Truffels en bonbons dippen in chocola

Gepost: 10 april 2016 Laatst bewerkt: 2 juli 2023

Truffels en bonbons dippen in chocola

Toen ik eind vorig jaar een workshop gaf op De Tasty waar we Oreo truffels gingen maken, kwam ik erachter dat truffels en bonbons dippen in chocola lastiger is dan het lijkt. Zelf heb ik thuis een handig setje met bonbonvorken, die maken het dippen heel eenvoudig. Maar dit setje heb ik niet altijd gehad, ik ben  gewoon begonnen met een paar vorken. Ik geef je mijn tips hoe je zonder speciale benodigdheden toch heel eenvoudig je truffels van een laagje chocola kunt voorzien.

Twee vorken

Het makkelijkst is om twee vorken te gebruiken wanneer je kleine baksels in chocolade dipt, zeker wanneer je een wat diepere kom gebruikt waardoor het lastig is om de truffel eruit te halen. Truffels zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Je kunt ze dus rustig in een kommetje chocola leggen, ze er een beetje doorroeren zodat ze helemaal omhuld zijn met chocolade en er vervolgens uithalen. Door twee vorken te gebruiken kun je makkelijk de truffel met de ene vork op de andere schuiven. Even tikken op de rand zodat overtollige chocola eraf loopt en dan kun je ze verplaatsen naar een velletje bakpapier.

Plastic vork

Heb je nog een paar plastic wegwerpvorken liggen? Hier kun je eenvoudig een bonbonvork van maken! Breek de middelste tanden eruit zodat alleen de buitenste twee overblijven. Je truffels en bonbons blijven zo mooi op de vork hangen en de overtollige chocolade loopt er heel gemakkelijk af.

Extra tips

 • laat de overtollige chocola goed van de truffels druppen, anders loopt het eraf wanneer ze op het bakpapier liggen en krijgen ze een soort voetje.
 • als je chocolade iets dikker begint te worden, loopt hij lastiger van de truffels af. Het kan helpen om met een vork of mes even langs de onderkant te gaan van de vork waar de truffel op rust.
 • voor het mooiste resultaat tempereer je de chocola, lees hier hoe je chocola kunt tempereren zonder speciale hulpmiddelen als een thermometer.
 • kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Ik heb hier wat fijne recepten voor truffels en bonbons!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

 1. Caroline Piek schreef:

  Hoi!

  Ik had vorige keer vooral wat moeite om de truffels mooi op de bakplaat te krijgen zonder ze te beschadigen. Hoe doe jij dit?

  Mijn laatste truffels waren inderdaad minder mooi dan de eerste doordat die chocola niet meer mooi droop. Even opnieuw opwarmen dan zodat de chocola weer mooi vloeibaar wordt?

  Ik hoor graag van je.

  Groeten, Caroline

 2. Marinda schreef:

  Ha Laura,

  Ik maak de truffels met chocolade vaak en krijg er veel complimenten over. Dus bij deze geef ik de complimenten door 😉 Ik heb inderdaad vaak een voetje eronder, maar dat staat wel grappig eigenlijk al weet ik nu hoe ik dat kan voorkomen.

  Groetjes, Marinda

  PS: de truffels op de foto krijgen toch ook een voetje? De voorste bijvoorbeeld..of heb ik dat mis?

 3. Caroline Panis schreef:

  Ik wist niet dat hier een techniek voor bestond, maar ben blij dat ik het nu wel weet :-).

 4. Joke sk schreef:

  In het verleden (ik heb een ziekte waardoor ik mijn passie koken en bakken niet meer kan doen) gebruikte ik geen plastic vork maar gebruikte ik een dik satéstokje (zijn maar een beetje duurder dan de dunnere) die ik met een heel fijn schuurpapiertje wat opgeschuurd had waardoor alles beter bleef hangen/plakken.

  Is er geen fijnmazig roostertje/vlamverdeler ergens te koop, die je in op de ovenplaat legt, waarop je de chocotruffels kunt leggen?
  Daardoor kan de overtollige chocolade er onder druppen, zodat de chocotruffel makkelijker los laat en een voetje ook niet meer ontstaat.

 5. De Meulder Jeanine schreef:

  Misschien zo een rooster die in de frituurpan gebruikt wordt.

 6. J. Vissers schreef:

  Beste Laura,
  Heb je een tip hoe ik het beste hele stroopwafels in kleine kruimels krijg?
  Met een hakmolentje – blender is het niet zn succes. Heeft ook te maken met het stroperige erin.
  Misschien heb je een tip voor me?
  Groetjes!

 7. Lieve schreef:

  Hey, ik heb dat met zo een 1-2-3 gedaan. Ik weet niet of je dat kent. Ik kende dat ook niet maar mijn mama had het staan. Heel handig!

 8. Lieve schreef:

  @Laura, waar kan je zo een setje kopen voor bonbons want hier in België vind ik dat precies niet. Dat lijkt me net iets handiger dan met een vork hoe ik het nu doe

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je online zoekt kom je vast een goede optie tegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *