Hoelang van tevoren kan ik de slagroomtaart maken?
Een slagroomtaart eet ik het liefst op de dag zelf of de dag erna op. Slagroom wordt er over het algemeen niet lekkerder op, maar je kunt de taart 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren.
Zelf slagroomtaart maken? Dat is hartstikke makkelijk! In dit recept leg ik je precies uit hoe je de taart bakt, vult en hoe je ‘m kunt versieren.
Mijn eerste slagroomtaart maakte ik in 2015, inmiddels flink wat jaren geleden. Het recept daarvan is tot de dag van vandaag niet online gekomen op het blog, maar stond wel sinds 2016 in Het Laura’s Bakery Basisbakboek. Er werd nogal eens naar mijn recept om slagroomtaart te bakken gevraagd.
Gelukkig weet ik dat veel thuisbakkers Het Basisbakboek in huis hadden en de taart gewoon konden maken, want deze maand komt alweer de 13e (!) herdruk van Het Basisbakboek in de schappen te liggen. Een mooi moment om dat eens goed te vieren. Met slagroomtaart natuurlijk!
Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!
De basis van een slagroomtaart is een biscuit en die wordt gevuld met jam en slagroom. Eventueel kunnen de lagen biscuit ingesmeerd worden met een trempeersiroop, dat is een siroop die je gebruikt om de biscuit te bevochtigen of een extra smaakje te geven. Als je de taart meerdere dagen van tevoren maakt, dan bestaat de kans dat de biscuit wat droger zal worden. De trempeersiroop voorkomt dat.
Als ik deze slagroomtaart voor een verjaardag maak, dan doe ik dat meestal de avond van tevoren en gebruik ik geen trempeersiroop. Over het algemeen gaat de taart schoon op. 😉
En dan nog iets meer over de slagroomtaart vulling, de jam bedoel ik daarmee. Als je voor de klassieke vulling wil gaan, dan kies je voor aardbeienjam. Ik had voor de taart op de foto gekozen voor een jam gemaakt van meerdere soorten rood fruit, maar je kunt in principe elke jam die je maar wil gebruiken.
Heb je problemen met het stijf kloppen van je slagroom? Ik schreef er een uitgebreid artikel over met handige tips.
Ter decoratie van de taart gebruik je nougatine. Dat zijn geroosterde stukjes hazelnoot met een gekaramelliseerd laagje suiker er omheen. Niet alleen mooi ter decoratie maar ook ongelofelijk lekker. Om te variëren zou je de hazelnoten kunnen vervangen door andere soorten noten om de ‘nougatine’ mee te maken. Pecannoten zijn bijvoorbeeld een goede vervanger.
Een slagroomtaart versieren komt verder neer op het spuiten van toeven slagroom op de bovenkant van de taart, om daar vervolgens stukjes vers fruit in te steken. Kiwi of partjes mandarijn horen hier toch wel echt bij. Voor deze variant heb ik gekozen voor kiwi en aardbei, heerlijk!
Eventueel kun je chocolade decoraties (gekocht of zelfgemaakt) gebruiken om de taart verder te versieren. Of je bestelt online een feestelijke en eetbare fotoprint die je op de taart plakt.
Ik raad het niet aan om een slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. De lagen biscuit kun je wel ver vooruit bereiden en luchtdicht verpakt invriezen (tot drie maanden). Ook de jam en de nougatine kun je ruim van tevoren maken en bewaren tot het moment dat je de taart wil maken.
Op die manier heb je de losse onderdelen van de taart al klaar en hoef je alleen nog maar de slagroom op te kloppen en de taart in elkaar te zetten. Dat scheelt weer!
Een slagroomtaart eet ik het liefst op de dag zelf of de dag erna op. Slagroom wordt er over het algemeen niet lekkerder op, maar je kunt de taart 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren.
Dat kan zeker! In principe kun je elke vorm gebruiken, of deze nu rond, vierkant of rechthoekig is. Zelf gebruik ik deze ronde bakvorm voor onderstaand recept, maar daar zijn ook vierkante varianten van verkrijgbaar. Wel even opletten dat je de juiste maat te pakken hebt.
Via de knop ‘recept omrekenen’ in onderstaande receptkaart kun je het recept omrekenen naar elke maat bakvorm naar keuze.
Nadat je de lagen van de taart hebt gevuld en gestapeld, is het tijd om de zijkant en de bovenkant van de taart in te smeren met slagroom. Je kunt de slagroom aanbrengen met een spuitzak of met een paletmes, net wat je makkelijk vindt. Met het paletmes verdeel je de slagroom vervolgens gelijkmatig over de buitenkant van de taart. Zorg er wel voor dat je wat slagroom achter de hand hebt gehouden voor de toeven bovenop de taart.
Voor de zijkant van de taart kan het handig werken om een deegschraper te gebruiken in combinatie met een draaiplateau. De deegschraper hou je op 1 plek terwijl je het draaiplateau rustig ronddraait. Meerdere wegen leiden naar Rome. 😉
Tot slot decoreer je de bovenkant van de taart met toeven slagroom. Kies een spuitmond naar keuze (ik gebruikte een stervormig spuitmondje) en hou je spuitzak recht boven de taart als je de toeven gaat spuiten. Voor extra tips lees je mijn artikel over toeven spuiten even door.
Nougatine zorgt bij een slagroomtaart voor een lekker krokant element en dat is wel nodig aangezien de biscuit, jam en slagroom zacht zijn qua structuur. Ik zou de nougatine daarom niet zomaar weglaten, maar eerder vervangen. Bijvoorbeeld door geroosterd amandelschaafsel, hagelslag, verkruimelde koekjes of voor een extra feestelijk effect: door sprinkles of discodip!
Een medium ei weegt gemiddeld 50 gram, dus daarvan heb je ongeveer 4 stuks nodig. Kluts de eieren en weeg het mengsel daarna af op de weegschaal tot je op 175 gram uitkomt.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Hoeveel eieren gebruik je? Er staat 175 gram.
Uitleg staat net boven het recept. Ongeveer 4 eieren.
Jij zegt: een makkelijke taart. Bij mij mislukt biscuitdeeg áltijd .. terwijl ik best vaak iets bak.. 🥲. Het lastigste vind ik het spatelen van de bloem door de mooi opgeklopte eimassa. De bloem moet wél goed verdeeld/gemengd worden. En dan slaat toch de hele boel weer neer en heb ik een te platte en droge biscuit. Heb je nog tips?
Wat jammer! In dit recept vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Kan het mixen voor biscuitdeeg ook goed met de handmixer? Ik heb geen staande mixer.
Ja hoor dat kan ook.
Ik heb alleen een springvorm van 15 centimeter of van 25 welke zou je dan aanraden? Of een nieuwe kopen?
Dan zit je er inderdaad wel net tussen. Het is aan jou natuurlijk, maar met 15 zal het niet passen vermoed ik en met 25 wordt de taart een stuk lager.
Bedankt voor dit recept! Het is heel goed gelukt!
Heyhey, ik zou deze taart bakken voor kerst. Nu zouden we ’s middags al naar familie gaan en heb ik in de voormiddag geen tijd meer om alles te maken. Wat raad jij aan? Aangezien de taart op zn lekkerste is de dag zelf… Kan ik de biscuit de dag op voorhand maken en de dag zelf versieren? Of alles de dag op voorhand en in de koelkast bewaren?
Het kan allebei, net wat je zelf fijn vindt! Als je het maar goed afgesloten bewaard (met slagroom in de koelkast, alleen de biscuit buiten de koelkast).
Door wat zou je de jam allemaal kunnen vervangen? Mijn zoontje eet dat helemaal niet graag.
Je kunt het vervangen door (vers) fruit of bijvoorbeeld een andere creme of vulling. Hier vind je er een heleboel: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/
Blijft de nougatine knapperig als je de taart een paar dagen bewaart? Meng je de slagroom niet beter met iets vets (mascarpone of roomkaas) om het oplossen van de suiker in de nougatine te voorkomen?
Na een aantal dagen heeft dat wel invloed op elkaar inderdaad. Ik heb niet eerder geprobeerd wat je voorstelt, maar het klinkt als een goed idee.
Recepten van taarten zijn redelijk eenvoudig om te rekenen naar een andere maat. In het geval van ronde taarten neem je de diameter. (omdat de oppervlakte wordt berekend naar de diameter kan dit zo – bij andere vormen werk je beter met de oppervlaktemaat)
Als het recept is voor een taart van 20 cm diameter en je hebt een 15 cm springvorm dan veranderen alle aantallen van alle ingrediënten. Deel het aantal van het recept door 20 (recept) en vermenigvuldig het met 15 (jou vorm maat) en je hebt het juiste gewicht/aantal voor jou vorm.
Voor deze taart is het dan:
was /20×15 afgerond
175 131,25 130 gram ei
100 75 75 gram suiker
6 4,5 5 gram vanillesuiker
75 56,25 55 gram bloem
25 18,75 20 gram maïzena
6 4,5 4,5 eetlepel jam
100 75 75 gram nougatine
750 562,5 600 ml slagroom
6 4,5 5 eetlepels suiker
Op deze manier heb je dezelfde hoogte maar zal de baktijd wel iets korter zijn (een paar minuten, maar het is altijd voor iedere oven anders).