Lemon curd lava cakejes

25 mei 2019 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
Lemon curd lava cakejes
22

Met lava cakejes maak je mij op ieder moment van de dag gelukkig. Een warm cakeje met een nog vloeibare binnenkant. Beter kan haast niet. Van de chocoladeversie heb ik er al heel wat gegeten de afgelopen jaren. Mocht je die nou nog niet eerder gemaakt hebben, hier vind je het recept. Nu heb ik een heerlijke frisse en zomerse versie voor jullie: de lemon curd lava cakejes! De combinatie van witte chocolade en citroen doet het altijd goed vind ik, dat blijkt ook maar weer in deze moelleux. Lava cakejes zijn nooit moeilijk, het enige dat nauw luistert is de baktijd. En lekker flauw: dat verschilt weer per vormpje en per oven. Best kans dus dat ze in jouw oven net even wat korter of langer nodig hebben. Gelukkig hebben we wel uitgebreid getest waardoor we je een goede richtlijn kunnen geven. In het recept staat ook het formaat en materiaal van het gebruikte ovenschaaltje erbij, want ook dit heeft invloed op de baktijd namelijk. Laat je vooral niet tegenhouden door mijn verhaal over de baktijd, want echt: het is niet moeilijk. Deze frisse citroen lava cakejes zijn te lekker om niet te maken.

 

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Lemon curd lava cakejes

Lava cakejes zijn om te smullen. De meest bekende variant is natuurlijk die met chocolade. Maar wat dacht je van deze heerlijke lemon curd lava cakejes!
Porties: 6 stuks (porseleinen schaaltjes van Ø 8 cm)

Ingrediënten

  • 100 gram witte chocolade
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren (M)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • snufje zout
  • rasp van 1 citroen
  • 3 el lemon curd (volgens recept)

Instructies

  • Smelt al roerende de witte chocolade met de boter op laag vuur. Klop daarna in een middelgrote kom de eieren en suiker luchtig. Voeg de bloem, zout en citroenrasp toe en spatel dit er doorheen tot het is opgenomen.
  • Voeg nu het gesmolten chocolademengsel toe en spatel ook dit er doorheen tot het is opgenomen. Doe hetzelfde met de lemon curd. Doe het beslag in één (of twee) spuitzakken en leg in de koelkast voor minstens 2 tot 4 uur.
  • Vet de vormpjes in met (zachte) boter en bestuif met een laagje bloem. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Spuit de ingevette vormpjes voor 2/3 in met het beslag en bak voor 12-14 minuten. Zodra de bovenkant gestold is zijn ze klaar en haal je ze er direct uit. Serveer zo snel mogelijk, zodat de binnenkant niet verder doorgaat en dus ook verder stolt.
  • Haal de lava cakejes uit hun vorm door voorzichtig te controleren of de randen los zitten. Plaats een bordje omgekeerd op de bovenkant en keer om. Indien goed ingevet zullen de cakejes snel los laten. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Tips

  • Bewaren: Het beslag kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast in de spuitzak. De lemon curd lava cakejes eet je direct na bereiding op.

Lemon-lava-cakejes-5a
Lemon-lava-cakejes-2a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. A van Zuilen schreef:

    Volgens mij mis ik in de beschrijving hoe je de lemoncurd in de bakjes doet, want zo heb je alleen beslag in het bakje

    1. Laura Kieft schreef:

      Is nu toegevoegd 🙂

  2. P.Bosua schreef:

    Wat voor vormpjes kun je hier het beste voor gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Veel is mogelijk, bij de ingrediënten staat wat wij gebruikten.

  3. Suzanne schreef:

    Ehm… ik mis idd het gedeelte van dec lemon curd geloof ik?? Of lees ik het niet goed?? ?
    Je hebt echt heerlijke recepten!! Maak regelmatig iets via jouw recepten!! Top site is dit!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Staat er nu wel bij 😉

  4. Selma schreef:

    Ja ik mis ook de lemon curd in de bereiding

    1. Laura Kieft schreef:

      Nu niet meer 🙂

  5. Ellen schreef:

    Niet flauw bedoeld maar lees nog niet hoe de lemon curd aan de cakejes wordt toegevoegd.

    1. Dorien schreef:

      Er staat nu dat het door het beslag wordt gespateld na de chocolade 🙂

    2. Laura Kieft schreef:

      Dat was al aangepast in het artikel, bij verversen van de pagina zie je het vast.

  6. EllenK schreef:

    Ik ben dol op citroenrasp maar waar mag ik deze laten?
    Het beslag ligt nu in de koelkast.

    1. Laura Kieft schreef:

      Gaat ook door het beslag, heb het toegevoegd.

  7. tom schreef:

    hopelijk de verwarring oplossend : er is maar één type beslag… en dit bakt van buiten naar binnen waardoor de buitenzijde hard wordt en de binnenzijde vloeibaar blijft. ..
    of heb ik het nu helemaal fout? 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt, maar dat maakt nog niet ieder beslag geschikt voor lava cakejes. Met alle mogelijkheden in verhoudingen zijn er vele verschillende soorten beslag 😉

  8. Marianne schreef:

    Leuk recept, zou het graag maken maar is het veilig om te eten voor zwangeren/jonge kinderen als het binnenste (met ei) nog vloeibaar is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is gewoon verhit, dus ik neem aan dat dat geen probleem is (ik geef echter geen garanties)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *