Perzik koekjes (+video)

Gepost: 6 maart 2015 Laatst bewerkt: 7 januari 2023

perzik koekjes

Nadat ik deze leuke perzik koekjes op Pinterest vond, deelde ik ze met jullie op Facebook en wat waren jullie enthousiast! Ik besloot er de volgende dag zelf mee aan de slag te gaan, want ik was inmiddels aangestoken door jullie enthousiasme. Tijdens het decoreren was ik zelfs zo enthousiast dat ik ineens besloot een video op te nemen. Iets waar ik al jaren tegenop kijk. Bedenk je maar eens dat ik mijn YouTube account al begin 2011 aangemaakt heb, met het idee dat ik hier zeer binnenkort mee aan de slag zou gaan. Goed, dat zeer binnenkort werd dus 4 jaar later. Yep, zo erg keek ik er dus tegenop. En dan vooral het terughoren van mijn eigen stem, vreselijk vind ik dat. Terugzien ook wel een beetje, vandaar dat je in mijn eerste video alleen maar mijn handen ziet en mijn stem hoort. Mijzelf in beeld brengen is weer een volgende stap 😉 . Achteraf viel het mij echt reuze mee. Het terugzien en -horen dan, de bewerking van de video vond ik lichtelijk dramatisch. Maar het is gelukt (na veel te veel uren aanklooien).

Nog iets over de koekjes dan, daar gaat het natuurlijk om. Ze worden perzik koekjes genoemd, maar gek genoeg heeft dat vooral met het uiterlijk te maken en niet met de smaak. In de meeste gevallen dan, je kunt ze natuurlijk prima vullen met perzik jam. Ik kon dit niet vinden en koos voor abrikozen confituur, ook erg lekker! Na een speurtocht op internet vond ik deze koekjes echter ook met vullingen van Nutella en karamel, ze bleven overal gewoon perzik koekjes heten.

De koekjes zijn zeer bekend in de landen van het voormalige Joegoslavië (breskvice), maar ook in Italië (pesche dolci). Ik ben er nog niet helemaal achter waar de oorsprong van dit koekje nu precies ligt. Dit recept wijkt iets af van de originele recepten die ik later vond, hett recept heb ik gevonden op Cooking Classy.

perzik koekjes

Ingrediënten perzik koekjes

34 stuks, 17 sandwich koekjes
  • 150 gram boter
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 el zure room
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
Vulling + decoratie
  • abrikozen confituur (of perzik, als jij het wel kunt vinden 😉 )
  • 2x een scheutje melk
  • rode + gele kleurstof
  • fijne kristalsuiker (om de koekjes in te dippen)
  • 2 kwastjes

perzik koekjes

Mix de boter, fijne kristalsuiker en bruine basterdsuiker tot een romig mengsel. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix tot dit helemaal is opgenomen. Schep 2 eetlepels zure room bij het mengsel en mix goed door. Voeg als laatst bloem, bakpoeder en zout toe. Mix tot een mooi deeg.

Dit deeg is plakkeriger dan je gewend bent van koekjesdeeg, het is niet nodig om het steviger te maken door bloem toe te voegen.

perzik koekjes

Maak allemaal kleine balletjes van het deeg. Als je een setje spoons hebt liggen voor de Amerikaanse maatvoering, dan meet je voor elk balletje een hele tablespoon af. Geen setje in huis? Hou dan aan dat je de balletjes allemaal ter grootte van een flinke knikker maakt.

Omdat het deeg nogal plakkerig is, helpt het om je handen een beetje in te vetten of vochtig te maken.

Bak de koekjes in 15 minuten op 180 graden tot de onderkant goudbruin is. De koekjes blijven licht van kleur.

perzik koekjes

Wanneer de koekjes zijn afgekoeld, kun je ze vullen. Smeer een klein beetje confituur op een koekje, een kleine theelepel is voldoende. Druk er voorzichtig een ander koekje op en leg op een bord. Ga zo door tot alle losse koekjes zijn verwerkt tot sandwich koekjes.

Wat ook veel gedaan wordt (maar wat ik niet gedaan heb), is de koekjes een heel klein beetje uithollen zodat je er meer vulling tussen kunt doen. Ik denk dat dit het nog lekkerder maakt, maar het is geen must.

Oke, dan het decoreren. Daar heb ik dus een hele fijne video voor gemaakt! Luister en huiver zou ik zeggen! (liever foto’s? die staan onder de video)

Klik hier als je de video niet kunt zien.

perzik koekjes

Je hebt het al gezien in de video, maar hierboven zie je het decoreren van de koekjes ook nog even met stap voor stap foto’s.

Neem twee kleine kommetjes en giet in beide schaaltjes een klein scheutje melk. Kleur deze met de rode en gele kleurstof. Gebruik zeker niet te weinig, anders wordt het lastig om de koekjes te kleuren.

Begin met de gele kleurstof. Neem een kwastje en kleur de randjes van het koekje. Zorg dat je de hele rand goed meeneemt, je mag best de vulling raken met het kwastje. Neem dan ook het midden mee, je kunt hier een paar plekken ongekleurd laten.

Vul de ongekleurde plekken op met rode kleurstof, je kunt ook nog wat gele stukjes meenemen. Ga door tot je tevreden bent over het design.

Kleur het andere koekje op dezelfde manier. Dip het koekje dan in (fijne) kristalsuiker.

Leg de koekjes op een bord zodat ze kunnen drogen.

perzik koekjes

De koekjes bewaar je in een afgesloten trommel, dan blijven ze zeker een week goed.

Dit was hem dan. Mijn allereerste blogpost met video! Waah, ik vind het best spannend 🙂 Laat mij vooral weten wat je er van vond. Is het een toevoeging op de foto’s? Hebben jullie ook genoeg aan alleen het filmpje, of liever alleen maar foto’s? Ik ben heel benieuwd!

Ik vond het maken van een video in ieder geval heel erg leuk en ik heb genoeg ideetjes om mee aan de slag te gaan. Als jullie iets hebben wat je graag zou willen zien, let me know!

Oh, en als je nou echt heel enthousiast bent over de video en de volgende absoluut niet wil missen. Abonneer je dan op mijn kanaal, vind ik leuk 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

30 reacties

  1. Elly van Dongen schreef:

    Leuk hoor de video’s.Maak er maar meer:)
    En de koekjes ga ik maken voor Pasen

  2. Ellen schreef:

    Mmm, lekker! Die perzikkoekjes kende ik helemaal nog niet 🙂

  3. Kaylee schreef:

    Ik vind het maken van video’s een hele goede toevoeging, ga zo door! Het is een mooie manier om bepaalde technieken die jij gebruikt in bewegend beeld te zien (decoreren bijvoorbeeld 🙂 ).

    Ik heb wel een kleine opmerking en ik hoop dat je er iets aan hebt: Het kleuren van de andere kant van het perzikkoekje duurde een beetje lang/was overbodig dus daar had je misschien eerst 1 kant al kunnen beschilderen alvorens het filmen!

    Ik heb me al geabonneerd op je kanaal en ben benieuwd naar de volgende filmpjes, leuk!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb ik zeker wat aan! Ik heb nu nog niets geknipt (of versneld) in de video, maar dat is natuurlijk ook mogelijk. Bedankt voor de feedback! 🙂

  4. Petra schreef:

    Hoi Laura,
    Leuk gedaan! En een goed idee om op zo’n manier recepten net iets beter te kunnen uitleggen. Persoonlijk kan ik met je foto’s en duidelijke beschrijving meestal goed uit de voeten. Bij dit koekje vond ik de video niet perse ‘nodig’, maar bij wat ingewikkelder recepten of how to’s zie ik zeker wel een meerwaarde. Dus op naar de volgende video zou ik zeggen. Je praat trouwens duidelijk en rustig, prima zo!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel, fijn om te horen 🙂

  5. Margot schreef:

    Wat zien ze er geweldig uit! En je video is goed gelukt! Ik heb het ook heel lang voor me uitgeschoven omdat ik het raar vind mezelf terug te horen en te zien. Gelukkig zien anderen meestal niks raars 😉

  6. Silvie schreef:

    Echt een heel leuke video. Moet je helemaal niet zenuwachtig om zijn, je bent een echt natuurtalent! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      ah wat lief, dankjewel! 🙂

  7. Celeste schreef:

    Super leuke site. De how to foto’s vind ik altijd erg duidelijk, ook de video is echt leuk!!

  8. Renate schreef:

    Wat een leuke koekjes! Ik ben heel erg benieuwd naar de smaak, omdat je zegt dat ze niet echt naar perziken smaken. Ik moet ook echt aan van die haribo perzikjes denken als ik deze koekjes zie haha!

  9. Jo's Daughter schreef:

    Wat ontzettend leuk deze koekjes, moet ik ook echt eens proberen 😀

  10. Will schreef:

    Prachtig
    Het toevoegen van de video is een plus! zou zeggen meer video’s bij de uitleg, die ik trouwens ook super vind.
    De koekjes moet ik nog maken, maar zeker voor Pasen.
    de Perzik confituur staat op mijn lijst en is de eerste die ik ga maken
    Tot later

  11. Amy schreef:

    Mooie koekjes! Ik vind de video een erg leuke toevoeging! Je legt het goed en duidelijk uit en je hebt een prettige stem om naar de luisteren. 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel, leuk om te horen! 🙂

  12. Joke Kieft-Reijken schreef:

    Geweldig wat een leuk filmpje heb je gemaakt. Dit moet je zeker vaker gaan doen. Erg duidelijk de uitleg en gesproken. Ik ben benieuwd naar je volgende filmpje.

    Liefs, mam ♥

  13. Leandra schreef:

    Deze ga ik zeker eens maken!

  14. lenie schreef:

    Die ga ik maken,zien er zo lekker uit.En de video erbij is heel handig en erg leuk.

  15. Kelly schreef:

    De koekjes zien er heel leuk en lekker uit!
    En inderdaad een leuk filmpje! Al vind ik je foto’s en uitleg altijd al duidelijk genoeg.

    Ik ga een sweet table met camouflage Thema maken. Dus ik had bedacht om deze koekjes te maken maar in plaats van Geel en rood te gebruiken gebruik ik dan groen tinten en een beetje bruin.

    Weet jij hoelang deze koekjes houdbaar zijn? Het liefst wil ik ze van tevoren bakken vullen en decoreren maar ik weet niet hoe zacht ze worden van de vulling en van het decoreren met de melk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze worden wel wat zachter, maar blijven zeker een paar dagen goed. 3-4 ongeveer

  16. Cindy schreef:

    Hoi Laura,

    Is de zure room van groot belang voor dit recept?
    Ik wil nl. morgen deze koekjes gaan maken en zure room is het enige wat ik niet op voorraad heb? Kan ik het vervangen door iets anders misschien of kan ik het weg laten?

    Hoop van je te horen.

    Groetjes, Cindy

    1. Laura schreef:

      Het is wel echt nodig, zou dus even naar de supermarkt gaan voordat je begint met bakken 🙂

  17. Sacha schreef:

    Bij mijn jumbo kan je tegenwoordig perzik jam kopen (bonne maman) als je nog op zoek bent. Misschien wordt het bij meer vestigingen verkocht

  18. Olyvia van Laar schreef:

    Hoi Laura,

    Omdat jij geen perzik confituur kon vinden heb ik een handige tip.
    Je kan perzik confituur ook makkelijk zelf maken.
    Kijk maar op deze website: https://www.whatsthatsmell.nl/recepten/perzikenjam-zelf-maken/

    Groeten, Olyvia van Laar

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk! Ik doelde er eigenlijk op dat ik dit niet in de winkel kon vinden, maar zelf maken is natuurlijk nog beter.

  19. Desiree schreef:

    Wat leuk, ik kocht ze echt 5 minuten geleden in Slovenië en ging even googelen op wat het is.. Kwam op jouw website terecht. Zo leuk..Net 1 geproefd. Mwoah, niet heel geweldig maar wel leuk eens te proberen.

  20. freddy RUTTEN schreef:

    ik vond een heerlijk dessert om bij de koffie of bij groot bezoek te geven

  21. An schreef:

    Ik ken de koekjes wel. In Bulgarije is het ook zeer gewenst maar nu kan ik ze zelf maken als ik terug daar ben.

  22. FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffie of tussen doortje te geven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *