Makkelijke karamel fudge

122

Driemaal is scheepsrecht zullen we maar zeggen, de eerste twee pogingen tot een recept voor makkelijke karamel fudge verliepen namelijk niet helemaal zoals ik het in gedachten had. Poging één was meer een spread met suikerkorrels die niet goed waren opgelost. Bij de tweede poging ging het wel goed, maar vond ik het eindresultaat te veel smaken naar witte chocola. Dat was namelijk één van de ingrediënten. Ook niet de bedoeling, want dan kan ik net zo goed snelle chocolade fudge maken. Bij poging nummer drie besloot ik het dus helemaal anders aan te pakken. Ik nam mijn recept voor snelle karamel als basis en paste dit een beetje aan. Resultaat? Heerlijke makkelijke karamel fudge!

Het enige verschil met de klassieke fudge is dat deze variant op het eerste oog een iets andere structuur heeft. Bij het eten merk je dat eigenlijk alleen als je je tanden erin zet. Hij brokkelt iets sneller als je een hapje neemt, maar eenmaal in je mond is het een smeuïge en smaakvolle karamel fudge. Precies zoals fudge moet zijn.

Makkelijke karamel fudge

Je hebt slechts vier ingrediënten nodig voor deze makkelijke karamel fudge. Klinkt simpel toch, en dat is het ook! En natuurlijk hartstikke smaakvol.
Porties: 50 stukjes

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 2 tl vanille extract

Instructies

 • Neem een grote (kook)pan waar je alle ingrediënten in doet. Op een laag vuur roer je tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Dan kun je het vuur iets hoger zetten, maar niet te veel.
 • Blijf constant roeren in de pan met een spatel en zorg dat je de bodem ook steeds meeneemt. Je wilt niet dat er stukjes gaan aanbranden. Als het mengsel eenmaal begint te borrelen blijf je nog zo’n 8-10 minuten doorroeren.
 • Haal dan de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan. Als je een gezouten karamel fudge wilt kun je nu een flinke snuf zeezout toevoegen.
 • Ondertussen bekleed je een ovenschaal met bakpapier, mijn vorm was ongeveer 15×20 centimeter.
 • Pak de pan met de fudge er weer bij (deze moet niet opnieuw verwarmd worden) en roer het mengsel door. Roer ongeveer 5 minuten. Je zult zien dat het steeds een beetje dikker wordt. Ik stopte met roeren op het moment dat ik met een spatel een streep trok over de bodem en de fudge nog maar heel langzaam terugliep.
 • Stort het mengsel dan in de vorm en verdeel met een spatel gelijkmatig over de bodem, druk het ook stevig aan. Kijk uit voor je handen, want het mengsel is gloeiend heet!
 • Laat de fudge nu op kamertemperatuur een paar uur staan tot hij volledig is afgekoeld. Snij dan met een scherp mes in kleine blokjes.
Bewaren

In een afgesloten trommel kun je de blokjes fudge zo’n 2-3 weken bewaren, als je dat redt tenminste. Of je kunt ze leuk verpakken en cadeau geven aan vrienden en familie. Puur uit zelfbescherming uiteraard 😉

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

126 reacties

 1. Homemade by Joke schreef:

  Oh Lau, dat ziet er echt zalig uit!
  Een heerlijke combinatie lijkt mij als caramel liefhebber.
  Liefs, mam ❤️

 2. Adeline schreef:

  Klinkt superlekker Laura! Het is vast net zo’n succesrecept als die voor snelle chocolade fudge.
  Of nog beter… gezouten karamelfudge… mmmm
  Ook leuk om allebei in 1 keer te maken, mooi kadootje inderdaad 🙂

  1. Ankie schreef:

   Wordt 1 van de zelfgemaakte kerst presentjes onder de kerstboom dit jaar….

 3. Ellen schreef:

  Ik ben heel benieuwd…… Ze staan af te koelen en morgenavond gaan ze mee naar mijn zoon en schoondochter!

  1. Hennie Goossens schreef:

   Perfect recept!! 8 minuten op het vuur is meer dan voldoende,ik heb 10 minuten aangehouden maar ik kreeg mijn lepel bijna niet meer geroerd bij het 5 minuten koud roeren 🙂
   Bedankt voor dit heerlijke recept!!

   1. Laura's Bakery schreef:

    Wat fijn! Geniet ervan!

 4. Carla schreef:

  Dat klinkt en is waarschijnlijk onwaarschijnlijk lekker!
  Ik denk dat het laten afkoelen mij niet lukt.
  Voor het helemaal afkoelen zijn ze al op. Lol.
  Xus,
  Car

 5. Wil schreef:

  Mijn bericht van vanmorgen is niet geplaatst, daarom nogmaals een poging wagen. Toen de mail met dit recept binnen kwam, meteen uit gaan proberen. Het hele recept gevolgd, het werd een mooie caramel kleur maar dat was dan ook het enige… Het mengsel stonk (verse ingrediënten gebruikt), de olie van de boter wilde niet mengen, het werd niet hard en smaakte naar Caramac i.p.v. fudge. Echt een tegenvaller.. De “fudge” ligt inmiddels in de kliko.

  1. Laura schreef:

   Wat gek zeg, hier rook juist het hele huis heerlijk naar karamel en was het supersnel opgesteven. Heb je wel constant geroerd en de bodem ook steeds goed meegenomen? (PS. Ik kwam net je andere reactie tegen in de spam map, daar had je het over een tweede keer opwarmen. Dat is niet nodig, de tweede keer is alleen maar roeren en niet verwarmen. Dit kan wel eens de oorzaak zijn)

   1. Wil schreef:

    Voor dat ik voor de 2e keer ging verwarmen (sorry fout gelezen) lag de olie vd boter al bovenop.. echt geen idee wat er fout gegaan is. Heb constant geroerd. Volgende week nog maar eens een poging wagen 🙂

    1. Laura schreef:

     Wat Loes zegt is een optie inderdaad, dat het vuur wat te hoog stond. Je hebt wel roomboter gebruikt?

     1. Anneke schreef:

      Bij mij wil het idd ook niet opstijven….. Het smaakt overigens wel heerlijk en rook ook lekker maar je moet het met een leppeltje eten.

      Ik heb nog geprobeert om het in een taart en in de cake te verwerken maar daar is het te zwaar voor en zakt het door het deeg en het beslag heen. Hoe zorg ik ervoor dat een vulling niet door de taart heen zakt?

     2. Laura Kieft schreef:

      Als een beslag te luchtig is zakt het naar beneden, maar dit is ook een te zware/compacte vulling voor in een beslag. Niet alles werkt daar even goed voor.

 6. Daphne schreef:

  Ooooooh, kreun, dit lijkt me lekker zeg.
  Ik ga het misschien woensdag eens proberen, heb alle ingrediënten wel in huis.
  Mmmmmmmm

 7. Loes schreef:

  Wil,
  Wellicht heb je de boter op een te hoog vuur gesmolten. Gaat dan soms schiften. Volgende keer voorzichtiger misschien?
  Loes

 8. Annette schreef:

  Hier super goed gelukt, heerlijk!!!!!

 9. Marloes schreef:

  Hoi Laura,
  Dit lijkt mij erg lekker om uit te proberen. Alles in huis behalve lichtbruine basterdsuiker. Wel heb ik donkerbruine basterdsuiker. Behalve dat het misschien wat donkerder wordt, zal er niet veel verschil zijn toch?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Marloes

  1. Laura schreef:

   Ik zou gewoon even de juiste suiker in huis halen, naast dat het veel donkerder wordt kan het ook verbrand smaken omdat de donkere suiker al verder gekaramelliseerd is.

   1. Marloes schreef:

    Hoi Laura,
    Zal het de volgende keer met lichtbruine basterdsuiker maken. Van de week de donkerbruine gebruikt. Het is niet verbrand, alleen werd het nauwelijks dikker. Kon geen streep trekken met de spatel. Helaas is het vloeibaar gebleven. Volgende keer beter.

    1. Laura schreef:

     Dat is op zich wel gek, dat het vloeibaar bleef. Misschien het vuur iets hoger of gewoon langer op het vuur laten staan. Het duurt echt wel even voordat het goed is.

  2. Ellen schreef:

   Ik heb ze vd week gemaakt. ik heb gekozen voor half donkere basterd en helft witte basterd. Heeft goed uitgepakt, ze waren heerlijk!!!

  3. Laurena schreef:

   Ik heb het met donkere plus een beetje witte basterdsuiker gedaan.
   Ik weet niet of het verder moet “drogen” maar het heeft meer een toffee structuur in plaats van een fudge structuur.
   Voor de rest is het super lekker!

 10. Marja schreef:

  Hoi Laura,
  Echt alles gedaan volgens recept, zelfs langer geroerd, maar de substantie werd niet zo stijf als bij jou. Nog tips?
  Gr. Marja

  1. Laura schreef:

   Misschien het vuur ietsjes hoger, of een andere pan gebruiken.

   1. Marja schreef:

    Ik ga t gewoon nog een keer proberen. De aanhouder wint?.

    1. Laura schreef:

     Haha dat zeker! Bij mij duurde het ook even voordat het helemaal goed lukte 😉

     1. Marja schreef:

      En…..zoals ik al schreef: de aanhouder wint ?…..het was gelukt en heerlijk!

     2. Laura Kieft schreef:

      Wat goed! 😀

    2. Jeannette schreef:

     Hier afgelopen weekend gemaakt. Smaak is verrukkelijk maar het is meer toffee geworden dan stijve fudge… wat een straf komend weekend nog maar een keer proberen🤣

    3. Cindy schreef:

     Hoi..

     Heb gisteren de fudge gemaakt maar hij word maar niet hard.. blijft echt zo’n toffee substantie.
     Heb precies gedaan wat ik moest doen volgens de stappen..
     Wat heb ik verkeerd gedaan??
     Smaak is trouwens heerlijk.

     Gr cindy

     1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk niet ver/lang genoeg ingekookt.

  2. Renate schreef:

   Dit recept al vaker gemaakt! Smaakt echt heerlijk en leuk om bij de thee te trakteren. Je krijgt er een echte workout bij door het langdurig roeren in de pan 😉

 11. Ilona schreef:

  Mijn fudge is heerlijk maar het eindresultaat bleef ook vrij zacht, ook nadat het al een tijd in de koelkast lag. Ik heb toch echt lang geroerd.
  Ik ga.
  Het zeker nog eens maken ?

  1. Laura schreef:

   Dan is het waarschijnlijk toch net niet lang genoeg geweest. Tijden zijn heel lastig aan te geven omdat het ook ligt aan de pan, de hitte, etc.

 12. Yvonne schreef:

  Dat klinkt echt super lekker. Ik ga het binnenkort eens uitproberen.
  Moet de fudge in de koelkast bewaard worden of hoeft dat niet?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat hoeft niet hoor.

 13. Anne schreef:

  Goedemorgen Laura,
  gistermiddag voor de 2e keer je fudge gemaakt, maar nu de dubbele hoeveelheid. De fudge is heerlijk van smaak geworden maar iets zachter dan de vorige keer (omdat de hoeveelheid nu groter was).
  Toen de fudge gerust had en voor de laatste keer op het vuur moest heb ik hem in plaats van 5 minuten 8 minuten op het vuur gehouden. Maar misschien was dat nog niet genoeg.
  Mijn vraag is dus: hoe krijg ik een grotere hoeveelheid fudge wat steviger? Moet ik een wijdere pan nemen zodat het zich meer verspreidt? Had ik langer moeten doorroeren?
  Mijn hartelijke dank voor je antwoord.
  Hartelijke groet, Anne.

  1. Laura Kieft schreef:

   Een grotere pan zal helpen, en verder heeft een grotere hoeveelheid gewoon iets meer tijd nodig.

 14. karlijn schreef:

  De eerste keer dat ik deze maakte waren ze gelukt. Dit keer niet, het zijn nu een soort toffees! Ook wel heel lekker 🙂
  Ik heb ze dit keer niet in een pan gemaakt maar in mijn Kitchenaid Cookprocessor, het heeft er ruim 20 minuten in gezeten maar werd niet dikker.
  De Cookprocessor kan maar tot 140C, zal dit het zijn geweest? Of moet ik dan gewoon nog wat meer geduld hebben haha
  Het voordeel hiervan is wel dat je niet zelf hoeft te roeren, maar de cookprocessor dit voor je doet 🙂

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zal inderdaad aan de andere bereidingswijze hebben gelegen, kan zijn dat je daarbij nog langer moet wachten (of dat hij gewoon niet warm genoeg wordt)

 15. Hanneke schreef:

  Vandaag gemaakt.. gevolg: mijn thermometer weg moeten gooien (was erin gevallen) en twee verbrande vingers. Maar de fudge is heerlijk!! 🙂 Beter van structuur, brokkelt niet.
  Is leuk om op tafel te zetten in een glazen pot.

 16. Laura schreef:

  Super lekker van smaak maar bleef toch nog iets aan de zachte kant, net een soort toffee. De volgende keer ga ik het au bain marie proberen, dat was bij de andere soorten fudge ook goed gegaan. Dankjewel!

 17. Rene schreef:

  Het zag er lekker uit, dus ook maar eens aan de gang.
  Alle ingrediënten er in en roeren maar (totdat ik een ons woog). Ik kreeg het redelijk dik, maar niet zoals in het recept. Helaas, dan maar iets zacht. Even de lepel geproefd, ja lekker. En dan wachten.
  Maar ik heb het idee dat ik iets niet goed gedaan hebt. De fudge had een overtreffende smaak van de “sweetened condensed milk”. Niet zoals ik gewend was met fudge dat ik in de supermarkt had gekocht. Nu heb ik eigengemaakte fudge dat waarschijnlijk voor een hele tijd in de koelkast ligt. Nu maar eens kijken of het ook kan met gewone melk, ipv condensed milk.

  1. Laura Kieft schreef:

   Met gewone melk zal het niet lukken in dit recept, dan kun je beter een heel ander recept gebruiken om fudge te maken. Dat de smaak niet helemaal exact zo is als in de winkel kan wel kloppen, maar ik vond het zelf wel heel dichtbij komen.

 18. Marjolein schreef:

  Het wordt weer tijd voor lekkere zoete baksels. Dus ik wilde fudge eens proberen. Ik loop alleen tegen een probleem aan waar ik geen oplossing voor kan vinden. Ik deed vandaag voor de tweede keer een poging fudge te maken en net als de vorige keer gaat de temperatuur niet boven 108graden. En dat na 30min koken! Ik denk dat ook deze batch weer een suikerpap wordt. Kan je een reden verzinnen dat het kookproces niet verder gaat?

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat gek dat de temperatuur niet verder oploopt. Durf daar geen verklaring voor te geven helaas. Misschien proberen in een andere pan? Of op een grotere/hetere pit op het fornuis?

 19. Sandra Lander schreef:

  Hallo Laura,
  Kan je voor dit recept ook vanille poeder gebruiken i.p.v. extract?
  Of is dat dan weer te puur?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dan kan ook prima hoor.

   1. Sandra Lander schreef:

    Dank je voor je antwoord.
    Ik ga het zeker maken.

 20. Evelien schreef:

  Bedankt voor het recept! Zij had geen vanille dus heb ik 2 zakjes vanille suiker gebruikt en de bruine suiker iets geminderd. Perfect gelukt?

 21. Sandra Lander schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb de fudge ook gemaakt en ik moet zeggen dat het goed gelukt was.
  Ik zeg met nadruk was omdat het binnen een dag op was omdat iedereen het zo lekker vond ?
  Ik heb het gemaakt met een mespunt pure vanille poeder i.p.v. 2 tl vanille extract.
  Ik heb geen thermometer gebruikt maar heb gewoon constant geroerd. Kreeg er een lamme arm van maar dat had ik ervoor over.
  Ga het zeker vaker maken.

 22. vegtklas schreef:

  Vanmiddag de hele boel mislukt en wist dat het met de temperatuur te maken had. Jammer genoeg was het de laatste roomboter die ik had gebruikt dus het voelde niet goed dat het mislukt was. Vanavond toch in de spoelende regen op de fiets gesprongen om roomboter te halen want dat het s middags was mislukt bleef knagen. Nu ligt er al een hele doos klaar want ik moest toch mijn gram halen en bijna een tennisarm er aan over gehouden. Maar wel gelukt (zelf mag ik ze niet eten maar toch heel even gezondigd) het was de moeite waard om even op de fiets te stappen. Vrijdag avond heb ik voor mijn allerliefste mannen een lekkere verassing klaar staan.

 23. Thijs schreef:

  Geachte Laura en lezers,

  Ik lees een hoop reacties waarin de “Fudge niet wil uitharden en er een laag olie op de Fudge ligt…..Gebruikt men wel de juiste “Roomboter” in de schappen van de winkel liggen diverse producten die als Roomboter worden verkocht maar geen Roomboter zijn…..De juiste Roomboter is met dierlijk vet en dus niet Plantaardig vet…Hoop dat dit kan helpen

 24. Korine schreef:

  Fudge is super goed gelukt en het belangrijkste..overheerlijk! 😁

 25. Iris schreef:

  Whooo wat zijn ze lekker… staan hier op tafel (heb er ook nog een paar verstopt).. want ze gaan erg snel. Maar.. hoe krijg ik ze wat harder??

  1. Laura Kieft schreef:

   Je zou het dan nog iets langer door kunnen laten koken.

 26. Eline schreef:

  Ik heb het vandaag gemaakt, met bruine suiker en één zakje vanille suiker. Ik ben eigenwijs, en het is perfect gelukt! Hele blije kinderen en een fijn idee voor kerst.
  Ik kom ook vaak terug op je site voor de boterkoek 😍

 27. Petra schreef:

  Hoi Laura,

  Dez heb ik vandaag gemaakt en bij mij werd hij behoorlijk korrelig, bij het snijden brokkelde hij hier in daar in kleinere stukjes. De suiker was wel goed opgelost voor het koken en hij werd ook mooi stevig tijdens het roeren, maar wel redelijk snel. Na het rusten kon ik hem nog maar heel even doorroeren, omdat hij toen eigenlijk al te stevig was. De volgende keer korter koken misschien? Ik zou het de volgende keer ook met wat minder suiker willen proberen, omdat ik hem wel mega zoet vind, is dat een optie of moet ik dan dan wat minder gecondenseerde melk gebruiken denk je? Ik vind het een leuk recept, maar hij lukte dus nog niet helemaal perfect. Tips welkom!

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik denk dat hij inderdaad te lang is gekookt. Fudge is zoet, daar ontkom je niet aan. Je kunt het proberen met minder suiker, maar dat heeft ook invloed op het resultaat.

   1. Petra schreef:

    Bedankt voor je reactie, ik probeer de volgende keer een kortere kooktijd om te kijken of dat de structuur ten goede komt. En over smaak valt absoluut te twisten, ze vielen vandaag erg goed in de smaak namelijk;-).

 28. Gea Schuurman schreef:

  Wat is de inhoud van het blikje gecondenseerde melk? In de winkel verschillende maten aangetroffen.

 29. Lonne schreef:

  ‘’Pak de pan met de fudge er weer bij en roer het mengsel door. Dit keer ongeveer 5 minuten.‘’

  Begrijp ik het goed dat je hem hier weer op het vuur zet? Of moet je gewoon alleen toeren zonder een warmtebron..?

  1. Sandra Lander schreef:

   Hou Lonne,

   Niet terug op het vuur zetten.
   Goed blijven roeren zonder warmtebron.
   Succes.
   Groetjes Sandra

 30. Hanny schreef:

  Dit recept klopt dus niet. De sleutel is de juiste temperaturen gebruiken anders hou je caramel over een geen fudg, maw zet dan geen recept online.

  1. L schreef:

   Wat een rotreactie zeg. Het recept is prima, maar er kunnen wat persoonlijke verschillen zijn, liggende aan de pan, soort gasfornuis, etc. Etc. Het recept is prima, het maken van fudge vergt oefenening, het maakt niet uit welk recept je gebruikt. Dus reageer met respect of helemaal niet.

  2. Laura Kieft schreef:

   Wat L zegt. En verder: je hoeft het niet te maken natuurlijk 😉

 31. Jacqueline schreef:

  Hoi Laura,

  Kun je het alleen maar maken met roomboter? Ik ben lactose intollerant en gebruik bij het bakken altijd wajang, en tot nu toe werkt dat altijd goed, maar ik heb nog nooit fudge gemaakt.

  Alvast bedankt!
  Jacqueline

  1. Laura Kieft schreef:

   Hmm, dat durf ik je in dit geval niet met zekerheid te zeggen. Vaak gaat het vervangen goed, maar fudge is wel weer heel anders. Misschien gewoon eens in een kleine hoeveelheid proberen 🙂

   1. Jacqueline schreef:

    Thanks! Ga het gewoon proberen!

 32. Anja schreef:

  Ik heb het vanmiddag gemaakt, maar het resultaat is te zacht, maar de smaak is prima. Heb het in een pot gedaan en nu gebruiken we het als smeersel tussen 2 biscuitjes, of op 2 boterhammen waarvan 1 met pindakaas. Volgende keer beter!

  1. Laura Kieft schreef:

   Klinkt ook heerlijk! Volgende keer wat langer doorkoken en dan moet het goed komen.

 33. Geertje schreef:

  Ik heb nu al een paar keer fudge gemaakt met dit recept, ook om als kerstcadeautjes te geven. Natuurlijk tussendoor alvast wat van gesnoept. Oei! Veel te lekker!

 34. Claudia schreef:

  Bij mij is het ook te zacht. Denk te kort geroerd. Kan ik hem nu na uren weer terug op het vuur zetten?

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt het proberen, maar ik ben er niet zeker van of het dan nog lukt.

 35. Geertje schreef:

  Ik heb dat ook eens gehad. Ook na uren smolt de fudge wel, maar had flink de neiging om aan te branden. Je kunt het beste een pan met anti-aanbak-laag gebruiken, de pan op een heel zacht vuurtje zetten en heel goed roeren.

 36. Carla schreef:

  Heb gisteren de fudge met rietsuiker gemaakt, had geen bastardsuiker in huis.
  Goed gelukt! Blijft een beetje spelen met het gas, en zeker 15 minuten geroerd.

 37. Wilhelmien schreef:

  Ik heb dit gisteren ook gemaakt, en het smaakt lekker maar is ook stroperig gebleven! Ook bij mij kwam op een gegeven moment de boter bovendrijven, toen heb ik de plaat wat lager gezet maar dat maakte geen verschil! Ik heb roomboter gebruikt misschien is dat niet de bedoeling? En nu realiseer ik me net dat ik ook maar 100 gr basterdsuiker heb gebruikt, misschien ook een oorzaak! Ik ga het zeker nog eens proberen

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat je minder suiker hebt gebruikt zal de oorzaak zijn inderdaad.

 38. angela van bentum schreef:

  Ben er mee bezig ,de eerste ronde ging perfect maar de laatste 5 min niet🙁 moet die tweede keer nu wel of niet terug op het vuur?

  1. angela van bentum schreef:

   Het is gelukt: had het de tweede keer wel op het vuur gedaan, maar toen werd het dunner. Dus vuur uit ,blijven roeren, fingers crossed en gieten! Heb het wel in de koelkast gedaan: hard geworden en superlekker!
   Mijn tweede favoriet naast de karamel chocolat brownies!

   1. Laura's Bakery schreef:

    Mooi dat het gelukt is! In de koelkast stijft het een stuk sneller op inderdaad.

  2. Laura's Bakery schreef:

   Nee, niet terug op het vuur.

 39. Rolanda schreef:

  Beste Laura, jouw recept gebuikt. Ging prima. Kreeg het mengsel alleen niet egaal verdeeld in de vorm. Alles bleef steeds aan de spatel plakken. P.s. dank voor al je heerlijke recepten!

 40. Elise schreef:

  Kan dit ook met gewone kristal suiker

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat geeft niet hetzelfde gekarameliseerde resultaat, maar je zou het kunnen proberen.

   1. Elise schreef:

    Ja ik heb het gister geprobeerd het was een beetje droog komt dat door die suiker of is dat ook zo met basterdsuiker want het was nu meer een koekje

    1. Laura's Bakery schreef:

     Nee, het hoort wel echt fudge te zijn.

 41. Ilvy schreef:

  Hallo heb de fuge ook gemaakt smaakt heerlijk. Alleen kon ik het niet gieten omdat het te kruimelig was, het leek net een koekbodem. Hoe kan dat?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heb je iets veranderd aan het recept? Zo nee, dan heb je het waarschijnlijk te lang ingekookt

   1. Ilvy schreef:

    Bedankt voor je reactie!
    Ik had perongeluk gewone suiker in plaats van basterd suiker gebruikt. Kan dat het misschien zijn? Ik denk niet dat ik het te lang heb gekookt omdat ik het korter dan het recept heb gekookt.

    1. Elise schreef:

     Ik zou inderdaad gewoon basterdsuiker gebruiken ik had ook kristalsuiker gebruikt en het werd meer een koekje ik zou wel ook zo lang als het recept zegt koken

     1. Ilvy schreef:

      Oke heel erg bedankt! Ik ga het proberen!

 42. Lyra schreef:

  Fungeert is net klaar! Zooooo lekker!!! Het is maar goed dat het voor een cadeautje is (anders was alles al op geweest😂) heel erg bedankt Voor dit lekkere recept!!!!

  PS. Ga het binnenkort weer maken

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ah wat leuk als cadeautje!

 43. Merel schreef:

  Bij mij is de fudge ook zacht gebleven. Volgende keer langer koken denk ik.

  Nog ideeën wat ik met de zachte fudge kan doen? Kan ik het ergens in verwerken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als een soort karamelsaus gebruiken voor over cake of in een yoghurt toetje?

  2. Hermien schreef:

   Stroopwafels ervan maken 🥰😋😋

 44. Marijke schreef:

  Ik heb alleen donkere en witte basterdsuiker in huis, kan ik 1 van de 2 vervangen voor lichtbruine basterdsuiker? Of mengen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou ze mengen! Iets meer van de witte dan van de bruine gebruiken.

 45. ries schreef:

  hallo laura, ik heb d e fudge in een dolfijnijsblokjesvorm gedaan. ze staan nu af te koelen. hoop dat het mooie dolfijntjes worden. groet ries

 46. Ankie schreef:

  Wordt 1 van de zelfgemaakte kerst presentjes onder de kerstboom dit jaar….

 47. Sarina schreef:

  Heb de fudge al een paar keer gemaakt en het is een groot succes. Vandaag had ik het vuur iets te hoog, bij de 2e keer roeren was de boter losgekomen maar met roeren loste dat weer op. De chocolade fudge is me nog niet gelukt maar misschien heb ik daar ook wel een te hoge temperatuur gebruikt. Die fudge bleef bij mij namelijk zacht.

 48. Eva van Asten schreef:

  Hoi Laura!
  Ik lees bij veel reacties dat de fudge te zacht bleef. Nu durf ik het niet meer te proberen omdat ik bang ben dat dit bij mij ook zal gebeuren. Tips om dat te voorkomen?

  Daarnaast vroeg ik me af of je het recept kunt halveren. En zo ja, verandert de bereidingswijze dan?

  Fijne dag!
  Groetjes Eva

  1. Laura's Bakery schreef:

   Misschien goed om te weten dat mensen eigenlijk alleen reageren als er iets niet goed gaat met een recept. Als je het recept gewoon volgt zal het prima gaan, halveren lijkt me absoluut geen probleem (alleen onhandig want dan heb je een half blikje gecondenseerde melk over).

   1. Eva van Asten schreef:

    Ja, jammer is dat. Schetst ook zo’n vervelend beeld… Ik ga het volgende week maken en zal dan ook reageren als het wel lukt ; )

    Bedankt voor de snelle reactie,
    Liefs Eva !

    1. Laura's Bakery schreef:

     Haha super, veel bakplezier!

 49. Jeffrey de Smit schreef:

  Ondertussen al een aantal keren de fudge gemaaktmet dit recept, erg blij met dit recept. Heeft tot nu toe nog niet teleurgesteld bij ons. Heb je misschien nog ideeën voor variaties en de daarbij behorende hoeveelheden? Cacao, koffie, …….? Bedankt alvast voor je reactie!!

   1. Jeffrey schreef:

    Ziet er geweldig uit, ga ik zeker proberen!! Dank je!

 50. Petra schreef:

  Gewoon een super recept! De eerste keer bleef het bij mij ook wat dunner dat had er mee te maken dat ik bang was dat zou verbranden, 2e keer goed laten koken a borrelen.. Nu was hij perfect! Je moet geduld hebben want je moet zeker 8 a 10 minuten goed blijven roeren. Bedankt voor dit recept Laura! Hier zijn ze er dol op!

 51. Catherine schreef:

  is er ook een optie om hier een chocoladefudge van te maken?
  tips?

  1. catherine schreef:

   ben te snel geweest, zie net al de andere chocolade fudge recepten…sorry!!

 52. Marijke schreef:

  Hallo Laura,
  Zou je het au bain marie kunnen maken, en met de mixer op de laagste stand? En kan het in een ijsblokjesvorm afkoelen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Au bain marie heb ik niet geprobeerd, ijsblokjesvorm zou moeten lukken.

 53. Esmyralda Prins-de Gier schreef:

  Ik heb het recept vandaag voor het eerst uitgeprobeerd maar hij blijft heel erg plakken bij mij heb ik hem te kort gekookt of heb ik iets anders niet goed gedaan hoor graag tips.
  en is er iets te doen tegen het plakken ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Het klinkt alsof hij dan te kort heeft gekookt inderdaad.

   1. Esmyralda Prins-de Gier schreef:

    Kan ik nog wat doen aan het plakken of opnieuw laten smelten en dan nog even laten koken ?

   2. Esmyralda Prins-de Gier schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik nog wat doen aan het plakken of opnieuw laten smelten en dan nog even laten koken ?

    1. Laura Kieft schreef:

     Nee dat kan nu helaas niet meer. In de koelkast bewaren zal nog het meeste helpen.

 54. Gerrie schreef:

  Niet gelukt, blijft zacht en plakkerig. Alles volgens recept gedaan.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is natuurlijk niet zoals het hoort. Was de fudge wel volledig afgekoeld?

 55. TINA schreef:

  Vandaag voor het eerst fudge gemaakt. Na dat ik het een paar minuten had laten staan voor de 2e keer roeren had ik al een laagje op de bodem zitten die ik niet meer los kon roeren, was niet aangebrand hoor. En ik kon er ook geen mooie blokjes van snijden, erg brokkelig. Enig idee waar ik ben fout gegaan? Smaak is wel goed, misschien iets te zoet voor mijn smaak? Kan ik de volgende keer wat minder vanille-extract erin doen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Vanille extract kun je altijd op smaak toevoegen. Had je alle ingrediënten 1 op 1 overgenomen?

 56. TINA schreef:

  Ja alle hoeveelheden netjes afgewogen.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hmm dan hoort niet te gebeuren. Misschien net niet op de juiste manier opgewarmd. Ik heb het nog niet vaker gehoord, dus een direct antwoord heb ik nu helaas niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *