Recept Moskovische tulband
Het recept is afkomstig van Cees Holtkamp, uit zijn boek de Banketbakker. Een klassieker als de Moskovische tulband hoor je nu eenmaal volgens het recept van een echte banketbakker te maken als je het mij vraagt. Zijn boek is dan ook echt een aanrader als je van bak-klassiekers (en kroketten!) houdt.
Ik heb het recept met 20% vermeerderd zodat het in tulband bakvorm (23 cm diameter en 10 cm diep, 2,6 liter) zou passen. Ik zou dit een gemiddeld tulband formaat noemen, niet groot en niet klein, maar ik raad je aan om jouw tulband bakvorm even na te meten als je twijfelt. De soort tulbandvorm die ik gebruikte is van Nordic ware, de “elegant party” bakvorm (deze via de link is 2,4 liter).
Moskovische tulband zonder rozijnen en krenten
In een Moskovische tulband horen officieel krenten en rozijnen verwerkt te worden. Persoonlijk hou ik niet van rozijnen, maar al helemaal niet van krenten. Aan de tulband die ik heb gemaakt heb ik in totaal 130 gram rozijnen toegevoegd en de krenten heb ik dus vervangen en weggelaten.
Het is ook mogelijk om een Moskovische tulband zonder rozijnen of krenten te maken. Het resultaat zal dan meer zijn zoals een biscuit cake en kan ook goed voor deze toepassing gebruikt worden (laagjestaarten etc.), maar dan wat steviger en malser qua structuur vanwege de toevoeging van de boter. Ook erg lekker!
Hij staat in de oven. Bij de ingrediënten staat niet de hoeveelheid citroenrasp, dus ik heb maar wat naar eigen inzicht gebruikt. Rasp van een halve citroen. Ben heel benieuwd!
Daarmee zit je helemaal goed! Hoe meer citroenrasp hoe beter als je het mij vraagt 😉 ik hoop dat de tulband goed gelukt is.
Citroenrasp staat idd niet in de ingrediëntenlijst. Dat zou wel makkelijker zijn;)
Daar heb je helemaal gelijk in! Meteen aangepast, dankjewel voor je bericht.
Ja, dat maakt alles lekkerder van smaak. Heerlijk ingrediënt! Hij was ontzettend lekker! De rozijntjes waren wat naar de bodem gezakt, dus zo mooi als op het plaatje van jouw, is hij niet geworden. Maar we hebben ervan gesmuld! Dankjewel voor het recept.
Wat fijn dat het zo lekker was! Een volgende keer zou je nog kunnen proberen om de rozijnen even door een eetlepel bloem te husselen; ik heb dat zelf niet gedaan, maar dat voorkomt dat stukjes vulling naar de bodem zakken.
Dank voor het fijne recept. Lijkt heel erg op ons “oude familie recept”.
Voor een lactose vrije variant werkt “plantenboter” van AH prima. Wordt iets droger dan met roomboter en minder lang houdbaar. Dus: 1e Kerstdag in de ochtend maken en dezelfde lekker opeten!
Hij was prachtig in de vorm, omgekeerd af laten koelen en toen ik de vorm er af haalde was de tulleband helemaal ingestort……
Ojee wat vervelend! Wellicht was de tulband nog niet goed gaar? Hier vind je al mijn tips: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/
Hij was prima gaar, en de smaak was raak hoor! Was ook geen ramp verder….
ik vond een heerlijk dessert om met je vrienden of bij groot bezoek te geven
0,5 cm blokjes boter?
Ik gebruik altijd plantaardige margarine, dat gaat prima!
Ik maak hem altijd op basis van een recept uit een boek, ik heb dit recept aangepast aan mijn kleinere tulbandvorm. Ingrediënten zijn 100 g bloem, 50 g margarine (plus wat extra voor invetten), 4 eieren (dus evenveel dooiers als eiwitten), 80 g suiker plus een zakje vanillesuiker, 35 g rozijnen, 35 g klein gesneden bigarreaux en 35 g klein gesneden sukade. En de schil van een halve citroen, geraspt.
Heel belangrijk is dat de eidooiers met suiker en citroenschil intensief geklopt zijn, de kleur moet lichtgeel zijn. Ook de eiwitten heel goed stijf kloppen. Dan krijg je een luchtige tulbandcake.
Hij staat nu in de oven. Ben heel benieuwd, heb nog nooit zo’n tulband gemaakt.
In ieder geval bedankt voor het recept, leuk om wat nieuws uit te proberen!
Is er een snelle manier om de boter te snijden?
Met een goed scherp mes gaat het snel genoeg naar mijn idee. Weet zo snel niet een nog snellere manier.
Een handige manier is, de bloem en maizena met de boter in een diep bord of wijde kom doen en er dan met 2 messen door gaan snijden, net zo lang tot de stukjes boter klein genoeg zijn. Ook dat kost tijd, ik weet niet of er een nog snellere manier is.
Nou maar het komt nogal precies, dus ik zou ook graag precies willen werken, maar het is bestwel een klusje steeds…
Hi Laura, ik heb een vraagje!
Ik heb hem nu 2 keer gemaakt, en beide keren waren ze super lekker, alleen waneer hij volledig afgekoeld was, was de tulband rimpelig. De vorm was niet heel duidelijk als die van jou, maat ik zag die van mij bijna niet meer. Weet je mischien waar dit aan kan liggen?
Rimpelig klinkt alsof de cake gekrompen is na het afkoelen, maar lastig om te zeggen op afstand. Was de cake wel goed gaar?
Ja klopt inderdaad. Het leek een beetje alsof hij geschrokken was🤣 hij was perfect gaar!
Zelf wel ik de rozijnen en krenten in vers sinaasappelsap, hele nacht, dan uitknijpen en wat bloem er doorheen zodat het niet samenklontert, doe ik ook met de sucadestukjes.
Heerlijk recept
Tulband gemaakt. Mooi uit de vorm gekomen, maar later iets ingezakt. In dit recept staat na een minuut tulband uit de vorm. Verder
op de site staat pas na 15 minuten? Wat is nu wijsheid?
Deze tulband hoeft niet in de vorm te koelen voordat je de cake eruit haalt. Je kunt de tulband vrijwel gelijk lossen en op je werkblad storten. Dat verschilt mogelijk per recept.