Stap voor stap review: MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0

Gepost: 28 april 2022 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Stap voor stap review: MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0
1

In deze stap voor stap review vertel ik je alles over de MyCusini 2.0, een ontzettend gave 3D chocoladeprinter waarmee je thuis allerlei chocolaatjes en chocolade figuren kunt printen.

MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0 review

In 2020 ging ik voor het eerst aan de slag met de chocoladeprinter van MyCusini. Razend nieuwsgierig was ik ernaar en ook jullie waren erg enthousiast. In de tussentijd heb ik al vele chocolaatjes met het apparaat geprint en de nodige taarten, cupcakes en desserts voorzien van een thuis geprint chocolaatje.

Ondertussen is er een nieuwe editie van de chocoladeprinter verschenen: de MyCusini 2.0. Via Instagram verzamelde ik jullie vragen erover en inmiddels heb ik het apparaat uitvoerig getest. Vandaag bundel ik al jullie vragen in deze stap voor stap review van de MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0. Onderaan dit artikel zal ik ook uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze nieuwe editie van de chocoladepriner en de MyCusini 1.0.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 Hoe werkt de MyCusini chocoladeprinter

Hoe werkt de MyCusini chocoladeprinter 2.0?

Ik begrijp dat het begrip ‘3D printer’ bij velen al dusdanig ingewikkeld klinkt dat je er niet aan durft te beginnen, maar niks is minder waar. Het gebruik van de printer is simpel.

Ik begin bij het uitpakken van de doos. Als je het apparaat uit de verpakking haalt, moet je enkele onderdelen in het apparaat plaatsen, dit staat helder uitgelegd in de ‘Quick Guide’. Je schuift de printing table in het apparaat en je legt de siliconen mat erop. Op deze mat worden de chocolaatjes geprint. Je steekt de SD kaart in het apparaat en je koppelt het apparaat door middel van het bijgeleverde snoer aan de netstroom. En niet onbelangrijk: je zet het apparaat aan. De chocoladeprinter is nu klaar voor gebruik.

Voordat je gaat printen, vul je de cartridge met een chocolade vulling. De chocolade vullingen zien eruit als een soort chocolade worstjes. Met een chocolade worstje kun je de cartridge twee keer vullen. Je snijdt het chocolade worstje in het midden in tweeën en schuift ‘m met de open kant naar beneden in de roestvrijstalen cartridge. Daarna schuif je de dit onderdeel in de cartridge holder waarmee je het aan het apparaat kunt vastdraaien. Vervolgens klik je in het startscherm op ‘Print’, het apparaat gaat nu voorverwarmen en dat duurt 13 minuten.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 (2) Hoelang duurt het printen per chocolade ontwerp

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 (5)

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0

In de tussentijd kun je mooi een ontwerp uitkiezen! Gezien het apparaat aan het voorverwarmen is, gaat dit het makkelijkst via de brochure. Als het apparaat al voorverwarmd is, dan kan het ook via het display. Binnen elke categorie die je aanklikt op het display zie je de bestaande ontwerpen verschijnen, waarna je er één kunt aanklikken om te gaan printen.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0

Als je eenmaal aan het printen bent, dan zie je continu met een percentage en voortgangsbalk aangegeven hoe ver het ontwerp al geprint is. Zo krijg je een idee hoelang je nog moet wachten.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 (8) Wat voor een ontwerpen kun je printen

Is het apparaat makkelijk te bedienen?

Ja, absoluut. Het meeste werk is om het apparaat klaar te maken voor gebruik, maar ook dit is simpel. Daarna is het een kwestie van leuke ontwerpen uitkiezen en af en toe de cartridge opnieuw vullen met een half chocolade worstje.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 Is het apparaat makkelijk te bedienen

Wat voor een ontwerpen kun je printen?

Tja, welke eigenlijk niet? 😉 De template bibliotheek van MyCusini zelf bestaat al uit meer dan 1000 ontwerpen, in heel veel categorieën: eten & drinken, liefde, landen & steden, feestdagen, sterrenbeelden, namen, letters, dieren en nog veel meer. Je kunt dus aan de slag met het printen van namen en leuke figuren, maar ook met holle vormen die je vervolgens kunt vullen met één van de lekkere praliné-vullingen van MyCusini.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 .0 dessert

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0 bonbons

Inmiddels heb ik natuurlijk ook al het nodige voor jullie uitgeprobeerd. Om je een idee te geven van wat er mogelijk is, kun je eens kijken tussen mijn eerder geprinte chocolaatjes:

Deze laatste optie is ook ontzettend leuk, de praliné bonbons. Als je ervoor kiest om holle vormen te printen (dit is een speciale categorie binnen de bibliotheek), dan kun je deze chocolaatjes vullen met een lekkere praliné vulling. Die kun je natuurlijk zelf maken, maar bij het maken van de paas bonbons heb ik de vullingen van MyCusini getest en die waren erg lekker. De nougat vulling was mijn favoriet, maar ook die met perzik en passievrucht was erg lekker. Naast deze twee vullingen heeft MyCusini ook een vulling met Irish Coffee smaak, Marc de Champagne smaak en Yoghurt Amarena smaak in het assortiment.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0 praline bonbons vullingen

Kun je zelf een ontwerp programmeren?

Ja, dit kan! Bij de aanschaf van de printer krijg je toegang tot de MyCusini Club. Dit is een online omgeving waar je zelf ontwerpen kunt tekenen, letters en woorden kunt samenstellen of je eigen 3D ontwerpen kunt uploaden.

Ik heb de MyCusini Club bijvoorbeeld gebruikt voor de geprinte namen van de geboorte cupcakes, want er is natuurlijk maar een kleine selectie aan namen beschikbaar in de bibliotheek en daarnaast kun je via de MyCusini Club je eigen font kiezen voor de letters.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0 geboorte cupcakes

Hoelang duurt het printen per chocolade ontwerp?

Dit hangt er vanaf hoe groot het chocolaatje is, dit verschilt erg per ontwerp. Voordat je begint met het gebruik van het apparaat (dus voorafgaand aan het printen van een reeks chocolaatjes) moet het apparaat eerst 13 minuten voorverwarmen. Daarna duurt het enkele minuten per chocolaatje, soms wat langer. Het apparaat geeft de voortgang weer via het display, dan weet je hoe lang je nog ongeveer moet wachten en kun je tussendoor even iets anders gaan doen.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0

Welke chocolade gebruik je en welke soorten zijn er?

MyCusini levert op maat gemaakte chocolade vullingen voor de chocoladeprinter. Dit is te vergelijken met de inktvullingen die je nodig hebt voor een echte printer. Net zoals je voor een papier-printer verschillende soorten vullingen (kleuren) hebt, geldt dat voor de MyCusini chocoladeprinter ook. De soorten chocolade die ze hebben varieert in zowel smaken als kleuren:

 • Pure chocolade, vanille
 • Pure chocolade, vegan
 • Pure chocolade, framboos
 • Pure chocolade, kokos
 • Pure chocolade, sinaasappel
 • Witte chocolade
 • Roze chocolade (witte chocolade)
 • Blauwe chocolade (witte chocolade)
 • Groene chocolade (witte chocolade)
 • Gele chocolade (witte chocolade)
Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0 Welke chocolade gebruik je en welke soorten zijn er?

Kun je ook andere chocolade gebruiken?

Nee, dit wordt afgeraden. Het hele apparaat en het gebruik ervan is afgestemd op de manier waarop de MyCusini chocolade is gemaakt en verpakt.

Moet de chocolade getempereerd worden?

Nee, dit is niet nodig! Als de geprinte chocolaatjes afgekoeld zijn, zijn ze mooi glanzend en knapperig.

Verspilt het apparaat veel chocolade?

Er blijft erg weinig rest-chocolade over in de plastic verpakking van het chocolade worstje. Eigenlijk alleen een beetje dat nog aan het stukje plastic vast zit. Het apparaat is er op afgestemd dat je precies kunt uitrekenen hoeveel chocolade er nog in je cartridge zit. Dit kun je tussen de chocolaatjes door ook steeds bekijken op je display. Bij elk chocolaatje is in de (template bibliotheek) brochure te zien hoeveel % van de vulling het chocolaatje zal verbruiken.

De enige manier waarop je wel chocolade verspilt, is doordat je vlak voordat je gaat printen op de ‘pre-doseer’-knop moet drukken totdat de chocolade er vloeiend uitloopt. Zo weet je zeker dat je ontwerp netjes geprint wordt, zonder haperingen omdat de chocolade niet vloeibaar genoeg is. Dit pre-doseren zorgt relatief voor de meeste verspilling. Je kunt het zien op onderstaande foto, het pre-doseren gebeurt rechts naast het siliconen matje waarop geprint wordt.

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 (12) verspilt het apparaat veel chocolade

Stap voor stap review MyCusini 3D chocoladeprinter 2 (12) verspilt het apparaat veel chocolade

Hoeveel chocolade ontwerpen kun je printen per vulling?

Zoals eerder omschreven in de review bedoel ik met ‘een vulling’ een half chocolade worstje. Hoeveel chocolade ontwerpen je ermee kunt printen hangt volledig af van de ontwerpen die je uitkiest. Voor sommige ontwerpen is 33% van de chocolade vulling nodig en voor andere ontwerpen maar 5% of 12% bijvoorbeeld. Daardoor kun je tussen de 3 à 15 chocolaatjes per vulling printen.

Hoe breed en hoog kunnen de chocolade ontwerpen maximaal zijn?

Het maximale format waarop de chocolade ontwerpen geprint kunnen worden: 90 x 90 x 46 mm.

Hoe maak je de chocoladeprinter schoon?

De 3D printer heeft een reinigingsfunctie. Hierdoor kan het omhulsel waar de cartridge in zit van het apparaat af worden gedraaid en met een vochtige doek worden afgedaan. De roestvrijstalen cartridge kan worden gereinigd onder stromend warm water of in de vaatwasser.

Wat krijg je geleverd bij de chocoladeprinter?

Als je de MyCusini chocoladeprinter 2.0 bestelt, dan kun je kiezen uit drie verschillende pakketten: starter, comfort en premium. Standaard krijg je in elk pakket natuurlijk de printer zelf geleverd en alle onderdelen die je nodig hebt om te gaan printen en het apparaat schoon te maken, waaronder een pincet en borsteltje voor het schoonmaken, een SD kaart met meer dan 1000 3D-ontwerpen, een brochure waarin alle ontwerpen te vinden zijn en 10 chocolade vullingen. Dit is ook meteen de basis in het starters-pakket.

In het comfort pakket krijg je dubbele items van bepaalde onderdelen geleverd, zoals twee cartridges (hiermee stop je de chocolade vullingen in de printer), meerdere siliconen matjes, schoonmaakborsteltjes en nog meer chocolade. Dit maakt het gemakkelijker tijdens het printen, want dan hoef je tussendoor je cartridge niet schoon te maken als je van pure chocolade naar witte chocolade wisselt. Tot slot wordt dit in het premium pakket nog vollediger gemaakt, met bovenop alle onderdelen uit het comfort pakket ook nog vullingen om bonbons te maken en chocolade in alle kleuren en smaken. Je kunt het hier allemaal rustig zelf bekijken. Ook kun je daar zelf de kleur kiezen voor je 3D printer, zoals je ziet staat de knalroze variant te stralen in mijn kantoor. Het verschil in kleur heeft ook invloed op de prijs.

MyCusini 3D chocoladeprinter review 2.0

Wat kost de chocoladeprinter en is het de prijs waard?

De MyCusini 3D chocoladeprinter is verkrijgbaar vanaf €478,-. Afhankelijk van de kleur van de printer en het pakket dat je erbij kiest kan de prijs van de printer oplopen.

Persoonlijk vind ik de MyCusini 3D chocoladeprinter 2.0 een ontzettend indrukwekkend apparaat, dat erg prettig is in gebruik en waarmee je prachtige chocolaatjes kunt maken om thuisbaksels en (semi-)professionele baksels mee te decoreren. Wat een aanwinst in mijn keuken.

Of het de prijs waard is kan ik niet voor jou beoordelen. Dit hangt van je eigen portemonnee af en hoe vaak je de printer wilt gaan gebruiken.

Wat is het verschil tussen de MyCusini 1 en 2?

In de basis kunnen de MyCusini 1.0 en de 2.0 hetzelfde, namelijk het 3D printen van alle mooie chocolade ontwerpen die je o.a. in deze review voorbij hebt zien komen. Qua design zien beide printer er erg verschillend uit, de 1.0 zie je hieronder afgebeeld. Maar het echt grote verschil zit ‘m in de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat: het display en het geluid dat de printer maakt.

In deze post deel ik een filmpje van de MyCusini 1.0, daarin hoor je het apparaat duidelijk. De 2.0 maakt amper geluid bij het printen, als ik even iets anders ga doen tussendoor dan heb ik absoluut niet door of het apparaat nog bezig of al klaar is. Dat vind ik persoonlijk een groot voordeel, want ik stoor me snel aan geluiden.

Het andere verschil is dat de 2.0 een display heeft waarop je de ontwerpen kunt zien, je hebt in dit geval de brochure in principe niet nodig om een ontwerp uit te kiezen. Ook dat is absoluut een prettig voordeel.

Het laatste en niet bepaald onbelangrijke verschil tussen de twee 3D chocoladeprinters is de prijs. De 2.0 is een stuk prijziger (vanaf €798,- ), dan de 1.0 (vanaf €498,-). Uiteindelijk kunnen beide printers even mooie chocolaatjes printen. Het is dus aan jou om af te wegen of je bovenstaande voordelen opwegen tegen de meerprijs.

MyCusini 3D chocoladeprinter review 2.0

Dit is een samenwerking met MyCusini.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Veronique schreef:

  Wat een geweldig mooi apparaat. Haha en het storen aan geluid herken ik zo goed. Ik kan er echt gek van worden.

 2. Annemie schreef:

  Hoeveel kosten de navullingen en waar zijn deze aan te kopen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   In de webshop van MyCusini bijvoorbeeld: https://mycusini.com/en/collections/mycusini-3d-choco

 3. Helena Leenman schreef:

  Ja, van zo een mooi geschreven blog word ik net zo stil van als het slimme apparaat dat beschreven is.
  Geen vraag dus want alles is zo goed beschreven.
  Een compliment dus.

 4. Lianne schreef:

  Wat gaaf! Een gewone 3d printer heb ik al, maar hoe leuk is het als je er daarna van kan smullen 🤗

 5. Marian B schreef:

  Wat een super apparaat is dat! Zo krijg je alles mooi en lekker versierd.

 6. Veerle Kuyl schreef:

  Een mooie, eerlijk review!

  Eén vraagje heb ik nog : is de chocolade niet erg duur? (ongeacht van de aankoop van het toestel). Of is dat een aanvaardbare prijs voor verwerking van / met chocolade?

  Dankjewel! Zalige site, zalige boeken, zalig bakassortiment! Ik geniet van alles wat u schrijft, bakt, … gewoon met liefde gemaakt, dat merk je!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat een lieve complimenten, dankjewel! De chocolade is inderdaad prijzig, dat ben ik helemaal met je eens. Echter is de toepassing ervan dusdanig dat je deze niet zelf kunt maken of elders kunt aanschaffen. Ik heb zelf geen ervaring met andere 3D chocoladeprinters, dus ik kan de prijzen niet vergelijken.

 7. Angelique schreef:

  Beste Laura,
  Vandaag heb ik dit geweldige apparaat cadeau gekregen.
  Super natuurlijk, mooie printjes.
  Echter even een vraagje.
  Hoe krijg ik de geprinte tekst zonder dat deze breekt van het siliconen malletje?
  Is het beter om deze even kort in de koeling te.leggen om uit te.harden.
  Ik had ong.15.min gewacht …maar helaas 2x was de tekst ” happy birtday ” bij het los maken gebroken😕
  Wat doe ik fout?
  Graag zie ik een reactie van u tegemoet

  Mvrgr.Angelique Elzinga

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb nooit moeite met het loskrijgen van het matje. Bij grotere dingen pak ik het matje op en buig ik die eronder vandaan, zodat ik niet aan het chocolaatje hoef te ‘trekken’. In de koeling leggen is in principe niet nodig overigens. Mocht je nog steeds problemen hebben kun je het best even contact opnemen met MyCusini, misschien dat het ergens anders aan ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *