Moskovische tulband

Gepost: 7 oktober 2022 Laatst bewerkt: 17 november 2023
Moskovische tulband

Een Moskovische tulband is luchtig, zacht van structuur maar ook lekker mals. Daarnaast bevat een Moskovische tulband cake een mix van rozijnen en krenten, dat wordt in de bakkerswereld ‘potpourri’ genoemd (en kan ook nog sukade bevatten voor de liefhebbers – nee, bedankt).

Wat is een Moskovische tulband?

Misschien ben je wel bekend met de term ‘Moskovisch gebak’; dit is een verzamelnaam voor kleine gebakjes of tulbanden waarbij een koud beslag met gesplitste eieren en ‘potpourri’ aan ten grondslag ligt. Zowel de eiwitten als de eigelen worden opgeklopt met suiker.

Een Moskovisch beslag heeft wat weg van het beslag voor een biscuit, maar een groot verschil is dat er in een biscuit geen boter wordt verwerkt en in Moskovisch gebak wel. Voor mij zit de smaak van een Moskovische tulband daardoor een beetje tussen een brioche en een cake in. Héér-lijk!

De wijze waarop de boter door het beslag wordt verwerkt is bijzonder en erg belangrijk voor een geslaagde Moskovische tulband. Sowieso komt dit gehele recept vrij nauw en staat het erom bekend dat het gemakkelijk kan mislukken. Toch ben ik van mening dat als je mijn onderstaande recept goed volgt, dat het dan helemaal goed komt.

Wat betreft de naam van deze tulband is alleen bekend dat het afgeleid is van ‘Moskou’, maar verder zijn er enkel speculaties over de afkomst en het ontstaan van het recept.

Recept moskovische tulband

Recept Moskovische tulband

Het recept is afkomstig van Cees Holtkamp, uit zijn boek de Banketbakker. Een klassieker als de Moskovische tulband hoor je nu eenmaal volgens het recept van een echte banketbakker te maken als je het mij vraagt. Zijn boek is dan ook echt een aanrader als je van bak-klassiekers (en kroketten!) houdt.

Ik heb het recept met 20% vermeerderd zodat het in tulband bakvorm (23 cm diameter en 10 cm diep, 2,6 liter) zou passen. Ik zou dit een gemiddeld tulband formaat noemen, niet groot en niet klein, maar ik raad je aan om jouw tulband bakvorm even na te meten als je twijfelt. De soort tulbandvorm die ik gebruikte is van Nordic ware, de “elegant party” bakvorm (deze via de link is 2,4 liter).

Moskovische tulband zonder rozijnen en krenten

In een Moskovische tulband horen officieel krenten en rozijnen verwerkt te worden. Persoonlijk hou ik niet van rozijnen, maar al helemaal niet van krenten. Aan de tulband die ik heb gemaakt heb ik in totaal 130 gram rozijnen toegevoegd en de krenten heb ik dus vervangen en weggelaten.

Het is ook mogelijk om een Moskovische tulband zonder rozijnen of krenten te maken. Het resultaat zal dan meer zijn zoals een biscuit cake en kan ook goed voor deze toepassing gebruikt worden (laagjestaarten etc.), maar dan wat steviger en malser qua structuur vanwege de toevoeging van de boter. Ook erg lekker!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Moskovische tulband

Hoe haal ik een tulband uit de vorm?

In het geval van deze Moskovische tulband is het belangrijk dat je de vorm ontzettend goed invet met een kwastje met gesmolten boter. Zorg ervoor dat er een goede laag boter op elke plek van de tulband zit en sla geen plekje of hoekje over. Daarna bestuif je de tulbandvorm met bloem en tik je de overtollige bloem er weer af.

Deze tulband hoeft geen vijf minuten in de vorm te koelen voordat je de cake eruit haalt. Je kunt de tulband vrijwel gelijk lossen en op je werkblad storten.

Laat de tulband alsnog niet los? Wellicht was je cake dan nog niet gaar genoeg. Een ongare cake is vaak de reden waarom deze niet netjes uit de tulband komt. Test de cake dus altijd eerst met een saté-prikker. Komt deze er schoon uit? Dan is de tulband gaar en kan deze de oven uit.

Meer tulband recepten

Als je na deze Moskovische tulband helemaal de smaak te pakken hebt gekregen, dan heb ik nog wel meer tulbanden voor je in petto. Wat dacht je van:

Moskovische tulband

veelgestelde vragen

Waarom moet je de rozijnen en krenten wellen? 

Door rozijnen en krenten te wellen nemen ze vocht op. Als je dit niet doet, zullen ze het vocht uit het beslag opnemen, wat resulteert in een droge cake. Om te voorkomen dat de gewelde krenten en rozijnen ook geen vocht toevoegen aan het beslag, kun je ze het beste enige uren van tevoren wellen en laten uitlekken of stevig droog deppen.

Waar zet je een tulband in de oven?

Op een rooster in het midden of net iets onder het midden. Een tulbandvorm is vrij hoog en je wil niet dat de bovenkant harder gaat en te donker wordt. Gebeurt dit wel? Dek de bovenkant dan halverwege af met wat aluminiumfolie.

Op welke stand moet de oven?

Ik gebruik altijd onder- en bovenwarmte voor mijn recepten. Als je een heteluchtoven hebt dan zet je de temperatuur 10-20% lager.

Welke boter moet ik gebruiken? 

Voor bakrecepten gebruik je eigenlijk altijd stevige, witte roomboter. In ieder geval geen grasboter, dat is heerlijk voor op brood maar te zacht voor in de zoete keuken. Ik heb niet getest of deze tulband ook met harde margarine gemaakt kan worden. Jij wel? Laat je bevindingen dan even achter voor andere lezers in een reactie onder het recept.

 

Moskovische tulband

Opslaan
Recept afdrukken

4.60 van 30 stemmen

Moskovische tulband

De Moskovische tulband is een heerlijk luchtige tulband die zacht is van structuur en rijkelijk gevuld met rozijnen en krenten.
Porties: 10 – 20 personen
Tulband bakvorm 2,6 L

Ingrediënten

  • 60 gram krenten geweld
  • 70 gram rozijnen geweld
  • zachte boter voor het invetten van de bakvorm
  • 105 gram bloem plus extra voor het bestuiven van de bakvorm
  • 25 gram maizena
  • 100 gram koude boter
  • 5 eiwitten
  • 6 eidooiers
  • 1,5 tl fijn geraspte citroenschil
  • 120 gram suiker

Instructies

Voorbereiding

  • Wel de rozijnen en/of krenten 10 minuten in heet water en dep ze hierna droog.

Bereiding

  • Vet de tulbandvorm in met boter, zorg ervoor dat alle hoeken goed ingesmeerd zijn. Dit is belangrijk om de cake uit de vorm te krijgen. Bestuif de tulband met wat bloem en tik overvloedige bloem eruit.
  • Meng bloem en maizena door elkaar. Leg een vel bakpapier op je werkblad en stort het bloemmengsel erop. Snijd de boter hierop in hele kleine blokjes van 0,5 cm bij een 0,5 cm (niet groter!). Zorg ervoor dat alle blokjes in aanraking zijn gekomen met bloem en niet aan elkaar vastplakken.
  • Neem twee kommen. Mix in de ene kom de 5 eiwitten met een mespunt zout en 85 gram suiker stijf; je weet dat het stijf genoeg is als de suiker is opgelost en je mooie pieken hebt. Mix in de andere kom met een garde of mixer de eidooiers met de citroenrasp en 35 gram suiker romig tot het lichter wordt van kleur.
  • Nu ga je familie maken. Neem een kleine hoeveelheid eiwit en spatel deze door het eigeel. Voeg nu het eigeel-mengsel toe aan de rest van het eiwit en spatel dit door elkaar terwijl je de luchtigheid probeert te behouden.
  • Voeg het boter-bloem mengsel toe aan de eieren en spatel erdoor. Tot slot spatel je de krenten en rozijnen erdoor. Stort het beslag in de tulband en bak in 25 – 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 175 °C  (onder-boven warmte). Test met een cake-prikker of de tulband gaar is voordat je de cake uit de oven haalt.
  • Na een minuut keer je de tulband om op een vel bakpapier die je met suiker hebt bestrooid. Cees Holtkamp smeert de tulband nu nogmaals in met gesmolten roomboter, maar dat vind ik persoonlijk niet nodig. Zet de tulbandvorm er daarna weer terug omheen. Laat de tulband op deze manier afkoelen, door de condens die ontstaat door de warmte die in de bakvorm gevangen wordt blijft de tulband lekker 'sappig'.
  • Serveer met wat poedersuiker.

Tips

  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en met vetvrije gardes, anders wordt het niet stijf. Lees al mijn tips over eiwitten stijf kloppen.
  • Als je deze specifieke tulband bakvorm gebruikt, dan kun je de voorgevormde randen in de cake gebruiken als ‘snijdlijnen’ als je de cake aansnijdt. Je kunt dan kiezen voor 20 dunne plakjes of 10 dikkere plakken.
Bewaren

Er wordt aangeraden om de cake koel te bewaren (niet in de koelkast); goed luchtdicht verpakt kan dat tot een week. Eet de cake alleen op kamertemperatuur, want de boter in de tulband stijft op als de tulband koel bewaard wordt en dat is niet zo lekker. Je kunt de Moskovische tulband ook invriezen, luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Gerda schreef:

    Hij staat in de oven. Bij de ingrediënten staat niet de hoeveelheid citroenrasp, dus ik heb maar wat naar eigen inzicht gebruikt. Rasp van een halve citroen. Ben heel benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daarmee zit je helemaal goed! Hoe meer citroenrasp hoe beter als je het mij vraagt 😉 ik hoop dat de tulband goed gelukt is.

  2. Reike Koetsier schreef:

    Citroenrasp staat idd niet in de ingrediëntenlijst. Dat zou wel makkelijker zijn;)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb je helemaal gelijk in! Meteen aangepast, dankjewel voor je bericht.

  3. Gerda schreef:

    Ja, dat maakt alles lekkerder van smaak. Heerlijk ingrediënt! Hij was ontzettend lekker! De rozijntjes waren wat naar de bodem gezakt, dus zo mooi als op het plaatje van jouw, is hij niet geworden. Maar we hebben ervan gesmuld! Dankjewel voor het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het zo lekker was! Een volgende keer zou je nog kunnen proberen om de rozijnen even door een eetlepel bloem te husselen; ik heb dat zelf niet gedaan, maar dat voorkomt dat stukjes vulling naar de bodem zakken.

  4. Lonneke schreef:

    Dank voor het fijne recept. Lijkt heel erg op ons “oude familie recept”.
    Voor een lactose vrije variant werkt “plantenboter” van AH prima. Wordt iets droger dan met roomboter en minder lang houdbaar. Dus: 1e Kerstdag in de ochtend maken en dezelfde lekker opeten!

  5. Marlies schreef:

    Hij was prachtig in de vorm, omgekeerd af laten koelen en toen ik de vorm er af haalde was de tulleband helemaal ingestort……

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ojee wat vervelend! Wellicht was de tulband nog niet goed gaar? Hier vind je al mijn tips: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  6. Marlies De groot schreef:

    Hij was prima gaar, en de smaak was raak hoor! Was ook geen ramp verder….

  7. FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk dessert om met je vrienden of bij groot bezoek te geven

  8. K schreef:

    0,5 cm blokjes boter?

  9. Laurens Goedheer schreef:

    Ik gebruik altijd plantaardige margarine, dat gaat prima!
    Ik maak hem altijd op basis van een recept uit een boek, ik heb dit recept aangepast aan mijn kleinere tulbandvorm. Ingrediënten zijn 100 g bloem, 50 g margarine (plus wat extra voor invetten), 4 eieren (dus evenveel dooiers als eiwitten), 80 g suiker plus een zakje vanillesuiker, 35 g rozijnen, 35 g klein gesneden bigarreaux en 35 g klein gesneden sukade. En de schil van een halve citroen, geraspt.
    Heel belangrijk is dat de eidooiers met suiker en citroenschil intensief geklopt zijn, de kleur moet lichtgeel zijn. Ook de eiwitten heel goed stijf kloppen. Dan krijg je een luchtige tulbandcake.

  10. Joyce Verloop schreef:

    Hij staat nu in de oven. Ben heel benieuwd, heb nog nooit zo’n tulband gemaakt.
    In ieder geval bedankt voor het recept, leuk om wat nieuws uit te proberen!

  11. Anneke schreef:

    Is er een snelle manier om de boter te snijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met een goed scherp mes gaat het snel genoeg naar mijn idee. Weet zo snel niet een nog snellere manier.

  12. Laurens Goedheer schreef:

    Een handige manier is, de bloem en maizena met de boter in een diep bord of wijde kom doen en er dan met 2 messen door gaan snijden, net zo lang tot de stukjes boter klein genoeg zijn. Ook dat kost tijd, ik weet niet of er een nog snellere manier is.

  13. Anneke schreef:

    Nou maar het komt nogal precies, dus ik zou ook graag precies willen werken, maar het is bestwel een klusje steeds…

  14. Amy schreef:

    Hi Laura, ik heb een vraagje!
    Ik heb hem nu 2 keer gemaakt, en beide keren waren ze super lekker, alleen waneer hij volledig afgekoeld was, was de tulband rimpelig. De vorm was niet heel duidelijk als die van jou, maat ik zag die van mij bijna niet meer. Weet je mischien waar dit aan kan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Rimpelig klinkt alsof de cake gekrompen is na het afkoelen, maar lastig om te zeggen op afstand. Was de cake wel goed gaar?

  15. Amy de Ruiter schreef:

    Ja klopt inderdaad. Het leek een beetje alsof hij geschrokken was🤣 hij was perfect gaar!

  16. Hannah schreef:

    5 sterren
    Zelf wel ik de rozijnen en krenten in vers sinaasappelsap, hele nacht, dan uitknijpen en wat bloem er doorheen zodat het niet samenklontert, doe ik ook met de sucadestukjes.
    Heerlijk recept

  17. Injo schreef:

    Tulband gemaakt. Mooi uit de vorm gekomen, maar later iets ingezakt. In dit recept staat na een minuut tulband uit de vorm. Verder
    op de site staat pas na 15 minuten? Wat is nu wijsheid?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze tulband hoeft niet in de vorm te koelen voordat je de cake eruit haalt. Je kunt de tulband vrijwel gelijk lossen en op je werkblad storten. Dat verschilt mogelijk per recept.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept