Italiaans sodabread

25 november 2019
Italiaans sodabread
52

De laatste tijd maak ik met regelmaat een snel brood thuis. En met snel bedoel ik dat ik het hele proces van kneden en rijzen over kan slaan. Meestal wordt het een sodabread, zo koos ik dus laatst voor een Italiaans sodabread. Maar ik kies ook wel eens voor het no knead bread. Oké, dan sla je alleen het kneden over en niet het rijzen, maar ook dat vind ik een erg lekker en gemakkelijk brood. Dit Italiaanse sodabread maakte ik zelf voor bij lekkere zelfgemaakte tomatensoep. Bij een soepje vind ik een brood met een smaakje altijd erg lekker, en dit Italiaanse brood was een erg goede combinatie. Die gaat hier zeker vaker gemaakt worden.

Italiaans sodabread

Een sodabread in Italiaanse sferen door onder andere de toevoeging van olijven, zongedroogde tomaatjes en parmezaanse kaas. Heerlijk bij een kom tomatensoep.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 1,5 tl baking soda
  • 400 ml karnemelk
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes in stukjes
  • 75 gram zwarte olijven in stukjes
  • 100 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • peper

Instructies

  • Voeg bloem, zout, peper, baking soda, tomaatjtes, olijven en kaas samen in een kom, roer even door met een spatel.
  • Giet de karnemelk erbij en mix tot een samenhangend deeg. Je deeg zal wat plakkerig zijn, dat hoort zo. Verdeel het deeg in twee delen en vorm er met je handen langwerpige broden van. Omdat het zo plakkerig is, werkt het prettig om je handen eerst even in te vetten met wat (olijf)olie. Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de broden in 25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Atie schreef:

    Hallo Laura,

    Kan ik de olijven wegalten of vervangen door iets anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dan zou ik er extra stukjes zongedroogde tomaat aan toevoegen.

  2. Claes petra schreef:

    Hoi Laura,
    wil dit brood graag een keertje maken maar kan het ook met een plantaardige melk want wil hem lactosevrij maken😊

    1. Dorien schreef:

      waarschijnlijk moet je er iets zuurs bij in doen (citroensap) want anders werkt de baking soda niet 😉
      Maar ik heb al op tasty op youtube gezien dat je wel sodabread kan maken met amandelmelk of andere plantaardige melk zolang je daar dus maar iets zuurs aan toevoegd waardoor de baking soda gaat werken 🙂

      1. Claes petra schreef:

        Bedankt voor je reactie😉
        Ga het zeker proberen!!!
        Groetjes,Petra😊

    2. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad wat Dorien al aangaf. De karnemelk zorgt ervoor dat de baking soda gaat werken, dus als je een eetlepel appelciderazijn of citroensap toevoegt aan een plantaardige melk dan zou je goed moeten zitten.

      1. Claes petra schreef:

        Ik ga het zeker proberen.
        Bedankt voor je reactie😊

  3. Inge schreef:

    Hoi Laura..
    Ik lees ‘mix alles tot een samenhangend deeg’.. doe je dit met de kneedhaken van je mixer? Of de gewone klopper? En hoe los je de kleverigheid op in de mixer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met de deeghaken of met je handen. Die kleverigheid los je niet op, zo is het deeg nu eenmaal. Wel geef ik in de bereiding een tip zodat het niet aan je handen vastplakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *