Zelf slagroomtaart maken? Dat is hartstikke makkelijk! In dit recept leg ik je precies uit hoe je de taart bakt, vult en hoe je ‘m kunt versieren.

Slagroomtaart recept

Mijn eerste slagroomtaart maakte ik in 2015, inmiddels flink wat jaren geleden. Het recept daarvan is tot de dag van vandaag niet online gekomen op het blog, maar stond wel sinds 2016 in Het Laura’s Bakery Basisbakboek. Er werd nogal eens naar mijn recept om slagroomtaart te bakken gevraagd.

Gelukkig weet ik dat veel thuisbakkers Het Basisbakboek in huis hadden en de taart gewoon konden maken, want deze maand komt alweer de 13e (!) herdruk van Het Basisbakboek in de schappen te liggen. Een mooi moment om dat eens goed te vieren. Met slagroomtaart natuurlijk!

Slagroomtaart maken

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Slagroomtaart vulling

De basis van een slagroomtaart is een biscuit en die wordt gevuld met jam en slagroom. Eventueel kunnen de lagen biscuit ingesmeerd worden met een trempeersiroop, dat is een siroop die je gebruikt om de biscuit te bevochtigen of een extra smaakje te geven. Als je de taart meerdere dagen van tevoren maakt, dan bestaat de kans dat de biscuit wat droger zal worden. De trempeersiroop voorkomt dat.

Als ik deze slagroomtaart voor een verjaardag maak, dan doe ik dat meestal de avond van tevoren en gebruik ik geen trempeersiroop. Over het algemeen gaat de taart schoon op. 😉

En dan nog iets meer over de slagroomtaart vulling, de jam bedoel ik daarmee. Als je voor de klassieke vulling wil gaan, dan kies je voor aardbeienjam. Ik had voor de taart op de foto gekozen voor een jam gemaakt van meerdere soorten rood fruit, maar je kunt in principe elke jam die je maar wil gebruiken.

Heb je problemen met het stijf kloppen van je slagroom? Ik schreef er een uitgebreid artikel over met handige tips.

Slagroomtaart versieren

Slagroomtaart vulling

Slagroomtaart versieren

Ter decoratie van de taart gebruik je nougatine. Dat zijn geroosterde stukjes hazelnoot met een gekaramelliseerd laagje suiker er omheen. Niet alleen mooi ter decoratie maar ook ongelofelijk lekker. Om te variëren zou je de hazelnoten kunnen vervangen door andere soorten noten om de ‘nougatine’ mee te maken. Pecannoten zijn bijvoorbeeld een goede vervanger.

Een slagroomtaart versieren komt verder neer op het spuiten van toeven slagroom op de bovenkant van de taart, om daar vervolgens stukjes vers fruit in te steken. Kiwi of partjes mandarijn horen hier toch wel echt bij. Voor deze variant heb ik gekozen voor kiwi en aardbei, heerlijk!

Eventueel kun je chocolade decoraties (gekocht of zelfgemaakt) gebruiken om de taart verder te versieren. Of je bestelt online een feestelijke en eetbare fotoprint die je op de taart plakt.

Slagroomtaart invriezen

Ik raad het niet aan om een slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. De lagen biscuit kun je wel ver vooruit bereiden en luchtdicht verpakt invriezen (tot drie maanden). Ook de jam en de nougatine kun je ruim van tevoren maken en bewaren tot het moment dat je de taart wil maken.

Op die manier heb je de losse onderdelen van de taart al klaar en hoef je alleen nog maar de slagroom op te kloppen en de taart in elkaar te zetten. Dat scheelt weer!

Slagroomtaart recept

Slagroomtaart maken

Hoelang van tevoren kan ik de slagroomtaart maken?

Een slagroomtaart eet ik het liefst op de dag zelf of de dag erna op. Slagroom wordt er over het algemeen niet lekkerder op, maar je kunt de taart 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren.

Kan ik er een vierkante taart van maken?

Dat kan zeker! In principe kun je elke vorm gebruiken, of deze nu rond, vierkant of rechthoekig is. Zelf gebruik ik deze ronde bakvorm voor onderstaand recept, maar daar zijn ook vierkante varianten van verkrijgbaar. Wel even opletten dat je de juiste maat te pakken hebt.

Via de knop ‘recept omrekenen’ in onderstaande receptkaart kun je het recept omrekenen naar elke maat bakvorm naar keuze.

Hoe versier ik de taart met slagroom?

Nadat je de lagen van de taart hebt gevuld en gestapeld, is het tijd om de zijkant en de bovenkant van de taart in te smeren met slagroom. Je kunt de slagroom aanbrengen met een spuitzak of met een paletmes, net wat je makkelijk vindt. Met het paletmes verdeel je de slagroom vervolgens gelijkmatig over de buitenkant van de taart. Zorg er wel voor dat je wat slagroom achter de hand hebt gehouden voor de toeven bovenop de taart.

Voor de zijkant van de taart kan het handig werken om een deegschraper te gebruiken in combinatie met een draaiplateau. De deegschraper hou je op 1 plek terwijl je het draaiplateau rustig ronddraait. Meerdere wegen leiden naar Rome. 😉

Tot slot decoreer je de bovenkant van de taart met toeven slagroom. Kies een spuitmond naar keuze (ik gebruikte een stervormig spuitmondje) en hou je spuitzak recht boven de taart als je de toeven gaat spuiten. Voor extra tips lees je mijn artikel over toeven spuiten even door.

Kan ik de nougatine weglaten?

Nougatine zorgt bij een slagroomtaart voor een lekker krokant element en dat is wel nodig aangezien de biscuit, jam en slagroom zacht zijn qua structuur. Ik zou de nougatine daarom niet zomaar weglaten, maar eerder vervangen. Bijvoorbeeld door geroosterd amandelschaafsel, hagelslag, verkruimelde koekjes of voor een extra feestelijk effect: door sprinkles of discodip!

Hoeveel eieren heb ik nodig voor 175 gram eieren?

Een medium ei weegt gemiddeld 50 gram, dus daarvan heb je ongeveer 4 stuks nodig. Kluts de eieren en weeg het mengsel daarna af op de weegschaal tot je op 175 gram uitkomt.

 

Recept slagroomtaart maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 14 stemmen

Slagroomtaart recept

Een klassieke slagroomtaart maken is hartstikke makkelijk en ook nog eens heel lekker. De perfecte taart voor een verjaardag!
Porties: 10 – 12 personen
20 cm bakvorm

Ingrediënten

BISCUIT

  • 175 gram eieren
  • 100 gram suiker
  • 6 gram vanillesuiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena

VULLING EN DECORATIE

  • 6 el aardbeienjam
  • nougatine ongeveer 100 gram
  • 750 ml slagroom
  • 6 el suiker
  • paar stukjes vers fruit naar keuze

Instructies

Biscuit bakken

  • Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Ik mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand.
  • Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt.
  • Het beslag kun je vervolgens in een ingevette bakvorm gieten. Bak het biscuit 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terugveert. Laat het biscuit een paar minuutjes afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort.
  • Bereid ondertussen (indien nodig) de nougatine en de jam voor volgens het recept.
  • Pas als het biscuit volledig is afgekoeld kun je hem doorsnijden. Als je net zoals ik een 20 cm bakvorm hebt gebruikt snijd je het biscuit in drie lagen. Eventueel kun je de lagen biscuit dunnetjes tremperen.

Slagroomtaart maken

  • Klop de slagroom stijf met de suiker (en eventueel wat klopfix als de taart nog een nacht in de koelkast moet staan).
  • Leg de onderste laag biscuit op een plateau of bord en smeer er de helft van de jam op; laat ongeveer een cm van de rand vrij van jam. Schep een paar eetlepels slagroom op de jam en spreid gelijkmatig uit. Leg de tweede laag biscuit er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Eindig met de laatste laag biscuit.
  • Smeer nu de hele taart af met de slagroom (dit hoeft niet dik) totdat deze helemaal bedekt is, maar hou voldoende slagroom achter voor de toeven.
  • Bedek de zijkant van de taart met de nougatine. Hiervoor neem je elke keer een handje nougatine die je tegen de zijkant van de taart drukt. Ga zo door totdat de gehele zijkant bedekt is met de nougatine.
  • Doe de resterende slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit toeven op de bovenkant van de taart, rondom rand. In elke toef steek je een stukje fruit naar keuze. Ik gebruikte kiwi, aardbei en blauwe bes.
Tips

In mijn basisrecept voor het bakken van biscuit lees je al mijn tips voor het bakken van het beste biscuit. 
Bewaren

De taart bewaar je goed afgedekt in de koelkast, hier kun je hem zo’n 2-3 dagen bewaren. Ik raad het af om een slagroomtaart in te vriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

16 reacties

  1. Annick schreef:

    Hoi Laura,
    Hoeveel eieren gebruik je? Er staat 175 gram.

  2. Busra schreef:

    Uitleg staat net boven het recept. Ongeveer 4 eieren.

  3. Liesbeth schreef:

    Jij zegt: een makkelijke taart. Bij mij mislukt biscuitdeeg áltijd .. terwijl ik best vaak iets bak.. 🥲. Het lastigste vind ik het spatelen van de bloem door de mooi opgeklopte eimassa. De bloem moet wél goed verdeeld/gemengd worden. En dan slaat toch de hele boel weer neer en heb ik een te platte en droge biscuit. Heb je nog tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! In dit recept vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/

  4. Anne-Marije schreef:

    Kan het mixen voor biscuitdeeg ook goed met de handmixer? Ik heb geen staande mixer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan ook.

  5. Merel schreef:

    Ik heb alleen een springvorm van 15 centimeter of van 25 welke zou je dan aanraden? Of een nieuwe kopen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zit je er inderdaad wel net tussen. Het is aan jou natuurlijk, maar met 15 zal het niet passen vermoed ik en met 25 wordt de taart een stuk lager.

  6. Joep schreef:

    Bedankt voor dit recept! Het is heel goed gelukt!

  7. Kaatje schreef:

    Heyhey, ik zou deze taart bakken voor kerst. Nu zouden we ’s middags al naar familie gaan en heb ik in de voormiddag geen tijd meer om alles te maken. Wat raad jij aan? Aangezien de taart op zn lekkerste is de dag zelf… Kan ik de biscuit de dag op voorhand maken en de dag zelf versieren? Of alles de dag op voorhand en in de koelkast bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan allebei, net wat je zelf fijn vindt! Als je het maar goed afgesloten bewaard (met slagroom in de koelkast, alleen de biscuit buiten de koelkast).

  8. Sharon schreef:

    Door wat zou je de jam allemaal kunnen vervangen? Mijn zoontje eet dat helemaal niet graag.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het vervangen door (vers) fruit of bijvoorbeeld een andere creme of vulling. Hier vind je er een heleboel: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/

  9. Goedele van Haasteren schreef:

    Blijft de nougatine knapperig als je de taart een paar dagen bewaart? Meng je de slagroom niet beter met iets vets (mascarpone of roomkaas) om het oplossen van de suiker in de nougatine te voorkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Na een aantal dagen heeft dat wel invloed op elkaar inderdaad. Ik heb niet eerder geprobeerd wat je voorstelt, maar het klinkt als een goed idee.

  10. Alfrida Loose schreef:

    Recepten van taarten zijn redelijk eenvoudig om te rekenen naar een andere maat. In het geval van ronde taarten neem je de diameter. (omdat de oppervlakte wordt berekend naar de diameter kan dit zo – bij andere vormen werk je beter met de oppervlaktemaat)
    Als het recept is voor een taart van 20 cm diameter en je hebt een 15 cm springvorm dan veranderen alle aantallen van alle ingrediënten. Deel het aantal van het recept door 20 (recept) en vermenigvuldig het met 15 (jou vorm maat) en je hebt het juiste gewicht/aantal voor jou vorm.
    Voor deze taart is het dan:
    was /20×15 afgerond
    175 131,25 130 gram ei
    100 75 75 gram suiker
    6 4,5 5 gram vanillesuiker
    75 56,25 55 gram bloem
    25 18,75 20 gram maïzena

    6 4,5 4,5 eetlepel jam
    100 75 75 gram nougatine
    750 562,5 600 ml slagroom
    6 4,5 5 eetlepels suiker

    Op deze manier heb je dezelfde hoogte maar zal de baktijd wel iets korter zijn (een paar minuten, maar het is altijd voor iedere oven anders).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept