Recept Moskovische tulband
Het recept is afkomstig van Cees Holtkamp, uit zijn boek de Banketbakker. Een klassieker als de Moskovische tulband hoor je nu eenmaal volgens het recept van een echte banketbakker te maken als je het mij vraagt. Zijn boek is dan ook echt een aanrader als je van bak-klassiekers (en kroketten!) houdt.
Ik heb het recept met 20% vermeerderd zodat het in tulband bakvorm (23 cm diameter en 10 cm diep, 2,6 liter) zou passen. Ik zou dit een gemiddeld tulband formaat noemen, niet groot en niet klein, maar ik raad je aan om jouw tulband bakvorm even na te meten als je twijfelt. De soort tulbandvorm die ik gebruikte is van Nordic ware, de “elegant party” bakvorm (deze via de link is 2,4 liter).
Moskovische tulband zonder rozijnen en krenten
In een Moskovische tulband horen officieel krenten en rozijnen verwerkt te worden. Persoonlijk hou ik niet van rozijnen, maar al helemaal niet van krenten. Aan de tulband die ik heb gemaakt heb ik in totaal 130 gram rozijnen toegevoegd en de krenten heb ik dus vervangen en weggelaten.
Het is ook mogelijk om een Moskovische tulband zonder rozijnen of krenten te maken. Het resultaat zal dan meer zijn zoals een biscuit cake en kan ook goed voor deze toepassing gebruikt worden (laagjestaarten etc.), maar dan wat steviger en malser qua structuur vanwege de toevoeging van de boter. Ook erg lekker!
Hij staat in de oven. Bij de ingrediënten staat niet de hoeveelheid citroenrasp, dus ik heb maar wat naar eigen inzicht gebruikt. Rasp van een halve citroen. Ben heel benieuwd!
Daarmee zit je helemaal goed! Hoe meer citroenrasp hoe beter als je het mij vraagt 😉 ik hoop dat de tulband goed gelukt is.
Citroenrasp staat idd niet in de ingrediëntenlijst. Dat zou wel makkelijker zijn;)
Daar heb je helemaal gelijk in! Meteen aangepast, dankjewel voor je bericht.
Ja, dat maakt alles lekkerder van smaak. Heerlijk ingrediënt! Hij was ontzettend lekker! De rozijntjes waren wat naar de bodem gezakt, dus zo mooi als op het plaatje van jouw, is hij niet geworden. Maar we hebben ervan gesmuld! Dankjewel voor het recept.
Wat fijn dat het zo lekker was! Een volgende keer zou je nog kunnen proberen om de rozijnen even door een eetlepel bloem te husselen; ik heb dat zelf niet gedaan, maar dat voorkomt dat stukjes vulling naar de bodem zakken.
Dank voor het fijne recept. Lijkt heel erg op ons “oude familie recept”.
Voor een lactose vrije variant werkt “plantenboter” van AH prima. Wordt iets droger dan met roomboter en minder lang houdbaar. Dus: 1e Kerstdag in de ochtend maken en dezelfde lekker opeten!
Hij was prachtig in de vorm, omgekeerd af laten koelen en toen ik de vorm er af haalde was de tulleband helemaal ingestort……
Ojee wat vervelend! Wellicht was de tulband nog niet goed gaar? Hier vind je al mijn tips: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/
Hij was prima gaar, en de smaak was raak hoor! Was ook geen ramp verder….
ik vond een heerlijk dessert om met je vrienden of bij groot bezoek te geven