Moskovische tulband

7 oktober 2022 Laatst bewerkt: 24 oktober 2022
Moskovische tulband
21

Een Moskovische tulband is luchtig, zacht van structuur maar ook lekker mals. Daarnaast bevat een Moskovische tulband cake een mix van rozijnen en krenten, dat wordt in de bakkerswereld ‘potpourri’ genoemd (en kan ook nog sukade bevatten voor de liefhebbers – nee, bedankt).

Wat is een Moskovische tulband?

Misschien ben je wel bekend met de term ‘Moskovisch gebak’; dit is een verzamelnaam voor kleine gebakjes of tulbanden waarbij een koud beslag met gesplitste eieren en ‘potpourri’ aan ten grondslag ligt. Zowel de eiwitten als de eigelen worden opgeklopt met suiker.

Een Moskovisch beslag heeft wat weg van het beslag voor een biscuit, maar een groot verschil is dat er in een biscuit geen boter wordt verwerkt en in Moskovisch gebak wel. Voor mij zit de smaak van een Moskovische tulband daardoor een beetje tussen een brioche en een cake in. Héér-lijk.

De wijze waarop de boter door het beslag wordt verwerkt is bijzonder en erg belangrijk voor een geslaagde Moskovische tulband. Sowieso komt dit gehele recept vrij nauw en staat het erom bekend dat het gemakkelijk kan mislukken. Toch ben ik van mening dat als je mijn onderstaande recept goed volgt, dat het dan helemaal goed komt.

Wat betreft de naam van deze tulband is alleen bekend dat het afgeleid is van ‘Moskou’, maar verder zijn er enkel speculaties over de afkomst en het ontstaan van het recept.

Recept moskovische tulband

Recept Moskovische tulband

Het recept is afkomstig van Cees Holtkamp, uit zijn boek de Banketbakker. Een klassieker als de Moskovische tulband hoor je nu eenmaal volgens het recept van een echte banketbakker te maken als je het mij vraagt. Zijn boek is dan ook echt een aanrader als je van bak-klassiekers (en kroketten!) houdt.

Ik heb het recept met 20% vermeerderd zodat het in tulband bakvorm (23 cm diameter en 10 cm diep, 2,6 liter) zou passen. Ik zou dit een gemiddeld tulband formaat noemen, niet groot en niet klein, maar ik raad je aan om jouw tulband bakvorm even na te meten als je twijfelt. De soort tulbandvorm die ik gebruikte is van Nordic ware, de “elegant party” bakvorm (deze via de link is 2,4 liter).

Moskovische tulband zonder rozijnen en krenten

In een Moskovische tulband horen officieel krenten en rozijnen verwerkt te worden. Persoonlijk hou ik niet van rozijnen, maar al helemaal niet van krenten. Aan de tulband die ik heb gemaakt heb ik in totaal 130 gram rozijnen toegevoegd en de krenten heb ik dus vervangen en weggelaten.

Het is ook mogelijk om een Moskovische tulband zonder rozijnen of krenten te maken. Het resultaat zal dan meer zijn zoals een biscuit cake en kan ook goed voor deze toepassing gebruikt worden (laagjestaarten etc.), maar dan wat steviger en malser qua structuur vanwege de toevoeging van de boter. Ook erg lekker!

Moskovische tulband

Hoe haal ik een tulband uit de vorm?

In het geval van deze Moskovische tulband is het belangrijk dat je de vorm ontzettend goed invet met een kwastje met gesmolten boter. Zorg ervoor dat er een goede laag boter op elke plek van de tulband zit en sla geen plekje of hoekje over. Daarna bestuif je de tulbandvorm met bloem en tik je de overtollige bloem er weer af.

Deze tulband hoeft geen vijf minuten in de vorm te koelen voordat je de cake eruit haalt. Je kunt de tulband vrijwel gelijk lossen en op je werkblad storten.

Laat de tulband alsnog niet los? Wellicht was je cake dan nog niet gaar genoeg. Een ongare cake is vaak de reden waarom deze niet netjes uit de tulband komt. Test de cake dus altijd eerst met een saté-prikker. Komt deze er schoon uit? Dan is de tulband gaar en kan deze de oven uit.

Meer tulband recepten

Als je na deze Moskovische tulband helemaal de smaak te pakken hebt gekregen, dan heb ik nog wel meer tulbanden voor je in petto. War dacht je van:

Moskovische tulband

veelgestelde vragen

Waarom moet je de rozijnen en krenten wellen? 

Door rozijnen en krenten te wellen nemen ze vocht op. Als je dit niet doet, zullen ze het vocht uit het beslag opnemen, wat resulteert in een droge cake. Om te voorkomen dat de gewelde krenten en rozijnen ook geen vocht toevoegen aan het beslag, kun je ze het beste enige uren van tevoren wellen en laten uitlekken of stevig droog deppen.

Waar zet je een tulband in de oven?

Op een rooster in het midden of net iets onder het midden. Een tulbandvorm is vrij hoog en je wil niet dat de bovenkant harder gaat en te donker wordt. Gebeurt dit wel? Dek de bovenkant dan halverwege af met wat aluminiumfolie.

Op welke stand moet de oven?

Ik gebruik altijd onder- en bovenwarmte voor mijn recepten. Als je een heteluchtoven hebt dan zet je de temperatuur 10-20% lager.

Welke boter moet ik gebruiken? 

Voor bakrecepten gebruik je eigenlijk altijd stevige, witte roomboter. In ieder geval geen grasboter, dat is heerlijk voor op brood maar te zacht voor in de zoete keuken. Ik heb niet getest of deze tulband ook met harde margarine gemaakt kan worden. Jij wel? Laat je bevindingen dan even achter voor andere lezers in een reactie onder het recept.

 

Moskovische tulband

Recept afdrukken

4.63 van 24 stemmen

Moskovische tulband

De Moskovische tulband is een heerlijk luchtige tulband die zacht is van structuur en rijkelijk gevuld met rozijnen en krenten.
Porties: 10 – 20 personen
Tulband bakvorm 2,6 L

Ingrediënten

  • 60 gram krenten geweld
  • 70 gram rozijnen geweld
  • zachte boter voor het invetten van de bakvorm
  • 105 gram bloem plus extra voor het bestuiven van de bakvorm
  • 25 gram maizena
  • 100 gram koude boter
  • 5 eiwitten
  • 6 eidooiers
  • 1,5 tl fijn geraspte citroenschil
  • 120 gram suiker

Instructies

Voorbereiding

  • Wel de rozijnen en/of krenten 10 minuten in heet water en dep ze hierna droog.

Bereiding

  • Vet de tulbandvorm in met boter, maar zorg ervoor dat alle hoeken goed ingesmeerd zijn. Dit is belangrijk om de cake uit de vorm te krijgen. Bestuif de tulband met wat bloem en tik overvloedige bloem eruit.
  • Meng bloem en maizena door elkaar. Leg een vel bakpapier op je werkblad en stort het bloemmengsel erop. Snijd de boter hierop in hele kleine blokjes van 0,5 cm bij een 0,5 cm (niet groter!). Zorg ervoor dat alle blokjes in aanraking zijn gekomen met bloem en niet aan elkaar vastplakken.
  • Neem twee kommen. Mix in de ene kom de 5 eiwitten met een mespunt zout en 85 gram suiker stijf; je weet dat het stijf genoeg is als de suiker is opgelost en je mooie pieken hebt. Mix in de andere kom met een garde of mixer de eidooiers met de citroenrasp en 35 gram suiker romig tot het lichter wordt van kleur.
  • Nu ga je familie maken. Neem een kleine hoeveelheid eiwit en spatel deze door het eigeel. Voeg nu het eigeel-mengsel toe aan de rest van het eiwit en spatel dit door elkaar terwijl je de luchtigheid probeert te behouden.
  • Voeg het boter-bloem mengsel toe aan de eieren en spatel erdoor. Tot slot spatel je de krenten en rozijnen erdoor. Stort het beslag in de tulband en bak in 25 – 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 175 °C  (onder-boven warmte). Test met een cake-prikker of de tulband gaar is voordat je de cake uit de oven haalt.
  • Na een minuut keer je de tulband om op een vel bakpapier die je met suiker hebt bestrooid. Cees Holtkamp smeert de tulband nu nogmaals in met gesmolten roomboter, maar dat vind ik persoonlijk niet nodig. Zet de tulbandvorm er daarna weer terug omheen. Laat de tulband op deze manier afkoelen, door de condens die ontstaat door de warmte die in de bakvorm gevangen wordt blijft de tulband lekker 'sappig'.
  • Serveer met wat poedersuiker.

Tips

  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en met vetvrije gardes, anders wordt het niet stijf. Lees al mijn tips over eiwitten stijf kloppen.
  • Als je deze specifieke tulband bakvorm gebruikt, dan kun je de voorgevormde randen in de cake gebruiken als ‘snijdlijnen’ als je de cake aansnijdt. Je kunt dan kiezen voor 20 dunne plakjes of 10 dikkere plakken.
Bewaren

Er wordt aangeraden om de cake koel te bewaren (niet in de koelkast); goed luchtdicht verpakt kan dat tot een week. Eet de cake alleen op kamertemperatuur, want de boter in de tulband stijft op als de tulband koel bewaard wordt en dat is niet zo lekker. Je kunt de Moskovische tulband ook invriezen, luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Gerda schreef:

    Hij staat in de oven. Bij de ingrediënten staat niet de hoeveelheid citroenrasp, dus ik heb maar wat naar eigen inzicht gebruikt. Rasp van een halve citroen. Ben heel benieuwd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daarmee zit je helemaal goed! Hoe meer citroenrasp hoe beter als je het mij vraagt 😉 ik hoop dat de tulband goed gelukt is.

  2. Reike Koetsier schreef:

    Citroenrasp staat idd niet in de ingrediëntenlijst. Dat zou wel makkelijker zijn;)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb je helemaal gelijk in! Meteen aangepast, dankjewel voor je bericht.

  3. Gerda schreef:

    Ja, dat maakt alles lekkerder van smaak. Heerlijk ingrediënt! Hij was ontzettend lekker! De rozijntjes waren wat naar de bodem gezakt, dus zo mooi als op het plaatje van jouw, is hij niet geworden. Maar we hebben ervan gesmuld! Dankjewel voor het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het zo lekker was! Een volgende keer zou je nog kunnen proberen om de rozijnen even door een eetlepel bloem te husselen; ik heb dat zelf niet gedaan, maar dat voorkomt dat stukjes vulling naar de bodem zakken.

  4. Lonneke schreef:

    Dank voor het fijne recept. Lijkt heel erg op ons “oude familie recept”.
    Voor een lactose vrije variant werkt “plantenboter” van AH prima. Wordt iets droger dan met roomboter en minder lang houdbaar. Dus: 1e Kerstdag in de ochtend maken en dezelfde lekker opeten!

  5. Marlies schreef:

    Hij was prachtig in de vorm, omgekeerd af laten koelen en toen ik de vorm er af haalde was de tulleband helemaal ingestort……

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ojee wat vervelend! Wellicht was de tulband nog niet goed gaar? Hier vind je al mijn tips: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  6. Marlies De groot schreef:

    Hij was prima gaar, en de smaak was raak hoor! Was ook geen ramp verder….

  7. FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk dessert om met je vrienden of bij groot bezoek te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *