Spinazie feta quiche

Gepost: 23 september 2015 Laatst bewerkt: 10 april 2024

spinazie feta quiche 1a

Hoewel ik gek ben op quiches en hartige taarten, is het lang geleden dat ik er eentje maakte. Om daar verandering in te brengen stond deze spinazie feta quiche op de planning. Ik hou van spinazie en eet het liefst elke week een bordje op, lekker met een gehaktbal, jus en gekookte aardappelen. Yum! Jammer genoeg zijn niet alle huisgenoten net zo dol op spinazie als ik, dus het staat niet zo vaak op tafel als ik zou willen. Maar als ik kook, mag ik ook bepalen wat er op tafel komt te staan. Spinazie dus. Om de rest een beetje tegemoet te komen besloot ik de spinazie op een andere manier klaar te maken en verwerkte het in een quiche. Iedereen vond het gelukkig heerlijk en de quiche was zo op, perfecte manier om toch wat vaker spinazie te eten.

spinazie feta quiche 2a

Opslaan
Recept afdrukken

4.08 van 38 stemmen

Spinazie feta quiche

Voor de liefhebbers van spinazie maakte ik deze spinazie feta quiche. Zelfs als je geen liefhebber bent zul je deze quiche zeker lekker vinden!
Porties: 4 personen (vorm van 28 cm)

Ingrediënten

  • 1x het recept voor quichedeeg (recept)
  • 500 gram verse spinazie
  • 200 gram feta
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 80 gram geroosterde pijnboompitten
  • 5 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak het quichedeeg volgens het recept. Terwijl het deeg in de koeling ligt, kun je de vulling vast voorbereiden.
  • Doe een scheutje olie in een pan en laat de spinazie slinken. Laat de spinazie helemaal uitlekken, knijp of druk eventueel het vocht eruit als het niet goed uitlekt. Snij de spinazie dan wat fijner.
  • In een kom klop je de eieren met de crème fraîche los, voeg de feta, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, spinazie, zout en peper toe. Roer tot een egale massa. Je kunt eventueel wat feta, kaas en pijnboompitten achterhouden om over de quiche te strooien voor hij de oven in gaat.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik wat gaatjes in de bodem. Giet de vulling in de vorm en strooi de laatste feta, Parmezaanse kaas en pijnboompitten over de taart.
  • Bak de quiche in 30-40 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte). De vulling moet stevig zijn.
  • Serveer de quiche terwijl hij nog warm is.
Tips

Wij hadden hier genoeg aan met 4 personen, als je er met meer van wilt eten zou ik er nog een lekkere salade bij serveren.
Bewaren

Als je de quiche niet gelijk serveert kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren, goed ingepakt (eventueel per punt) blijft hij in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

60 reacties

  1. Trudy schreef:

    Ziet er heel smakelijk uit!

  2. Margot schreef:

    Dat ziet er goed uit! Ik heb al veel te lang geen quiche meer gegeten.

  3. Nicole schreef:

    Die quiche ziet er heerlijk uit!

  4. Chris schreef:

    Dat ziet er lekker uit. Spinazie is mijn favoriete groente, dus zeker een recept om te houden. Mooie foto’s trouwens.

  5. Tamara schreef:

    Dat klinkt goed! Kun je eventueel overgebleven quiche de dag erna nog eten? Ik weet dat je spinazie niet nogmaals mag verwarmen, maar koud smaakt quiche normaal gesproken ook prima:)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  6. Annette schreef:

    Kan ik de feta misschien vervangen door een andere kaas? Ik hou niet van feta namelijk..

    1. Hanneke schreef:

      daar ben ik ook wel benieuwd naar! Ik hou ook niet van feta, het heeft voor mij een te uitgesproken smaak, dus ben benieuwd waarmee het te vervangen zou zijn,

    2. Laura's Bakery schreef:

      In combinatie met de andere ingrediënten overheerst de feta totaal niet meer, dus je zou het kunnen proberen. Anders zou je ook geraspte kaas kunnen gebruiken of mozzarella (al wordt die laatste misschien iets te vochtig)

      1. Annette schreef:

        Bedankt voor de super snelle reactie! 🙂 Misschien probeer ik het dan inderdaad toch een keer weer. Wie weet is het verwerkt in een quiche wel lekker 🙂

  7. Carla schreef:

    Het ziet er heerlijk uit! Komt misschien ook wel omdat ik dit tegen etenstijd bekijk.
    Wat ik een beetje mis is een ei, stukjes, plakjes of kruimels. Ik serveer namelijk bij
    gekookte aardappels met spinazie altijd een hardgekookt ei en dan liggen de plakjes
    op de schaal met spinazie.
    Ook ik ben geen feta-fan en mijn ervaring is dat gewone geraspte kaas een bijzonder
    goede vervanging.
    Xus,
    Car

  8. Karlien schreef:

    Ziet er lekker uit, ga ik binnenkort een keer maken 🙂

  9. Carlijn schreef:

    hij staat nu in de oven, spannend!! Ik kon in de supermarkt (ah) alleen geen vers quichedeeg vinden. Heb nu een pakje gebruikt. Waar heb je dit gekocht?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het gekregen, maar je kunt het in de meeste supermarkten gewoon kopen. Deeg voor hartige taart werkt ook prima hoor (de plakjes).

  10. Liza schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Ik wil hem zondag gaan maken. Kan deze ook in een dunne vlaaivorm gemaakt worden?

    En zou je de feta ook kunnen vervangen door brie of geitenkaas?

    1. Laura schreef:

      Een vlaaivorm is wel echt te laag voor deze taart. Feta is prima te vervangen!

  11. Carine schreef:

    Hij is echt heerlijk én eenvoudig te maken!
    Ook mijn zoontje van 1,5 heeft er van gesmuld!

  12. Marloes schreef:

    Ik heb hem vandaag gemaakt, en mijn vriend en ik waren er helemaal weg van!!

  13. Laura schreef:

    Dit is echt een heerlijke taart, een aanrader! Nu voor de derde keer gemaakt, ik kan niet wachten tot hij klaar is en ik met een glas rosé en stuk hartige taart buiten in het zonnetje kan genieten 🙂

  14. inge schreef:

    ik ga het snel proberen, ik ben nl dol op alle ingrediënten die erin zitten…dus dan kan het toch gewoon niet missen.
    hier hebben we van tante fanny alleen pizza deeg en bladerdeeg op rol
    alle (4 ) de supermarkten verkopen dit verse deeg niet. ik wist niet eens dat het bestond. Ga het bij de Jumbo navragen, die zeggen altijd dat ze altijd alles voor je kunnen regelen. kunnen we dat ook meteen checken.
    zelf denk ik dat mozzarella een beetje flauwe vervanger is van de feta…. kan je beter geraspte oude kaas doen.
    is wat gekruide paneermeel op de bodem nog een idee, om wat vocht op te vangen, of is dat echt niet nodig. ik vind het altijd zo lastig om hartige taarten met een wat natte vulling onderop mooi gaar te krijgen. de gouden tip hiervoor heb ik nog steeds niet gevonden, helaas…. blijft altijd een beetje klef.

    1. Laura schreef:

      Ik vond paneermeel niet nodig bij deze taart, maar het kan zeker geen kwaad om een beetje over de bodem te strooien 🙂

  15. stukje Taart schreef:

    Gister gemaakt en hij was heerlijk! En super makkelijk om te maken! Ik heb wel bladerdeeg van tante fanny gebuikt 😉 Ik heb m op pintrest geplaatst op mijn bord “hartige verleidingen” zodat ik m snel kan vinden als ik m binnenkort weer ga maken.

  16. Evelien schreef:

    Al regelmatig gemaakt is favoriet hier. Vandaag met kleine aanpassingen, kwark ipv crème fraiche maakt hem iets minder machtig, en zongedroogde tomaatjes erbij. Ook erg lekker voor de afwisseling.

  17. Hanneke schreef:

    Ik heb de quiche vanavond gemaakt. Erg lekker, maar ik vond de smaak van de feta iets te overheersend. Daar doe ik de volgende keer iets minder van in.

  18. Nienke schreef:

    Ik heb de quiche dit weekend gemaakt. Hij is echt heeeerlijk! Gaan we vaker maken.

  19. Stephanie schreef:

    Lekker! Hij staat in de oven met wat dille, komijn en paprikastukjes erdoor.
    Ik heb een korstloze versie gemaakt, want ik had geen zin om deeg te maken, haha!

  20. Leonie schreef:

    Als je de verse spinazie vervangt voor diepvries, hoeveel heb je dan nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hetzelfde gewicht, maar dan wel uitgelekt.

  21. Leslie schreef:

    Ik heb deze op mijn verjaardag gemaakt, naast de Lorraine…helaas zelf niets kunnen proeven…was al op voordat ik iets kon pakken. Maar iedereen was super enthousiast en het recept al doorgegeven! Er kwam veel vocht uit de spinazie, maar goed uitgelekt

  22. Erik schreef:

    Nou heb ik afgelopen maandag die zalm quiche geprobeerd op de andere pagina en die was bijzonder lekker.

    Dus ik dacht vanavond, zal ik die met spinazie eens proberen, hadden alles (alleen geen verse spinazie,maar a la crème diepvries gaat ook prima blijkbaar) in huis en jawel een half uurtje later stond ie in de oven.

    En warempel, deze is minstens zo lekker als de zalm quiche. Ik groei dicht in dit tempo *kijkt met schuin oog naar perzik kwarktaart*. 😛

    1. Laura Kieft schreef:

      haha, leuk te horen dat de recepten zo in de smaak vallen!

  23. Talitha Smits schreef:

    top recept! Ga ik binnenkort maken. Vraag: kan ik nog iets doen met het overgebleven deeg? Misschien erop leggen?

    1. Joanne schreef:

      Ik ben heel benieuwd hoe je deze quiche ei-vrij goed kunt maken, vanwege een allergie.

      1. Laura Kieft schreef:

        Voor deze quiche zijn de eieren niet weg te laten of te vervangen.

  24. Rienkje schreef:

    Vandaag voor het eerst deze heerlijke quiche gemaakt en gegeten. We hebben alleen een halve quiche over. Kun je deze invriezen en later opnieuw opwarmen, ook gezien de spinazie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb dit zelf wel gedaan en het ging prima.

  25. Loes schreef:

    Al eerder dan plan geweest, maar vanavond hebben we deze quiche eindelijk gegeten.

    In een woord: OVERHEERLIJK !!

    Dank voor je geweldige recepten.

    Groet

    Loes

  26. KimRijsdijk schreef:

    Ik heb het van het weekend gemaakt en hij was heerlijk gelukt

  27. Astrid schreef:

    Deze quiche is heerlijk! Kan ik hem ook invriezen?

      1. Jitske schreef:

        Hoi Laura, kan ik ook gehakt toevoegen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kan vast wel, maar ik weet niet of het lekker is.

  28. Gonnie schreef:

    kan het ook met spinasie uit blik

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Laat je het even weten als je het hebt getest?

  29. Jessie schreef:

    Hee, kun je het ook nog een keer opwarmen?

  30. corry schreef:

    zag datje het ook met 6 sneetjes bruiin brood kon doen dan hoef je geen deeg te nemen is dat ook een goed iedee

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien! 🙂

  31. Karin schreef:

    De quiche is erg lekker, maar mijn man vindt de bodem /korst helemaal niets. Ik heb margarine gebruikt ipv roomboter, maar ik denk niet dat dat een dusdanig verschil maakt. Hij vindt de bodem wat droog en smaakloos. Heb je nog tips om de bodem iets aan te passen? Ik vind het juist wel lekker om zelf een bodem te maken, ipv hartige taartdeeg.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou altijd wat extra zout of kruiden aan de bodem toe kunnen voegen; denk aan tijm, oregano of rozemarijn. Ik denk dat je wel harde margarine hebt gebruikt?

      1. Karin schreef:

        Bedankt voor de tip, dat ga ik proberen. Ik heb inderdaad harde margarine gebruikt.

  32. Charles De Meulemeester schreef:

    Hoi , dit is een toppertje … heel lekker.

  33. Mirjam schreef:

    Onderin de quiche doe ik vaak een handje paneermeel of couscous. Zeker bij een “natte vulling” als met spinazie, dan gaart de bodem van de quiche namelijk veel beter doordat het overtollige vocht is opgenomen tijdens het bakken.

  34. Cindy schreef:

    Hoi Laura!,

    Gister de Quiche gemaakt, maar het midden bleef wat nat dus 55 min in de oven ipv de normale baktijd en de bodem was nog niet helemaal gaar. Heb je hier tips voor? Ik heb gaatjes geprikt met een vork in de bodem voordat deze de oven in ging.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was de spinazie helemaal goed uitgelekt? Dat is vrij vochtig, dus de kans is groot dat er daar nog wat vocht uit is gekomen. Eventueel kun je ook een dun laagje paneermeel over de bodem strooien.

  35. Hester deGroot schreef:

    Veeel te zwaar: 5 eieren is te veel…..je moet t met andere kazen aanvullen dan zijn 3 eieren genoeg,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan natuurlijk ook, je kunt het aanpassen naar je eigen smaak.

  36. Mirjam schreef:

    4 sterren
    Variatie tip: met stukjes conference peer erin is hij ook heel lekker en minder eentonig. Ook koud de dag erop heel lekker. (Wel schillen)
    Om het natte tegen te gaan een handje couscous op de bodem voor de overige ingrediënten erin gaan, dan gaart hij perfect.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept