Welke bloem gebruik je om te bakken?

2

bloem-1a-hb

Soms heb je van die periodes dat een bepaalde vraag ineens heel vaak gesteld wordt. Je raadt het al, dat gaat over welke bloem gebruikt moet worden in bakrecepten. Heel apart is dat eigenlijk, want die vraag kreeg ik al jaren nauwelijks, en nu ineens meerdere keren in één week. En dat bleef nog even zo doorgaan. Daarom besloot ik er een artikel van te maken, want er zijn dan vast meer mensen die hier wel meer over willen weten. Daarom vandaag: welke bloem gebruik je om te bakken?

Welke bloem gebruik ik?

Laat ik beginnen met het feit dat ik het in mijn recepten altijd alleen maar over bloem en zelfrijzend bakmeel heb. Ik weet dat hier veel verschillende soorten van zijn. Lees dit artikel maar eens, daar staan alle soorten bloem en meel uitgelegd. En voor de nieuwsgierigen, in dit artikel leg ik het verschil tussen meel en bloem uit. Want nee, dat is niet hetzelfde.

Zelf gebruik ik eigenlijk altijd patent- of tarwebloem en het meest standaard pak met zelfrijzend bakmeel. Deze soorten zijn het best verkrijgbaar en liggen in elke supermarkt, van zelfrijzend bakmeel zijn vaak geen eens meerdere soorten te verkrijgen. Ik wil dat mijn recepten goed te maken zijn met ingrediënten die in de supermarkt liggen, daarom gebruik ik deze.

bloem-2a-hb

Wat kun je nog meer gebruiken?

Wanneer je naar de molen of een andere winkel met een uitgebreider assortiment gaat, kom je veel meer soorten tegen. Zijn die dan beter of slechter? Over het algemeen zijn die soorten meel en bloem beter, dus daar krijg je veel lekkerdere baksels mee (je zou haast niet denken dat dat mogelijk was 😉 ). Experimenteer daar vooral mee zou ik zeggen. Maar er is dus ook niets mis mee om het goedkoopste pak bloem in de supermarkt te kopen, daar lukken al mijn recepten ook mee.

En ben je dan eens bij de molen, koop daar gerust een keer je meel. Ik doe dit zelf ook graag. En ja, dan merk je echt verschil. Zeker als je Zeeuwse bloem gebruikt om koekjes te maken, die worden nog brosser. Maar onthoud, ook met patentbloem lukken die koekjes 😉

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

 1. Martine schreef:

  Bedankt voor je uitleg. Ik begrijp niet helemaal waarom mensen erom vragen. Het staat altijd bij recepten. Zo vind ik zeeuws meel in het recept voor kletskoppen van Rutger bakt. Staat er ook netjes bij vermeld dat het enkel geschikt is voor koekjes, omdat het meel niet goed rijst. Lees dus goed je recept door, zou ik zeggen. Enne zelfrijzend bakmeel maak ik zelf met een zelfkozen meel of bloem en 15 gram bakpoeder per 500 gram meel/bloem.

 2. Anna schreef:

  Bedankt voor de uitleg.
  Niet iedereen weet altijd alles.
  Ik ben er altijd blij mee.

  Ik hou het ook altijd bij de recepten?
  Groetjes Anna

 3. Jenny Peters schreef:

  Super handig! Vooral de link in het begin, daar was ik naar op zoek 🙂

 4. teunie schreef:

  Goedkope bloem uit de winkel is doorgaans van inlandse tarwe. Meestal tarwe uit Duitsland. Bloem van de molen komt vaak uit Frankrijk of Canada. Dit tarwe heeft veel meer zonuren gehad en bevat daardoor meer eiwitten. Dit duurdere bloem is daardoor het beste voor brood. Voor koekjes en pannenkoeken enzo volstaat goedkope bloem. Uiteraard kun je ook met goedkope bloem brood bakken. Ik vergelijk het verschil in resultaat altijd met dat van brood uit de supermarkt, of brood van de warme bakker.

 5. Margaret schreef:

  Veel vertel je er niet over. Er is zo weinig bekend over de verschillende type meel. Maar als ik een stokbrood, of gewoon brood, of een Turks brood wil bakken, weet ik nog steeds niet welk type meel ik Moet hebben. Is dit T 45 T 55 T65? In ieder geval geen Patent bloem! Kan er eens wat meel uitleg bij recepten gegeven worden? Er staat altijd bij recepten neem ……… gram bloem, maar nooit welk type!

 6. Antoinette schreef:

  Volgens mij ligt het veel meer aan de toevoegen van bv gist,bicarbonate ea en aan goed doorkneden van je deeg dan aan het soort .
  wel is het ene kompacter als het Ander maar met iets Meer rijsmiddel kan dat Volgens mij prima opgelost worden maar hoe Meer je kneed en geduld heb met het rijzen van het deeg hoe Luchtiger.

 7. Everaerts Daisy schreef:

  Welke bloem gebruik ik het best voor biscuit ?
  Zelfrijzende bloem of gewone bloem?
  Alvast bedankt.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Zelfrijzend bloem bestaat niet, dat is zelfrijzend bakmeel. Gewone bloem gebruiken dus, bijvoorbeeld patentbloem.

 8. Ina schreef:

  In het Noorden hier bakken we kniepertjes en rolletjes van Zeeuws bloem rond de jaarwisseling. Heerlijk.
  Vandaag wil ik muffins proberen van Zeeuws bloem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *