Chewy peanutbutter cookies

47

Vol enthousiasme deed ik ook deze maand weer mee aan de foodblogswap. Dit keer mocht ik iets lekker van Lisette’s blog maken: Onze Franse Keuken. Lisette woont samen met haar man en dochter in Frankrijk op een boerderijcomplex waar zij ook prachtige gastenverblijven verhuren. Als je bij Lisette te gast bent wordt er heerlijk voor je gekookt, op haar blog krijg je al een voorproefje. Ook aan zoetigheid geen gebrek gelukkig, dit jaar richt ze zich namelijk op patisserie. Ik had zin om koekjes te bakken en keek daarom gelijk welke recepten ze hiervoor had. Pindakaas vind ik heerlijk, de peanutbutter cookies trokken dus mijn aandacht en ik besloot daar mee aan de slag te gaan!

Chewy peanutbutter cookies

Een recept voor overheerlijke 'chewy' pindakaas koekjes. En nog glutenvrij ook!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

  • 220 gram pindakaas (met stukjes noot is erg lekker)
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder

Instructies

  • Meng de pindakaas en suiker in een kom. In een andere kom meng je het ei, vanille extract, bakpoeder en kaneelpoeder door elkaar. Voeg de mengsels bij elkaar en roer tot een dik koekdeeg. Het is geen standaard koekjesdeeg, dit ziet er wat vettiger en soepeler uit.
  • Draai balletjes van het deeg en plaats op redelijke afstand van elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat. Met een vork druk je de balletjes iets platter en maakt je een ruitpatroon in het deeg.
  • Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

Goddelijke koekjes zijn het resultaat. Mijn moeder riep enthousiast dat ze een beetje zoals kletskoppen smaken, ik moet haar daar gelijk in geven. De smaak heeft er inderdaad iets van weg, alleen is de structuur en het uiterlijk compleet anders. Geen knapperig dun koekje, maar een lekkere chewy koek. Heerlijk!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

40 reacties

  1. Lisette schreef:

    Hi Laura – wat leuk dat je enthousiast bent over deze koekjes. Altijd weer spannend hoe de foodblogswap verloopt..:-) Jouw foto’s zijn echt prachtig – veel mooier dan mijn ‘hobby’ kiekjes. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  2. Jolien schreef:

    zeer mooie foto’s en ziet er idd heerlijk uit!

  3. Hinke schreef:

    Ik vraag me toch af hoe je die balletjes hebt kunnen kneden. Bij mij was het een heel plakkerig deeg waar ik absoluut geen balletjes van kon draaien. Met twee lepels heb ik hoopjes op de bakplaat laten vallen. Ook het indrukken met de vork lukte niet omdat het zo plakte.
    Ze zitten nu in de oven. Als ze goed smaken ben ik tevreden 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mijn deeg was ook behoorlijk plakkerig hoor, maar balletjes draaien ging wel goed. Ik werkte wel met koude handen, aan warme handen blijft het deeg meer plakken. Smaakten ze wel goed?

  4. Nick schreef:

    Ik ben Nick en ik ben 5 jaar. Samen met mama heb ik deze koekjes al vaker gemaakt. Ik vind ze heeeeerlijk!!

    groetjes Nick

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Nick,
      Wat leuk dat mama deze koekjes met je maakt, ze zijn lekker he!
      Liefs, Laura

  5. CatieMcCartney schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze ruiken heerlijk! Het recept was makkelijk te volgen en alhoewel het deeg behoorlijk plakkerig was, lukte het om balletjes te maken.

    Bedankt voor je leuke recepten!

    Catie

  6. Gerdy schreef:

    Wat een leuke website! Ik volg ‘m nu een tijdje en heb deze koekjes net gebakken. Balletjes maken ging goed, maar ze zijn erg zacht en breekbaar uit de oven gekomen. Even laten liggen, maar ook na afkoelen vallen ze behoorlijk uit elkaar. Misschien langer moeten bakken? Ze zijn wel lekker, hoewel ik er een volgende keer denk ik wat minder suiker in zou doen.

  7. Maarten schreef:

    Ten eerste: Leuke website met heerlijke recepten! Zeker het proberen waard. Vanmiddag deze heerlijke koekjes gemaakt omdat er wat visite kwam. Ik mag ze vaker maken hoorde ik. Het deeg had precies de goede structuur om balletjes te draaien. Ze zijn echt heerlijk en het klopt wel wat betreft de kletskoppen. Ze hebben er iets van weg.

    Top!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen dat ze zo goed in de smaak vielen!

  8. Laura schreef:

    Hai Laura!

    Mijn naam is ook Laura en sinds ik jou blog gevonden heb ben ik een trouwe gebruiker van de recepten die je plaatst! Ze zijn vaak heerlijk! Momenteel zitten deze peanutbutter cookies in de oven (nog 5 minuten!). De eerste keer dat ik deze maak, dus ik ben benieuwd, maar volgens de reacties belooft het veel goeds!

  9. Alicia schreef:

    kan je zeg maar ook het deeg om oreo heen doen zodat je pindakaas oreo koekjes krijgt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zeker proberen, hou er wel rekening mee dat dit deeg best wel uitloopt.

  10. Patty schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben net begonnen met dit heerlijke recept en de koekjes zijn nu uit de oven. Ze zijn wel nog een beetje zacht, is dit normaal of harden ze nog wat uit bij het afkoelen? Ze ruiken echt ontzettend lekker!!

    Groetjes Patty

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als koekjes uit de oven komen zijn ze altijd nog zacht, ze harden uit bij het afkoelen 🙂

  11. Charlot Verlouw schreef:

    Ik haalde ze net na 12 minuten uit de oven, en het leek wel schuim geworden! Heel gek… heb ze nog maar even teruggezet. Hoop dat het goedkomt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek zeg, hopelijk komt het goed!

    2. Charlot Verlouw schreef:

      Ah, ik heb ze nog vijf minuutjes laten zitten en ze waren heeeeerlijk!

  12. Rebecca Fieret schreef:

    Het likkt me heerlijk recept ga het zo gelijk maken! Kan de suiker ect. Ook vervangen worden door honing? In het kader van gezond eten 🙂 ?

  13. Lola schreef:

    Hoi, ik ben dol op pindakaas en deze koekjes lijken mij heel lekker. Klopt het dat er geen meel in dit recept zit? Hoe worden dit dan koekjes? Groetjes, Lola

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt inderdaad. Het worden echt koekjes, kijk maar naar de foto’s 😉

  14. Lola schreef:

    Gelukttttt!!!! Wat een heerlijk, makkelijk en leuk recept. Ik heb ze laten proeven door mijn collega’s. Zij waren zo enthousiast dat sommigen zelf aan het bakken zijn geslagen. Bedankt Laura, jouw website vind ik geweldig!!

    Ik heb trouwens ook jouw shortbread cookies gemaakt…smullen 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat ontzettend leuk om te horen dat ze zo in de smaak vallen 😀

  15. Esther schreef:

    Hmmm, wat een heerlijke koekjes zijn dit! En ingrediënten die je al tijd wel in huis hebt! Ik heb er ook nog wat havermout aan toegevoegd! Ik heb altijd wat weinig geduld om mijn baksels te proberen en er dus gister al een gegeten uit de oven maar vanmorgen waren ze goed afgekoeld nog een stuk beter!

  16. Sandra schreef:

    Wat een super recept!! Geweldige reacties ontvangen, heb ze allemaal verwezen naar jouw site!!
    Super bedankt voor al die mooie recepten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! 😀

  17. Diana schreef:

    Laura,

    Mijn dochter mag geen sporen van melk en lactose hebben.Daardoor heb je weinig keus in de winkel.
    Maar heb nu al een paar recepten van jou gebruikt.
    Wat enorm fijn leuk en makkelijk!

    Dank je wel

    Groetjes Diana

  18. Lara schreef:

    Jeetje deze koekjes zijn zo lekker! Was heel benieuwd toen ik ze aan het maken was maar wat was ik verrast! Superbedankt voor dit recept, echt te heerlijk. Hou persoonlijk ook van de zachte binnenkant, en ook ideaal dat de koekjes niet veel tijd kosten.

  19. Wendy schreef:

    Heb gisteren deze koekjes weer gemaakt, overheerlijk! Zelfs nog lekkerder dan de vorige keer.
    Wat ik gedaan heb? Nou, ik heb geen balletjes gedraaid, maar met een ijsschep (niet helemaal gevuld) de mix op de bakplaat geschept, ik kreeg 12 overheerlijke koeken eruit 🙂

  20. Tessa schreef:

    Ze zijn echt superlekker. Alleen blijft de onderkant in het midden een beetje zacht. En ik heb ze zelfs iets langer in de oven gedaan dan jij had opgegeven. Heb je enig idee wat ik een volgende keer anders kan doen?
    Ik heb ze op het bakpapier laten afkoelen, blijft de onderkant daardoor misschien een beetje zacht?

    1. Laura schreef:

      Deze koekjes horen ook een beetje zacht te zijn in het midden, lekker chewy dus 😉

      1. Tessa schreef:

        Bedankt voor je snelle reactie! ??

  21. Larissa schreef:

    Hai Laura,
    Ik zag dat de vraag al eerder gesteld is maar nog niet beantwoord, dus stel ik deze ook: ik eet geen geraffineerde suikers. In dit recept gaat een hoop suiker (persoonlijk voor mij teveel om het te vervangen met kokosbloesemsuiker). Zijn de koekjes ook suiker-vrij te maken?
    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Ik heb zelf geen ervaring met deze koekjes zonder suiker te maken. Je zou er wat mee kunnen experimenteren, maar omdat het toch een heel ander soort deeg is durf ik je niet te zeggen of het lukt.

  22. Marloes schreef:

    Hoi Laura,
    Er staat als ingrediënt vanille extract bij, kun je dit vervangen door vanillesuiker of vanille aroma?
    Groetjes,
    Marloes

    1. Laura schreef:

      Dat kan 🙂

  23. Petra schreef:

    Hoi Laura,
    Wat een heerlijke recepten op je website!
    Hoe lang kun je de Chewy peanut butter cookies bewaren? Ik wil een deel vandaag & een deel over een dag of 5 eten met visite en vroeg me af of ik alles in 1x kan bakken.
    Groetjes Petra

    1. Laura's Bakery schreef:

      2 weken in een koektrommel.

  24. Lia schreef:

    Gisteren gebakken, zojuist bij de koffie na een flinke wandeling, heerlijk. Volgende keer gebruik ik wel minder suiker. Wij vinden ze heel lekker maar te zoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *