chocola 1a

Iedereen heeft wel eens gehad dat chocolade wit is uitgeslagen. Of dat nu en chocoladereep is die je open maakt, een paaseitje dat je uit de verpakking haalt of jouw net gedipte cake pops die bij het uitharden een witte waas krijgen. Bij die cake pops kun je het zelf in de hand hebben, maar bij die chocoladereep is het misschien lastiger te verklaren. Daarom is het belangrijk om te weten waarom chocolade wit uitslaat, er zijn namelijk meerdere oorzaken.

Vocht

Bewaar chocola niet op vochtige plekken. Als er condens op chocola komt, veroorzaakt dit een witte waas. Dit noem je sugarbloom of suikerrijp. Door het vocht komen er suikers uit de chocola los, bij het verdampen van het vocht blijven deze suikers op het oppervlak achter. Dit resulteert in witte vlekken op je chocola. De koelkast is daarom geen goede bewaarplek voor chocola.

Temperatuur

We weten allemaal dat je chocola niet te warm moet bewaren, dan smelt het. Maar je mag het ook niet te koud bewaren. Chocola blijft het best tussen de 12 en 25 graden, liefst rond de 18 graden. Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.

Tempereren

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord; tempereren. Ik zal er binnenkort een uitgebreider artikel over schrijven, voor nu beschrijf ik het kort en bondig. Bij tempereren verwarm je chocola tot het een temperatuur tussen de 40 en 45 graden bereikt. De cacaoboterkristallen en suikerkristallen zijn nu uit elkaar gevallen. Door de chocolade te koelen tot 28 tot 30 graden ontstaan er weer hele kristallen. Dit noem je tempereren.

Als je chocolade goed tempereert krijg je na het uitharden perfecte chocolade. Wanneer de chocolade niet goed getempereerd is, slaat de chocola wit uit. De kristallen zijn dan niet goed hersteld wat voor de witte waas zorgt.

Kun je wit uitgeslagen chocola nog eten?

Je chocola ziet er met zo’n witte waas misschien niet meer zo smakelijk uit, maar de chocolade kun je gewoon nog prima opeten. Je chocola is niet bedorven, de kwaliteit is alleen achteruit gegaan doordat de kristallen beschadigd zijn geraakt.

Bron: Chocolatebar, Chocoladeblog

Donuts basisrecept

Begin december was het weer tijd voor een bakdagje met Marjon en Pauline. Eens in de zoveel tijd kiezen we wat lekkers uit en gaan we aan de slag, dit keer stonden er donuts van Donna Hay op het programma! We proberen altijd voor iets te kiezen met een uitdaging, of voor iets dat we nog niet eerder hebben gemaakt. Donuts hadden we alle drie nog nooit gemaakt, dus viel de keuze op deze Amerikaanse lekkernij. Wist je dat er in de donut zelf nauwelijks suiker zit? Voor het hele recept (30 donuts) heb je maar 2 eetlepels suiker nodig. De reden dat donuts zo mierzoet zijn is dus de topping. Door ze zelf te maken hou je dat gelukkig volledig zelf in de hand, maak ze zo zoet als jij zelf wilt.

Donuts basisrecept

 

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Donuts basisrecept

Donuts basisrecept

Donuts basisrecept

DONUTS BASISRECEPT + 3 VARIATIES

Recept afdrukken

4.79 van 23 stemmen

Donuts

Het lekkere basisrecept van donuts staat online! Heerlijk als tussendoortje of op feestjes.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde gist
  • 60 ml lauwwarm water
  • 250 ml lauwe melk
  • 3 el fijne tafelsuiker
  • 100 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 575 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1 tl zout
  • plantaardige olie om in te frituren
  • ronde uitstekers (grote ongeveer 8 cm, kleine 3,5 cm)

Instructies

  • Meng gist, water, melk en één eetlepel van de suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Het mengsel gaat schuimen wanneer het gist actief wordt.
  • Meng het gistmengsel met de boter, bloem, eieren, zout en de rest van de suiker tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg nog wat verder door op een licht bebloemd oppervlak. Leg het deeg daarna in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat zo’n 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Kneed het deeg op een bebloemd oppervlak tot het soepel en elastisch aanvoelt.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met de ronde uitstekers de donuts uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een theedoek of keukenfolie en laat ze 30 minuten rijzen.
  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. De frituurpan zetten wij op 180 graden.
  • Bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Na het bakken is het tijd om ze te voorzien van een zoete laag glazuur, chocola, kaneelsuiker of iets anders lekkers. Onderstaand de drie varianten die wij maakten.

Donuts basisrecept

Donuts met kaneelsuiker

Meng in een schaaltje suiker met wat kaneel. Nadat je de donuts kort hebt laten uitlekken op keukenpapier, haal je ze direct door het suikermengsel. Omdat ze nog warm zijn blijft het suiker goed zitten. Laat de donuts op een bord verder afkoelen.

Donuts basisrecept

Donuts met chocolade dip

Smelt chocola in jouw favoriete smaak, wij gebruikten pure chocola. Laat de donuts afkoelen en dip ze dan in de gesmolten chocola. Leg de donuts op een bord om de chocola te laten uitharden. Als je wilt kun je nog wat sprinkles over de donuts strooien terwijl de chocola nog zacht is.

Donuts basisrecept

Donuts met suikerglazuur

Met suikerglazuur kun je donuts maken in alle kleuren van de regenboog. Voeg een klein beetje water toe aan een kommetje poedersuiker en roer tot een glad mengsel. Voeg eventueel een paar druppels kleurstof toe. Dip de afgekoelde donuts in het glazuur en leg ze op een bord. Strooi eventueel nog wat sprinkles over het nog vochtige glazuur.

Heb jij wel eens donuts gemaakt?

Havermout muffins met bosbessen 1a

Sinds een tijdje moet mijn zusje suikervrij eten, ze had veel last van flinke hoofdpijn aanvallen en nu ze geen suiker meer eet gaat dat een stuk beter. Ze vindt het niet altijd even makkelijk, zeker niet als ik weer eens allerlei lekkers sta te bakken wat juist boordevol suiker zit. Daarom ben ik voor haar aan de slag gegaan met wat suikervrije recepten. Zo kan ze af en toe ook genieten van wat lekkers. Deze havermout muffins met bosbessen zijn één van mijn eerste suikervrije baksels en ik ben best tevreden. Sterker nog, ik vind deze muffins hartstikke lekker!

Havermout muffins met bosbessen 2a
Havermout muffins met bosbessen 3a
Havermout muffins met bosbessen 4a
Havermout muffins met bosbessen recept

Recept afdrukken

4.50 van 22 stemmen

Havermout muffins met bosbessen

Deze havermout muffins met bosbessen zijn suikervrij en glutenvrij. En ook nog eens heel erg lekker en uitermate geschikt als gezond tussendoortje.
Porties: muffins

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 el gesmolten ongezouten roomboter
  • 480 ml melk
  • 1 ei
  • 25 gram honing
  • 300 gram bosbessen
  • rasp van een hele citroen

Instructies

  • Neem twee kommen. In de ene doe je de droge ingrediënten; havermout, bakpoeder en zout. In de andere kom doe je de boter, melk, ei en honing bij elkaar. Meng de ingrediënten in beide kommen goed door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen samen en meng goed door. Laat het heel even staan, de havermout neemt wat vocht op en het geheel wordt wat dikker.
  • Voeg dan de bosbessen en citroenrasp toe en spatel door het mengsel heen.
  • Verdeel het mengsel over 12 muffin vormpjes. Ik vind het makkelijk om dit met een ijslepel te doen. Er blijft nog wat melk over op de bodem van je kom, dit is niet erg.
  • Bak de muffins is 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • De muffins voelen nog zacht en vochtig aan wanneer ze warm zijn, tijdens het afkoelen worden ze vanzelf steviger.
Kardemummabullar - Zweedse kardemombroodjes-2a

Hier thuis bak ik regelmatig zelf brood, maar het gebeurt zelden dat dit brood direct helemaal op wordt gegeten. De rest bewaar ik om er op een ander moment weer een sneetje van te kunnen eten. Er zijn verschillende manieren waarop je brood kunt bewaren, die verschillen zelfs weer per soort brood. Daarom vandaag een artikel over zelfgebakken brood bewaren.

Zelfgebakken brood VS brood uit de winkel

Voordat ik je over de verschillende manieren om zelfgebakken brood te bewaren vertel wil ik het nog even hebben over zelfgebakken brood ten opzichte van brood uit de supermarkt. Het brood dat je zelf bakt wordt sneller oud. Dit brood wordt wat steviger en het blijft minder lang zacht. Brood dat je in de winkel koopt heeft dit minder snel of zelfs helemaal niet in de eerste paar dagen. Dat komt omdat bakkerijen meer ingrediënten gebruiken dan dat wij thuis doen, er gaan onder andere broodverbeteraars in het deeg waardoor het langer vers blijft. Houd hier rekening mee in je verwachtingen bij jouw zelfgebakken brood.

Ik vind zelf dat zelfgebakken brood de eerste dag het lekkerst is. Een dag later merk je al verschil. Wat ik zelf doe is het brood weer even een paar minuten in de oven zetten (alleen het deel dat ik nodig heb), dan is het bijna net zoals je het de eerste keer uit de oven haalde.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Plastic zak

Een plastic zak hebben we allemaal wel in huis, al is het maar een oude broodzak. Bewaar hierin je zachte broden of kleine zachte bolletjes. Brood waarvan je de knapperige korst wilt behouden kun je beter niet in een plastic zak bewaren, de korst wordt dan zacht.

Broodtrommel of papieren zak

Broden met een knapperige korst kun je het best in een broodtrommel of papieren zak bewaren. De korst blijft dan lekker knapperig, dat is wel zo lekker!

volkoren brood bakken

Theedoek

Onlangs las ik in het boek Brood uit eigen oven (lees hier de review) nog een handige tip: bewaar brood met een knapperige korst in een theedoek. Ik kan je vertellen dat het werkt. Ik heb thuis zelfs twee theedoeken die ik alleen maar voor broden gebruik. Wikkel je zelfgebakken brood dus in een schone theedoek en de korst blijft lekker knapperig.

Aangesneden brood bewaren

Je herkent het vast, een aangesneden brood droogt ontzettend snel uit als je het eenmaal hebt aangesneden. Het beste kun je de aangesneden kant met die zijde op de snijplank zetten, dan kan het niet uitdrogen. Nog fijner vind ik om het brood na de eerste dag direct in te vriezen (zie onderstaand).

Invriezen

Brood kan goed worden ingevroren. Verpak het luchtdicht in een diepvrieszak, dan blijft het tot drie maanden goed.

verschillende soorten appels om te bakken

De ene appel is de andere niet. Ze zien er niet alleen allemaal anders uit qua kleuren, ook de smaken verschillen. Lekker fris en zoet, of juist een zure appel. Het maakt dus ook zeker uit welk soort appels je koopt voor in de appeltaart. Sommige recepten geven aan dat je moesappels nodig hebt, terwijl anderen juist om een handappel vragen. Ik kan mij voorstellen dat je in de supermarkt afvraagt welke je nu kunt nemen als je voor al die appels staat. Want met welk soort appels kun je het best bakken? Als je onderstaande soorten onthoudt, kom jij altijd met de juiste appels thuis!

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasserbestendig.

Handappels of moesappels?

Het verschil tussen deze twee types is eigenlijk het belangrijkst, welk ras je daarna kiest iets minder (al maakt ook dat zeker verschil!). Handappels blijven tijdens het bakken redelijk stevig en geven je baksels daardoor een knapperige bite. Moesappels worden juist zacht en vallen uit elkaar in de oven. Wordt er in een recept een moesappel geadviseerd terwijl jij liever een bite hebt? Varieer dan vooral door een handappel te gebruiken.

Goudreinet

De goudreinet is denk ik wel de bekendste appel, het zijn grote moesappels met een friszure smaak. Hij is ook lekker stevig en sappig. Dit maakt hem vooral geschikt om mee te bakken. Een heerlijke appeltaart bijvoorbeeld. Deze appel is trouwens niet het hele jaar door verkrijgbaar, na het begin van het voorjaar zijn ze lastiger te krijgen tot ze in het najaar weer worden geoogst. Geen goudreinetten verkrijgbaar? Dan kun je ook goed één van onderstaande appelrassen gebruiken.

Jonagold

Deze appel is één van de meest populaire appelrassen in Nederland. Het is een frisse handappel met een stevige en sappige beet. Ook heel geschikt voor bakken. Ik maakte er al eens een appelmoescake en appelgalettes mee.

Elstar

De meest gegeten appel van ons land! Ook dit is een handappel. Lekker sappig en friszoet van smaak. Hij is het hele jaar door goed verkrijgbaar en uitermate geschikt om mee te bakken, zeker als je van een bite houdt.

BAKTIP: Als je het lastig vindt om de appels met een mes in dunne plakjes te snijden voor een recept, kun je ook gebruik maken van een mandoline.  

Ook geschikt

Granny Smith, Cox, Gala en Golden Delicious zijn andere appelrassen die ook geschikt zijn om mee te bakken. Over het algemeen stevige friszure appels. Behalve de Golden Delicious, dit is een wat zoetere appel.

Eierkoeken bakken

Waarom zou je eierkoeken kopen als je ze ook heel makkelijk zelf kunt maken? Vandaag deel ik mijn lekkere basisrecept recept voor eierkoeken. Met de duidelijke beschrijving en handige baktips kan het niet misgaan!

Eierkoeken bakken

Vandaag staat er weer een redelijk gezond tussendoortje voor jullie klaar: de eierkoek! Ik eet deze koek niet heel erg vaak, wat eigenlijk gek is want ik vind ze heerlijk. Zeker deze zelfgemaakte variant.

Het maken van eierkoeken lijkt eigenlijk wel wat op het maken van een biscuit voor een lekkere taart. De basis voor eierkoeken bestaat namelijk net zoals bij een biscuit uit eieren, suiker en bloem. En misschien nog wel belangrijker (en tot verbazing van velen): je gebruikt geen boter om deze koeken te bakken.

Maar vandaag bakken we dus geen taart, we laten het bij de koeken. Al is het natuurlijk wel een heel goed idee om ook eens kleine gebakjes van eierkoeken te maken, met vullingen zoals slagroom en fruit. Gewoon doen dus als je jezelf een keer op iets lekkers wilt trakteren.

Bakken met kinderen

Wil je samen koekjes bakken met kinderen? In dit artikel deel ik handige tips om het gezellig én overzichtelijk te houden, én vind je een handig overzicht met de leukste koekjesrecepten voor kinderen.

Wist je dat er ook een handige recept printable online staat voor het maken van deze lekkere eierkoeken? Lees er hier meer over!

Eierkoek gezond

Eierkoek printable

Recepten eierkoeken

Ik vind de eierkoek niet alleen een lekkere koek, maar ook een handig tussendoortje. Niet gek dus dat ik in de tussentijd al heel veel recepten voor eierkoeken heb ontwikkeld. Ik maakte bijvoorbeeld al eens glutenvrije eierkoeken, maar ik bedacht ook al veel lekkere variaties op dit basisrecept.

Een aantal van mijn favorieten:

Eierkoeken bewaren

Een zelfgemaakte eierkoek kun je het beste buiten de koelkast bewaren. In de koelkast zullen de koeken sneller uitdrogen. Ik verpak de koeken altijd luchtdicht, bijvoorbeeld in een plastic voorraaddoos of in stevige diepvrieszakken. Door de koeken luchtdicht te verpakken en buiten de koelkast te bewaren, blijven ze maximaal 4 dagen goed.

Eierkoeken invriezen

Als je een flinke voorraad eierkoeken hebt gemaakt, is het slim om ze in te vriezen. Zo kun je elke dag een eierkoek uit de vriezer halen, om later die dag als tussendoortje van te genieten. Ideaal!

Het invriezen van een eierkoek werkt hetzelfde, verpak ze goed luchtdicht. Ik leg zelf graag een stukje bakpapier tussen elke koek, dan plakken ze niet aan elkaar vast en kan ik gemakkelijk een enkele koek uit de vriezer halen en laten ontdooien.

Eierkoeken maken

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Eierkoeken maken

Kan ik de citroenrasp ook door -sap vervangen?

Nee, dit zou ik niet doen, want daardoor voeg je (teveel) vocht toe aan het recept en dat komt het eindresultaat niet ten goede. Eventueel zou je enkele druppels citroenextract kunnen toevoegen als vervanging voor de citroenrasp.

Voor het raspen van de citroen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.

Kan ik ze ook met ammoniumbicarbonaat bakken?

Deze vraag is mij al vaak gesteld en ik moet jullie het antwoord schuldig blijven. Ik heb dit nog nooit geprobeerd en omdat ik deze zelfgemaakte eierkoeken lekkerder vind dan uit de winkel, verwacht ik niet dat ik ermee aan de slag zal gaan. Heb jij onderstaand recept wel gemaakt met ammoniumbicarbonaat? Deel je bevindingen dan vooral in de reacties onder dit recept. Dat zullen veel andere lezers (en ikzelf) erg interessant vinden.

Kan ik de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel?

Je kunt de bloem en een deel van het bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel, maar je zult dit dan alsnog moeten aanvullen met bakpoeder voor het juiste luchtige effect. De juiste verhoudingen vind je terug in dit artikel.

Mijn eierkoeken zijn bros geworden, hoe kan dat?

Dan zijn de koeken net iets te lang gebakken, ik raad je aan om ze de volgende keer iets korter proberen. Elke oven is weer anders. Na het afkoelen zijn deze zelfgemaakte koeken overigens wel iets brosser dan degene die je uit de winkel gewend bent.

Let er wel op dat ik boven- en onderwarmte gebruik, als je een heteluchtoven hebt dan moet je de temperatuur met 10-20% verlagen.

Mijn eierkoeken zakken in en worden plat tijdens het bakken!

O jee, dat is niet de bedoeling. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het mengsel is niet lang of luchtig genoeg geklopt.
  • Er is niet voorzichtig genoeg gespateld, waardoor er teveel lucht uit het beslag is verdwenen.
  • Het bakpoeder was over datum en werkte daardoor niet goed meer.
Eierkoek gezond

 

Eierkoeken recept

Recept afdrukken

4.80 van 40 stemmen

Eierkoeken recept

Waarom zou je nog eierkoeken kopen als je ze ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Het recept met duidelijke beschrijving vind je op Laura's Bakery.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • rasp van een halve citroen
  • 100 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Klop de eieren en suiker goed luchtig, dit duurt wel een paar minuten.
  • Voeg citroenrasp, bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Schep met twee eetlepels hoopjes beslag op een bakplaat. Neem steeds een flink volle eetlepel als hoeveelheid. Maak de hoopjes beslag niet te dicht op elkaar, ze zullen nog iets uitlopen en rijzen.
  • Bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • De eierkoeken mogen er nog best wat bleekjes uitzien, als de randjes maar goudbruin beginnen te kleuren. Als je ze te lang bakt, worden ze droog en bros.
appelmoes cake recept

Als sinds ik het boek Appeltaart in mijn bezit heb, staat de appelmoescake op mijn lijstje genoteerd. Nu mijn goede voornemen het maken van gezonde(re) recepten is deze maand, vond ik dat het hoog tijd werd om met deze cake aan de slag te gaan! Deze cake bevat geen boter, dit word vervangen door zelfgemaakte appelmoes. Laat je hierdoor niet afschrikken, want met een kwartiertje is jouw appelmoes klaar. Het grootste gedeelte van deze tijd hoef je zelfs alleen maar in een pannetje te roeren 😉 . De cake zelf heeft geen overheersende appelsmaak, je proeft een vleugje appel. De structuur is bijna identiek aan die van een normale cake, iets grover en droger misschien. Al met al een heerlijke cake die nog eens lactosevrij is ook!

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
appelmoescake 5a

APPELMOESCAKE

Recept afdrukken

4.83 van 29 stemmen

Appelmoescake

Bakken zonder boter? Dat kan! Deze appelmoescake bevat geen boter wat de cake niet alleen een stuk gezonder maakt, maar ook lactosevrij! Gezond bakken dus!
Porties: plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 1 grote handappel
  • 175 gram suiker
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el water

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in kleine blokjes.
  • Doe de blokjes appel in een pannetje met de eetlepel water en 25 gram suiker. Kook de appeltjes in 10 minuten zacht. Pureer met een staafmixer tot moes en laat het geheel afkoelen.
  • Klop de eieren met de rest van de suiker (150 gram) luchtig. Voeg het bloem en de appelmoes afwisselend -in delen- toe. Spatel voorzichtig door het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm. Wil je ook hier geen boter gebruiken? Bekleed de bakvorm dan met bakpapier.
  • Bak de cake in 50 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte).

soorten eetbare lijm

In de wereld van taartdecoratie is eetbare lijm een veelgebruikt product. Of het nu een klein bloemetje is dat je wilt vastplakken, of dat er een parelrand om een taart bevestigd moet worden. Decoraties wil je stevig bevestigen om te voorkomen dat ze plots loslaten. Hiervoor gebruik je dus eetbare lijm, maar wist je dat er ook vele verschillende soorten zijn? Vandaag zet ik voor jullie de meest voorkomende soorten op een rijtje.

Kant en klaar

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Bij taartdecoratie zaken kun je gewoon potjes kopen met hierin kant en klare lijm. Het is een transparant goedje waardoor het niet heel erg opvalt wanneer er een klein beetje onder je opgeplakte decoratie uitkomt.

Deze lijm is vooral geschikt voor kleine decoraties, zwaardere decoraties moet je een tijdje vasthouden of stutten. Anders doet de zwaartekracht zijn werk.

Water + tylose

Dit is mijn favoriet! Eigenlijk is het hetzelfde als kant en klare eetbare lijm, maar nu maak je hem zelf. Daardoor kun je de dikte aanpassen, gewoon een beetje meer tylose toevoegen en je lijm wordt dikker en dus ook steviger. Prijstechnisch is dit ook een fijne oplossing. Een potje tylose is niet zo heel erg duur en je kunt er onwijs veel potjes lijm mee maken. Ik ververs mijn zelfgemaakte lijm regelmatig zodat het altijd schoon blijft. Dit doe je toch minder snel als je een potje kant en klare (duurdere) lijm koopt.

Op Laura’s Bakery staat een handige how to voor het zelf maken van eetbare lijm.

Glazuur

Als je zo nu en dan iets decoreert en dus vast wil plakken heb je misschien niet standaard tylose in huis. De ingrediënten voor een glazuur heeft iedereen meestal wel in huis, aan poedersuiker en water heb je genoeg. Door te spelen met de hoeveelheid water kun je zelf bepalen hoe dik je glazuur wordt. Maak het niet te dun, te veel vocht doet je marsepein of fondant niet veel goeds.

gedecoreerde taart 2a
Royal Icing

Glazuur is een mogelijkheid om fondant decoraties vast te plakken, maar eigenlijk is Royal Icing nog net iets beter. Dus als je ook eiwitpoeder in huis hebt kun je het best hier voor gaan. Royal Icing droogt goed en snel op, handig als je veel wilt vastplakken.

Bij bovenstaande taart heb ik alle bloemetjes bijvoorbeeld met Royal Icing vastgeplakt. Dit werkte veel sneller dan wanneer ik mijn zelfgemaakte lijm zo gebruiken, elk bloemetje zat nu direct goed vast. Ik kleurde mijn icing ook nog grijs, mocht er dan een beetje onder een bloemetje vandaan komen valt het nauwelijks op.

Chocopasta

Ik gebruik chocopasta zelf om de basis van fondant op een cupcake aan te brengen. Ik heb het een keer uit nood gebruikt om een paar decoraties vast te plakken op een aantal cupcakes en dat werkt prima. Dus mocht je lijm op zijn en er is ook geen poedersuiker in huis, kijk in het keukenkastje even of je een pot chocopasta kunt vinden. Ik gebruik het liefst witte chocopasta, dit is iets neutraler van kleur mocht er onverhoopt een beetje zichtbaar zijn.

Water

Als je een beetje water op fondant of marsepein smeert, smelt het oppervlak. Het is immers suiker. Je kunt er nu iets anders opplakken, het water droogt uiteindelijk weer op en je decoratie zit vast. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze manier afraad. Je kunt er zeker decoraties mee vastplakken (al zit het niet heel stevig vast), maar de kans is ook groot dat je je taart of cupcakes verknalt. Je hoeft maar net iets te veel water te gebruiken waardoor een te groot oppervlak begint te smelten, het wordt er niet mooier op.

Wat gebruik jij als eetbare lijm?

Op zoek naar de how to’s van de cupcakes en taart op de foto’s? Die staan op Laura’s Bakery: Minion cupcakes | Zilveren taart

review brood uit eigen oven

Broodbak liefhebbers opgelet! Dit is een boek dat jullie in de kast willen hebben staan (als het er niet al staat). De auteur, Levine van Doorne, van Brood uit eigen oven kennen jullie misschien wel van het blog Uit de keuken van Levine waar zij al vele heerlijke broodrecepten heeft gedeeld. Nu mag zij hier ook een boek aan toevoegen. Een aanrader dus. Want er staan niet alleen recepten in, maar ook zeer duidelijk uitgelegde theorie. Zo wordt brood bakken wel heel makkelijk.

review brood uit eigen oven

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel komen ingrediënten en gereedschappen aan bod. Ook basistechnieken worden behandeld. Want hoe werk je nu met de bakkersformule, hoe vorm je je deeg het best en wat zijn de geheimen van een goed zuurdesembrood? In deel twee van dit boek staan de recepten. In totaal 50 stuks die zijn verdeeld in busbroden, vloerbroden, kleine broodjes, desembroden en feestbroden.

review brood uit eigen oven

Het boek begint dus met de ingrediënten. Levine behandelt de meest gebruikte soorten bloem en meel en legt de verschillen uit. Ook andere ingrediënten als water, zout en gist worden behandeld. Logisch zou je denken, maar toch is dit heel belangrijk. De werking en het belang van al deze ingrediënten wordt duidelijk uitgelegd. Ingrediënten zijn belangrijk, maar ook je materialen zijn van groot belang. In het boek worden de belangrijkste attributen genoemd, elk voorzien van een korte duidelijke uitleg.

In het hoofdstuk basistechnieken wordt begonnen met een stappenplan: brood bakken in 10 stappen. Een duidelijk beschreven proces dat begint met afwegen en eindigt met het afkoelen en bewaren van brood. Een volledig plan dus!

review brood uit eigen oven

Na dit stappenplan staan er nog een aantal pagina’s theorie te wachten voordat we beginnen aan de recepten. Het vormen van deeg bijvoorbeeld. Dit wordt uitgelegd voor de verschillende broodsoorten; bolletjes, pistolets, knoopbroodjes, boule, batard, couronne, driehoekig brood, busbrood en stokbrood. Bij elk soort brood staan duidelijke stap voor stap foto’s, voorzien van een heldere uitleg.

Ook de bakkersformule komt aan bod. Hiermee kun je uitrekenen of een recept klopt, maar ook je eigen recepten maken. In het volgende hoofdstuk staan de verschillende soorten voordegen beschreven, hiermee begin je al een aantal uur van tevoren en meng je later pas met de rest van de ingrediënten.

Heb jij het te druk om brood te bakken? Dat is met dit boek geen excuus meer. Levine legt namelijk uit hoe je deeg in de koelkast kunt bewaren. Je vertraagt hiermee het rijzen waardoor je verder kunt gaan op een moment dat het jou wel uitkomt. En dan, last but not least, 6 hele pagina’s theorie over zuurdesem. Van uitleg tot stappenplan, heel erg duidelijk!

review brood uit eigen oven

Nu zijn we aangekomen bij de recepten in het boek, te beginnen met busbroden. Hier vind je uiteraard de bekende broden als wit en bruin brood, maar ook weer eens andere recepten. Wat dacht je van hazelnoten speltbrood, zonnepittenbrood met sinaasappel of een heerlijk hartig afbreekbrood?

Daarna zijn de vloerbroden aan de beurt, deze vind ik persoonlijk zelf erg leuk om te bakken. Ook hier fijne bekende (basis)recepten en heerlijke variaties met gedroogde tomaten en walnoten bijvoorbeeld. Of maak bijvoorbeeld stokbroden, of een couronne met olijven.

Na de grote broden volgen de kleine broodjes. Van zachte bolletjes en hamburgerbroodjes, tot speltbroodjes met havervlokken en honing en triangels met walnoten en havervlokken.

review brood uit eigen oven

Het vierde hoofdstuk met recepten draait om de desembroden. Ook hier weer een grote variatie aan recepten die er stuk voor stuk overheerlijk uitzien. Kies voor een wit desembrood of een desembrood met geroosterde tarwekiemen. Wie houdt van broden met een vulling heeft ook genoeg keuze; zo is er bijvoorbeeld eentje met walnoten en cranberries en eentje met spekjes en bieslook.

Aan de speciale gelegenheden is ook gedacht met het hoofdstuk feestbrood. De appelkaneelbroodjes zijn vast op mijn lijstje gezet, wat zien die er lekker uit zeg. Alles eigenlijk wel. Wat dacht je van een broodbuideltje met zongedroogde tomaten, kaas en pijnboompitten? Of prachtige vlechtbroden, een vanille-chocoladebrood, ham-kaas broodjes en speculaasbroodjes met amandelspijs. Er is meer dan genoeg keuze.

review brood uit eigen oven

Wat vind ik van het boek?

Iedereen die graag brood bakt of juist die stap wil nemen kan ik dit boek aanraden. De theorie is ontzettend duidelijk uitgelegd, dat maakt de stap om te beginnen al een heel stuk kleiner. Ook de recepten zijn heel duidelijk en allemaal voorzien van een prachtige foto. Elk brood  heeft een uitleg voor het kneden met een standmixer, broodbakmachine en met de hand. Welke manier je ook kiest, er staat een uitleg voor jou bij. De rest van het recept is ook in duidelijke stappen uitgelegd. Naast de ingrediënten wordt ook vermeld wat je aan extra materialen nodig hebt, handig!

Dit boek krijgt een mooi plekje op mijn boekenplank, want ik denk zomaar dat ik dit regelmatig zal raadplegen. Voor de recepten, maar ook zeker voor de theorie als ik een ander recept heb uitgekozen. Een zeer volledig en toegankelijk boek over brood bakken in eigen keuken.

Dit boek telt 191 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar voor €27,99.

smeuïge brownies 1a

Brownies zijn heerlijk, maar ook erg machtig. Grote kans dat je die dus niet in één keer op krijgt en dat je de rest graag wilt bewaren om er op een ander moment van te kunnen genieten. Geen probleem, want brownies zijn heel goed te bewaren.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

 

Afbeelding
smeuïge brownies 2a

Brownies bewaren

Brownies kun je het best in een goed afgesloten trommel bewaren, zo blijven ze zeker een week goed. Ik verpak de brownie ook vaak in aluminium folie. Per portie verpakken is helemaal makkelijk.

Belangrijkst is dat je ze goed luchtdicht verpakt. Brownies zijn heerlijk smeuïg en zo wil je ze ook houden. Als je brownies niet luchtdicht zou verpakken, drogen ze uit en zijn ze lang zo lekker niet meer. Bewaar je brownies daarom ook niet in de koelkast, daar zal je brownie uitdrogen.

Brownies invriezen

Zoveel brownies gebakken dat je die nooit in een week op krijgt? Dan is invriezen ook een optie. Verpak de brownie, eventueel per portie, luchtdicht. In de vriezer blijven brownies zo’n 3 maanden goed.

Op zoek naar het recept van de brownies op de foto’s? Dat staat op Laura’s Bakery: Smeuïge brownies

spelt crackers met zaden 1a

Het eerste recept dat hier thuis werd gemaakt uit het boek Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven waren de spelt crackers met zaden. Mijn vader besloot deze te gaan bakken en begon enthousiast. Ik was nieuwsgierig en uiteindelijk stonden we gezellig met zijn tweetjes in de keuken om deze crackers te fabriceren. Wat waren ze lekker zeg! En nog eens gezond ook. Zo na de feestdagen dacht ik dat iedereen wel behoefte had aan een lekker en gezond recept. Zo kun je toch blijven bakken, want dat blijft nu eenmaal leuk om te doen! De komende tijd zal ik nog wat meer gezonde(re) bakrecepten plaatsen om al het lekkers uit de decembermaand een beetje te compenseren.

spelt crackers met zaden

spelt crackers met zaden 2a
spelt crackers met zaden 3a
Spelt crackers met zaden

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Spelt crackers met zaden

Een gezonde en lekkere snack: spelt crackers met zaden. Voor de lekkere trek een verantwoord tussendoortje. Recept van deze crackers vind je hier.
Porties: kleine crackers

Ingrediënten

  • 350 gram volkoren speltmeel
  • 200 ml water ongeveer
  • 7 gram zeezout
  • 150 gram zaden mengsel (pompoenpitten, zonnebloempitten en een eetlepel sesamzaad)

Instructies

  • Verspreid de zaden uit op een bakblik en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven op 150 °C (boven- en onderwarmte).
  • Neem de helft van de zaden en meng deze met alle andere ingrediënten (tegelijk) in een kom. Kneed tot een soepel deeg, je hoeft niet heel erg lang te kneden.
  • Maak een bal van het deeg en rol uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het uitgerolde deeg in met water en strooi de rest van de zaden hier overheen. Druk goed aan.
  • Snijd het deeg alvast in stukjes, ik maakte er vierkantjes van. Voorzie het deeg daarna met een vork of deegprikker van talloze gaatjes.
  • Bak de crackers in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).

 klokken koekjes 1a

Zo aan het eind van de maand kunnen jullie altijd een nieuwe behind the scenes post verwachten. Een snelle terugblik op de maand terwijl ik mij realiseer dat er weer een maand voorbij is gevlogen. Zo in december is het altijd een beetje anders. Dan blikt iedereen terug op een heel jaar. Het moment waarop ik mij realiseer dat er niet alleen een maand, maar ook een heel jaar voorbij is gevlogen.

2014 was een supertof jaar! In gedachten ging ik laatst even door het jaar 2014 zoals dat voor mij was, lezen jullie mee? (ik zat op mijn schrijfstoel bij het maken van dit bericht, je bent gewaarschuwd 😉 )

Adfactor

Sinds januari werk ik samen met Adfactor. Zij verzorgen de advertenties die je in de vorm van banners en advertorials voorbij ziet komen. Daarmee kwam een droom uit, ik kon nu gewoon maandelijks wat geld verdienen aan mijn blog. Mijn investeringen konden zich terugverdienen en misschien hield ik er nog wel een leuk extraatje aan over.

 champagne pops 2

Groeien

Het ging goed met het blog. Steeds beter zelfs! Op een gegeven moment kwam ik op het punt waarop ik het steeds lastiger vond om het bloggen met mijn fulltime baan te combineren. Een sociaal leven schoot er steeds vaker bij in en de nachten werden steeds een beetje korter. Vrije tijd, wat is dat?

Ondanks dat het heel druk was, ging het mij prima af. Bloggen en alles eromheen is mijn passie. Ik vind het zó ontzettend leuk, dan is het niet moeilijk om door te blijven gaan.

Handige Baktips

Alsof ik het nog niet druk genoeg had, kwam ik op het geniale idee dat ik er best nog een blog naast kon beginnen. In het voorjaar van 2014 bedacht ik dat. Omdat ik het eigenlijk een beetje te druk had, liet de lancering langer op zich wachten dan ik eigenlijk had gewild. Maar op 1 november was het zover: Handige Baktips ging live!

Fulltime bloggen

Eind november was daar eindelijk het moment waar ik zo lang naar uit had gekeken: ik ging fulltime bloggen! Een moment dat begin dit jaar nog een ‘ver van mijn bed show’ was, maar onverwacht toch veel sneller kwam dan ik had durven dromen.

vuurwerk koekjes 2a

Wauw. Ik blog nu bijna 5 jaar. Ik begon omdat ik het makkelijk vond om vrienden en familie zo op de hoogte te houden van mijn baksels. Dat groeide uit tot een uit de hand gelopen hobby waar ik onwijs veel plezier in had (en nog steeds heb!). Nu mag ik het gewoon mijn werk noemen. En dan niet werk naast een baan in loondienst. Nee hoor, gewoon een fulltime blogger!

Ik heb van die momenten dat ik het allemaal nog niet  zo goed kan geloven. Ik een eigen bedrijf? Tijdens mijn studie was ik bij de minor ondernemen geloof ik degene die het hardst riep dat ik het allemaal heel interessant vond, maar dat ik toch nooit iets voor mijzelf zou gaan beginnen. Wie had toen kunnen bedenken waar mijn -toen nog hobby- blog tot zou uitgroeien.

2015

Na een terugblik komt er altijd een vooruitblik nietwaar? Lastig vind ik dat altijd. Natuurlijk heb ik wel plannen, maar die heb ik altijd. Mijn belangrijkste plan is volop genieten. Van alles dat er nu gebeurt: dat ik fulltime kan bloggen, de vrije tijd die ik nu weer iets meer heb. Van alles!

Plannen voor het blog? Die heb ik meer dan genoeg! Zo gaan er binnenkort wat dingen geoptimaliseerd worden zodat je berichten nog beter kunt terugvinden bijvoorbeeld. Ook wil ik wat meer gaan variëren in het soort recepten. Ik heb afgelopen jaar veel plezier gehad in het maken van hartige (bak)recepten. Ook wil ik meer tijd nemen voor het maken van how to’s voor gedecoreerde baksels. Dit zullen jullie dus vaker terug gaan zien.

Mijn lijst met ideeën en plannen voor het blog is eindeloos lang en lijkt nooit korter te worden. Dit jaar hoop een flink aantal van deze plannen af te kunnen strepen. Wat die ideeën nu precies zijn, daar komen jullie vanzelf achter!

Happy New Year!

Na deze hele lap tekst (ik had je gewaarschuwd) wil ik nog één ding zeggen tegen jullie:

Een heel gelukkig 2015 voor jullie allemaal!

En als allerlaatst wil ik jullie ook nog even bedanken.Bedankt dat jullie elke keer weer een kijkje komen nemen op het blog en alle recepten gewoon nog maken ook! Zo leuk! Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest.

Tot volgend jaar allemaal!