How to: toeven spuiten

Gepost: 10 december 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

toeven

Onlangs maakt ik mijn eerste video ooit die ik met Instagram online zette. Stel je er nog niet te veel van voor hoor, ik zei niks en het filmpje duurt wel 15 hele seconden. Maar toch, een begin is gemaakt 😉

Misschien heb je het al gezien, misschien ook niet. Dit filmpje gaat over toeven spuiten. Een techniek die absoluut niet moeilijk is. Ik kan mij voorstellen dat een schriftelijke uitleg wel ingewikkeld overkomt, dit is nu precies zoiets dat je beter kunt zien. Kijk dus eerst de video, dan zal ik het daarna in woorden nog verder toelichten. Ik spuit in dit geval overigens toeven van chocolade mousse, maar de techniek is natuurlijk hetzelfde als wanneer je een toef maakt van bijvoorbeeld botercrème of meringue.

Mini video how to: zó spuit ik mijn toeven!

A video posted by Laura Kieft (@laurasbakery) on

Toeven spuiten doe je zo!

Zo. Dat ziet er helemaal niet zo moeilijk uit toch?

Bij toeven hoor je meestal dat je van buiten naar binnen werkt, maar zoals je ziet begin ik eerst in het midden. Zo vul je als het ware de toef op zodat deze straks niet in kan zakken omdat het bovenste gedeelte nergens op steunt.

Je maakt dus eerst een rozet door in het midden te beginnen, maar in plaats van stoppen ga je juist verder. Maak een tweede, iets kleinere, laag. Op deze tweede laag eindig je in het midden met nog een kleine toef. Dat doe je door te stoppen met knijpen en de spuitzak weg te trekken.

toeven

Tips voor het spuiten van toeven
  • Heel cliché: blijven oefenen. Mijn eerste toeven zagen er echt niet uit, maar door te blijven oefenen krijg je vanzelf de smaak te pakken en worden ze steeds mooier. Vul maar eens een spuitzak met botercrème en spuit hem helemaal leeg door toeven te maken. Nog niet tevreden? Vul de spuitzak weer en oefen verder!
  • Er zijn verschillende spuitmondjes voor het maken van toeven. Degene die ikzelf het meest gebruik is de 1M van Wilton
  • Versier je toeven naar wens. Sprinkles, fruit, fondant schildjes, een stukje koek. Je kunt het zo gek niet bedenken. Soms zijn decoraties ook heel handig om die ene toef die niet zo mooi was wat te verbloemen 😉

Op zoek naar het recept van de cupcakes op de foto? Dat vind je op Laura’s Bakery: Appel-kaneel cupcakes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Milou schreef:

    Heyy,
    Ik heb laatst jouw recept voor schuimpjes gebruikt. En ik wou die kerstboompjes schuimpjes maken, maar als ik mijn meringue spoot dan zag je de karteltjes niet meer van mijn spuitmondje. Mijn meringue was wel stijf, weet jij hoe dit komt?

  2. margit schreef:

    Hai! Is het ook een idee om met scheerschuim ( in een spuitzak) toeven spuiten te oefenen? Scheelt mij een hoop geklieder met de botercreme, minder arbeidsintensief en wellicht zelfs goedkoper.

  3. Marianne Köhlen schreef:

    Je.kubt ook prima aardappel puree uit een zakje gebruiken om toeven spuiten te oefenen. Dit heeft nagenoeg dezelfde consistentie als boter crème en is lekker goedkoop. Deze tip kreeg ik tijdens mijn bak cursus.

  4. Sarina schreef:

    Hi Laura, weet je toevallig nog waar je deze bakjes hebt gekocht? Ik vind ze heel leuk. Groetjes, Sarina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Volgens mij bij de Makro of Hanos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *