
Gebruik je bakpapier bij een pizzasteen?
Nee, absoluut niet. Dit gaat de werking van de pizzasteen juist tegen.
Zelf pizzadeeg maken, ik kan het iedereen aanraden! Met dit makkelijke recept maak je de lekkerste dunne, knapperige pizzabodem helemaal zelf in je eigen oven.
Een pizza gaat er hier altijd wel in, met name pizza’s met een dunne, knapperige pizzabodem. Met die specifieke wens ging ik aan de slag om het beste pizzadeeg te maken, zonder al teveel fratsen. Dit makkelijke recept voor een pizzabodem is er echt eentje die je echt in je collectie wil hebben.
In onderstaand artikel vind je al mijn tips om zelf thuis het beste pizzadeeg te maken en daarmee de lekkerste pizza te bakken. Hiermee bakt iedereen z’n favoriete pizza!
Het hoofdingrediënt van pizzadeeg is bloem. Italianen hebben een specifieke voorkeur op dit gebied, namelijk ’00-bloem’. Deze soort bloem is gemaakt van zachte granen en heeft een hele fijne maling, met een elastisch deeg als resultaat. Volgens de Italianen zorgt het voor de perfecte stevigheid in de pizzabodem of korst.
Persoonlijk haal ik geen speciale bloem in huis om pizzadeeg te maken en kies ik voor de bloem die hier het dichtst bij in de buurt komt (en in de supermarkt verkrijgbaar is): patentbloem. Pizzabloem is natuurlijk nog beter en ook in sommige supermarkten verkrijgbaar.
BAKTIP! Hou je net zoals ik van een knapperige pizza? Gebruik dan een pizzasteen om jouw zelfgemaakte pizza op te bakken! Zo’n steen imiteert het effect van een Italiaanse steenoven, met een extra krokant effect.
In dit boek vind je niet alleen heerlijke borrelhapjes, sauzen, spreads en dips, maar ook een aantal heerlijke pizzarecepten! Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt.
Ik steek mijn liefde voor pizza niet onder stoelen en ik mag thuis graag mijn eigen pizza’s maken. Daarnaast ben je zelf de baas over de toppings die je kiest voor jouw pizza. Thuis zal niemand afkeurend kijken als jij je pizza rijkelijk belegt met ananas. 😉
Onderstaand vind je een rijtje ingrediënten waarmee je jouw pizzabodem met tomatensaus heerlijk kan beleggen voordat deze de oven ingaat:
Sommige ingrediënten voeg je pas toe na het bakken, zoals:
De gouden regel bij het maken van een goede pizza: less is more! Beleg je pizza niet met teveel ingrediënten, maar beperk je tot enkele ingrediënten. Ga niet los met de tomatensaus, want dat resulteert in een vochtige pizzabodem. Dit geldt ook voor de mozzarella, kies een stevig variant die niet te veel vocht loslaat tijdens het bakken.
Sinds ik mijn eigen pizzadeeg- en bodems maak, zijn er al vele lekkere combinaties uitgeprobeerd. Voor deze pizza’s mogen ze mij wakker maken:
Tegenwoordig maak ik erg graag mijn eigen pizzadeeg en heb ik vele keren geoefend met dit recept. Ik hou ervan dat ik met een zelfgebakken pizza zelf kan bepalen hoe dik of dun ik het deeg uitrol. Met onderstaande tips zul jij thuis ook de lekkerste pizzabodem bakken.
Alle ingrediënten kneed je simpelweg samen tot een deeg. Dit kan met de hand, maar ik doe het meestal met mijn staande keukenmixer. Dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten, waarna ik het nog kort met de hand doorkneed tot ik een klein vliesje kan trekken van een bolletje deeg. Dat vliesje mag niet scheuren en doet een beetje denken aan kauwgom.
Volgens vele chefs is het nu het beste om het pizzadeeg minimaal een nacht in de koelkast te laten rijzen en rusten. Zelf doe ik dit meestal niet, omdat ik zo snel mogelijk met het deeg aan de slag wil. Maar wil jij het wel doen? Zet het deeg dan direct na het kneden in de koelkast. In de koelkast rijst het deeg nog even door tot de temperatuur van je pizzadeeg de 7 graden bereikt. Bij 7 graden stopt de werking van gist. Haal je het deeg weer uit de koelkast? Dan gaat het rijzen weer verder. In totaal moet je wel aanhouden dat het deeg moet verdubbelen, zoals ook in het recept vermeld staat.
Wil je meer weten over deeg laten rijzen en rusten in de koelkast? Ik schreef er een uitgebreid artikel over.
Wil jij jouw pizzadeeg op Italiaanse wijze tot een pizzabodem vormen? Voorzie je werkblad dan rijkelijk van bloem en duw het deeg plat. Draai je pizzadeeg om en kneed het met je vingertoppen tot de perfecte dikte, waarbij je in het midden begint en naar de randen toe werkt. Tussendoor draai je de pizzabodem rond tussen je handen tot je een mooie grootte hebt bereikt. Je kunt het ook zelf bekijken in deze video.
Italianen of professionele pizzabakkers rollen pizzadeeg nooit en te nimmer uit met een deegroller, maar ik doe dat zelf wel. Daarvoor heb je wel een extra lange deegroller nodig, zoals deze. Voor mij werkt dit het meest foutloos, hoewel het me ook leuk lijkt om de authentieke wijze in de vingers te krijgen.
Een uitgerolde en belegde pizzabodem moet direct de (voorverwarmde, hete) oven in. De ideale temperatuur voor een pizza oven ligt tussen de 300 en de 350 graden, dat is dan over het algemeen een steenoven. De meeste ovens van thuisbakkers, waaronder mijn eigen oven, kunnen niet zo heet.
Zelf bak ik mijn pizza’s op boven- en onderwarmte, idealiter met een pizzasteen. Een pizzasteen absorbeert de hitte van de oven en imiteert daarmee tijdens het bakproces het effect van een steenoven. Op die manier bakt je pizza extra knapperig en krokant. Let wel: leg nooit bakpapier op de pizzasteen én hoe dikker de pizzasteen, des te langer duurt het voordat deze is opgewarmd. Als deze eenmaal is opgewarmd kun je er meerdere pizza’s achter elkaar op bakken.
Heb jij geen boven- en onderwarmte maar een heteluchtoven? Zet je ventilatorstand dan uit. En uiteraard geldt: hoe hoger de temperatuur van je oven, des te sneller is de pizza klaar. Bij 300 graden is een dunne, minimaal belegde pizza binnen 5 minuten klaar.
Als je een pizzafeestje op de planning hebt, dan kun je dit deeg gelukkig prima voorbereiden. Dan kun je je op de avond zelf focussen op het beleggen van alle verschillende zelfgebakken pizza’s en op het bakken ervan.
Je kunt het pizzadeeg goed luchtdicht verpakt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Pizzadeeg invriezen is mogelijk en hartstikke handig. Het belangrijkste is dat je dit pas doet na het rijzen. Als het deeg voldoende gerezen is, vries je het in per portie. De makkelijkste manier is door het deeg te verdelen in bolletjes per portie.
Strooi wat bloem over de deegbollen voordat je ze luchtdicht verpakt met vershoudfolie. Ik stop het met vershoudfolie verpakte deeg hierna het liefst ook nog in een diepvriesdoos. Op deze manier blijft jouw pizzadeeg tot drie maanden goed. Je kunt het deeg zowel op kamertemperatuur als in de koelkast laten ontdooien.
Nog een handige optie is om de pizzabodems al te beleggen en voor 10 minuten af te bakken in de oven. Daarna verpak je de pizza’s luchtdicht en kun je ze tot drie maanden in de vriezer bewaren. Je bakt jouw zelfgemaakte diepvries pizza vervolgens in 10 – 15 minuten goudbruin en knapperig.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Nee, absoluut niet. Dit gaat de werking van de pizzasteen juist tegen.
Nee, de tijd in het recept heeft het wel nodig. Je zou het ook een dag van tevoren kunnen maken en een nacht kunnen laten rijzen in de koelkast. Lees meer over deeg laten rijzen in de koelkast.
Dat kan zeker, zolang je ze op die manier ook luchtdicht verpakt. Leg de bodems niet op elkaar, maar leg er een bakpapiertje tussen. Dit voorkomt dat de pizzabodems aan elkaar gaan plakken.
Je kunt het pizzadeeg goed luchtdicht verpakt tot twee dagen in de koelkast bewaren. Het deeg kan je ook invriezen, in dat geval tot 3 maanden te bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Mijn vriend maakt zelf pizza’s op, volgens mij, dezelfde manier. Maar ik vind de smaak van het deeg zo flauwtjes, vergeleken met een pizza uit een pizzeria. Heb je misschien tips om wat meer smaak toe te voegen?
Op zich hoort de bodem zelf natuurlijk wel neutraal van smaak te zijn, maar je zou er kruiden aan toe kunnen voegen om het meer smaak te geven.
Hallo Laura
Kan je ook een pizza vorm gebruiken
Dat moet zeker kunnen!
In het originele italiaanse pizzadeeg gaat toch best wat zout! Italianen zijn erg kritisch wat dat betreft, heeft het deeg geen smaak… dan is de pizza niet goed! ?. Ik gebruik voor mijn pizzadeeg op 500gram meel, zeker ca. 7 gram zout!
Dat is volgens origineel Iltaliaans recept nog veel te weinig hoor. Op 1 kg meel moet je minstens 20 gram zout gebruiken. Zout geeft niet alleen smaak maar zorgt ook voor een betere deeg.
Klopt hoor, Henry.. maar ik gebruik altijd iets minder om niet zoveel zout te eten. Maar m’n familie gooit er inderdaad veel meer zout door!
Prima recept, alsof je in de pizzeria eet. 1 vraag: als je op een pizza steen bak, moet er dan toch ook bakpapier onder? Ik ben bang dat mijn pizza en vooral mijn steen dan onbruikbaar wordt en alles vast bakt aan de steen
Nee, in principe gaat bakpapier juist de werking van de pizzasteen tegen.
Het deeg ziet er mooi uit zeg! Wil zelf binnenkort ook weer eens pizza’s maken.
Lekker, nu heb ik zin in pizza haha!
Ik wil nog altijd een pizza namaken die ik in Milaan at, dus dan komt dit bodemrecept goed van pas.
Was net op zoek naar een pizzadeeg recept, erg leuk!
Mmmm heerlijk pizza. Weet jij of dit deeg ook in te vriezen is, of voorbakken met tomatensaus en dan in de vriezer?
Heb ik nog niet mee geëxperimenteerd. Ik zou dan de bodem voorbakken denk ik (dagje in koelkast kan wel, dat heb ik wel al geprobeerd 😉 )
Zelf maak ik altijd meerdere porties en vries het deeg in, dit gaat prima!
Ik maak geregeld zelf pizzadeeg maak dan extra porties om in te vriezen werkt prima.
Wat een fijn recept! Mijn vriend maakt af en toe pizzadeeg met behulp van de broodbakmachine, dat is ook heel erg lekker!
Je kunt de bodems heel goed invriezen. Ik rol ze uit en doe ze in een tupperware taartdoos met bakpapier ertussen. Er passen er 12 in de doos. Je kunt ze bevroren verwerken want voor je ze hebt belegd zijn ze al ontdooid. Je kunt ook deegbolletjes maken ter grootte van een flinke tennisbal en deze in plastic zakjes in de diepvries leggen. Neemt veel minder ruimte in. Strooi wel eerst een beetje bloem in het zakje. De bolletjes zijn in een half uurtje ontdooid.
Voor ik de bodem beleg prik ik er met een vork gaatjes in, dat voorkomt luchtbellen tijdens het bakken
Goed om te weten, dank je wel voor de aanvulling!
Ga ik gauw eens maken! Het is veel makkelijker dan ik dacht ?
Zoo lekker, maak het elke vrijdag!
Nog een tip: theelepel suiker toevoegen. Voeding voor de gist en gaat hij nog beter van rijzen! Proef je niet terug! ?
Ga ik volgende keer proberen, thanks voor de tip!
Hoi Laura!
Mijn bodem werd niet knapperig maar werd een beetje zoals foccacia brood. Heb jij nog een tip? Eerst even voorbakken zonder (natte) ingredienten misschien?
Misschien heeft hij net wat meer tijd nodig, of je hebt de pizza net wat te vochtig belegd. Je zou inderdaad kunnen proberen om de bodem even voor te bakken.
Je kan eens een pizza proberen te bakken op een pizza steen. Als je een pizza in de over afbakt gebeurd dit vaak op een rooster, de warmte komt direct tegen de bodem van de pizza aan wat de Pizza kan uitdrogen van de onderkant.
Op een metalen bakplaat of pizzablik gaat het vaak te snel, warmte wordt niet goed verdeeld en weer directe warmte.
Leg een pizza steen (of breed steen) in de oven maar belangrijker nog de steen, voorverwarmen naar 210 graden. Pizza in de oven en de oven naar 195 graden draaien. Minimaal 15 minuten garen (afhankelijk van de toppings).
Geen droge bodem meer 😉
Kan ik de 300 gram bloem ook 1 op 1 vervangen door 300 gram speltbloem? Of zijn er dan andere verhoudingen voor nodig?
Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd bij dit recept, dus ik zou het gewoon eens uitproberen 🙂
ja hoor alleen het water zou je dan ook aan moeten passen, i.v.m. water opname per bloem soort kan verschillen
Klopt inderdaad, speltmeel neemt meer vocht op.
Mooi pizza deeg, ik heb ook vaak dat het deeg wat flauw wordt… Maar als je iets meer zout gebruikt is dit vaak te veel.
Maakt het wat uit als je de deeg te lang laat rijzen
Iets langer is niet erg, maar als het te lang rijst wordt het deeg te luchtig en krijg je lang niet zo’n lekker resultaat.
Ik krijg het niet voor elkaar om een mooi elastisch deeg te krijgen. Ik kneed mijn deeg in de keukenmachine, 15 minuten. Daarna nog met de hand, maar dat hou ik niet zo lang vol. Ik krijg het niet voor elkaar om het tot een vliesje uit te kunnen trekken. Kneed ik het dan te kort, of doe ik iets anders verkeerd?
Misschien staat je mixer op een te lage stand? Of je kneedt het juist iets te lang met 15 minuten in de mixer en ook nog met de hand kneden.
Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik heb met de kitchenaid artisan gekneed. Standje 2, met de deeghaak. Na 10 min leek er zowat niks gebeurd te zijn. Alles blijft aan de haak plakken en er word dus niet gekneed. Nog met de platte menghaak geprobeerd maar evenzo. Hogere snelheid werkt ook niet. Met welke machine, tool en welke stand kneed jij Laura?
Ik kneed ook met de KitchenAid en de deeghaak, wel op een iets hogere stand.
Hoi Laura,
Bedankt voor je antwoord! En welke stand kies jij? Voor hoelang in de machine? En hoelang kneed je het deeg dan nog na?
Groetjes Marloes
De middelste stand of nog iets hoger. Verder staat het volledig in het recept, succes!
Zoals Caroline zegt, beetje suiker. Net als wanneer je een brood bakt.
En voor nog lekkerder resultaat gebruik ik 00 bloem. Krijgt net de meer dat Italiaanse smaakje.
Ik maak regelmatig meer deeg. Beleg met alleen saus en bak maar 2 minuten. Daarna met bakpapier ertussen in te vriezen. Volgende x beleggen en afbakken. Gaat heel goed. Scheelt volgende x uurtje wachten op je deeg.
Pizzasteen is een lekkere investering en niet heel duur.
Als je een smaakvoller deeg wilt hebben moet je een deeg laten rijpen. Daarvoor moet je dan wel een bloem gebruiken wat langer moet rijzen en dus rijpen. Zelf gebruik ik Le 5 Stagioni 00 bloem wat ik een dag van te voren maak en minimal 12 uur in de koelkast leg. Een uurtje of 3 voor het bakken uit de koelkast om op te warmen en te rijzen (in de koelkast rijst het niet of nauwelijks). Gevolg is een heel smaakvolle bodem. Temperatuur van afbakken liefst zo hoog mogelijk, 275 graden voor een gewone oven maar liever 350 graden in een pizza oven.
Waar koop ik die bloem die u hebt? En mijn oven kan maar tot max. 240 graden. Of op de reinigingstand en dat is als ik het goed heb 360 graden. In elk geval ver boven de 300. Wat adviseer je dan? Bedankt alvast voor het beantwoorden.
Met een hartelijke groet,
Marja
Hoi Marja,
Die bloem kun je kopen bij italieplein.nl
Stefan van Italieplein verkoopt ook een bloem proef pakket met diverse soorten bloem e.d. om eens te proberen wat je lekker vindt.
240 graden kan wel hoor, gebruik een pizzasteen in je oven en het resultaat wordt meteen een stuk beter 🙂
Hoi Marja, mijn bloem koop ik via italieplein.nl, fijne webshop, goede service. Stefan van italieplein heeft ook een bloem pakket met diverse soorten bloem/gist enz. om uit te proberen, werkt super. Afbakken op 240 graden kan op zich wel hoor, gebruik een pizzasteen en laat die een uur mee voorverwarmen dan krijg je echt wel een goed resultaat. De reinigingsstand zou ik niet gebruiken, wat je nog wel kunt doen is de gril gebruiken, dat geeft meer hitte af en zorgt ervoor dat je topping goed gaart. Wel even experimenteren met de hoogte van je rooster/steen in de oven, je topping moet niet verbranden terwijl je bodem nog niet gaar is.
Hallo Ronald,
Heel erg bedankt voor je antwoord en ik ga het allemaal proberen wat je zegt. En ik ga ook snel even neuzen op italieplein.nl. Ik heb nog nooit pizza gemaakt want ik had eerst een combimagnetron met hetelucht oven, maar dat bakt echt niet lekker. Soms als je geluk had kwam een cake er goed uit, maar wat ingewikkelder dingen waren of rauw of verbrand. Nu heb ik een electrische oven waar ik heel veel mee kan en nu wil ik me dus ook aan pizza wagen. Met al jouw goede tips en trucs gaat het vast en zeker lukken! Nogmaals mijn oprechte dank!
Een hartelijke groet van
Marja???????
lieve laura
ik ben al een uur bezig het deeg te maken maar het plakt nog steeds en het als ik trek lijkt het ook niet op kauwgom. moet ik nu meer bloem toevoegen? heb je nog een tip?
liefs lieke
Een uur met een deeg bezig zijn is wel erg lang…;-) Ik ben nooit langer dan een kwartier bezig met mengen en kneden. Het bovengenoemde recept heeft 54% vocht t.o.v. de bloem, dat is relatief weinig maar daarmee kun je eigenlijk nooit een te plakkerig deeg krijgen. Heb je wel de juiste hoeveelheden gebruikt? Een deeg moet ook niet als kauwgom aanvoelen, je hebt dan een te sterk glutennetwerk gemaakt (te lang kneden).
Ingredienzen mengen, daarna max 10 minuten met de hand kneden en klaar is je deeg. Laat 20 minuten rusten in bulk daarna bollen maken en afgedekt laten rijzen.
Heb je wel alles juist afgewogen? Een uur kneden zou echt niet nodig moeten zijn (ik kneed 10-15 minuten in een staande mixer).
Super lekker pizzadeeg. Dank voor het recept.
Hallo kun je het deeg ook even afbakken en dan beleggen. Hoelang moet ik hem dan afbakken. Gemakkelijk om s’avonds als hapje op tafel te zetten
Het kan, maar ik heb het zelf nog nooit op die manier gedaan. Ik maak meestal gewoon de hele pizza en warm hem dan op een later moment weer even op.
Ik heb een vraagje. Kan ik in de plaats van bloem ook zelf rijzend bakmeel
gebruiken
In dit recept kan dat niet.
Gooi je alles meteen bij elkaar in en dan mixen? Ik lees soms ook dat je de gist eerst in lauwwarm water een reactie moet creeren voordat je verder bewerkt?
Ik doe gewoon alles bij elkaar.
Als je gedroogde instant gist gebruikt hoef je niks speciaals te doen. Zorg alleen dat je eerst je zout mengt met de bloem en doe daarna het water erbij gevolgd door de gist. Dan gaat het gewoon goed, zout en gist zijn geen vriendjes, die moet je niet direct samenvoegen.
Doe je de olijfolie ook in het beslag of gaat dat alleen in de schaal tijdens het reizen?
Die 2 el olie gaan in het deeg. Om je kom in te vetten is extra.
Wat een fantastisch recept voor een pizza bodem. Heb hem inmiddels al vaak gemaakt en hij blijft super lekker! Dank.
Groetjes Lena
Helaas mag ik geen gluten en lactose meer .. Heb jij misschien hiervoor een alternatief recept ?
Helaas nog niet!
Hi Laura,
Heb een vraag gebruik jij patentbloem of tarwebloem voor pizzadeeg ?
Heb nog nooit pizza gemaakt vandaar de vraag
Alvast bedankt
Groet Conny
Dat kan allebei prima!
Thanx haha…Krijg er alweer honger van
Jumbo verkoopt overigens La Tua Farina meel (pasta schap) voor pizza/foccacia…dat heeft geen rijstijd nodig (rijst tijdens het bakken, enkel olie en water toevoegen en maar 2/3 minuten kneden)
Ik gebruik een pizzasteen (In love!! ) en heb maismeel gekocht voor het makkelijker overhevelen…maar dat komt de smaak ook echt ten goede…echt hèt pizzeria smaakje
Voor witte pizza’s kun je gewoon wat crème fraiche erop smeren ipv tomatensaus…ook superlekkellll..en weer s wat anders
Wat een fijn recept weer, dankjewel! We maakten 4 dunne pizza’s van dit deeg (onze oven is ook niet zo groot) en we hebben genoten!
Door het deeg deden we Italiaanse kruiden. En 7 gram zout en halve theelepel suiker. Smaakte geweldig lekker. We gaan dit zeker vaker maken!
Hallo! Ik ga een Italiaanse avond organiseren en ik wil dus graag het pizza- (en flammkuchen-)deeg zelf maken. Het liefste doe ik dit een dag van te voren, kan dat? Dat ik het deeg maak met rijzen etc en daarna de koelkast in, niet uitrollen dus. De volgende dag pas verwerken en ik wil gebruik maken van de pizzarette.
Dat kan.
Super! 😀
Hoi Laura,
Als ik het deeg een dag op voorhand maak, kan ik ze dan gewoon na het uitrollen in de koelkast bewaren? Of moet ik ze eerst al een beetje voorbakken, en indien ja hoelang?
En als ik het invries, moet het dan ontdooid worden of kan het bevroren belegd worden en dan in de oven?
Bedankt.
Je kunt het beste het deeg dan een dag bewaren in de koelkast, na het rijzen, en daarna pas uitrollen. Het kan ook ingevroren worden hoewel het de kwaliteit natuurlijk niet ten goede komt, dit kan pas na het rijzen. Bestuif de bal pizzadeeg met wat bloem en wikkel het dan in vershoudfolie en leg in de vriezer voor max. 3 maanden.
hey laura
moeten dat 30 min zijn want ik heb niet altijd veel tijd
liefs fien
Ja dat is wel de tijd die het nodig heeft. Je zou het ook een dag van tevoren kunnen maken en een nacht kunnen laten rijzen in de koelkast.
Voor hen die meer smaak aan de bodem willen toevoegen, kan ik een desem kultuur adviseren, ook gedroogd te koop.
hoi! vet recept, en superchill!
Deze zomer vanuit Frankrijk pakken 00-bloem meegenomen en het deeg is echt zoveel zachter en elastischer dan normale bloem.
Op de verpakking staat om het gist eerst op te lossen in water. Zelf pizza’s maken is nu nóg veel lekkerder!
Dit is inmiddels een zeer oud artikel.
Wat betreft de smaak van het deeg, ga voor de gulden middenweg dwz 1,5% zout. Wil je nóg meer zout, voeg dan in plaats daarvan een beetje gemalen lavaspoeder toe, en/of gemalen gember of een toefje harissa (als je toets ietsje pikanter mag zijn)