeske says:
    3 weken geleden

    Hoe kan ik voorkomen dat mijn deeg na de 2e rijs aan m’n theedoek blijft plakken?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 weken geleden

      Een grotere kom gebruiken (zodat het niet tot ‘het plafond’ rijst) of vershoudfolie gebruiken i.p.v. een theedoek (en een beetje olie op het folie zodat het niet plakt).

      Beantwoorden
  25. Janne says:
    2 weken geleden

    Wat als je deeg niet lang genoeg gekneed is en de eerste rijs niet lukt? Kan je dan dit herstellen door de tweede keer nog te kneden?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 week geleden

      Oei daar heb ik zelf ook geen ervaring mee! Ik vrees dat je het er niet mee kunt redden, maar je kunt het altijd proberen. Zou je willen laten weten hoe het ging?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Ik heb zo zitten smullen van dit hapje. De heerlijke combinatie van geitenkaas en spek in een knapperig jasje van bladerdeeg. En ze zijn ook nog eens ontzettend snel en makkelijk gemaakt.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠
⁠
#bladerdeeg #borrelhapje #geitenkaas #spek
  • HANDIGE BAKTIP! Wist je dat alle genoemde oventemperaturen op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #handigebaktips #madeleines #chocolatechips #oven #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/152786066_1178239109258975_4273695511538248470_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=VX-uB2MioUUAX9ZeQLA&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=183db202552fff5988ded2057026b866&oe=605D7FB7' title='HANDIGE BAKTIP! Wist je dat alle genoemde oventemperaturen op Laura's Bakery zijn bedoeld voor een oven met boven- en onderwarmte? Als je op hetelucht bakt, zet dan de temperatuur van je oven 10-20% lager dan in mijn recepten vermeld staat.⁠ ⁠ Op Laurasbakery.nl onder het kopje 'Handige Baktips' vind je nog veel meer van dit soort nuttige informatie en tips. En als je graag de chocolate chip madeleines wilt maken, zoek deze dan even via de zoekbalk op het blog. Link in mijn profiel > @laurasbakery.⁠ ⁠ #handigebaktips #madeleines #chocolatechips #oven #bakken'>
  • NIEUW! Op zoek naar lekkere geboorte hapjes of lekkernijen voor een babyshower? Vandaag vind je de leukste geboorte traktaties op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ Meteen een goeie tip voor iedereen die niet van muisjes houdt: deze kun je gemakkelijk vervangen door roze/blauwe sprinkles, M&M's of smarties.⁠ ⁠ #geboortetraktaties #babyshower #muisjes' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/152127985_2882611915309629_7551964590495549923_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=8S06WllWCH4AX9M36Tu&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=8c915e16a4badcf66dfbd3d01dfaefbe&oe=605B269B' title='NIEUW! Op zoek naar lekkere geboorte hapjes of lekkernijen voor een babyshower? Vandaag vind je de leukste geboorte traktaties op Laura's Bakery, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ Meteen een goeie tip voor iedereen die niet van muisjes houdt: deze kun je gemakkelijk vervangen door roze/blauwe sprinkles, M&M's of smarties.⁠ ⁠ #geboortetraktaties #babyshower #muisjes'>
  • Door die kersenvlaai van gisteren moest ik weer denken aan deze lekkere chocolade cake met kersen. Kersen zijn nu natuurlijk niet in het seizoen, maar je kunt ze in deze cake goed vervangen door stukjes peer. Of je gebruikt kersen uit het vriesvak, wel eerst even laten ontdooien voor je ze door het beslag mengt.⁠
⁠
Het recept staat al online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #kersen #chocolade #cake #chocoladecake #zondagbakdag' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/152079813_139036524738248_264097078729505436_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=yoUzYh08uf0AX8g3Y1A&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=4c663906204c54f40bc3f3e74273472e&oe=605C5D96' title='Door die kersenvlaai van gisteren moest ik weer denken aan deze lekkere chocolade cake met kersen. Kersen zijn nu natuurlijk niet in het seizoen, maar je kunt ze in deze cake goed vervangen door stukjes peer. Of je gebruikt kersen uit het vriesvak, wel eerst even laten ontdooien voor je ze door het beslag mengt.⁠ ⁠ Het recept staat al online op Laura's Bakery en je vindt het door de titel van het recept in te vullen in de zoekbalk. Link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #kersen #chocolade #cake #chocoladecake #zondagbakdag'>
  • NIEUW! Heerlijke dag om een klassieke kersenvlaai uit je keuken tevoorschijn te toveren, toch? 😉 Ik zie al veel leuke variaties op de kersenvlaai voorbij komen tijdens @debakstrijd. Zou jij voor de categorie @laurasbakery. ⁠ ⁠ #kersenvlaai #vlaai #debakstrijd #zaterdagbakdag' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/151459707_506614734065588_7507239914690055926_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=3&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=ajANsSceWJQAX9phYEy&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=4415e55b27b531a4b5eb1a2ba6ca2e91&oe=605DACCA' title='NIEUW! Heerlijke dag om een klassieke kersenvlaai uit je keuken tevoorschijn te toveren, toch? 😉 Ik zie al veel leuke variaties op de kersenvlaai voorbij komen tijdens @debakstrijd. Zou jij voor de categorie 'bijzondere smaakcombinatie' of 'mooi raster' gaan?⁠ ⁠ Vanaf vandaag staat dit lekkere recept online op Laura's Bakery, link in bio > @laurasbakery. ⁠ ⁠ #kersenvlaai #vlaai #debakstrijd #zaterdagbakdag'>
  • BAKTIP! Door de lekkere temperaturen die voorspeld zijn voor dit weekend kreeg ik spontaan trek in deze frambozen-ricotta cheesecake! Wat ga jij voor lekkers bakken dit weekend?⁠
⁠
Het recept staat al op het blog en vind je door de titel van het recept in te vullen in de zoekbalk. Link in bio > @laurasbakery⁠
⁠
#cheesecake #donnahay #ricotta #frambozen #bakken #taart

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

Banketbakkersroom

Yoghurt pancakes

Lemon Curd

Recept Royal Icing

Volgende Post

Havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent
Bladerdeeg geitenkaas-spek bladerdeegpakketjes

Bladerdeeg geitenkaas-spek bladerdeegpakketjes

24 februari 2021
Beschuit met muisjes baby truffels

De lekkerste geboorte traktaties

22 februari 2021
Klassieke kersenvlaai

Klassieke kersenvlaai

20 februari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Printable: kleurplaat zoete kerstboom

door Laura Kieft-23 december 2020-0

Aangezien het gingerbread huis al door velen van jullie is ingekleurd denken we dat jullie ook heel blij gaan worden van deze zoete kerstboom kleurplaat! Een boom die vol hangt met allerlei lekkers. Ik ga...

Deconstructed lemon meringue pie dessert

door Laura Kieft-22 december 2020-4

Alweer heel wat jaren geleden at ik voor het eerst een deconstructed taart dessert, een appeltaart om specifiek te zijn. Een ‘deconstructed’ taart houdt simpelweg in dat je alle onderdelen van een taart los serveert...

Bieten carpaccio

door Laura Kieft-21 december 2020-0

Ik ben dol op carpaccio, maar vorig jaar voor het kerstdiner wilde ik graag een vegetarisch voorgerecht serveren aangezien het hoofdgerecht met de mini beef wellington al genoeg vlees bevatte. Uiteindelijk viel de keuze op...

Bakwedstrijd Kinderbakboek

door Laura Kieft-20 december 2020-5

Het is alweer een driekwart jaar geleden dat ik op het idee kwam om een volledig geïllustreerd Kinderbakboek te maken. Wat bizar, de tijd vliegt! Inmiddels is het boek al sinds juni te koop en zijn...

Citroen-maanzaad wafels met lemon curd

door Laura Kieft-20 december 2020-8

Deze citroen-maanzaad wafels met lemon curd zijn een echt feestontbijt, dat kan ik je alvast beloven. Citroen-maanzaad is natuurlijk een klassieke combinatie. Ik heb er al meerdere lekkere recepten mee online staan, zoals shortbread koekjes...

Candy cane kersttaart (zebra taart)

door Laura Kieft-19 december 2020-5

Voor de kersttaart die ik dit jaar wilde maken ben ik wel tien keer veranderd van idee. Uiteindelijk werd ik geïnspireerd door mijn eigen zebra taart. Het recept is anders, maar het principe om die...

Risotto bitterballen met mozzarella – arancini

door Laura Kieft-18 december 2020-4

Mocht de frituur aangaan een dezer dagen: probeer dan deze risotto bitterballen met mozzarella uit! Of arancini, dat klinkt wat chiquer. Hoe dan ook, uiteindelijk draait het om de smaak en dat zit bij deze...

Kerstboom M&M koekjes

door Laura Kieft-17 december 2020-3

Koekjes bakken en decoreren, daar maak je mij erg blij mee. Ik kan dagen achter elkaar lopen pielen om koekjes te decoreren met royal icing, hoe kleiner de details hoe beter. Maar ook snelle gedecoreerde...

Printable: kerstlampjes vlaggenlijn

door Laura Kieft-16 december 2020-0

Wat ben ik blij dat jullie zo enthousiast worden van alle printables dit jaar! Het Kinderbakboek is er bijvoorbeeld gekomen naar aanleiding van de eerste twee recept printables, maar inmiddels hebben we allerlei verschillende printables...

Feestelijke dame blanche

door Laura Kieft-15 december 2020-1

Als we vroeger met het gezin uit eten gingen, koos ik weleens voor een dame blanche als toetje. Heerlijk vanille-ijs met chocoladesaus, heel veel chocoladesaus als het aan mij lag haha. Voor de kerstdagen besloot...

Mini beef wellington

door Laura Kieft-14 december 2020-2

Vorig jaar maakte ik naast de zoete aardappelgratin ook zelf mini beef wellington. Zo had iedereen zijn eigen portie op het bord liggen. Ik had ze zelfs gedecoreerd met kerststerren, want ook bij hartige dingen...

Red velvet poffertjes

door Laura Kieft-13 december 2020-6

Alweer bijna drie jaar geleden bakte ik voor het eerst zelf poffertjes voor het blog. Ontzettend lekker vind ik dat. Daarom bedacht ik voor deze advent een extra feestelijke twist op dit recept: red velvet...

Karamel-stoofperen kerstdessert

door Laura Kieft-12 december 2020-13

Ik kook al sinds ik uit huis ging met mijn BK kookpannenset en kook nog bijna dagelijks met die pannen, ook voor het kerstdiner. Vandaag wil ik jullie inspireren met een overheerlijk dessert waar je...

Kerstboom laagjestaart

door Laura Kieft-12 december 2020-13

Groots uitpakken met een kersttaart, maar niet al te ingewikkeld willen doen? Probeer dan deze kerstboom laagjestaart! Ziet er spectaculair uit, maar is dus helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Je bakt 1...

Brie-pecan bladerdeeghapjes

door Laura Kieft-11 december 2020-0

Weer een heerlijk borrelhapje in kerstsferen uit Het Borrelhapjes Bakboek. Heb ik gelijk een goede cadeautip: staan mijn bakboeken al op jouw verlanglijstje voor de kerstdagen? Je kunt nu in ieder geval alvast aan de...

donut balletjes met dulce de leche

door Laura Kieft-10 december 2020-5

Het is alweer even geleden dat ik met Mariette een dag in de keuken stond om donuts en oliebollen te maken. Ik weet echter nog heel goed dat ik iedere keer dat ik in de...

Printable: gingerbread koekjes recept

door Laura Kieft-09 december 2020-1

Op social media heb ik gezien dat Sinterklaas Het Kinderbakboek aan heel veel lieve kinderen cadeau heeft gedaan, zó leuk! Nu kunnen jullie met die recepten nog genoeg bakdagen vullen, maar ik snap ook dat...

Chocolade-kersen tulbandjes

door Laura Kieft-08 december 2020-28

Als pietje precies heb ik het liefst altijd alles zelf in de hand. Maar voor deze chocolade-kersen tulbandjes maakte ik een uitzondering. Soort van dan, want ik bedacht ze nog wel zelf. Voor weer een...

zoete aardappelgratin

door Laura Kieft-07 december 2020-4

Een aardappelgratin vind ik echt een typisch kerstgerecht. Mijn ‘basis’ aardappelgratin wordt door jullie dan ook al jaren ontzettend vaak gemaakt met de feestdagen. Ik vond het tijd voor een variatie en bedacht deze zoete...

Vul onze enquête in en maak kans op al mijn boeken!

door Laura Kieft-06 december 2020-8

Zoals jullie weten bestaat Laura’s Bakery inmiddels 10 jaar en in die tijd is het blog enorm gegroeid. Inmiddels staan er al 2000 recepten online die maandelijks door een miljoen thuisbakkers worden bekeken (en gemaakt),...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 115
  • 116
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan