Sterren sandwich koekjes

15 december 2014 Laatst bewerkt: 24 oktober 2022
45

sterren sandwich koekjes

Sandwich cookies stonden altijd al hoog op mijn lijstje om eens te maken. Voor Kerst maakte ik een speciale versie: sterren sandwich koekjes! Het leuke aan deze koekjes vind ik het ‘gat’ in het bovenste koekje waardoor je de vulling al kunt zien. Dat maakt het net iets leuker vind je niet? Ik ging aan de slag met sterren uitstekers, maar een kerstboom of gingerbread mannetje zijn natuurlijk ook hartstikke leuk voor de feestdagen! Als je helemaal wilt uitpakken zou je de koekjes zelf nog een kleurtje kunnen geven door wat kleurstof door het deeg te kneden.

sterren sandwich koekjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Sterren sandwich koekjes

Deze feestelijke sterren sandwich koekjes zijn hartstikke eenvoudig om zelf te maken. Ik maakte ze in de vorm van een ster, maar een kerstboom is ook leuk!
Porties: 16 koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • jam in smaak naar keuze
  • Je hebt 2 sterren uitstekers nodig in verschillende maten, of een andere vorm die jij leuk vindt natuurlijk!

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg het eidooier toe en meng goed door. Voeg bloem en zout toe en kneed tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast voordat je er mee verder gaat.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 0,5 centimeter. Steek eerst alle grote sterren uit. Bij de helft van deze sterren steek je er weer een kleinere ster uit. Deze kleine sterren kun je zo bakken, of weer kneden tot een bal deeg om nog meer grote koekjes te maken. Om te voorkomen dat je koekjes  teveel uitlopen kun je de reeds uitgestoken koekjes nog extra koelen in de koelkast (of even in de vriezer).
  • Bak de koekjes in 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes volledig afkoelen. Verdeel dan een beetje jam op de onderste helft van het koekje en druk de andere helft hier bovenop.
  • Van de jam worden de koekjes beetje bij beetje iets  zachter. Voor knapperige koekjes breng je de jam dus zo kort mogelijk van te voren aan.
Tips

Je kunt natuurlijk elke smaak jam gebruiken, maar ik denk ook dat cranberry compote erg lekker zou zijn. Heb je geen liefhebbers in huis van jam, een lik Nutella zal ook heerlijk smaken!
Bewaren

In een trommel tot een week houdbaar.

sterren sandwich koekjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Margot schreef:

    Wat een leuk effect geeft dat! Ik denk dat ik mijn vriend wel blij kan maken met de Nutella variant 😉

  2. Joke Kieft-Reijken schreef:

    Heel erg leuk bedacht en mooi gemaakt.
    Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met wat je erin doet en de vorm.

    Liefs, mam ❤️

  3. Emma schreef:

    Ziet er prachtig uit Laura!!

  4. Trudy schreef:

    Super Leuk!

  5. Nelie Post schreef:

    Hoi Laura, wat een prachtige koekjes! Ik ga ze morgen maken, maar ik vraag me af of ik de jam ook mee kan bakken, zodat de jam een beetje taaie structuur krijgt? Zal ik het gewoon eens proberen?

    1. Laura schreef:

      Dat kan ook hoor 🙂

  6. Leuke koekjes voor mijn Vriendin!
    Dikke 10!

    Grtz Zlatan

  7. Yvonne schreef:

    Hallo Laura,

    Hoe bak jij deze koekjes? Boven- en onderwarmte of hetelucht?

    Hoor graag van je.

    Groetjes,
    Yvonne

    1. Laura schreef:

      Alles op boven- en onderwarmte 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *