Kersthanger koekjes

7 december 2012 Laatst bewerkt: 1 december 2023
6

Wil jij dit jaar je boom op een heel originele manier versieren? Maak dan koekhangers voor in de boom! Naast de heerlijke geur die van de koekjes afkomt staat het ook nog eens ontzettend mooi. Het enige wat je anders moet doen dan de bij de koekjes op de foto is bovenin een klein gaatje maken voordat je gaat bakken. Hier kun je dan een mooi lint doorheen halen om ze op te hangen in de boom. Gaat zo’n boom met koekjes jou wat te ver? Bang dat de kinderen, katten, honden of andere loslopende zoetekauwen er niet vanaf kunnen blijven? Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in je koektrommel opbergen.

Bak eerst een serie gingerbread koekjes en steek deze uit met verschillende soorten koekhanger uitstekers. Voor deze koekjes maakte ik drie kleuren royal icing: donkerblauw, lichtblauw en wit (allen volgens 20-seconden regel). Je kunt eventueel nog een extra kleur blauw maken. Lichtblauw maakte ik met navy blue van Americolor. De donkerblauwe kleur heeft ook de navy blue van Americolor als basis, alleen wat meer. Om de kleur nog wat donkerder te maken voeg je een druppeltje super black van Americolor toe.

BAKTIP: Deze kersthanger uitstekers lijken op de uitstekers die ik voor deze koekjes heb gebruikt.

 

Geef al je koekjes eerst een basiskleur, eerst de buitenste lijntjes en daarna opvullen met dezelfde icing. Dit moet goed drogen, makkelijkst is om dit ’s avonds te doen. Dan kun je de volgende dag gelijk beginnen met de versiering. In de tussentijd kun je alvast bedenken welke patronen je wilt maken op je koekjes. Met zulke gedetailleerde koekjes kun je het best een klein spuitmondje gebruiken, bijvoorbeeld 1,5 van PME. Breng met de verschillende kleuren icing alle details aan en laat ook deze weer drogen.

Een leuk detail zijn de gouden hangertjes die je bij een aantal kersthangers ziet. Dit maak je eerst met witte icing. als dit helemaal droog is kun je het goud kleuren. Meng hiervoor wat gouden kleurpoeder met rejuvinator spirit of wodka. Met een klein kwastje maak je de details goud.

Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. curlycreative schreef:

  aaaaah deze uitstekers zoek ik nog..mooi!!

 2. Sabien schreef:

  Mooi dat blauw met wit gecombineerd! Weer (!) een heel leuk artikel! xoxo

 3. Brenda schreef:

  Als ik jouw mooie gedecoreerde koekjes zie wil ik dat ook kunnen. Ben bang dat ik niet zo’n vaste hand heb 😉 Maar ga het in 2013 eens proberen!

 4. Brenda schreef:

  Als ik jouw mooie gedecoreerde koekjes zie wil ik dat ook kunnen. Ben bang dat ik niet zo’n vaste hand heb 😉 Maar ga het in 2013 eens proberen!

 5. Laura's Bakery schreef:

  dankjulliewel!
  Brenda, oefening baart kunst 🙂 het is echt niet zo moeilijk als het misschien lijkt.

 6. Maycke schreef:

  Jaaaa, wat leuk!! Ik heb vorige week deze uitstekers gekocht en zocht nog naar inspiratie om ze te maken en nou staat ineens jouw blog erop! Ja, nu moet ik wel aan de gang natuurlijk 😉 Nog nooit met icing gewerkt, maar die 20-seconden filmpjes op Youtube zien er niet héél ingewikkeld uit. Spannend…. 😀

  1. Laura's Bakery schreef:

   haha, het gaat je zeker lukken!

 7. Bo schreef:

  Ik vier geen Kerst, maar wauuuw wat ziet dit er mooi uit zeg Laura! Heel knap gemaakt (:

 8. Joke schreef:

  Oei, achterstallige reacties plaatsen bij dochterlief ;-).
  Dit is mijn derde vandaag bij jou maar het gaat ook zo snel die advent. Ik zie ze wel allemaal prachtige dingen voorbij komen en dan denk ik, ik zet zo wel even een reactie neer en dan vergeet moeders het.
  Nou meid, ook deze koekjes zijn weer prachtig gemaakt en ik vond het ook ontzettend leuk om samen met jou te doen al zijn de mijne niet zo mooi als deze toch ben ik er trots op.
  Het “smaakt” naar meer.
  Ik zal mijn koekjes deze week ook plaatsen.

  Liefs, Mam ♥

 9. you are really really talented! the cookies r looking amazing!

 10. Ouafae schreef:

  Als j de koekjes laat drogen, de icing dan…waarnaar je ze drogen dan en wat doe j eroverheen tijdens t drogen? Vooral als j ze een nacht laat staan, dan worden de koekjes toch oud?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik laat ze op een plaat aan de lucht drogen. Niets er overheen want het vocht moet juist weg kunnen. Van één nachtje worden ze niet zo snel oud hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *