Slagroom stijf kloppen lukt niet

Gepost: 10 september 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

rosti mepal spatdeksel 1a

Even een bekertje slagroom stijf kloppen. Wat kan daar nou mis mee gaan? Dat zou je denken, maar je bent echt niet de eerste waarbij het toch mislukt. Ook bij mij ging het wel eens helemaal mis. Dat kan aan verschillende dingen liggen. Aan je materialen, maar ook de ingrediënten zijn belangrijk. Met onderstaande tips en trucs zal het de volgende keer vast veel beter gaan!

Juiste materialen en ingrediënten

De truc om slagroom goed stevig of stijf te kloppen zijn koude materialen. Een koude kom dus, maar ook je gardes en de slagroom zelf. Ik gebruik zelf altijd een metalen kom, deze zijn van zichzelf al wat koeler dan bijvoorbeeld een plastic kom. Je zou je kom ook een tijdje in de koelkast kunnen zetten.

Kies voor de juiste slagroom. Koop de slagroom met het hoogste vetpercentage. Een light versie klopt namelijk moeilijk op. Geloof mij maar, ik heb het wel eens geprobeerd 😉 . Het hoogste vetpercentage dat ik in de supermarkt kan vinden is 35%, daarmee gaat het prima. Hoger mag natuurlijk ook.

Rustig opkloppen

Begin rustig met het opkloppen van de slagroom. Je hoeft de mixer niet op de hoogste stand te zetten. Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is.

Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.

Klopfix

Is het belangrijk dat de slagroom lang stevig blijft en zijn vorm behoudt? Gebruik dan een zakje Klopfix. Als je toeven spuit of soesjes vult zal de slagroom zijn vorm blijven behouden en niet langzaam steeds zachter worden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

29 reacties

 1. chucky1012 schreef:

  Ja, hier lukt het niet altijd goed.
  Handige tips.

 2. Lucienne schreef:

  Wat ik vandaag gedaan heb, is een pakje slagroom in de kom gieten, een ander pakje aan de bovenkant opengeknipt en anderhalve eetlepel van de dikke room daarvan afgeschept en bij de andere slagroom in de kom gedaan. Zo verhoog je het vetpercentage. De slagroom werd ook mooi stijf. Het afscheppen gaat vooral goed bij houdbare slagroom van Friese vlag ‘lang lekker’, daar ligt een heel vette laag op. Wat overblijft gebruik ik bij het koken of in warme chocolademelk o.i.d.

 3. Linda schreef:

  Hier gebruiken wij ivm lactose intolerantie slagroom van minusl. Die is bijna niet stijf te krijgen, omdat de melksuikers eruit zijn. Maar idd heel koud en een zakje klopfix doet wonderen. Ik voeg er ook altijd een zakje vanillesuiker aan toe.

 4. yvette naert schreef:

  Ik zet mijn kom en de kloppers en mijn bekertje room 30 min in de vriezer .
  Niet langer of de room is bevroren en nooit geen miserie meer .
  Klop wel op met Klopfix .

 5. Noenoe schreef:

  Hoi!! Ik begrijp nu heel goed waarom ik 2 keer een enge smurrie kreeg door mijn ‘geklopte’ slagroom. Maar hoelang moet de slagroom in de koelkast?? en mag het ook eventueel in de vriezer zodat het sneller koud word??

  Ik hoor graag van je

 6. Hans Kerklingh schreef:

  Zou het niet het handigst zijn als de fabrikanten ervoor zorgen dat het vetpercentage voldoende is om slagroom te kunnen kloppen. Nu verkopen zij een product , waarop wel “opklopbaar” staat, maar dat het in veel gevallen niet is. Wij doen dus een miskoop en gaan vervolgens allerlei trucs uithalen. Indien de fabrikanten een product verkopen waarvoor het bedoeld is dan hoeven wij die trucs niet uit te halen. Hoe we de fabrikant zover krijgen zou ik ook niet zo gauw weten. Misschien terug gaan met je bonnetje en geld terug vragen??

 7. Milou schreef:

  Bij het opkloppen van slagroom, met een zakje klopfix krijg ik vaak klontjes? Ik heb al vanalles geprobeerd. Het zakje helemaal bij de slagroom en dan kloppen… eerst slagroom kloppen en zak geleidelijk het zakje klopfix toevoegen. Hoe kan ik dit voorkomen de klontjes, zo zonde :(.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat vreemd, dit heb ik nooit. Misschien even aan Oetker vragen?

 8. Diana Berkelouw schreef:

  Heb Zaanse hoeve slagroom gekocht ; uit de koelkast maar niet stijf te krijgen . Staat geen vet percentage op . Vroeger met moeders altijd veel slagroom geklopt met mixer , nooit problemen pffff dit is niet te doen !

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oh wat balen! Was de slagroom goed koud?

 9. cynthia schreef:

  goedemorgen Laura, lees veel van je tips en triks leuke en handige site heb je
  ik heb petit four gemaakt met gluten vrije mix van madam Lou Lou en minusL lactose vrije slagroom, kan ik deze invriezen?
  dank je wel voor je reactie
  grtjs Cyn

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Cynthia, dat lijkt me geen probleem! Maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

   1. cynthia schreef:

    Dank je wel voor je antwoord

    1. cynthia schreef:

     Inmiddels ook antwoord gekregen van minusL:
     Het product kan niet ingevroren worden. Dan verliest het zijn eigenschappen waardoor het bijvoorbeeld versneld schift.

     Groet C

     1. Laura's Bakery schreef:

      Kijk dat is fijne informatie! Ik heb zelf geen ervaring met het product. Dank voor het delen!

 10. cynthia schreef:

  graag gedaan

 11. Rosalie schreef:

  Handige website heb je, heel fijn! Kan ik deze slagroom dan ook gebruiken als vulling voor een taart of is daar weer een andere manier voor? 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je taartlagen niet te zwaar zijn kun je slagroom gebruiken als vulling.

   1. Rosalie schreef:

    Dankjewel!

 12. M.Blom schreef:

  De alternatieve slagroom van Alpro Whipping kan ik niet stijf krijgen al 3 pakjes geprobeerd en al 2x een boter crème kunnen weggooien omdat het niet stijf genoeg werd en dus de crème ook niet.
  wat doe ik dan fout?
  Alles wat jullie aangeven geprobeerd.

  1. Laura Kieft schreef:

   Dit is een heel ander product dan de slagroom die ik in dit artikel bedoel. Volgens mij blijft de slagroom van Alpro lobbig en kun je het niet echt stijf kloppen zoals met normale slagroom het geval is.

   1. M.Blom schreef:

    Dan kan ik dus die recepten n iet gebruiken ik heb nl een allergie voor alles van melk ook de eiwitten en de zuren.

    1. Laura Kieft schreef:

     enige wat ik nog kan bedenken is het stijver maken met klopfix of gelatine.

     1. Chantal schreef:

      Ik heb met de alpro cuisine om op te kloppen nog nooit problemen gehad. Kan er ook vegan kwarktaart mee maken en botercreme

      Wij wonen in Duitsland en daar heb je andere merken vegen slagroom (schlagfix heet het merk) dus daar kijken is ook nog een optie als je niet te ver bij de grens vandaan woont. Of op amazon kijken voor een alternatief merk.

      Onze kinderen hebben koemelkallergie dus ik bak eigenlijk alles zelf en ben nog niks tegen gekomen wat niet is gelukt.

 13. Nick Beverwijk schreef:

  Zorg ervoor dat de gardes en de kom goed vetvrij zijn.
  Ik was ze altijd eerst af met extra afwasmiddel en goed heet water. Daarna in de koelkast.

 14. Harry schreef:

  Gebruik gewoon poedersuiker, hier zit al een klein percentage anti-caking agent in wat het hoofdingredient is van klopfix. Geen noodzaak nog een pakje in je kast te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *