Het lekkere basisrecept van donuts staat online! Heerlijk als tussendoortje of op feestjes.
Porties: 30stuks
Ingrediënten
10gramgedroogde gist
60mllauwwarm water
250mllauwe melk
3elfijne tafelsuiker
100gramgesmolten ongezouten roomboter
575grambloem
3eieren
1tlzout
plantaardige olie om in te frituren
ronde uitstekers (grote ongeveer 8 cm, kleine 3,5 cm)
Instructies
Meng gist, water, melk en één eetlepel van de suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Het mengsel gaat schuimen wanneer het gist actief wordt.
Meng het gistmengsel met de boter, bloem, eieren, zout en de rest van de suiker tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg nog wat verder door op een licht bebloemd oppervlak. Leg het deeg daarna in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat zo’n 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg op een bebloemd oppervlak tot het soepel en elastisch aanvoelt.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met de ronde uitstekers de donuts uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een theedoek of keukenfolie en laat ze 30 minuten rijzen.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. De frituurpan zetten wij op 180 graden.
Bak de donuts aan beide zijden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tips
UPDATE: n.a.v. jullie reacties en tips hebben we een theelepel zout aan dit recept toegevoegd.