Glutenvrije broodjes – 3 varianten

Gepost: 8 november 2018 Laatst bewerkt: 28 juli 2024
Glutenvrije broodjes – 3 varianten

Na de aankondiging van de glutenvrije themaweek was het gelijk een veelgestelde vraag: komt er ook een recept voor brood online? Voor wie nog nooit glutenvrij brood heeft gegeten: het is over het algemeen niet per se het lekkerste brood. Vaak is het erg droog en compact, niet te vergelijken met het ‘gewone’ brood dat vol zit met gluten. Het is dus een behoorlijke uitdaging om brood te bakken dat glutenvrij is. Een uitdaging die Monique met beide handen aanpakte. Ze maakte maar liefst 3 verschillende soorten glutenvrije broodjes. Eentje naturel, een tweede met noten en zaden en de derde met vijgen. Ze liet mij een stukje proeven en ik moest alsnog even wennen, want het is niet te vergelijken met het brood dat ik altijd in huis heb. Maar na een paar hapjes was ik ook overtuigd. Deze broodjes zijn elastisch (ja, dat vind ook ik heel gek klinken bij brood 😉 ) en nog wat vochtig. We delen het basisrecept voor glutenvrij brood met je, maar ook hoe je de twee variaties kunt maken!

Glutenvrije broodjes 1a

Glutenvrije broodjes bakken

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Glutenvrije broodjes

De lekkerste varianten op glutenvrije broodjes: noten-zaden broodjes en vijgenbroodjes. Smullen maar!
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

BASISRECEPT

  • 200 gram amandelmeel
  • 60 gram psylliumvezels
  • 3 tl bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • 3 el appelazijn
  • 3 eieren (M)
  • 300 ml kokend water

Smaakvariaties (voeg toe aan het basisrecept)

    Noten-zaden broodjes

    • 30 gram pompoenpitten
    • 30 gram zonnebloempitten
    • 30 gram walnoten en/of pecannoten
    • havervlokken ter decoratie

    Vijgen

    • 6 vijgen (in stukjes gesneden)

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zet een ovenschaal met (genoeg!) water op de bodem van de oven.
    • Meng amandelmeel, psylliumvezels, bakpoeder en zout in een kom door elkaar. Maak je een smaakvariatie? Voeg dan nu de smaakmakers toe en roer door de droge ingrediënten.
    • Voeg het azijn en de eieren toe en meng goed door elkaar. Giet als laatst het water erbij en kneed tot een deeg. Het is nog wat plakkerig, dat hoort zo.
    • Verdeel het deeg in 6 stukken en vorm er pistolets van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Bak de broodjes in ongeveer 45 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
    • Laat ze even afkoelen zodat ze wat steviger worden. Daarna kun je genieten.

    Tips

    • Tip: Je zou zelfs nog meer kunnen variëren door het toevoegen van zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden. Er is ontzettend veel mogelijk.
    • Bewaren: 1-2 dagen luchtdicht verpakt buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

    Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

    35 reacties

    1. An de Kraker schreef:

      Laura, leuk al deze glutenvrije recepten, kan Monique ook bladerdeeg maken dat gluten en lactosevrij is, is mij nog niet gelukt. Succes verder met het bakken in (straks) je nieuwe keuken.

      1. Laura Kieft schreef:

        Ik zal het eens vragen, leuke uitdaging (de gewone versie ook trouwens 😉 )

    2. Walter schreef:

      Wat zijn psylliumvezels? Volgens wikipedia stimuleert het de stooelgang. Nogal raar in combinatie met broodbakken.

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat wordt veel gebruikt bij glutenvrij bakken, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

        1. Walter schreef:

          Laura, bedankt voor de verwijzing naar artikel. Enkel, daar spreekt men van 1 a 3 tl. Lijkt me ruim minder dan de 60 gram in het broodrecept. Mss 6 gram?
          Lijkt me overigens het proberen waard’.

    3. Walter schreef:

      In het artikel woedt van een of twee tl gesproken. Moet dat in het recept dan ook niet bv 6gr zijn ipv 60 gr?

    4. Tirza Hogendorp schreef:

      Klopt het dat de broodjes paars zijn aan de binnenkant? ? smaak is goed!

      1. Laura Kieft schreef:

        Zou niet paars moeten zijn, heb je iets anders gedaan in het recept?

      2. Michelle schreef:

        dit kan komen door de psylliumvezels, er zijn PV die een paarse kleur afgeven 😉

    5. Renee schreef:

      Lijkt me een heerlijk recept!
      Twee vraagjes: hoeveelheid psylliumvezels, moet dit 60 of 6 gram zijn?
      En vraag 2: kun je de broodjes ook in de stoomoven maken (zonder bak water onderin)? En dan op laag of hoe stand?

      1. Laura Kieft schreef:

        De hoeveelheden in het recept kloppen, dus gewoon dat aanhouden. Stoomoven heb ik zelf geen ervaring mee dus dat durf ik niet te zeggen.

        1. Renee schreef:

          Dank je wel voor je reactie, ik ga het recept proberen!

    6. Ashley Opstal schreef:

      Goedenmiddag,

      Mijn binnenkant word niet gaar… buitenkant is iets krokant en ziet er goed uit. Hoe zou dit kunnen komen?

      Groetjes Ashley

      1. Laura's Bakery schreef:

        Zou het aan je oven kunnen liggen of heb je iets aan het recept veranderd?

        1. Ashley Opstal schreef:

          Hoi Laura,

          Bedankt voor je reactie. Ik heb niks aan het recept veranderd. Hoe kan ik hem dan van binnen gaar krijgen? Ik heb een hete lucht oven? Die bak water doe ik ook, die misschien niet doen?
          Groetjes

          1. Laura's Bakery schreef:

            Wat vervelend en gek zeg! Ik durf het dan eigenlijk ook niet te zeggen zo op afstand, het klinkt niet alsof je iets verkeerd doet.

          2. Vanessa schreef:

            Een hete lucht oven gaat wat harder dan een conventionele oven, je kan proberen de temperatuur bij recepten 10% lager te zetten. (Als er geen aparte temperatuur gegeven wordt voor een hete lucht oven).

    7. Jacqueline schreef:

      Hi, een vraagje: moet het deeg niet rijzen voor het in de oven gaat?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat is alleen wanneer je gist gebruikt.

        1. Jacqueline schreef:

          Oke, dankje. Ik ga het eens proberen met de psylliumvezels. Ik mag geen eieren, dus ik zal deze vervangen door chiazaad.
          Ik ben benieuwd.

    8. Kelly schreef:

      Ik drukte per ongeluk op een sterretje en nu heb ik schijnbaar een beoordeling van 2 sterren gegeven. Dat was dus per ongeluk 😅 ik ga het recept vandaag uitproberen

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hopelijk komt er dan nog een mooie 5-sterren review van je overheen als je het hebt geprobeerd 😉 . Wij kunnen geen sterren reviews verwijderen namelijk.

    9. Marit schreef:

      Is dit recept ook lactosevrij?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ja 🙂

    10. Joyce schreef:

      Heb een glutenvrij gast voor 3 maanden in huis. Dus ga deze zeker proberen te maken.
      Bak veel brood, maar vind dit een leuke nieuwe uitdaging.
      Vraag me alleen af. Laat ik het water tijdens het bakken van de broodjes in de oven staan?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Het water laat je inderdaad in de oven staan.

    11. Annieke schreef:

      Kan het ook met glutenvrij havermeel ? en zonder psyliumvezels?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen. Hier vind je ook meer info: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

    12. Margie schreef:

      Tip voor brood bakken in heteluchtoven: ventilator uitzetten.

    13. Petra schreef:

      Kan dit ook gebakken worden in de airfryer?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen.

    14. Petra schreef:

      Ik heb de broodjes nu voor de 2de keer gebakken. Omdat ik graag onbewerkt glutenvrij brood wil.
      2 in een klein bakblikje en 4 op bakpapier. Hoe kan je de vorm van de broodjes goed houden op het bakpapier?
      Het werden nu hele gekke hoge dingen.
      In het bakblikje word de onderkant niet mooi bruin.
      Ook had ik weer een paarse binnenkant. Ik heb de psylliumvezel van peaks gebruikt. Welk merk word aangeraden?
      Ze waren wel luchtig. Ik heb de deegmixdelen op de mixer gezet
      Smaak is ook goed.

    15. Anna schreef:

      Heerlijk!
      Ivm allergieën havermeel gebruikt, als smaakmaker zonnebloempitten en pompoenpitten 👌👌 gaan we vaker maken deze!

    16. Tizia schreef:

      Dag Laura,
      Ik ben geen ervaren broodbakster en al helemaal niet gluten vrij. Ik ben aan het ontdekken hoe ik lekkere broodjes voor mijn zoon kan bakken. Ik heb Peak’s psyllisiumvezels gekocht rn benndaar mee gaan bakken maar nu ben ik via een andere site erachter gekomen dat dit poeder is en dus andere verhouding dan vezels.
      Mijn vraag is nu moet ik er dan ook minder water aantoe voegen?
      Ze waren nu met de 60 gram Peaks vezels sompig vanbinnen.Even doorgesneden en vlak voor het eten nog even afbakken in de airfryer en dat is het best te eten.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik heb zelf geen ervaring met poedervorm, maar ik kan me wel voorstellen dat er dan wellicht minder vocht nodig zou zijn.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept