Glutenvrije broodjes – 3 varianten

19

Na de aankondiging van de glutenvrije themaweek was het gelijk een veelgestelde vraag: komt er ook een recept voor brood online? Voor wie nog nooit glutenvrij brood heeft gegeten: het is over het algemeen niet per se het lekkerste brood. Vaak is het erg droog en compact, niet te vergelijken met het ‘gewone’ brood dat vol zit met gluten. Het is dus een behoorlijke uitdaging om brood te bakken dat glutenvrij is. Een uitdaging die Monique met beide handen aanpakte. Ze maakte maar liefst 3 verschillende soorten glutenvrije broodjes. Eentje naturel, een tweede met noten en zaden en de derde met vijgen. Ze liet mij een stukje proeven en ik moest alsnog even wennen, want het is niet te vergelijken met het brood dat ik altijd in huis heb. Maar na een paar hapjes was ik ook overtuigd. Deze broodjes zijn elastisch (ja, dat vind ook ik heel gek klinken bij brood 😉 ) en nog wat vochtig. We delen het basisrecept voor glutenvrij brood met je, maar ook hoe je de twee variaties kunt maken!

Glutenvrije broodjes

De lekkerste varianten op glutenvrije broodjes: noten-zaden broodjes en vijgenbroodjes. Smullen maar!
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

BASISRECEPT

  • 200 gram amandelmeel
  • 60 gram psylliumvezels
  • 3 tl bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • 3 el appelazijn
  • 3 eieren (M)
  • 300 ml kokend water

Smaakvariaties (voeg toe aan het basisrecept)

    Noten-zaden broodjes

    • 30 gram pompoenpitten
    • 30 gram zonnebloempitten
    • 30 gram walnoten en/of pecannoten
    • havervlokken ter decoratie

    Vijgen

    • 6 vijgen (in stukjes gesneden)

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zet een ovenschaal met (genoeg!) water op de bodem van de oven.
    • Meng amandelmeel, psylliumvezels, bakpoeder en zout in een kom door elkaar. Maak je een smaakvariatie? Voeg dan nu de smaakmakers toe en roer door de droge ingrediënten.
    • Voeg het azijn en de eieren toe en meng goed door elkaar. Giet als laatst het water erbij en kneed tot een deeg. Het is nog wat plakkerig, dat hoort zo.
    • Verdeel het deeg in 6 stukken en vorm er pistolets van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Bak de broodjes in ongeveer 45 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
    • Laat ze even afkoelen zodat ze wat steviger worden. Daarna kun je genieten.

    Tips

    • Tip: Je zou zelfs nog meer kunnen variëren door het toevoegen van zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden. Er is ontzettend veel mogelijk.
    • Bewaren: 1-2 dagen luchtdicht verpakt buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

    Wat vind jij van dit recept?

    0.0 (0 stemmen)

    Laura Kieft

    Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

    20 reacties

    1. An de Kraker schreef:

      Laura, leuk al deze glutenvrije recepten, kan Monique ook bladerdeeg maken dat gluten en lactosevrij is, is mij nog niet gelukt. Succes verder met het bakken in (straks) je nieuwe keuken.

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik zal het eens vragen, leuke uitdaging (de gewone versie ook trouwens 😉 )

    2. Walter schreef:

      Wat zijn psylliumvezels? Volgens wikipedia stimuleert het de stooelgang. Nogal raar in combinatie met broodbakken.

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat wordt veel gebruikt bij glutenvrij bakken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

        1. Walter schreef:

          Laura, bedankt voor de verwijzing naar artikel. Enkel, daar spreekt men van 1 a 3 tl. Lijkt me ruim minder dan de 60 gram in het broodrecept. Mss 6 gram?
          Lijkt me overigens het proberen waard’.

    3. Walter schreef:

      In het artikel woedt van een of twee tl gesproken. Moet dat in het recept dan ook niet bv 6gr zijn ipv 60 gr?

    4. Tirza Hogendorp schreef:

      Klopt het dat de broodjes paars zijn aan de binnenkant? 🙄 smaak is goed!

      1. Laura Kieft schreef:

        Zou niet paars moeten zijn, heb je iets anders gedaan in het recept?

      2. Michelle schreef:

        dit kan komen door de psylliumvezels, er zijn PV die een paarse kleur afgeven 😉

    5. Renee schreef:

      Lijkt me een heerlijk recept!
      Twee vraagjes: hoeveelheid psylliumvezels, moet dit 60 of 6 gram zijn?
      En vraag 2: kun je de broodjes ook in de stoomoven maken (zonder bak water onderin)? En dan op laag of hoe stand?

      1. Laura Kieft schreef:

        De hoeveelheden in het recept kloppen, dus gewoon dat aanhouden. Stoomoven heb ik zelf geen ervaring mee dus dat durf ik niet te zeggen.

        1. Renee schreef:

          Dank je wel voor je reactie, ik ga het recept proberen!

    6. Ashley Opstal schreef:

      Goedenmiddag,

      Mijn binnenkant word niet gaar… buitenkant is iets krokant en ziet er goed uit. Hoe zou dit kunnen komen?

      Groetjes Ashley

      1. Laura's Bakery schreef:

        Zou het aan je oven kunnen liggen of heb je iets aan het recept veranderd?

        1. Ashley Opstal schreef:

          Hoi Laura,

          Bedankt voor je reactie. Ik heb niks aan het recept veranderd. Hoe kan ik hem dan van binnen gaar krijgen? Ik heb een hete lucht oven? Die bak water doe ik ook, die misschien niet doen?
          Groetjes

          1. Laura's Bakery schreef:

            Wat vervelend en gek zeg! Ik durf het dan eigenlijk ook niet te zeggen zo op afstand, het klinkt niet alsof je iets verkeerd doet.

          2. Vanessa schreef:

            Een hete lucht oven gaat wat harder dan een conventionele oven, je kan proberen de temperatuur bij recepten 10% lager te zetten. (Als er geen aparte temperatuur gegeven wordt voor een hete lucht oven).

    7. Jacqueline schreef:

      Hi, een vraagje: moet het deeg niet rijzen voor het in de oven gaat?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat is alleen wanneer je gist gebruikt.

        1. Jacqueline schreef:

          Oke, dankje. Ik ga het eens proberen met de psylliumvezels. Ik mag geen eieren, dus ik zal deze vervangen door chiazaad.
          Ik ben benieuwd.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *