Slagroomtaart versieren
Ter decoratie van de taart gebruik je nougatine. Dat zijn geroosterde stukjes hazelnoot met een gekaramelliseerd laagje suiker er omheen. Niet alleen mooi ter decoratie maar ook ongelofelijk lekker. Om te variëren zou je de hazelnoten kunnen vervangen door andere soorten noten om de ‘nougatine’ mee te maken. Pecannoten zijn bijvoorbeeld een goede vervanger.
Een slagroomtaart versieren komt verder neer op het spuiten van toeven slagroom op de bovenkant van de taart, om daar vervolgens stukjes vers fruit in te steken. Kiwi of partjes mandarijn horen hier toch wel echt bij. Voor deze variant heb ik gekozen voor kiwi en aardbei, heerlijk!
Eventueel kun je chocolade decoraties (gekocht of zelfgemaakt) gebruiken om de taart verder te versieren. Of je bestelt online een feestelijke en eetbare fotoprint die je op de taart plakt.
Slagroomtaart invriezen
Ik raad het niet aan om een slagroomtaart in te vriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op. De lagen biscuit kun je wel ver vooruit bereiden en luchtdicht verpakt invriezen (tot drie maanden). Ook de jam en de nougatine kun je ruim van tevoren maken en bewaren tot het moment dat je de taart wil maken.
Op die manier heb je de losse onderdelen van de taart al klaar en hoef je alleen nog maar de slagroom op te kloppen en de taart in elkaar te zetten. Dat scheelt weer!
Hoi Laura,
Hoeveel eieren gebruik je? Er staat 175 gram.
Uitleg staat net boven het recept. Ongeveer 4 eieren.
Jij zegt: een makkelijke taart. Bij mij mislukt biscuitdeeg áltijd .. terwijl ik best vaak iets bak.. 🥲. Het lastigste vind ik het spatelen van de bloem door de mooi opgeklopte eimassa. De bloem moet wél goed verdeeld/gemengd worden. En dan slaat toch de hele boel weer neer en heb ik een te platte en droge biscuit. Heb je nog tips?
Wat jammer! In dit recept vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Kan het mixen voor biscuitdeeg ook goed met de handmixer? Ik heb geen staande mixer.
Ja hoor dat kan ook.
Ik heb alleen een springvorm van 15 centimeter of van 25 welke zou je dan aanraden? Of een nieuwe kopen?
Dan zit je er inderdaad wel net tussen. Het is aan jou natuurlijk, maar met 15 zal het niet passen vermoed ik en met 25 wordt de taart een stuk lager.
Bedankt voor dit recept! Het is heel goed gelukt!
Heyhey, ik zou deze taart bakken voor kerst. Nu zouden we ’s middags al naar familie gaan en heb ik in de voormiddag geen tijd meer om alles te maken. Wat raad jij aan? Aangezien de taart op zn lekkerste is de dag zelf… Kan ik de biscuit de dag op voorhand maken en de dag zelf versieren? Of alles de dag op voorhand en in de koelkast bewaren?
Het kan allebei, net wat je zelf fijn vindt! Als je het maar goed afgesloten bewaard (met slagroom in de koelkast, alleen de biscuit buiten de koelkast).
Door wat zou je de jam allemaal kunnen vervangen? Mijn zoontje eet dat helemaal niet graag.
Je kunt het vervangen door (vers) fruit of bijvoorbeeld een andere creme of vulling. Hier vind je er een heleboel: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/vullingen-en-toppings/
Blijft de nougatine knapperig als je de taart een paar dagen bewaart? Meng je de slagroom niet beter met iets vets (mascarpone of roomkaas) om het oplossen van de suiker in de nougatine te voorkomen?
Na een aantal dagen heeft dat wel invloed op elkaar inderdaad. Ik heb niet eerder geprobeerd wat je voorstelt, maar het klinkt als een goed idee.
Recepten van taarten zijn redelijk eenvoudig om te rekenen naar een andere maat. In het geval van ronde taarten neem je de diameter. (omdat de oppervlakte wordt berekend naar de diameter kan dit zo – bij andere vormen werk je beter met de oppervlaktemaat)
Als het recept is voor een taart van 20 cm diameter en je hebt een 15 cm springvorm dan veranderen alle aantallen van alle ingrediënten. Deel het aantal van het recept door 20 (recept) en vermenigvuldig het met 15 (jou vorm maat) en je hebt het juiste gewicht/aantal voor jou vorm.
Voor deze taart is het dan:
was /20×15 afgerond
175 131,25 130 gram ei
100 75 75 gram suiker
6 4,5 5 gram vanillesuiker
75 56,25 55 gram bloem
25 18,75 20 gram maïzena
6 4,5 4,5 eetlepel jam
100 75 75 gram nougatine
750 562,5 600 ml slagroom
6 4,5 5 eetlepels suiker
Op deze manier heb je dezelfde hoogte maar zal de baktijd wel iets korter zijn (een paar minuten, maar het is altijd voor iedere oven anders).
Hi Laura,
Kan ik ook 3 bakblikken gebruiken zodat ik niet hoef te snijden ik heb de PME 20 x 7,5. En welke jam raad je aan?
Ik hoor graag. Dank je voor het recept!
Groetjes
Ja hoor dat kan ook! Let wel op de baktijd. Jam is ook naar keuze, zelf vind ik aardbeien, framboos of abrikozen altijd lekker erbij.
Wat een heerlijk recept. Echter zakt mijn biscuit gelijk in als ik hem uit de oven haal! Heb je een tip wat uk anders moet doen?
Wellicht vind je hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Ik moet de slagroom lactosevrij maken en dan is hij snel slap. Kan ik er iets (lactosevrij) doorheen doen om steviger te maken zonder dat de smaak verandert? Klopfix ofzo? Heb daar nog nooit mee gewerkt.
Lactosevrije slagroom heb ik niet zoveel ervaring mee, dus dat zou ik helaas niet weten.
Meng lactose vrije mascarpone door de slagroom. Sla de slagroom halfvast en meng dan de mascarpone erdoor heen. Daarna hoef je niet lang meer te mixen totdat het mengsel vast is.
Verhouding:
bijvoorbeeld, 2.5 dl slagroom, 100-150 g mascarpone en een zakje klopvast.
top
Hoi Laura,
Nu 2x dit recept gemaakt. Beide keren rees de taart niet. Moet er geen bakpoeder bij?
Dit staat niet in het recept.
Gr; Tonia
Nee, er hoort geen bakpoeder in dit recept. Misschien heb je wat aan de tips bij dit recept: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
Heel lekker en geslaagd,alleen de helft slagroom over na royale lagen te smeren en dit vind ik wat jammer gezien ik ze niet direct mee kan gebruiken. Mijn taartvorm was 18
Dan heb je een kleinere vorm gebruikt, dus dan is het niet gek dat je slagroom overhoudt. Al is de helft wel erg veel natuurlijk, ook met de decoratie bovenop?
18 zoals ik hierboven omschreef,het recept 20, maakt wel enig verschil maar de helft vind ik veel. Heb bovenstaand recept gebruikt 😊
ik ga deze morgen proberen te maken
Toch niet hoor,heb een nieuwe bakvorm van 20 cm gebruikt. Maar hij is lekker é 😊
Maakt het uit wat voor bloem ik gebruik? Meestal staat er bij recepten zelfrijzend bloem, dat staat hier niet vermeld vandaar dat ik even twijfel, bedankt alvast!
Je kunt gewone bloem gebruiken. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/welke-bloem-gebruik-je-om-te-bakken/
Nog even een aanvulling (ik zie mijn vorige bericht niet staan), ik heb bij de tweede poging voor de biscuit de eiwitten eerst met de suiker stijfgeslagen en daarna de eidooiers en bloem erdoorheen geschept, dit ging een stuk beter, de biscuit was nu na afkoelen 5 cm hoog.
Verder het recept gevolgd (incl zelfgemaakte nougatine) en het is een heerlijke en prachtige taart geworden. Ik had wel veel slagroom over.
Ik heb vorm van 17 cm, is de baktijd ook een half uur of korter?
In een kleinere vorm is de hoeveelheid beslag ook hoger dus de baktijd kan zeker afwijken. Het beste is om het even goed in de gaten te houden en na een half uur (of voor de zekerheid na 25 minuten ook even checken) testen met een houten prikker. Afhankelijk van het resultaat dan nog iets langer of korter.
Ik heb een vorm van 26cm. Als ik 3 lagen zou doen (en het recept een beetje aanpas zodat het dezelfde hoogte uitkomt), hoeveel personen zouden dan hiervan kunnen eten?
Dat ligt eraan hoe hongerig ze zijn 😉 Maar dat is lastig om te zeggen en ligt aan zoveel meer dan alleen de maat van de taart (wat doe je er verder op bijvoorbeeld) Dus daar kan ik je niet bij helpen!